URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2012, 16:42

Un orădean care pichetează două instituţii a întârziat la propriul protest (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un orădean a iniţiat, începând de marţi, un protest inedit, îndreptat împotriva Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri (ABAC) Oradea, de unde a fost dat afară în urmă cu doi ani. Gabriel Huţiu va picheta, vreme de cinci zile, sediul ABA Crişuri şi Palatul de Justiţie din Parcul Traian, încercând să-şi demonstreze partea.

Un protestatar, două proteste

Gabriel Huţiu susţine că, în noiembrie 2010, şi-a pierdut locul de muncă de inginer în cadrul compartimentului de cadastru la ABAC Oradea, pe vremea când instituţia era condusă de Dorel Dume, în urma unor abuzuri ale conducerii instituţiei. Bărbatul spune că a fost disponibilizat alături de alţi 30 de angajaţi, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie, doar pentru că nu avea "susţinere politică".

Considerându-se prejudiciat, Huţiu a dat instituţia în judecată, cerând reîncadrarea pe post, însă în urmă cu un an Tribunalul Bihor i-a respins cererea, ca nefondată. De atunci, a încercat să demonstreze că disponibilizările operate de ABAC nu au suport juridic şi că, în cazul său, instituţia ar fi fraudat legea şi chiar ar fi indus în eroare instanţa, lucru care ar fi condus şi la emiterea sentinţei nefavorabile lui.

Într-un gest extrem, bărbatul a decis să îşi strige în stradă doleanţele şi a primit de la Primărie aviz pentru un protest stradal, în perioada 9-14 octombrie. Pentru că acuzaţiile sale nu sunt doar la adresa ABAC, ci şi la adresa Justiţiei, bărbatul a decis să protesteze în faţa sediului ambelor instituţii, între orele 11 şi 13 la prima, iar de la 15 la 18 în Parcul Traian. Huţiu şi-a arogat postura de reprezentant al celorlalţi disponibilizaţi ai ABAC, dar nu poate demonstra că aceştia l-ar fi mandatat cu o atare calitate.

Iar în instanţă

Marţi, în prima zi a protestului, Gabriel Huţiu a întârziat mai bine de jumătate de oră la propriul protest. Ajuns într-un final, bărbatul a depus la secretariatul ABAC o cerere prin care solicită eliberarea "anumitor acte" din dosarul său de personal. Care acte, a refuzat să precizeze, însă, în cererea depusă.

Huţiu nu era foarte decis nici pentru ce protestează, nici care este scopul urmărit prin acţiunea sa, spunând doar că vrea "să sensibilizeze opinia publică împotriva abuzurilor ABAC Oradea, în care încadrarea personalului se face doar politic sau pe familiarisme".

Omul a mai spus că intenţionează să deschidă încă un proces, în care va demonstra că fosta conducere ABAC nu a avut suport legal pentru disponibilizările operate în urmă cu doi ani şi că protestul său este primul pas în acest al doilea "război" al său cu instituţia.

Şi totuşi, cu susţinere politică

ABAC nu a emis niciun punct de vedere oficial. "Îi vom elibera actele cerute. Până când nu ne lămurim ce altceva ne cere şi nu ştim care sunt pretenţiile sale, nu putem formula oficial un răspuns. Ne raportăm la decizia Tribunalului, care i-a respins cererea de reangajare", a declarat pentru BIHOREANUL Anca Mihociu, purtărorul de cuvânt al ABAC Oradea.

Cu toate că în acuzaţiile sale înfierează nepotismul politic care ar trona în ABAC, fără a vorbi, însă, la modul concret, Gabriel Huţiu nu se sfieşte să recunoască faptul că el însuşi a apelat la zona politică pentru a-şi reprimi postul. "Am promisiuni şi susţinere de la USL că mi se va rezolva problema. Ce să fac, asta e treaba, fără politic nu pot face nimic", a concluzionat Huţiu, părând a nu înţelege că prin aceste afirmaţii, ce denotă convingerile sale, trădează însăşi scopul declarat al propriului protest. Care, dacă aşa stau lucrurile, nu îşi mai are sensul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
precizare
Precizez ca nu am dorit locul de munca pe la ABAC fosta DAC Oradea, singura mea nemultumire este evidenta din actele pe care le detin , ca aceste dieponibilizari s-au facut cu un abuz total pentru a proteja anumite presoane din directie si angajarea altora in valul februarie 2011 s i iunie 2011. Referitor la partea politica din material specific doar discutiile pe care le-am avut cu ASL si membrii formatiuni politice in sensul remedieri abuzului din Noimebrie 2010 . Legat de mudul in care Institutiile publice imi raspund cererilor mele - un cetatean modest- ele sunt subiective si erau influentete politic, adevarul si modul in care un om, a fost tratat de administratia locala si ONG -uri vad ca interesul este foarte scazut. Aici sunt la mijloc resursele natioonale folosite in mod preferential de Conducerea ABAC si in scopuri propriu devedibile cu acte. Multumesc critici de mai sus, sa stea linistita pers. respectiva va ramane in contiunuare la ABAC Oradea.
Postat 19 Octombrie 2012, 18:59 de gabriel
e un boshcetar hutiu asta
La ce face el acuma da dovada ca este un fomist. Se trezeste si eu dupa 2 ani ca ''hot top'' nu are loc de munca si arunca cu noroi in ABAC . pacat ca strica imaginea ABAC puneti-l la plata.
Postat 10 Octombrie 2012, 12:37 de rad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON