URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2020, 20:35

Un fost ministru şi un ex-consilier al lui Dăncilă au descins la Oradea să facă un nou partid: PSL vrea salariu minim de 1.000 euro, armată obligatorie şi divorţ prin telefon (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca în fiecare an electoral, se pregătesc să apară noi partiduleţe. Unul dintre acestea, denumit deocamdată Platforma Social-Liberală şi iniţiat de doi apropiaţi ai PSD, fostul ministru PSD-ist al Mediului de Afaceri Ilan Laufer şi de Alexandru Coita, fost consilier al Vioricăi Dăncilă şi "invitat permanent" al Antenei 3, a ajuns şi la Oradea vineri seară. Și au adus cu ei idei „crețe”.

De altfel, Oradea a fost al patrulea oraş unde iniţiatorii PSL au ajuns în doar două zile, după ce joi au fost la Reşiţa şi Timişoara, iar vineri dimineaţă la Arad, pentru a "promova" Programul denumit "România 10 în 10", aşa încât numărul adepţilor să fie suficient încât partidul să aibă candidaţi atât la alegerile locale din vară, cât şi la cele parlamentare din toamnă.

Ori armată, ori voluntariat în zonele sărace!

Sosiţi la Oradea cu un autocar personalizat cu propriile fotografii, Ilan Laufer şi Alexandru Coita au întârziat 45 de minute până au ajuns la Hotelul Continental, unde aveau programată întâlnirea cu "fanii" de aici, fix 10 la număr.

În timp ce Coita i-a pus pe cei 10 tineri, cu toţii studenţi mobilizaţi de un profesor, să stea în semicerc pentru a le da impresia unei atmosfere amicale, Laufer a explicat BIHOREANULUI câteva din prevederile Programului "România 10 în 10", adică cele mai importante din cele 10 măsuri pe care noul partid le preconizează pentru, fireşte, următorii 10 ani.

"Avem în acest moment venitul minim pe care vrem să-l aducem la 1.000 euro, ceea ce ne-ar permite din punct de vedere economic şi social să implementăm şi celelalte proiecte pe care le avem. Dorim să reintroducem stagiul militar obligatoriu pentru tineri, 6 luni, sau cei care nu vor dori să facă acest stagiu vor putea să meargă în voluntariat şi să ajute zonele mai defavorizate unde există o excluziune, să ne ocupăm de incluziunea celor mai săraci", a spus Ilan Laufer, mărturisind că s-a inspirat "după modelul ţărilor nordice".

Să nu se mai "dezorienteze" şi să iubească România

"Eu consider că în România s-a pierdut foarte mult, mai ales în ultimii ani, din dragostea de ţară, respectul pentru culorile naţionale şi faţă de statul român, şi atunci consider că tinerii de astăzi ar putea să aibă o variantă foarte bună pentru ei", a argumentat Laufer reintroducerea armatei obligatorii.

"Ştiţi, foarte mulţi tineri, după liceu sau în timpul liceului poate se mai întâmplă să se dezorienteze, s-o ia pe căi greşite", a mai spus el, continuând: "Cred că 6 luni nu este o perioadă atât de lungă încât să zici "vai de capul meu", dar în acelaşi timp este o perioadă suficientă încât să fii încadrat, încât să cunoşti un plan de apărare a ţării, încât să-ţi faci noi camarazi şi prieteni, să cunoşti noi oameni, să ai o nouă şansă să capeţi un job, să faci o carieră în armată".

Fostul ministru a spus că armata ar fi şi "o şansă foarte bună" pentru ca tinerii din anumite judeţe, care nu vorbesc limba română, să înveţe limba oficială, dacă "vor dori acest lucru, să se integreze", precizând însă că "noi suntem interesaţi fiecare să fie la locul potrivit, nu suntem interesaţi nici să-i ducem prea departe de casă şi nici să fie condiţiile care erau acum 15 ani".

Limba maghiară, şi în armată­?

Tolerant fără limite, Laufer nu exclude nici posibilitatea ca tinerii care nu ştiu româneşte să facă cele 6 luni de armată în unităţi din regiunea din care provin şi în care să-şi poată vorbi limba maternă, dar s-a încurcat când BIHOREANUL l-a întrebat dacă are cumva în vedere introducerea limbii maghiare ca limbă de comandă în armată.

"Asta încă nu ştiu să vă spun" a spus fostul ministru. "Evident că acolo unde va fi cazul se va vorbi şi limba maghiară. Ideea este în felul următor, că mai mulţi tineri dintr-o anumită regiune, care vorbesc maghiară, ei oricum între ei vorbesc limba maghiară, este clar, deci nu văd o problemă majoră. Normal că nu cred că se va vorbi în armată în limba maghiară, că nu avem nici pregătirea necesară, nici oamenii necesari, dar cred că şi pentru ei ar fi o şansă foarte bună să-şi îmbunătăţească limba română. Şi nu numai atâta, eu cred că va fi o perspectivă de viaţă, de disciplină, că puţin ne cam lipseşte, de unitate naţională în jurul unor valori comune".

"Linia melodică e frumoasă, dar cuvintele..."

Un alt "proiect de ţară" al PSL este repatrierea unui milion de români din cele 5 milioane plecaţi din ţară, în cinci ani, printr-o "lege a repatrierii care pur şi simplu să le ofere românilor plecaţi posibilitatea să se întoarcă în ţară şi să se reintegreze în societate". Ilan Laufer a explicat că "cei care vor obţine certificatul de repatriat" vor putea accesa "programul Prima Casă Diaspora", printr-un credit garantat de stat după modelul Prima Casă, "cu un avans de 3-5%, 5% maxim".

De asemenea, PSL ar vrea şi schimbarea imnului naţional, "Deşteaptă-te, române!", pentru că nu mai este actual. "Am propus o dezbatere naţională să avem un alt imn naţional. Linia melodică a celui de acum e foarte frumoasă, dar cuvintele nu cred că mai reflectă realitatea românească de astăzi. Cred că ne-am şi deşteptat, deci nu mai suntem în situaţia de atunci, în 1848 cred că este scris imnul, nu mai suntem înconjuraţi nici de barbari, nici de tirani, suntem în Uniunea Europeană, şi cred că un nou proiect de ţară ar fi ca un român să trăiască la fel de bine ca un italian sau ca un spaniol", a argumentat Ilan Laufer.

Divorţ online, "să nu-ţi mai baţi capul"

Un alt proiect enunţat de iniţiatorul PSL este digitalizarea administraţiei, aşa încât cetăţeanul să rezolve problemele din tastatură sau prin atingerea ecranului telefonului: "Vrem să digitalizăm tot sistemul administrativ, deci practic prin telefon să poţi face absolut tot ce doreşti, inclusiv - în Coreea de Sud, acest model al digitalizării vrem să-l luăm de acolo, poţi să divorţezi prin telefon, online, nu mai trebuie să-ţi baţi capul, să pierzi timpul, să stai la cozi".

În ce priveşte economia, fostul ministru al Mediului de Afaceri a spus că PSL vrea crearea a trei "hub-uri regionale", câte unul în Transilvania, Moldova şi Ţara Românească, în care "să incubăm 30.000 de companii", dar şi să "readucem proiectul Start-up Nation, pe care acum PNL l-a eliminat".

Bineînţeles, însă, deocamdată PSL este în faza de organizare, ca să găsească viitori candidaţi pentru alegerile locale şi parlamentare din acest an: "Dorim să creem nuclee dure, vrem să venim alături de oameni, să le prezentăm proiectul nostru, vrem să aducem lângă noi oameni care să se implice şi care simt că acest proiect este un proiect viabil", a spus Ilan Laufer, care a descris "platforma" ca fiind una de centru, "care poate să aducă pacea în societatea românească, să înceteze războiul româno-român, şi de aceea acolo unde există susţinere dorim să aducem şi PSD-ul, şi PNL-ul la aceeaşi masă, pentru a primi susţinere pentru aceste proiecte".

De parcă atâta aşteptau şi partidele de stânga, şi cele de dreapta: un partiduleţ care să le "unească" demagogiile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Da´cum?
Si eu as vrea sa fie de 1000 de euro, ba, sincer sa fiu, as vrea sa fie chiar 2000, dar stiu ca nu se poate nici 500. Se pare ca prostia este contagioasa.
Postat 19 Ianuarie 2020, 12:58 de marginan
CrisDumi
Nu ne plac desenele animate, în care joacă ăștia ca tine. Mai ales când nu comentezi la subiect
Postat 18 Ianuarie 2020, 18:31 de sandu1260
Persiflările Bihoreanului la niște idei firești ... sunt de prost gust !?!
Una e digitalizarea relației administrație-cetățean ... cu totul alta acțiunea de divorț prin telefon !?! Doar dacă, pentru Bihoreanul ... un smartphone e dedicat strictbpentru citirea unor știri !?! De ce nu persiflați promisiunile "diliului" șef, atunci când bate câmpii și spune, spre exemplu, că se vor închide în 2020 ... șantiere cu lucrări de peste 150.000.000 Euro deschise în 2019 !?! Sau nu vă plac desenele animate, cu bolojeni cărora le lipsesc în mod concret circumvoluțiunile de pe creier ?!?
Postat 18 Ianuarie 2020, 17:18 de CrisDumi
Inca un * pe gura lor si ...
Inca un * pe gura lor si in urechile noastre! Laufer... un caraghios cu idei idioate! Daca si asta isi gaseste sustinatori inseamna ca suntem sortiti pieirii ca neam si natie!
Postat 18 Ianuarie 2020, 12:16 de scortosul
Așa ceva :::))))
Ce vor să facă ?????? :::::))))))
Postat 17 Ianuarie 2020, 23:29 de sandu1260
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON