URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
O alianță cu Debreţinul ar fi viabilă dacă cele două aeroporturi ar fi de puteri apropiate. Or, noi venim cu nicio cursă externă, cu un terminal neterminat și cu o conducere Pásztor-Mang impotentă, indolentă și ineficientă. Ei au o Primărie care chiar investește masiv în aeroport, au zeci de curse externe și, mai ales, un operator strategic ungar.
Zic şi eu
Adrian Cris
Duminică, prima oară în ultimii 30 de ani, am avut cu adevărat din ce alege la Preşedinţie, nu doar „răul mai mic”, ci şi binele, să zic aşa. Electoratul de dreapta (spre deosebire de simpatizanţii unor Dăncilă, Diaconu, Cumpănaşu etc, ale căror exigenţe sunt modeste) a acuzat, însă, o altă premieră, ruşinoasă: lipsa dezbaterii, a confruntării între pretendenţi...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când vorbim despre rasism avem tendinţa de a vorbi la persoana a II-a sau a III-a. Privindu-ne în oglindă, rasismul nu se vede ca un rid şi nici nu ustură ca o zgârietură. La fel şi xenofobia. Iar discriminarea nu se vindecă cu alifii sau pastile. Rasism, xenofobie, discriminare - păcate pe care le punem în cârcă altora fiindcă oglinda în care ne reflectăm este fermecată şi ne arată doar ce vrem să vedem noi...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine veți vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său. Procedura popririi presupune o adresă se înfiinţare a popririi emisă de executorul judecătoresc şi comunicată terţului poprit (care, de regulă este fie angajatorul debitorului, fie o bancă).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infarctul miocardic acut (IMA) reprezintă necroza ireversibilă a unei părţi din miocard, aproape întotdeauna datorită aterosclerozei coronariene. Mecanismul de producere este scăderea bruscă a fluxului sanguin coronarian în urma fisurării şi ruperii unei plăci ateromatoase de la nivelul unei artere coronare afectate în prealabil de ateroscleroză, fapt ce determină formarea unui tromb care obturează artera şi necroza ulterioară a teritoriului deservit de această arteră.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
26 Aprilie 2016, 17:19

UDMR şi-a prezentat „selecţionata comunităţii maghiare pentru Bihor” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În faţa lui Szacvay

Un lot de 11 candidaţi ai UDMR la Consiliul Judeţean considerat de către Pasztor Sandor, cel ce ar urma să fie preşedintele CJ în cazul unei victorii, drept "o selecţionată a comunităţii maghiare" din Bihor, s-a prezentat în faţa jurnaliştilor marţi, la ora 12.00, în faţa statuii revoluţionarului paşoptist maghiar Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii. "Este un loc foarte îndrăgit de noi, unde în trecutul apropiat ne-am demonstrat solidaritatea", a explicat Pasztor alegerea, amintind că la iniţiativa UDMR comunitatea maghiară a colectat fondurile necesare pentru reabilitarea monumentului.

Fără multe cuvinte, Pasztor i-a prezentat apoi pe cei 11 candidaţi ce ocupă cele tot atâtea poziţii, după el, pe lista UDMR pentru Consiliul Judeţean, insistând asupra faptului că a încercat "crearea unei umbrele a întregii comunităţi", în sensul că el a stabilit doar ordinea pe listă, însă nominalizarea persoanelor a făcut-o fiecare "mediu" ori "breaslă" a comunităţii maghiare.

Astfel, pe locul al doilea, ca reprezentant al Episcopiei Romano-Catolice, pe lista UDMR pentru CJ este Szabo Istvan, fost director CET şi consilier judeţean en titre. Pe locul trei se află reprezentantul Episcopiei Reformate, Szoboszloi Istvan, preot la Tileagd, pe patru un tânăr de 23 de ani, Boda Gergo, desemnat, spune Pasztor, de 43 de organizaţii de tineret.

Pe cinci urmează reprezentantul "sistemului de învăţământ", Keri Hajnal, inspector şcolar general adjunct, pe şase "reprezentantul etnosporei" (adică al comunităţilor mici de maghiari trăitori în comunităţi româneşti mari), Grimm Andras, pe locul şapte "reprezentantul organizaţiilor civice şi culturale" Peter Zoltan, fost jurnalist la Bihari Naplo, iar pe locul opt, în urma unui protocol semnat chiar la faţa locului cu preşedintele PCM Bihor, un reprezentant al "maghiarilor din afara UDMR", în persoana lui Helneczi Jozsef.

Pe locul al nouălea lista UDMR pentru CJ îl are pe Kiss Janos, ca "reprezentant al romilor", pe locul zece pe medicul radiolog Szabo Morvay Edina "ca reprezentant al sistemului sanitar", pe locul al unsprezecelea pe Nagy Zoltan, din partea "micilor întreprinzătorilor şi fermierilor", iar pe al doisprezecelea pe fostul fotbalist Vig Zoltan, ca "antrenor al nostru din partea vieţii sportive", cum s-a exprimat Pasztor Sandor.

După prezentare, toţi cei 13 candidaţi s-au deplasat la Biroul Electoral Judeţean pentru depunerea dosarelor, aici preşedintele organismului, judecătorul Florina Crişan, spunându-le că speră "că în timpul campaniei veţi respecta legea", iar prefectul Claudiu Pop că le doreşte, ca tuturor celorlalţi candidaţi, "o campanie în spiritul şi litera legii", adăugând că "după campanie să vă daţi mâna cu toate celelalte partide pentru a duce judeţul Bihor acolo unde îi este locul".

La o pizza

Nonconformismul udemeriştilor a rămas în aceeaşi notă şi în ce priveşte prezentarea candidaţilor pentru Consiliul Local Oradea, deschizătorul listei, viceprimarul Huszar Istvan, care va candida şi pentru funcţia de primar, alegând ca loc de desfăşurare un restaurant din strada Primăriei, deoarece "este ora mesei".

Ca urmare, în faţa unei pizza, Huszar a prezentat ceea ce el a numit "o echipă vizibil dezechilibrată în favoarea femeilor", deoarece din 12 persoane nu mai puţin de 7 sunt femei. Concret, după Huszar, pe locul doi pe listă este Kecse Gabriela, profesoară la Şcoala Szacvay, pe locul trei Kirely Melinda, fizician la Centrul Pozitron, pe locul patru Kiss Gabor, director adjunct la Teatrul Szigligeti, pe cinci Kecskes Iren Monika, funcţionar la CJ Bihor, pe şase Peto Dalma, întreprinzător, pe şapte Veg Margareta, profesoară, pe opt Jakabffy Ladislau, inginer, pe nouă Zvikker Katalin, manager la Teatrul Szigligeti, pe zece Somogyos Orsoloya, funcţionar la CJ Bihor, pe unsprezece Mattyasi Gabor, proprietarul unei firme de construcţii şi director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, iar pe al doisprezecelea loc actorul Meleg Vilmos, de la acelaşi Teatru Szigligeti.

Critici la Bolojan

În ce priveşte intenţiile garniturii UDMR pentru Consiliul Local, Huszar a explicat că "accentul pe care dorim să-l punem este pe familie", pentru că "o societate stabilă se bazează pe o familie stabilă". Concret, viceprimarul a afirmat că reprezentanţii UDMR doresc să stimuleze toate activităţile care ar duce la consolidarea familiei, începând de la partea financiară până la manifestările culturale şi sportive. În acest scop, Huszar a spus că susţine învăţământul profesional şi vocaţional, activitatea ONG-urilor, cultele şi îngrijirea mediului.

În context, viceprimarul a criticat faptul că deşi veniturile familiilor din Oradea sunt mici, impozitele sunt încă mari, dar şi faptul că Primăria amendează proprietarii de clădiri care nu îşi reabilitează proprietăţile în loc să intre în "parteneriat" cu ei, mai ales cu cei lipsiţi de mijloace financiare, cum sunt pensionarii.

De asemenea, Huszar a spus că dacă va fi ales primar municipalitatea va acorda mai multă atenţie calităţii lucrărilor publice, dând ca exemplu de lucrări de slabă calitate staţiile de tramvai din Piaţa Unirii, iar ca lucrări care "puteau fi amânate" tot Piaţa Unirii, dar şi drumul expres ce scurtează deplasarea din Dragoş Vodă spre zona de vest a oraşului.

Tot el a spus că patrimoniul arhitectonic trebuie reabilitat, nu demolat, exemplificând cu şirul de case de pe strada Avram Iancu despre care primarul Ilie Bolojan spunea în urmă cu doi ani că ar trebui demolate pentru a lărgi artera astfel încât să fie soluţionată problema traficului între centrul oraşului şi Universitate. "În Braşov problema a fost rezolvată prin giraţii mari pe bulevarde şi introducerea sensului unic pe bulevarde", a sugerat Huszar o alternativă.

Viceprimarul a mai precizat, de asemenea, că doreşte să creeze cât mai multe evenimente culturale şi sportive, inclusiv un festival al oraşelor înfrăţite cu Oradea, care să se prezinte reciproc în cadrul unor manifestări de week-end.


Lista candidaţilor UDMR la Consiliul Local Oradea

1. Huszár István-Eric
2. Kencse Gabriella
3. Kirei Melinda
4. Kis Gábor-Ferenc
5. Kecskés Irén
6. Pető Dalma-Csilla
7. Végh Margareta
8. Jakabbffy Ladislau-Gheorghe
9. Czvikker Katalin
10. Somogyi Orsolya-Ilona
11. Mátyási Gábor-István
12. Meleg Vilmos-Tibor
13. Cservák Nicolae-Ștefan
14. Sauer András-Kálmán
15. Pásztai Otto-Iuliu
16. Dukrét Géza
17. Vad Marta
18. Széll Gabriela
19. Somogyi Ileana-Rozalia
20. Tiponuţ Monika-Ilona
21. Szell Ecaterina
22. Pásztai Ottó-Zsolt
23. Somogyi Tibor András
24. Kuntz Anikó
25. Sele Tünde
26. Boko László
27. Nagy Rebeka-Margareta
28. Patak Zsolt-Robert
29. Kálai Kinga
30. Perecz-Simo Annamária
31. Szilágyi Viorica
32. Rostas Aranka
33. Klein Francisc
34. Somogyi Viktor


Lista candidaţilor UDMR la Consiliul Judeţean Bihor

1. Pásztor Sándor
2. Szabó Ștefan-Gheza
3. Szoboszlai-Gáspár István
4. Boda Gergely-Zoltán
5. Kéry Hajnal
6. Grim Andráș
7. Péter Zoltan-Stefan
8. Helmeczi József-István
9. Lakatos Ioan
10. Morvay-Szabo Edina-Eva
11. Nagy Zoltan
12. Vig Zoltan-Istvan
13. Szabó József
14. Bimbó-Szuhai Tibor-Csaba
15. Borsi Imre-Loránt
16. Zatykó Ștefan-Adalbert
17. Magyari Attila
18. Hasas Ioan
19. Turucz Maria
20. Balog Emőke
21. Vig Hajnalka-Ildikó
22. Bándi Tamás-Zoltán
23. Timaru Margit-Enikő
24. Hodgyai Edit
25. Barcui Barna
26. Nyakó Iozsef
27. Kosztandi Mihai
28. Beke Vasile
29. Nagy Gizela
30. Pocsaly Zoltan-Ladislau
31. Nagy Miklós
32. Béres Csaba
33. Nagy István
34. Balázsi Iosif
35. Bajó János
36. Sorbán Levente
37. Vincze Nándor-Ștefan
38. Horváth Béla
39. Bónisz Alexandru
40. Matyi Miklós
41. Mados Attila-Ferencz
42. Niri Alexandru
43. Török László
44. Bátori Géza

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Graba strică treaba
Dacă tot a fost atașată lista cu numele candidaților, ați putea - măcar ulterior - să corectați numele din articol, scrise greșit în nenumărate locuri... Sau doar eu am așteptări prea mari?
Postat 27 Aprilie 2016, 11:29 de star22
Hard wine & soft women
Kuntz Anikó ??? Pe ce p(r)ost o pro_puneţi? Dacă nu reuşeşte tot la Compania de Apă rămâne? Tot cu maşinile de la CAO îşi va face campanie? Cui/dacă va factura serviciile (fie ele şi de alimentare cu apă) în luna mai?
Postat 27 Aprilie 2016, 07:06 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3202 RON
  • 1 EUR = 4.7619 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON