URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2018, 21:01

Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei bărbaţi au ajuns la spital, în urma unei bătăi care a izbucnit vineri seară în Borod. Doi ţigani, surprinşi la furat de către proprietarii unei case, şi-au chemat întăriri, iscându-se o bătaie în toată regula. Zeci de oameni s-au adunat în faţa Primăriei, nemulţumiţi de faptul că actele antisociale ale romilor par de neoprit.

Întâmplarea a fost sesizată BIHOREANULUI de o localnică, Floare Peşteleu. "Doi băieţi au surprins ţigani la furat în casa lor şi i-a scos din curte afară, cu ceartă. Imediat au venit toţi ţiganii peste ei. Cei doi băieţi şi tatăl lor, proprietarii casei, au fost bătuţi, i-au nenorocit ţiganii, au fost luaţi de ambulanţă", a precizat localnica.

Revoltă anti-romi

Aflând de scandal, numeroşi localnicii au sărit în apărarea "românilor". "Băieţii, când au văzut că vin grămadă, au sunat: "haideţi că ne omoră ţiganii". Zeci de mii de plângeri sunt la postul de Poliţie Borod. Nu se ia nici o măsură împotriva lor. Fură, înjură, primesc ajutorare sociale, nimeni nu poate să le facă nimic. Bat animalele la păşune, ni le fură… E ca-n vestul sălbatic aici. Dacă vreun român zice ceva, îi dă în cap", a mai precizat localnica.

Revoltaţi, imediat după incident, zeci de localnici s-au strâns în faţa Primăriei din Borod, protestând faţă de faptul că, zic ei, autorităţile nu fac nimic ca să-i protejeze faţă de actele antisociale.

"Nu ştim unde e primarul, nu e aici. Suntem cam 40 de persoane în fața primăriei, aşteptăm televiziunile, să ne audă şi pe noi cineva, că aşa nu se mai poate", a mai spus Floare Peşteleu.

Între timp, poliţiştii din Borod au mers la locul bătăii, pentru a preleva probe.

Proprietarii casei prădate - un bărbat şi cei doi fii ai săi - au ajuns la Spitalul Judeţean din Oradea. "Trei persoane au fost transportate la UPU, cu două maşini ale Ambulanţei şi un echipaj de prim ajutor al SMURD. Toate cele trei persoane au leziuni uşoare, mici plăgi şi contuzii", a declarat dr. Hadrian Borcea, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor şi SMURD.

La Poliţie, nu la Primărie

Contactat de BIHOREANUL, primarul din Borod, Sorin Petru Sarca, a confirmat că în comună e scandal, dar a spus că oamenii s-au adunat în fața postului de Poliție, și nu în fața Primăriei, situată chiar lângă aceasta, cerând deci socoteală oamenilor legii.

Întrebat de reporter cum răspunde acuzațiilor că nu ia măsuri pentru a potoli comunitatea romă, primarul a spus că „o să răspund la fiecare acuzație în parte, dar vreau să le aud de la oameni, nu de la dumneavoastră”. „În orice localitate, primul de vină e edilul. Eu am fost anunțat de incident, am ieșit și eu aici, cu oamenii, suntem în fața postului de Poliție. Am chemat șeful de secție, căci inițial a fost doar o patrulă”, a declarat Sarca.

Despre informațiile că romii comit mai multe fărădelegi în Borod, edilul a spus: „Cu privire la comunitățile de romi, le cunoaștem foarte bine calitățile. Nu sunt de ieri, de azi”. Sarca a subliniat, însă, că au mai fost incidente de acest gen în comună şi în „2013 și 2014”.

Edilul a confirmat că o bună parte din membrii comunității rome primesc ajutoare sociale. „Primăria e doar un instrument intermediar. AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială - n.r.) se ocupă. Legea e de așa natură că permite alocarea acestor ajutoare. Nu la primar sunt problemele”, a spus Sarca, înainte de a încheia conversația.

S-a deschis dosar penal

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu, a transmis vineri seara primele date despre bătaia în care ar fi fost implicaţi în total 14 persoane, toate din localitatea Borod, dintre care 4 au fost agresate, 3 fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Potrivit comisarului Dinu, scandalul ar fi fost declanşat după ce trei minori ar fi fost surprinşi, în această după-amiază, într-o livadă de meri din localitate. "În conflict au fost implicate două familii, respectiv cea a proprietarului livezii şi cea a minorilor", a comunicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei. 

Poliţiştii au deschis dosar penal în caz şi efectuează cercetări pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi loviri sau alte violenţe. "Se fac investigaţii pentru stabilirea participaţiei fiecăreia dintre persoanele implicate, urmând a fi luate măsuri în consecinţă", a mai spus comisarul Dinu.

Ancheta de la faţa locului a fost coordonată chiar de şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Alin Haniş, care a ajuns la Borod în jurul orei 21 şi care a dispus, potrivit purtătoarului de cuvânt, ca "toate aspectele semnalate de cetăţeni să fie verificate".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
ar fi interesant un sondaj
care sa ne spuna rromii sau tiganii cu cine voteaza la alegeri? cei care ii reprezinta in parlament nu au nici o treaba cu integrarea lor in societate si nici nu sunt votati de ei. oare unde merg voturile lor? asta daca au buletin si drept de vot.
Postat 09 Iulie 2018, 08:47 de User anonimizat
Moderator
In contextul acesta, sunt acceptate, asta e voința poporului. Voi va faceți treaba și cenzurați, dar realitatea e alta.
Postat 07 Iulie 2018, 12:37 de Sandu1201
Cat despre ȚIGANI
Dați ... Altfel ne scot ei din tara.
Postat 07 Iulie 2018, 11:40 de Sandu1201
RE: Cat despre ȚIGANI
Nu sunt de acceptat mesajele instigatoare la violenţă!
Postat 07 Iulie 2018, 11:57 de Moderator
Bihoreanoradean
Părinții mei sunt născuți la sat. Și eu am doar bunici la sat și casa , sunt 100% ORADEAN
Postat 07 Iulie 2018, 11:38 de Sandu1201
Detectiv
Stai relax: in tileagd e primar pnl-ist la al treilea mandat și are aceași atitudine față de tigani. Așa că nici o diferență în țigani, pnl-isti și psdisti. PS: sandule mă bucur să aflu că nu ești orădean născut (ai fi o rușine pentru acest oraș)
Postat 07 Iulie 2018, 10:48 de User anonimizat
Trebuie pusi la punct .
Din pacate asa se intampla peste unde exista comunitati mari de brazilieni Gepiu ,Tinca ,Valea lui Mihai ,Tileagd etc .Acestia sunt masa de manevra pentru polticieni cu anumite ocazii cam o data la patru ani, politisti nu se omoara nici ei sasi faca datoria cateodata din anumite motive de alfel in coloniile respective nu intra decat mascati insusi jurnalisti au fost atacati(Sabbagh) sau echipajele de ambulanta (Tinca) echilaje pe care le folosesc in loc de taxi iar daca nu le convine ceva le distrug si ii agreseaza pe ambulantieri in schimb primesc ajutore sociale alimente si tot felul de facilitati desi sunt plecati pe dincolo si nu ar avea dreptul nu au contribuit la cas o secunda insa au aceleasi drepturi ca si cei care au contribuit o viata sunt agresivi violenti pentru ca li se permite .In zona Tinca construiesc intr-o veselie fara nici o autorizatie si nimeni nu ii intreaba de sanatate .Pe dincolo " la munca" se prostitueaza fura cersesc isi vand copii pe la p.. toate aceste lucruri se stiu nu cred ca organele competente sunt surde dar nepasarea este la ordinea zilei o gramada din ei conduc autovehicule cu numere expirate fara asigurare si mai cu permis de conducere desi nu stiu scrie sau citi banuiesc ca nu lau obtinut singuri ci cu ajutor a trecut niste probe nuu? .Si atunci ne mira ca iti da in cap acasa la tine .In rest daca se continua cu legislatia in sensul actual probabil curand vom ajunge la fel ca si francezi cu magrebieni ca tot asa au inceput si pe acolo .Suntem cetateni europeni avem drepturi nu vorba unui brazilian obligatii? Mai putine, din astea au romani aia care platesc taxe peste taxe . Nu as vrea sa incit la violenta dar autoritatile tre sa inceapa sa-si faca datoria si fata de brazilieni daca nu, sunt cateva precedente sper totusi sa nu se ajunga acolo .
Postat 07 Iulie 2018, 10:16 de sss
tiganii suporteri ai psd de cand lumea - traiasca ajutoarele sociale, sa lucreze fraierii!
si cati din acesti tigani au permis de conducere si nu stiu scrie/citi? corect ce ati scris toti mai jos, cata vreme tiganii stau sub poala primarului, lucrurile nu se misca in directia buna.
Postat 07 Iulie 2018, 10:07 de roger
@Sandu1201
Da! Asa se procedeaza cum ai facut. Vb ffffff serios, nu se poate altfel. Acest primar, Sarca Sorin, un traseit in prezent PSD-ist, acopera constant toate actele facute de tigani pt voturi. NU la politie s-au strans oamenii ci la primarie pt a lua la rost pe primar, numai ca fiin lipita primaria de politie, Sarca a insinuat ca la politie s-au strans oamenii. Preocuparea acestui primar este imbogatirea lui si a familie lui prin accesarea ditamai fondurilor europene pt el nu pt comuna. Acesti tigani trebuie pusi la punct atunci cand sunt pe proprietate privata asa cum au fost si ieri, numai ca oamenii nu au fost pregatiti, vb de 3 romani contra a peste 30 tigani cu lopeti si furci, care veneau de la furat, linistiti, sub poala primarului. Acum s-ar ridica totusi niste intrebari: DE CE TIGANII DIN BOROD NU AU NEVOIE DE AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE? DE CE CASE CHIAR CU 2 NIVELE NU AU NEVOIE DE AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE? Spuneti domnule primar! Care sunt consecintele construirii fara autorizatie de constructie? Care sunt masurile luate de Inspectoratul in Constructii pt cei care nu declara construirea si luarea in folosinta? De aici ar trebui inceput, niste demolari, niste amenzi de la Insp. in Constr., si puricat domnul primar, pt ca asa se intampla cand nu te mai satura nimeni, la un moment crapi, asa o sa "crape" si acest primar nesatul. Reiau ideea, deci, trebuie urmariti cand sunt la furat si pusi la punct, nu e greu, acid sulfuric sau clorhidric (e bun hipoclor) pulverizat pe fata, daca ai o pompa cu jet bun sigur faci fata contra 5, si sigur nu mai da cu lopata. Da, suna a salbaticie ce spun dar nu o sa stai sa te rupa tiganii si sa tremuri de frica lor. Din pacate de obicei cad victime persoane mai "linistite", care nu au acest simt ca sa zic asa al razbunarii, cu toate ca nu vb de razbunare. Primarul sa tina pt el teorii ca si "sa nu ne facem singuri dreptate", ca o sa faca PSD dreptate, primar dupa tigani, halal. Sa vedem daca nu sare domnu Sarca(primarul) la vreun comentariu, ca sa am motiv sa insir doua pagini de "realizari" ale dumisale.
Postat 07 Iulie 2018, 08:24 de detectiv
Dada
Legile s-au schimbat, și nu vor face pușcărie. Statul nu ne ajuta pe noi cu nimic. Hai sa ne facem noi legile. Am prins un TIGAN LA FURAT, la o vecina in curte, l-am bătut de la luat dracu, apoi a venit cu ȘATRA , eu și 2 amici am luat-o in freza. Dar mie nu-mi place sa rămân dator am și eu gașca, le-am dat-o dimineata la ora 2 , și acuma au respect pt mine când mă duc în sat. Am vrut să-i tau mana la unu, dar a dat un amic cu bâta de baseball pe drujba. Sa terminat fara poliție, dar va urma.
Postat 06 Iulie 2018, 23:49 de Sandu1201
Zic și eu
Din câte știu au intrat peste ei in casa asta nu cumva ai violare de domiciliu , dar normal poliția ca de obicei știe doar sa împartă amenzi ,in loc sa deie un exemplu ferm,nu o sa vedem nimic ,acea zona este terorizată de țigani care fac legea , iar primarul are nevoie de voturi ,ce sa mai zici România ....
Postat 06 Iulie 2018, 23:21 de Ali11
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON