URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
24 Noiembrie 2017, 16:25

Sărbătorile Centenarului au început fără şefii Consiliului Judeţean: Statuia lui Ion I.C. Brătianu a fost dezvelită în parcul ce-i poartă numele (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Un gest remarcabil", "o floare, rară, a recunoştinţei". Aşa au considerat doi foşti miniştri ai României, filozoful Mihai Şora (independent, deţinător al portofoliului în 1990) şi inginerul constructor Nicolae Noica (ţărănist, cu un mandat la Lucrările Publice în guvernarea CDR), demersul prin care Primăria Oradea a deschis, vineri, seria evenimentelor dedicate împlinirii unui secol de la Marea Unire din 1918, prin dezvelirea statuii marelui om de stat Ion I.C. Brătianu, amplasată în parcul care îi poartă numele.

La festivitate au participat circa 300 de persoane, mare parte membri ai PNL, partidul pe care Brătianu l-a condus, la fel ca şi România, în cea mai fastă perioadă a ţării, dar şi intelectuali şi tineri liceeni, prefectul Ioan Mihaiu şi directori de instituţii, precum Lucian Silaghi (Direcţia pentru Cultură), Mihai Togor (comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor), Alin Novac Iuhas (şeful Inspectoratului Şcolar), rectorul Universităţii, Constantin Bungău şi alţii.

S-au remarcat însă, prin absenţă, şefii Consiliului Judeţean Bihor, despre care unul dintre participanţi a spus, maliţios, că "doi dintre ei (n.r. – aluzie la vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea) nu au venit pentru că probabil habar nu au cât de important a fost Brătianu pentru România, iar celălalt (n.r. – trimitere la preşedintele Pasztor Sandor) tocmai pentru că ştie ce rol a avut Brătianu în istoria României".

Un monument frumos

Ceremonia, care a durat o oră, a început la momentul programat (ora 13.00), fără nicio întârziere, prin prezentarea onorului militar prefectului Ioan Mihaiu şi primarului Ilie Bolojan, care au luat loc apoi în mulţime pentru a asculta Imnul Naţional. În prezenţa omologului său greco-catolic, Prea Sfinţitul Virgil Bercea, episcopul ortodox Sofronie Drincec a oficiat apoi slujba Te Deum, alături de încă cinci preoţi, după care a urmat momentul aşteptat: dezvelirea monumentului, de către artistul care l-a şi realizat, sculptorul sătmărean Radu Ciobanu.

"Nu credeam că o să-mi leg vreodată numele de acest oraş", avea să spună acesta ulterior, amintindu-şi de trecerile sale prin Oradea încă din tinereţe şi adăugând că "de acum o parte din inima mea este aici".

Artistul a explicat şi simbolistica monumentului, format din două elemente: pe o coloană, în dreapta, se află stema regală a României, ce reuneşte simbolurile provinciilor istorice, iar deasupra ei o acvilă, simbol al Armatei Române şi al măreţiei statului, în stânga aflându-se Brătianu, arătând spre simbolul ţării.

"Numai cerbicia domnului primar a făcut posibilă această statuie", a mai spus sculptorul, cu trimitere la faptul că în urmă cu doi ani Comisia pentru Monumente de For Public a refuzat avizarea proiectului invocând tocmai prezenţa acvilei.

O datorie a Oradiei

Prima alocuţiune adresată asistenţei a aparţinut primarului Oradiei, Ilie Bolojan, care a explicat de ce personalitatea lui Ion I.C. Brătianu, premierul Marii Unirii, este atât de importantă nu doar pentru liberali, ci pentru toţi românii, în mod special pentru orădeni, ca şi pentru arădeni şi timişoreni.

"Pentru că azi se împlinesc 90 de ani de la decesul său, la 63 de ani, în timp ce servea România ca prim-ministru, încheind o carieră care şi-a pus amprenta asupra a ceea ce este astăzi ţara noastră", a spus Bolojan, precizând că patriotismului şi tenacităţii lui Ionel Brătianu i se datorează, între multe altele, faptul că trei oraşe mari – Oradea, Arad şi Timişoara – sunt în prezent în graniţele României, nu ale altor două ţări vecine.

"Ion I.C. Brătianu a fost un model de demnitate. Românii merită să-i respecte pe Brătianu, pe Regele Ferdinand, pe Regina Maria, pe Iuliu Maniu, pe toţi generalii Armatei Române", a mai spus Bolojan referindu-se şi la ceilalţi protagonişti ai Marelui Război şi Marii Uniri.

Recunoştinţa, floare rară

Fost ministru al Lucrărilor Publice şi membru al PNŢCD, cunoscutul inginer Nicolae Noica, descendent al ilustrului filozof Constantin Noica, s-a declarat impresionat de gestul de recunoştinţă al Primăriei Oradea faţă de marele Brătianu. "Se spune adesea că recunoştinţa este o floare rară. Astăzi la Oradea s-a sădit o floare, gest rar", a spus Noica, arătând că pentru istoria României "Brătianu merită mult mai mult".

"Brătianu a coborât dintr-o familie de mari patrioţi, nu trebuie să ezităm să folosim acest cuvânt", a arătat fostul ministru, vorbind apoi despre excelenta formaţie profesională de inginer a personalităţii omagiate şi despre munca sa la mari obiective de construcţii (inclusiv la celebrul pod de la Cernavodă proiectat de Anghel Saligny), dar şi despre pasiunea cu care şi-a dedicat întreaga activitate politică modernizării României Mari, prin legi, prin măsuri de guvernare şi prin diplomaţie. "După un mandat de patru ani, un raport al Guvernului condus de Brătianu era aşa gros", a desenat în aer Nicolae Noica, sugerând consistenţa realizărilor celui care a fost de cinci ori premier al ţării, cu întreruperi, între 1908 şi 1927.

În final, tot el a amintit că Oradea mai are o datorie faţă de un alt personaj care a contribuit decisiv la Marea Unire: Regele Ferdinand. "Aici, undeva, trebuie pus şi Regele Ferdinand, poate chiar în locul său, din Piaţa Unirii, de unde a fost dat jos de ceea ce eu numesc forţele răului", a spus Nicolae Noica, referindu-se la distrugerea statuii ecvestre a suveranului României Mari în 1940, după ce trupele lui Horthy au ocupat Oradea odată cu întregul Ardeal de Nord.

Un nou obiectiv de "selfie"-uri

După scurtele alocuţiuni, în acordurile Imnului Eroilor au depus jerbe de flori la noul monument reprezentanţii Prefecturii, Consiliului Judeţean (de fapt consilierul Ionel Avrigeanu), Primăriei Oradea (edilul şef Ilie Bolojan flancat de ambii secunzi, Mircea Mălan şi Florin Birta), Garnizoanei Oradea, Universităţii, Inspectoratului Şcolar, Teatrului Regina Maria, Colegiului Naţional Emanuil Gojdu şi Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, precum şi a unor ONG-uri, de la Asociaţia România Europeană la Uniunea Vatra Românească.

În final, participanţii la festivitate – nu doar membrii Biroului Naţional al PNL, în frunte cu preşedintele Ludovic Orban, anume sosiţi la Oradea, ci inclusiv înaltele feţe bisericeşti – au ţinut să-şi facă poze de grup sau individuale, evident şi "selfie"-uri, în faţa noului monument al Oradiei. Unul nu doar plin de încărcătură simbolică, dar şi frumos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@TDS
Ce sa zic sarco?! Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu sau mai scurt cacpt e mare liberal. mai bine taceai. erai mai castigat.
Postat 27 Noiembrie 2017, 09:01 de CHRIS
Oras de tembeli ... Oradea mea !?!
Nu seamana nici pe departe cu I.C. Bratianu ... omul fiind, cand traia, un unul mic si bondoc, mare fumator de trabuce si cu vederea mai slaba la citit, vesnic la costum si cu jobenul la vedere, iar barba pieptanata scurt, nu ca batut de vant pe puntea vreunui vas esuat la baza dealului Ciuperca, in alunecarea sa catre raul Crisul Repede !?! Penibila statuia, fara legatura cu realitatea ... o rusine de lucrare, asa cum numai municipalitatea oradeana putea face !?!
Postat 26 Noiembrie 2017, 18:06 de WinDos
PCR transpartinic. Ep.: O datorie neonorată în de către ”păpușarii” politici bihoreni. Cei cu (ceva) sânge de român/vlah în ei. Oare de ce? (II)
IV. Întrebări pertinente pentru actualul ”Cabinet 1” de la PMO. Şi nu numai. 1. De ce în Piaţa Unirii nu v-ați gândit la (re)amplasarea a încă doua monumente simbol pentru Oradea: Voievodul Menumorut, Regina Maria și Regele Ferdinand? Pe motiv că Oradea nu ar atrage mai mulți turiști (străini)? Sau, că ați pierde ceva voturi (himerice), de la unii care, oricum, votează pe bază: etnică, de dublă cetățenie ş.a.? 2. Pe vremea domniei lui Menumorut, Oradea nu exista, ca şi localitate? 3. De Emanuil Gojdu aţi auzit cumva? 4. De ce podul din centrul Municipiului Oradea nu se numește Podul Unirii și poartă numele unui rege ucigaș de vlahi/români?
Postat 25 Noiembrie 2017, 23:03 de stefan
SUBSCRIU
BESTIA are dreptate! Și ORBAN, și BOLOJAN sunt FAKE LIBERALI !Ce să zicem despre Blaga, Turcan, Predoiu, Boc, Falca (!!!!), Hava, Boghicevici, etc.?
Postat 25 Noiembrie 2017, 18:39 de TDS
PCR transpartinic. Ep.: O datorie neonorată în de către ”păpușarii” politici bihoreni. Cei cu (ceva) sânge de român/vlah în ei. Oare de ce?
I. ”În final, tot el a amintit că Oradea mai are o datorie faţă de un alt personaj care a contribuit decisiv la Marea Unire: Regele Ferdinand. "Aici, undeva, trebuie pus şi Regele Ferdinand, poate chiar în locul său, din Piaţa Unirii, de unde a fost dat jos de ceea ce eu numesc forţele răului", a spus Nicolae Noica, referindu-se la distrugerea statuii ecvestre a suveranului României Mari în 1940, după ce trupele lui Horthy au ocupat Oradea odată cu întregul Ardeal de Nord.” 1. Pe când un monument reprezentativ pentru Oradea şi Bihor? Cel al voievodului Menumorut. Propunere de loc de amplasare: Piaţa Unirii. Piaţă în care trebuie trebuie reamplasată şi statuia regelui Ferdinand I. Împreună cu soția sa, Regina Maria, cea care a contribuit, cel puțin, cât soțul ei, la înfăptuirea Marii Unirii de la 1 decembrie 1918. Şi bunicul meu, militar combatant activ în Primul război mondial, decorat de regină, ştia de ce! II. Sper ca și dascălii ”pur sânge” de la Departamentul de istorie a UO să se implice în propunerea făcută la pct. I. Bănuiesc ca (și) ei știu ce înseamnă somnul rațiunii! III. O întrebare pertinentă pentru actualii președinți ai PSD Bihor și PNL Bihor (PDL aripa ”portocalie”): Pe când eliminarea statuilor celor care au asuprit, violat şi ucis români/vlahi din Municipiul Oradea, respectiv din judeţul Bihor? 1. Poate îi ajută, inclusiv cu ceva lecitină şi anti- bolșevicul Lucian Silaghi, de la Direcția pentru Cultură Bihor, fost Prefect de Bihor.
Postat 25 Noiembrie 2017, 18:18 de stefan
Așa-i...
Așa-i, măi... Dați-l jos pe Mihai Viteazu din Piața Unirii și puneți-l pe Ferdinand.
Postat 25 Noiembrie 2017, 07:45 de Shogun
#moderator
pe beastie asta de ce nu il banati? ca de cand comenteaza pe-aici face doar ravagii.
Postat 24 Noiembrie 2017, 22:30 de CHRIS
SE RASUCESC IN MORMINT
Liberalii autentici care au luptat impotriva iudeocomunismului vazind hahalerele neomarxist-sorosiste gen ORGN si BULUJAN cum se dau de ceasul mortii sa para "leberali".
Postat 24 Noiembrie 2017, 17:19 de BESTIA666
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON