URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2018, 12:05

Revoltător! Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a abandonat tone de gunoaie în mijlocul naturii, inclusiv într-o arie protejată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Gărzii de Mediu Bihor, comisarul Mihai Togor, a prezentat miercuri o situaţie foarte gravă şi revoltătoare depistată în urma unei sesizări: firma Salubri SA, a Primăriei Aleşd, a aruncat tone întregi de gunoaie în două depozite clandestine, dintre care unul într-o zonă pitorească, de belvedere, din aria protejată Muntele Şeş.

"Un operator de salubritate care, în loc să aducă deşeurile la depozitul ecologic de la Eco Bihor, le-a abandonat în mediul natural... Niciodată nu am mai avut în Bihor un volum atât de mare de deşeuri abandonate şi sper să nu mai avem", a declarat Mihai Togor, într-o conferinţă de presă.

Munte de gunoaie

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au aflat de scandaloasa situaţie în urma unei sesizări. Joi, 6 septembrie, au descins în teren şi au găsit, la 13 kilometri de Aleşd, într-o zonă de belvedere apropiată de DN 1H, spre Şinteu, un adevărat munte de deşeuri. "Sunt deşeuri măcinate rezultate în urma sortării, care trebuiau aduse la depozitul ecologic Eco Bihor din Oradea", a precizat Mihai Togor (foto). Pe o suprafaţă de aproximativ 2.500 mp, comisarii de mediu au descoperit 150 metri cubi de gunoaie!

Mai mult, comisarii au găsit o groapă de gunoi clandestină şi la marginea satului Ţeţchea, însă ceva mai mică: circa 50 metri cubi de gunoaie, pe un teren de 500 mp.

În urma controlului de joia trecută şi a unui al doilea, făcut luni, comisarii de mediu au desluşit  mecanismul ilegal: după ce au colectat deşeurile din cele 10 UAT-uri în care are această răspundere, dintre care două oraşe (Aleşd şi Huedin) şi opt comune, compania Salubri Aleşd le duce la staţia de sortare a oraşului. Acolo, deşeurile sunt despărţite în categorii, iar cele reciclabile vândute unor firme specializate. Cele menajere rămase sunt tocate şi compun aşa-numita categorie de deşeuri municipale mărunţite, care a ajuns acum abandonată în natură.

Au făcut "economii"

Ilegalitatea a fost confirmată şi de actele puse la dispoziţie de Salubri comisarilor de mediu şi care au arătat că gunoaiele nu au ajuns la Eco Bihor, aşa cum ar fi trebuit. "În luna iulie au fost făcute opt transporturi la Eco Bihor, în luna august doar trei. Este o diferenţă evidentă, care nu s-a mai regăsit la depozitul ecologic. În plus, se vede cu ochiul liber că acelaşi tip de deşeuri este şi la staţia de sortare din Aleşd, pregătit să fie adus la Eco Bihor, şi în cele două locaţii", a precizat Togor.

Şeful Gărzii de Mediu a mai spus că, în urma controlului, a identificat 13 transporturi ilegale către cele două gropi clandestine, toate făcute în luna iulie cu o camionetă autobasculantă, înmatriculată pe numele unei persoane fizice. Practic, în loc să vină de 13 ori la Eco Bihor, Salubri a economisit cheltuiala combustibilului şi a tarifului de salubritate plătit la haldă şi a "expediat" gunoaiele în mijlocul naturii!

Sunt recidivişti!

Pentru fapta comisă, compania de salubritate a încasat două amenzi de câte 100.000 lei fiecare, una pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu, care prevede că trebuie să urmărească parcursul deşeurilor până la final, şi una pentru nerespectarea măsurilor impuse în 2017 de Garda de Mediu. Asta, pentru că firma a fost prinsă şi anul trecut că a îngropat gunoaie!

"Sunt recidivişti, de aceea s-a luat această măsură drastică (n.r. a amenzilor)", a precizat Togor. În 2017, Salubri a aruncat gunoaie chiar pe raza Aleşdului, însă într-o cantitate mult mai mică decât acum. Atunci, compania a fost amendată cu 40.000 lei şi i s-a impus curăţarea şi ecologizarea zonei, ceea ce a şi făcut.

De altfel, nici acum reprezentanţii firmei nu au avut obiecţii. Potrivit lui Togor, aceştia şi-au recunoscut greşeala prin faptul că au semnat procesele verbale ale notelor de constatare fără obiecţiuni. De asemenea, şoferul autocamionetei care a transportat deşeurile şi-a admis, la rându-i, vina. Totuşi, asta nu-l va scăpa de amendă, comisarii de mediu urmând să-l sancţioneze cu o sumă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 lei.

Ordin de curăţenie

Întrebat dacă crede că transportul clandestin al deşeurilor a fost făcut cu ştirea funcţionarilor din Primăria Aleşd, Mihai Togor a spus că nu poate avea o astfel de certitudine. "Această firmă are o conducere, aceasta răspunde pentru faptele ei. Nu pot asocia firma cu acţionarii ei", a precizat comisarul şef.

Pe lângă cele două amenzi uriaşe încasate, Salubri Aleşd a primit de la Garda de Mediu şi dispoziţia să cureţe cele două mormane uriaşe de gunoaie până cel târziu luni, 17 septembrie, când comisarii vor reveni în control.

De asemenea, Administraţia Sitului Natura 2000 Muntele Şeş a primit sarcina să verifice dacă groapa de gunoi ilegală a dus la distrugerea unor specii şi habitate protejate, dar  şi să urmărească dacă locul va fi salubrizat corect şi complet.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Erata
Burton se va citi cu i...
Postat 12 Septembrie 2018, 16:57 de soricel
Iubit dat de Birtin/Noi te iubim orice ai face/ Oricât de r...t cafenin/ Nouă ne place
Bă, la Alesd? Cum ar veni Burton, centrul Universului ? Nu...nu cred așa ceva! Bolojan este nepretuitul Universului! Nu "se"exista!
Postat 12 Septembrie 2018, 16:56 de soricel
Casuta vocala a unui pesedist mare
Morar de la Salubri...stii tu, afacerea cu gunoaiele. Sa nu ajunga la firma CJului ca abia faceam fata aici cu gonoaiele, scape el acolo de ele cum poate. Hai ma nelu, ca e pesedist de-a nost. Daa, da, ala ce era candidat la primarie si era in incompatibilitate. Suna-ma napoi cand reusesti. Deja e in ptesa aia ce tine cu penelistii, stii tu aia de la Bihoreanul. Nu au avut si aia ce face altceva. Daddy
Postat 12 Septembrie 2018, 15:23 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON