URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2012, 12:54

Reprezentanţii Casei Regale, primiţi cu căldură de orădeni: "Trăiască Regele! Trăiască monarhia!" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de orădeni au participat vineri, de Ziua Oradiei, la şedinţa festivă de Consiliu Local, la care au fost invitaţi principele Nicolae, nepotul şi succesorul Regelui Mihai, principele Radu şi arhiducesa Maria Magdalena, descendentă directă a Reginei Maria.

De două ori sărbătoare

Festivitatea, desfăşurată în sala mare a Primăriei, a fost deschisă, în jurul orei 11, de primarul Ilie Bolojan. "Este o onoare pentru mine să vă pot ura bun venit la această sărbătoare a municipiului Oradea. Întotdeauna această zi este una de amintire şi una de bucurie pentru orădeni, o zi de recunoştinţă pentru cei care au făcut ceva pentru Oradea şi Statul Român. Ne gândim la cele două momente importante: 12 octombrie 1918, când în casa Aurel Lazăr s-a semnat Declaraţia de autodeterminare care a constituit baza marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia. De asemenea, la 1944, când trupele sovietice şi române au eliberat oraşul Oradea", a spus Bolojan.

Edilul a ţinut să sublinieze că anul acesta Ziua Oradiei este specială şi pentru că le festivităţi au sosit reprezentanţii Casei Regale a României.

"Vreau să le urez bun venit şi să-i asigur de respectul din partea acestui oraş. Vom dezveli statuia Reginei Maria, corectând o eroare istorică, aceea de a fi mutată de pe acel soclu în perioade tulburi. E un semn de recunoştinţă pentru Regina Maria şi ce a însemnat ea pentru Statul Român", a mai spus Bolojan.

Vizită cu simboluri

În cadrul şedinţei festive au vorbit despre dubla semnificaţie a zilei de 12 octombrie din 1918, respectiv 1944, academicianul Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, şi profesorul Barbu Ştefănescu, şeful Şcolii Doctorale din Universitatea Oradea. "Prezenţa la acest eveniment a rectorului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca nu este întâmplătoare. Şi pe 13 octombrie 1921, când la Oradea s-a dezvelit statuia Reginei Maria, tot rectorul Universităţii Cluj Napoca a ţinut un discurs", a explicat primarul Bolojan.

La rândul său, vorbind în calitate de reprezentant al Casei Regale de România, principele Radu şi-a manifestat bucuria de a se afla la Oradea. "Vă mulţumesc pentru ziua de astăzi şi ţin să vă amintesc că cei norocoşi, cei privilegiaţi, suntem noi, cei trimişi de rege să-l reprezentăm", a spus el.

Principele s-a declarat încântat să descopere în sala mare a Primăriei tabloul Sfintei Născătoare, patronul spiritual al oraşului, afirmând că "nicăieri în România nu am văzut ceva atât de frumos şi înălţător". "Vă puneţi viaţa sub semnul Maicii Domnului şi Reginei Maria", le-a spus orădenilor Radu al României.

Acesta şi-a încheiat discursul lăudând municipalitatea pentru recuperarea simbolurilor istorice şi pentru iniţiativa de a dezveli statuia reginei chiar de Ziua Oraşului. "Întâlnirea de astăzi este şi inspirată, nu numai patriotică. Aţi pus această întâlnire sub semnul coroanei. Coroana este expresia legitimităţii istorice a statului, iar dumneavoastră sunteţi expresia legitimităţii democratice a statului. Sunt puţine locuri în ţară unde memoria s-a născut atât de devreme ca în Oradea, unde multe străzi, instituţii poartă numele unor oameni de valoare", a declarat prinţul.

Olimpici premiaţi

Inedit a fost că, la încheierea discursului, doi orădeni mai în vârstă din sală au strigat: "Trăiască Regele", "Trăiască monarhia" şi "Monarhia salvează România".

După alocuţiunile susţinute de invitaţi, şedinţa a continuat cu festivitatea de premiere a elevilor merituoşi cu rezultate deosebite la olimpiadele şcolare. Premianţii au fost recompensaţi de către administraţia locală cu diplome de onoare, înmânate de către pricipii Nicolae şi Radu Duda şi au primit din partea Primăriei câte o tabletă PC. "Olimpii orădeni vor beneficia şi de o excursie gratuită la mănăstirile din Bucovina", a promis primarul Ilie Bolojan.

După festivitatea de premiere, atât reprezentanţii Casei Regale cât şi orădenii prezenţi în sala de Consiliu au plecat pe jos în Piaţa Ferdinand, unde, începând cu ora 13, are loc festivitatea de dezvelire a statuii Reginei Maria.

O oră mai târziu, reprezentanţii Casei Regale participă la festivitatea de depunere flori la statuia de pe Corso a cărturarului Aurel Lazăr, cel în casa căruia de pe strada care astăzi îi poartă numele a fost redactată Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, actul premergător Unirii de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Tot pe Corso, înaltele feţe regale şi oficialităţile locale primesc onorul ofiţerilor din Brigada de Gardă, echipaţi în celebrele uniforme de dorobanţi.

Citiţi mai multe despre programul de Ziua Oradiei, în articolele:

"Orădenii au început să meargă la Teatru pentru a vedea coroana Reginei Maria"

"Principele Radu lansează cartea "Maşinile Regelui" la Oradea"

"Regina Oradiei: Moştenitorul tronului României vine la dezvelirea statuii Reginei Maria"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Unui martor,probabil numai contemporan,dar nebeligerant
Nici o armata nu sta in razboi in spatele alteia, este un element de strategie militara,Cu atat mai mult in anul 1944 cand armata romana din inamic devenea aliatul armatei sovietice.Rusii nu-si puteau permite riscul de a avea in spatele lor o armata care desi aliata acum,nu-i iubea.Armata romana a mers alaturi cu armata sovietica pina la victoria finala,nu de putine ori fiind impinsa in fata(nu in spatele) armatei rosii,din ratiuni desigur simple si meschine(sa moara cat mai multi romani)rusii trecand in fata atunci cand victoria era asigurata(vezi cazul Budapesta)sa-si imparta laurii.
Postat 14 Octombrie 2012, 08:34 de Militar activ
martor
Armata regala a fost in spatele celei ruse, oricat de mult ii uram pe rusi. Mai intrebati batranii care mai sunt in viata si au trait aceasta experienta. Din pacate mai traiesc prea putini martori!!! Cartile de istorie nu tot timpul spun adevarul. Ele sunt modelate in functie de interesele politicienilor, din pacate.
Postat 13 Octombrie 2012, 18:49 de ****
De la Nistru pan' la Tisa...
"De la Nistru pân-la Tisa/ Tot românul plânsu-mi-s-a/ Că nu mai poate străbate/ De-atâta străinătate..........Curg duşmanii în puhoi/ Şi s-aşează pe la noi;/ Si cum vin cu drum de fier,/ Toate cântecele pier,"...
Postat 13 Octombrie 2012, 14:12 de Oradean
@Carp III
Problema aceasta este mai nuantata, d-le Carp.Oradea a fost eliberata de ARMATA REGALA ROMANA, si nu de sovietici.Ceea ce a urmat dupa, n-a depins nici de Majestatea Sa, nici de poporul roman, ci de vointa marilor puteri,dupa cum bine stii.
Postat 13 Octombrie 2012, 08:27 de Andrei
REGE
Sa traiasca REGELE ROMI NEGUS statuia pentru el! ACUMA!
Postat 13 Octombrie 2012, 08:18 de cinkopana
curelea
@com baiatule ai invatat poezia foarte bine din cartiile de istorie scrisa de elena ceausescu esti prost de bubui. mars la biblioteca
Postat 13 Octombrie 2012, 08:17 de soni
@Valhalla-Asgard
Degeaba isi aroga astia dreptul de eliberatori ai Transilvaniei de sub ocupatia ungureasca. Acest lucru a fost realizat de Romani, prin vointa lor la Blaj si la Alba Iulia !
Postat 12 Octombrie 2012, 20:26 de com
@Valhalla-Asgard
Asa este. Subscriu 100% !
Postat 12 Octombrie 2012, 20:20 de com
Gest al normalitatii...
E binevenita oricand o vizita a Casei Regale. In fond, ei eu scos tara din evul mediu in care era, au edificat Universitati, Spitale, drumuri. Mihai al Romaniei (titulatura lui corecta asa cum apare in toate actele oficiale ! ) impreuna cu familia sa, pentru cine nu stie (sau nu vrea) a fost pe rand mecanic auto, pilot, fermier si finalmente roman de rand, mai roman decat multi alti bolsevici-securisti, elevi de-ai lui Roller, ce au nenorocit tara romaneasca. Regele a plecat din tara cu nimic, pentru simplul fapt ca au existat niste slugi bolsevice extrem de \"constiincioase\" ce nu l-au lasat. Asa ca toti plutonierii si securistii de serviciu sa se intoarca un pic la istorie, la aia adevarata , nu a lui Roller !
Postat 12 Octombrie 2012, 20:17 de marius oprea
Slugi netrebnice !
ma uit la voi, suveran, de sus !
Postat 12 Octombrie 2012, 20:11 de session
Istoria oraşului între Faur şi Bolojan
Discursul lui Bolojan a fost scurt, la obiect şi încărcat de cele mai profunde semnificaţii ale prostiei lui deja proverbiale. 12 octombrie 1944 nu reprezintă eliberarea oraşului Oradea, ci ocuparea acestuia de trupele sovietice. Vai de tine gibon tembel ... dar mai vai de noi !?!
Postat 12 Octombrie 2012, 18:22 de Carp III
De la Nistru pân-la Tisa...
De la Nistru pân-la Tisa/ Tot românul plânsu-mi-s-a/ Că nu mai poate străbate/ De-atâta străinătate./ Din Hotin şi pân-la Mare/ Vin muscalii de-a călare,/ De la Mare la Hotin/ Mereu calea ne-o aţin/ Din Boian la Vatra-Dornii/ Au umplut omida cornii/ Şi străinul te tot paşte/ De nu te mai poţi cunoaşte;/ Sus la munte, jos pe vale,/ Şi-au făcut duşmanii cale,/ Din Sătmar pân- în Săcele/ Numai vaduri ca acele.\"...
Postat 12 Octombrie 2012, 16:27 de Oradean
Spectacol jenant
Toti vin si incearca sa-si asume eliberarea Transilvaniei de sub ocupatia ungureasca si Reintregirea Neamului. In timp ce ei satateau in luxul lor exorbitatnt si in saloanele lor calde, Romanii, au fost cei care s-au adunat pe Campia Libertatii, la Blaj, pt a lupta. Fara Vointa Romanilor, nimic nu s-ar fi infaptuit. Mihai de Hohenzollern, nu si-a facut nici pe departe datoria de conducator al statului. El a incarcat cat a putut si dus a fost.
Postat 12 Octombrie 2012, 16:09 de Valhalla-Asgard
las-o balta ! acelasi limbaj de lemn, pupincuristii sunt altii.
multi au fost doar niste curiosi veniti sa-i vada pe ciudatii care vor bani nemunciti. desigur, n-au lipsit nici trepadusii, indivizi fara de care festivismul unor astfel de "fetze regale", nu si-ar satisface orgoliul nesatul.
Postat 12 Octombrie 2012, 15:49 de book
Traiasca Regele
TRAIASCA REGELE!
Postat 12 Octombrie 2012, 14:21 de vlad
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON