URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2019, 17:50

Reportaj „pe sate”: Bihorenii votează „să fie bine”, pentru „schimbare”, „justiţie corectă” şi „să nu mai plece copiii” (FOTO / VIDEO)

Scepticii par să se fi înşelat. Cel puţin în prima parte a zilei, prezenţa la vot în mediul rural a fost categoric mai mare în Bihor decât la precedentul scrutin pentru alegerea Parlamentului European, chiar dacă mediatizarea a fost mai estompată, iar majoritatea celor care s-au prezentat la urne au decis să voteze şi la Referendumul pentru justiţie, contrar socotelilor unor politicieni.

Mai mult, într-un raid prin câteva sate, reporterii BIHOREANULUI au avut ocazia să întâlnească şi alegători care au spus că îşi doresc o reprezentare bună în Parlamentul European.

"Vrem altceva"

În satul Berechiu, din comuna Sânnicolau Român, puţin după ora 10.30, votaseră deja 59 de localnici, mai mult de 25% din totalul de aproximativ 300.

O femeie cu un copil în braţe nici măcar nu s-a sfiit să spună lista cărui partid o ştampilase, şi nici motivul care i-a justificat opţiunea, vorbind despre oamenii care au protestat în stradă împotriva nedreptăţilor şi a politicienilor care legiferează în interesul lor şi mai ales al şefului partidului de guvernământ.

Unii localnici, după ce s-au achitat de "datoria" civică, au mai făcut un efort, până la crâşma din apropiere, transformată într-un soi de "Poiană a lui Iocan", adică "parlament comunal" ad-hoc.

Matinalii consumatori s-au cinstit pentru reuşita votului, dar s-au codit să spună străinilor de la oraş cu cine "ţin". Totuşi, după câteva secunde au recunoscut că s-au "dus" şi ei tot cu partidul celui care "o făcut lucruri în sat", adică partidul primarului liberal, Dumitru Munge.

"Încercăm să schimbăm ceva"

Două sate mai încolo, la Cefa, un număr mare de localnici a votat chiar înainte de a merge la biserică.

Un grup de trei tineri, din care doi elevi în Oradea şi unul angajat tot în oraş, a vizitat secţia de votare, spunând că îşi exercită pentru prima oară drepturile electorale, aşa că au utilizat şi buletinul pentru alegerea Parlamentului European, şi pe cele pentru Referendum.

La plajă sau la pescuit se poate merge în oricare altă zi, dar de ziua votului trebuie profitat pentru a încerca să schimbi şi lucrurile şi, odată cu ele, şi mentalitatea oamenilor, au explicat cei trei tineri, mai în glumă, mai în serios.

"Toţi sunt mincinoşi"

Un aflux mare de alegători a fost înregistrat în Cefa, ca în multe alte sate, după ce oamenii au ieşit de la slujbă, încheiată de preotul ortodox cu o povaţă electorală. "Gândiţi-vă bine ce faceţi la vot. Votaţi fără să fiţi amăgiţi de unul sau de altul, că vă spun ceva, toţi sunt mincinoşi. Dumneavoastră sunteţi mai cuminţi decât ei", a predicat părintele.

Greu de spus dacă oamenii i-au dat ascultare sau nu, dar după câteva minute două băbuţe ieşeau din secţia de votare de peste drum de biserică, zicând că au votat "cu gânduri bune", dar nu şi la Referendum. O altă mătuşică sigur n-a ieşit din vorba părintelui, spunând că "Dumnezeu ştie mai bine", chiar şi decât ea, ce a făcut în cabina de vot. Împreună au şi păstrat, dealtfel, secretul...

"E mai rău ca înainte"

Mai deschişi în faţa "intruşilor" de la oraş, un domn şi o doamnă de vârsta pensiei, tot din Cefa, s-au dovedit la fel de deschişi precum cei trei tineri, spunând că au vrut să-şi exprima opţiunea pentru "o justiţie bună, dreaptă". Pentru acelaşi lucru, dar şi pentru "o Românie dreptă" şi "ca să fim bine reprezentaţi în Uniunea Europeană", au votat şi fiica şi ginerele lor.

"În primul rând pentru referendum am votat, pentru că trebuie o schimbare", au spus doi tineri întorşi acum doi ani în ţară, după o pribegie de 14 ani, dar nemulţumiţi că lucrurile nu au decurs cum se aşteptau. "Acum e mai rău decât era înainte", a zis bărbatul.

"Vrem altceva"

La Livada, o femeie a mers la votare cu copilul de mână şi a mărturisit că a votat "pentru altceva decât este acuma la guvernare", invocând protestele din stradă din ultimii ani. "Suntem încă tineri şi vrem altceva", a spus femeia, pe ton ferm.

O bătrânică aproape octogenară s-a ostenit la vot cu gândul "la copii şi nepoţi", unul dintre aceştia, de 28 de ani, fiind nevoit să lucreze şi el trei ani în străinătate. Şi-a dorit mult să-l vadă întors acasă şi însurat, la casa lui, ceea ce s-a şi întâmplat, aşa că duminica trecută a fost la nuntă, iar acum la votare. Speră, la fel ca el, că "mâine" va fi mai bine şi nimeni nu va mai pleca de nevoie dintre ai lui...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON