URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2018, 21:17

Record: 19.080 sarmale au fost oferite participanţilor la festivalul din Salonta. Primarul Tőrők László: „E bine, fraţi români, să fim uniţi!” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 3.000 de oameni, majoritatea localnici, dar şi veniţi din alte judeţe, au participat la a X-a ediţie a Festivalului Sarmalelor din Salonta, desfăşurat în Parcul Maria din cartierul Colonie, înfruptându-se cu nu mai puţin de 19.080 de „boţi”, cum li se spune aici sarmalelor, numărul simbolizându-l pe cel al locuitorilor oraşului în anul 1918.

Un festival omagiu

„Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a îngăduit să ne revedem sănătoşi şi în acest an. În iureşul cotidian e nevoie şi de astfel de momente în care să uităm de griji şi să ne simţim bine împreună”, i-a întâmpinat pe participanţi profesoara de limba română Ramona Buz, unul dintre cei aproape 50 de voluntari care, împreună cu fostul consilier local Ioan Sala, organizează Festivalul Sarmalelor încă de la prima ediţie, în anul 2008.

„În fiecare an, cineva ne întreabă de ce un Festival al Sarmalelor? De ce nu altceva din bogatul reţetar românesc? Pentru că aici, în zonă, tradiţiile sunt vii şi în multe case masa de duminică nu e masă fără sărmăluţe. Şi de ce 19.080? Pentru că, fiind an aniversar, s-a hotărât ca numărul sarmalelor gătite să fie egal cu numărul locuitorilor Salontei la 1 ianuarie 1918. Pentru că e anul Centenar al Marii Uniri şi pentru că se împlinesc 90 de ani de la întemeierea acestui frumos cartier”, a explicat de pe scenă profesoara, pentru cei care nu ştiau că în 1928, ca urmare a reformei agrare promise de Regele Ferdinand şi Regina Maria în primul mare război mondial, 62 de familii din zona Beiuşului au fost împroprietărite în Salonta, iar „din cei 62 de butuci s-a format ceea ce vedem cu toţii astăzi”.

Un grup de 32 de salontance a pregătit, începând încă de marţi, 12.080 sarmale, iar 7.000 au fost asigurate de 8 „echipaje” ale comunelor româneşti din zonă – Avram Iancu, Ciumeghiu, Mădăras, Sânnicolau Român, Tinca, Tulca – plus ale oraşului Salonta, restaurantului Millenium şi societăţii Inteva.

Sărbătoare cu caritate

Ca în fiecare an din 2011 încoace, şi la a 10-a ediţie organizatorii din Colonie au urmărit şi un scop filantropic, punând în vânzare 3.500 de bilete de tombolă a câte 5 lei bucata pentru ca încasările astfel realizate să se adauge altor 10.000 lei cu care va fi sprijinită o tânără familie, Ramona şi Ionuţ Lucaciu, în care ambii soţi sunt bolnavi de cancer.

Premiile tombolei au fost un cuptor aragaz cu rotisor, un fotoliu, un aspirator, feţe de masă şi chiar două raţe, toate oferite de oameni cu dare de mână şi de mici firme din oraş, Bemina SRL şi fabrica de mobilă ADA.

Participanţii la festival au urmărit programe de muzică şi dansuri populare susţinute de ansamblurile foloclorice din zonă - Ardeleana (Tulca), Cununiţa (Mădăras), Codrenii Bihorului (Roşia), Bărduţa (Borod), Mărţişorul (Avram Iancu) şi Zestrea Buduresii (Budureasa), dar şi de ansambluri invitate, precum Tulnicului Moţului (Avram Iancu, judeţul Alba), Voievozii Munţilor (Covasna) şi de solişti ca Sandu Condorol, Ionuţ Langa şi Tudor Limbeanu, un băiat de 8 ani din Vinţu (Alba) considerat „copilul teribil” al muzicii populare româneşti în acest moment.

De altfel, acesta a ridicat în picioare tot publicul, de la mic la mare, intonând "în deschidere" Imnul Naţional, Deşteaptă-te române, de la un capăt la altul.

„Sunteţi oameni valoroşi”

Primarul Salontei, Tőrők László, a salutat participanţii şi organizatorii Festivalului Sarmalelor, felicitându-i pentru spiritul comunitar de care dau dovadă şi pentru continuarea tradiţiilor. „E bine, fraţi români, să fim uniţi!”, a spus edilul UDMR-ist, apreciat de locuitorii din cartierul Colonie pentru faptul că a înţeles ca instituţia pe care o conduce să sprijine iniţiativele şi dezvoltarea cartierului.

„Oameni buni, eu vă mulţumesc că aţi ţinut tradiţia, că aţi susţinut obiceiurile în oraşul nostru, pentru că e foarte important ca în anul Centenar dumneavoastră să ştiţi de unde aţi pornit, noi de unde venim... Oameni buni, o să fim alături de această comunitate, pentru că sunteţi oameni valoroşi şi numai atunci oraşul nostru are viitor dacă o să fim uniţi”, a spus primarul Salontei, felicitându-l pe iniţiatorul festivalului, Ioan Sala, dar şi pe toţi participanţii.

Petrecerea salontanilor se încheie duminică seară, ca de obicei, cu un foc de artificii.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Sarmale cu istorie: De 10 ani, Festivalul Sarmalelor aduce la Salonta, în Colonia românească, personalităţi şi mii de pofticioşi"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON