URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2012, 21:01

Provocare: La protestul pentru restituirea Colegiului Eminescu, oamenii lui Tokes au scris că acesta e "proprietate maghiară" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
100 de orădeni de etnie maghiară, între care şi candidaţii PPMT Bihor la Parlamentul României, au participat miercuri seară, în faţa clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu, la un protest împotriva deciziei statului român de a nu restitui acest imobil unui ordin călugăresc, iar doi dintre candidaţii la deputăţie au şi scris pe troturarul din faţa unităţii că acesta este o "proprietate maghiară, proprietate furată".

Din biserică...

Acţiunea de protest desfăşurată miercuri seară în faţa clădirii Colegiului Mihai Eminescu a fost organizată de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi de filiala Bihor a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, fiind autorizată de Jandarmerie şi anunţată prin presă, pentru ca organizatorii să adune cât mai mulţi participanţi.

La ora 18, în incinta Bisericii Maica Îndurerată a Ordinului Călugărilor Premonstratens din Oradea, învecinată cu clădirea Colegiului Eminescu, s-au adunat însă doar circa 100 de persoane, care au asistat iniţial la o slujbă oficiată de prepozitul-prelat al Ordinului, Fejes Rudolf Anzelm, împreună cu episcopul reformat al Oradiei, Csuri Istvan.

... pe trotuar

După slujbă, care a durat circa 20 de minute, participanţilor li s-au împărţit lumânări şi pancarte pe care scria "Magyartulajdon (proprietate maghiară) - Proprietate Furată - Restitutio in Integrum", iar circa 80 de persoane au ocupat trotuarul din faţa clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu, aflată în apropiere, stând tăcute până cu câteva minute înaintea orei 19, ora la care a expirat autorizaţia de protest.

Între participanţi s-au remarcat în mod deosebit candidaţii PPMT Bihor la alegerile parlamentare din 9 decembrie, precum preşedintele organizaţiei judeţene, Zatyko Gyula, candidat în colegiul 4 Senat Oradea, directorul organizatoric al PPMT Partium, Csomortanyi Istvan, candidat în colegiul 2 Săcueni pentru Camera Deputaţilor, Szilagyi Zsolt, vicepreşedintele pe ţară al PPMT şi candidat în colegiul senatorial 1 Marghita, Kristofi Kristof, candidat în colegiul 8 Oradea, şi Nagy Jozsef Barna, candidat în colegiul 1 Marghita pentru Camera Deputaţilor.

Feşteală maghiară

Acesta din urmă, de altfel, împreună cu alţi doi tineri, a aplicat pe trotuarul din faţa Colegiului Naţional Mihai Eminescu o inscripţie de tip grafiti, cu vopsea, ce reproducea textul de pe pancarte, şi anume "Proprietate Maghiară - Proprietate Furată - Restitutio in Integrum".

Întrebat de ce anume afirmă că imobilul şcolii este nu doar o proprietate "furată", ci una "maghiară", Nagy a refuzat să comenteze, deşi este evident că nu e totuna să susţii despre o clădire că aparţine unui ordin călugăresc (fie el şi unul condus în Oradea de un ungur), sau că este o proprietate maghiară, iar asta din simplul motiv că Biserica Romano-Catolică este universală, care nu funcţionează pe criterii etnice sau, cel puţin, nu are voie să funcţioneze pe asemenea baze.

Slogan cu UE

"Noi credem că o democraţie trebuie să asigure respectarea proprietăţii şi nu credem că o societate centralizată şi plină de corupţie trebuie să ne afecteze acest drept, iar dacă este cazul vom continua aceste acţiuni", a declarat în timpul protestului vicepreşedintele PPMT Szilagyi Zsolt.

El a fost completat de Csomortanyi Istvan, care a afirmat că "România a primit până acum numeroase avertismente de la Uniunea Europeană pentru că nu restituie proprietăţile foştilor proprietari şi credem că această problemă trebuie să se rezolve cât mai curând, pentru că şi Uniunea s-a săturat de câte procese sunt din acest motiv la curţile europene de justiţie".

Manifestaţia, la care nu s-au scandat lozinci, s-a desfăşurat în linişte, fără incidente, şi s-a încheiat cu câteva minute înaintea orei 19.

Revendicare refuzată

Clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Oradea a fost revendicată de Ordinul Călugărilor Premonstratens în anul 2003, în baza Ordonanţei de Guvern 94 din 2000, privind restituirea bunurilor naţionalizate de regimul comunist.

În anul 2009, Comisia specială de retrocedare a acestor bunuri a respins solicitarea ca neîntemeiată, deoarece nu face obiectul OG 94/2000, întrucât acesta se referă doar la imobilele naţionalizate între 6 martie 1945 şi 22 decembrie 1989, iar clădirea a fost întabulată în proprietatea Statului Român în anul 1936. Avocatul Ordinului Premonstratens, fostul preşedinte al UDMR Mureş Kincses Elod, a atacat însă decizia Comisiei la Judecătoria Oradea, unde procesul se află şi acum pe rol.

Istorie şi adevăr

Imobilul în care funcţionează Colegiul Naţional Mihai Eminescu a fost construit în anul 1872, pe cheltuiala statului austro-ungar, intrând în proprietatea statului român ca urmare a aplicării Tratatului de la Trianon, după primul război mondial, care prevedea ca toate bunurile statului austro-ungar aflate pe teritoriul Transilvaniei să treacă în proprietatea Regatului României.

În 1936, imediat după întabularea proprietăţii statului român asupra clădirii, Ordinul Premonstratens a atacat încheierea de întabulare în justiţie, dar a pierdut procesul în 1937. La acea vreme, istoricul Onisifor Ghibu, înalt funcţionar în Ministerul Educaţiei, demonstrase în instanţă că Ordinul Premonstratens din Oradea nu era continuatorul Ordinului de la Jassovar, căruia Curtea de la Viena îi încredinţase folosirea imobilului, şi că nu avea personalitate juridică. Mai mult, Ghibu arăta că, potrivit însuşi Codului Civil maghiar, nici în dualismul austro-ungar Ordinul Premonstratens nu avea dreptul să deţină proprietăţi de niciun fel pe teritoriul de atunci al Ungariei.

Organizatorii protestului de miercuri seară au anunţat că vor urma şi alte manifestări de acest gen, prima fiind programată pe săptămâna viitoare în faţa clădirii fostului spital de boli infecţioase din Oradea. Aceasta, însă, a fost deja retrocedată Episcopiei Romano-Catolice, care a închiriat-o unei firme din Ungaria, Pozitron Kft, iar la rându-i aceasta a transformat-o în centrul medical PET/CT.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
60 Comentarii
toti ca niste prosti
politicienii invarte cacatul nationalist si 100 de tampiti pun botu si ies in strada iar clasa polituica romana isi vinde si identitatea nationala pt un vot partidului maghiar si voi tampitii va certati si dati citate din istorie in loc sa va deschideti ochii si in loc sa va frecati unii pe altii frecatii pe cei care provoaca scandalul eu sunt jumate roman jumate ungur dar un lucru stiu nu am de castigat nimica nici cu unuii nici cu altii dar un lucru e sigur acum aici e romania si asa sa traim si nu in trecut viitorul ar trebuii sa fie unul constructiv si unit indiferent de etnie si un lucru daca evreii aveau o asa aliantza cum si-au format ungurii sau slovacii sau nemtii clasa politica le juca tot asa pe mana tot doar ca sa fie votat si sa castige doarece aicea e problema ei se aliaza cu oricine si is vande si mama pt un vot doar sa castige si prostii isi vand votu pentru trei mici sau un blid de zama iar voi va certati ca prostii in loc sa oprim si sa cream nu sa ne predam istorie si citate bai ungurii is in ungaria in romania sunt romani iar in oradera sunt oradeni ia luati pusca cu luneta si atingetii cu plumbul la cap pe conducatori si sa vedeti cum dispar rahaturile astea
Postat 30 Noiembrie 2012, 23:35 de jumi juma
sinnfein
nekem elegem van abbol, hogy azert mert magyar vagyok a multban kell elnem es gyulolkodnom kell, gyulolnom kell a romant mert ezt es ezt tette! anyatejbol kell szivnom az utalatot! nekem ebbol van elegem! gorgettem lejebb is.....innen jott az undor, mindket feltol! mert itt lehet hogy csak az elvett ingatlanok visszaigenyleserol van szo, de a roman azt latja h a budos magyar megint csak veri a mellet es mindent csak igenyel, a magyar meg azt, hogy azok a budos romanok, nah meg az orok trianon tema..... mi van ha en nem akarok a multba elni? ahhh igen akkor szolgalelku vagyok! valoszinuleg inkabb egy fiatal csitri aki nem tiszteli elegge a gyokereit.... ez az egyetlen hibam ezzel kapcsolatban! a szomszedok miatt pedig nem kell aggodni, mint emlitettem meg sosem ert bantas azert mert magyar vagyok.
Postat 17 Noiembrie 2012, 22:13 de erika
Erica esti tu maghiar cum eu as roman :))
Roman allam altal finanszirozott onnalo magyar egyetem nincsen ebben az orszagban, ami van az ket maganegyetem a Partium es a Sapientia ezen intezmenyeket a magyar allam finanszirozza ,a roman allam egy banival sem tamogatja oket pedig 1,5 millio romaniai magyar adot fizet kedves Erika. A kommunizmusban elorzott ingatlanok visszaigenylese jogos igeny es nem politika, ugy ahogy elvarja masoktol hogy tiszteljek az on magantulajdonat ez legyen kolcsonos. Sokmindent nem tud de meg a sajat jogait sem , ami az allam hivatlos nyelvet illeti javaslom olvassa el Romania alkotmanyananak a nemzeti kissebbsegek nyelvi jogairol szolo reszt , azon telepuleseken ahol egy nemzeti kissebbseg eleri a 20% ott ezen kissebbseg nyelve is hivatalos a roman mellett. Szolgalelkusegere buszke lehet ,azert csak halkan beszeljen otthon magyarul nehogy a szomszedja megsertodjon. Gorgessen lejebb es lat eleg bozgorozast , igaz sok betoji az is.
Postat 17 Noiembrie 2012, 19:58 de sinnfein
un altfel de ungur
in viatza mea nu mi s-a zis ca sunt bozgoroaica, dar de multe ori am fost martora cum vorbesc ungurii despre romani.... interesant....am tot respectul pt ceea ce au luptat stramosii nostri: avem scoli, licee, chiar si o facultate maghiara, teatru, ziar, emisiuni in lb maghiara etc....ar fi mai bine sa pastram toate astea, sa le modernizam, sa ne bucuram de ele si atat!!!!! lasati in pace liceul asta .... aici am invatat si eu si am avut niste profesori foarte buni atat romani cat si maghiari .... e anul 2012 ....nu e razboi, nu e timpul hunilor, a dacilor si a romanilor...exista si o generatie tanara care stie sa vorbeasca lb romana fara dificultate, care are prieteni romani si care vrea sa traiasca in romania in continuare! exista o generatie de unguri care nu uraste si care considera normal faptul ca in romania limba oficial e romana .... imi place oradea, aici m-am nascut si nu am de gand sa plec in ungaria, ca acolo sa mi se spuna \'\'tigan roman\'\' .... lasati-ne sa traim in pace domnilor prostestatari si politicieni scarbosi ce sunteti!!!!! ce vreti? sa fim batuti ca vorbim ungureste pe strada? asta vreti? ce-i mult strica cateodata!
Postat 17 Noiembrie 2012, 16:08 de erika
@Oradea ,,adevarata"
Recunosc ca atat dej cat si ceausescu au gresit : nu trebuiau sa construiasca nimic, trebuiau sa va duca incolonati ca pe animale, manati cu bicele inapoi in pusta unde va e locul ! Ceva in genul in care cehii au ,,rezolvat" dupa razboi chestiunea sudetilor. Pe de alta parte voi, ungurii, ar trebui sa aprindeti lumanari si sa va rugati vesnic la mormintele lui stalin, dej, etc ! Daca Romania ar fi fost lasata sa mearga dupa WW II pe drumul ei firesc, voi n-ati mai fi foast azi pe aici ! Si Dinu Bratianu si Iuliu Maniu si in general intreaga clasa politica romaneasca cazuse de acord sa rezolve definitiv chestiunea ungureasca!
Postat 16 Noiembrie 2012, 18:10 de Oradean
Oradea adevarata
Dragi concitadini romani studiati putin tabelul de mai jos si cantati inca o oda lui Ceausescu si Gheorghiu-Dej pentru a le multumi ca au construit cartiere intregi pentru parintii vostrii adusi cu trenul si caruta de prin Oltenia si Tara Motilor. Oradea a fost construita si ridicata la rangul de oras cosmopolitan de unguri si evrei iar romanii nu au contribuit cu nimic la acest proces... Stima celor putini care se pot numi exceptii. Deci in loc sa dati din gura si sa va mandriti cu ce a fost acum 1000-2000 de ani mai bine faceti ceva pentru present… Si n-ar fir au sa va familiarizati cu niste termeni ca multiculturalism, convietuire pasnica, respect, etc. Historical population of Oradea Year Population %± Romanian Hungarian 1787 9,790 — n/a n/a 1830 19,091 95% n/a n/a 1857 22,443 17.5% n/a n/a 1880 31,324 39.5% 6.5% 86.8% 1900 47,018 50.1% n/a n/a 1912 64,169 36.4% 5.6% 91% 1930 82,687 28.8% 27.1% 51.5% 1948 82,282 −0.4% 32.8% 63.8% 1956 98,950 20.2% 35.9% 59% 1966 122,534 23.8% 46% 51.3% 1977 170,531 39.1% 53.9% 44% 1992 222,741 30.6% 64.7% 33.3% 2002 206,614 −7.2% 70.3% 27.5% 2011 183,123 −11.3% 72.6% 24.5% SURSA: http://en.wikipedia.org/wiki/Oradea
Postat 16 Noiembrie 2012, 17:01 de Oradea adevarata
poporul maghiar huni
CENZURAT
Postat 16 Noiembrie 2012, 15:12 de fekete
colegiu M Eminescu
au primit foarte multe cladiri si ce au facut cu ele?cine plateste impozit pentru cladirile retrocedate?Statul Maghiar?De ce nu repara cladirea fosta policlinica ?asteapta sa o repare din banii oradenilor?smecherii de unguri vor prea multe.Nu vor cumva si baile Felix?.Dar baile l Mai?Din pacate cei care au facut smecheriile si au contribuit la falsuri sint UDMR isti functionarii de la Cadastru(stiu ei cine sint)Stiti dstra cite falsuri fac cei de la Cadastru?Cercetati va rog aceste aspecte ,pur si simplu sintem prosti ca nu luam masuri impotriva lor si ne lasam calcati in picioare treziti-va la realitate romanilor ca astia nu mai au bun simt,vor cu orice pret Ardealul.
Postat 16 Noiembrie 2012, 14:08 de trifa
alegeri
daca ungurii din Romania ar fi buni romani, nu i-ar alege nici pe astia nici pe udemeristi pt ca nu exista diferente intre ei. doar lupta pt ciolan, altfel si acestia si udmr sunt niste cretini separatisti, izolationisti, segregationisti, etc.
Postat 16 Noiembrie 2012, 12:49 de emilut
Ridica-te frate !
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!" de Radu Gyr Nu pentru-o lopată de rumenă pâine, nu pentru pătule, nu pentru pogoane, ci pentru văzduhul tău liber de mâine, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri, pentru cântecul tau ţintuit în piroane, pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Nu pentru mânia scrâşnită-n măsele, ci ca să aduni chiuind pe tăpşane o claie de zări şi-o căciulă de stele, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane şi zarzării ei peste tine să-i scuturi, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Şi ca să pui tot sărutul fierbinte pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane, pe toate ce slobode-ţi ies înainte, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii! Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane! Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Postat 16 Noiembrie 2012, 12:14 de scortosul
ha ha
Ce vreti si voi acuma, e CAMPANIE trebuie sa aiba si ei putina activitate.Sunt constienti ca sunt pielea penisului si incearca sa atraga putin atentia.Mesajul meu pentru ei : Faceti politica in ungaria daca aici nu sunteti in stare sa fiti civilizati!
Postat 16 Noiembrie 2012, 10:02 de emilut din germania
RUSINE!
Sa va fie rusine, domnilor protestatari!
Postat 15 Noiembrie 2012, 23:42 de Ela
migrato-cretinul
kakatule, strabunii nostri au cucerit de doa ori buda-pesta dar au fost ingaduitori cu gunoaiele hortiste. DATA VIITOARE POTI SA FII SIGUR CA IREDENTISMUL UNGURESC NU VA MAI SUPRAVIETUI! NU VA MAI RAMANE NICI URMA DE VOI IN EUROPA !
Postat 15 Noiembrie 2012, 22:59 de tot pt burke
pt burke edmund
sunteti o gasca de kakati frustrati !!!!!!!!!!!!! (...)
Postat 15 Noiembrie 2012, 22:43 de drept
sarmanii frustrati
Am citit si eu multele mesaje de aici si raman consternate de frustrarea unora. Cred ca ne intoarcem din nou la perioada de dupa Primul Razboi Mondial cand anume popoare si state revizioniste erau profun frustrate de consecintele razboiului. Vad ca unii sunt experti in istorie si amintes de evenimente importante din istorie Europei. De exemplu pacea Westfalica, care din cate stiu eu a fost semnata intre Imperiul Roman German , Franta si Suedia. Transilvania nu a semnat nimic, nu avea cum nu era provincie independent. Da , in razboiul de 30 de ani , care s-a incheiat cu pacea amintita s-a implicat Racotzi I , care s-a angajat in lupta impotriva imperialilor ajutat de domnitorii romani Vasile Lupus i Matei Basarab, care s-au gandit in primul rand la romanii majoritari tot timpul in Transilvania. Distinsul domn a uitat sa mentioneze acest lucru, deoarece cunostintele istorice sunt la fel de solide ca si Teoria lui Roesler. S-a mai spus ca noi nu stiam scrierea cand la Cluj se infiinta Prima Universiate, cred ca e vorba de anul 1581. Distinsul domn a omis faptul ca primele tipariturii in limba romana au aparut la Sibiu, in tipografia lui Filip Moldoveanu undeva pe la 1551, ca sa nu mai amintim de tipariturile diaconului roman si orthodox Coresi, incepand cu anul 1561 la Scheii Brasovului. Oare chiar nu stiau scrie romanii ? Da distinsi domni frustrati iubiitori ai dicatului de la Viena, nu ne meritati. Dar noi nu ne suparam, va acceptam aici ptr ca este loc, daca credeti ca e asa de rau, sau ca nu va place compania noastra, sunteti liberi sa plecati, nu e nevoie de pasaport, va luati cartea de identitate si vama e deschisa. Noi am uitat de relele pe care ni l-ati pricinuit atata amar de vreme in ciuda dreptului istoric si a majoritatii pe care am avut-o intotdeauna. Azi suntem guvernati de alte legi, traaim alte vremuri si realitati si conform acestei realitati Transilvania se identifica cu Romania, este a noastra a tuturor. Acesta este adevarul. Da distinse domn, lalaiam in biserici imbracati in salvari din canepa crescuta in pamantul lasat de stramosii nostri daci, lalaiam in bisericii ptr ca nu l-am tradat niciodata pe Dumnezeu si nici legea stramoseasca, Ni s-au schimbat stapanii dar nu si s-a schimbat credinta, de aceea noi suntem aici si stapinii nicaieri. Asa ca C N Mihai Eminescu este al oradenilor, daca nu va simtiti oradeni plecati in pace acolo unde nu este certa, nici durere nici plins si nici suspin.
Postat 15 Noiembrie 2012, 22:23 de oradean
AUTORITATILE SA SE SESIZEZE
AUTORITATILE SA TREACA LA MASURI URGENTE !!! ESTE INADMISIBIL CE AU AVUT CURAJUL SA FACA ! UNDE AU FOST JANDARMII??? DE CE NU SE DESCHID DOSARE PENALE PENTRU DISTRUGEREA BUNULUI PUBLIC ? PANA CAND SE TOT INGHITE ASTFEL DE COMPORTAMENT ? O SA SE AJUNGA SA SE VOPSEASCA IN TRICOLOR STATUILE MAGHIARE DIN ORAS, SI ATUNCI SIGUR VOR LUA AUTORITATILE MASURI !CA SI ELE SUNT DOMENIU PUBLIC ! rUSINE PENTRU CE FACETI PPMT !!!
Postat 15 Noiembrie 2012, 22:11 de cRISTI
Ordinul Premonstratens v-a castiga dreptatea la Strasbourg
Într-o zi, aşa subalterni cum ne credeţi, vom fi autonomi sau mai mult. Într-o zi Transilvania asta se va trezi şi-şi va cere istoria şi oamenii săi înapoi. Nu e departe vremea aia.Sunteţi o gaşcă de nemernici, ne faceţi bozgori şi boanghene numai pentru că străinilor mereu le-aţi furat portofelul .V-ati vandut nevestele la Stambul.
Postat 15 Noiembrie 2012, 21:35 de Emund Burke
pt burke
bai dejectie umana, esti neam de kurve si escrocii ! cu asta, am spus tot ! fu....
Postat 15 Noiembrie 2012, 20:59 de max
Halt...!
Noa hat,draghem Csabike vagy Bur(cur..?)ke.....Unul singur diferenta estem la noi,draghe.Noi pus opinke la parlament magyar,SINGURI-csak noi Romanii voltam...Voi venit la Bucuresht cu stepanii la voi-Austriecii,Nemtii si neamul de straitza,kkt-ii de bulgari(rusii erau si ei p-aproape....)....No,asta fost,draghe....dar daca vreti,putem face mai inke unul match ptr Ardealul(adica parte-n parte).....Lasati dreq fitzele si vede-ti-va de treaba,e loc ptr toti,dk nu se umfla riscasul in voi....
Postat 15 Noiembrie 2012, 18:38 de Antonescu I.
@chiar asa , chisr asa?
Chiar asa te bagi fara sa fi citit tot ce s-a comenta si vorbesti despre alte evenimente decat cele din articol ! Chiar asa despre ce se vorbeste in articol? De ce deviezi discutiile pe alt taram, pe alta agenda de evenimente? In articol este vorba de hotia din patrimoniul orasuslui facuta de politrucii unguri si nu se vorbea despre crimele din cel de al doile razboi mondial? Chiar asa de aiurit esti sau in mod intentionat faci divagatie si deturmate de fond la articol? Ai servit ceva? Ceva tarie? Nu se discuta la acest articol despre evrei!!! Hei !!! Trezestete si vino cu mintile acasa !!
Postat 15 Noiembrie 2012, 18:03 de scortosul
Iar crimele savarsite sub regimul lui Ion Antonescu ?
Pentru faptele din istorie nu noi sau voi santem-santeti de vine ci stramosii nostri, iar in alta ordine de idei vad ca iarasi se vorbeste pe langa tema principala,pai asa e la noi ... Scortosule uiti de crimele savarsite sub regimul lui Ion Antonescu din Romania si Ucraina ? 4. Evrei-români masacrați sub guvernul Antonescu (800 000 minus 645 000) . . . .155 000 B. Evrei-ucrainieni din Transnistria aflată sub ocupația Armatei Române: . . . 135 000 Dintre care 1. Rămași în viață: . . . . . . . . 20 000 2. Masacrați sub guvernul Antonescu: . . . . . . . . . . . .115 000 C. Numărul total al evreilor uciși sub guvernul Antonescu: . . . . . . 270 000 După Al doilea Război Mondial exodul evreilor către Israel (într-o măsură mai redusă și către Occident) a dus la dispariția aproape totală a acestora în România: -în 1945 au fost 410.000 evrei, -în 1961 225.000 evrei, -în 1968 100.000 evrei, -la începutul sec. XXI numărul lor nu depășea 7.000 persoane. http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_evreilor_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
Postat 15 Noiembrie 2012, 17:40 de chiar asa?
@Edmund Burke
Pacat ca iti lipsesc facultatile mintale !!! Degeaba ai 2 diplome de la Sorbonica de oradea ca t3e poti sterge cu ele pe c.... ca in cap nu ai decat tarate borsite!!! Uite fiinte ca tine au creat holocaustul in Europa in anii'940 , fiinte ( ca om nu esti) ca tine au masacrat copii si femei sa se infoaie foalele lor , gunoaie ca tinne propaga ura si crima. Esti intruadevar o boanghina politruca sovina si cred (sunt sigur) ca toti maghiarii onesti din Oradea scuipa pe numele tau de borat criminal!!!
Postat 15 Noiembrie 2012, 17:10 de scortosul
ISTORIE
DEPORTATI DIN ORADEA DE CATRE HORTHY 23 MAI 1944 - din Oradea 3110 25 mai 1944 - din Oradea 3148 28 mai 1944 -din Oradea 3227 29 mai 1944 -din Oradea 3166 30 mai 1944 -din Oradea 3187 1iunie 1944 - din Oradea 3059 3 iunie 1944- din Oradea 2972 5 iunie 1944 - din Oradea 2527 27 iunie 1944 - din Oradea 2819 Cinste eroilor Oradeani deportati !
Postat 15 Noiembrie 2012, 14:50 de CHIAR ASA
Asteptam reactii din partea autoritatilor!
ASTEPTAM REACTII SI MASURI FERME DIN PARTEA AUTORITATILOR LOCALE ! TRIMITE-TI ACEST ARTICOL LA TOATA MASS-MEDIA din Romania !!! Bozgorii astia sunt niste ordinari, in frunte cu jos numitul ''edmund burke''-c@cat in ploaie!
Postat 15 Noiembrie 2012, 14:23 de Reactii
Subjugatilor
Pot să ies din bibliotecă şi vă scuip şi eu în cerul gurii. Pot să joc tontoroiu\' pe mormîntul strămoşilor voştri laşi şi beţivi. Asta pot sa fac eu Edmund Burke, omul cu 2 facultati .
Postat 15 Noiembrie 2012, 14:11 de Edmund Burke
EI HA
Si ce sa faci bai Toth Zoli cu autonomia? sa-i dai padurile lui Verestoy sa le taie, sau dupa autonomie vrei sa te tina tot statul roman,,,cam asa a-ti facut cu cladirile,,,le vrem le vrem, dupa care a-ti vrut si bani sa le intretineti...dar nu-i prost ala care cere ci ala care da...parerea mea ca a-ti intarcat balaia...urmeaza ca tradatorul besescu s-o taie...daca tot va iubiti atat mergeti....impreuna...hai pa Zolicam drago
Postat 15 Noiembrie 2012, 14:04 de XXX
@csabi, kis hazug
Eu nu vreau sa-ti predau tie Istoria adevarata, voi, hungurii, o aveti pe a voastra si cu ea veti muri ! Te rog sa-mi spui in cate batalii, dupa 1526, hungurii i-au invins pe romani ? Te rog sa-mi spui un general hungur din primul sau din al doilea razboi mondial care a comandat o armata/grup de armate si care a invins un general al Armatei Romane ! Si-n primul si-n al doilea razboi mondial voi erati folositi de nemti si de austrieci sa le tineti calul sau ca ordonante ! Stiu ca va doare, dar asta e ! De furat n-am furat nimic de la voi, am luat ce era al nostru si am facut-o ca niste barbati, cu arma in mana si prin lupta, nu ne-am trimis muierile sa le f*ta contele Ciano Ribentrop sau comisarii rusi, precum ati facut voi. Stiu ca va doare si ca asta nu vi s-a predat la ,,cursurile" r.m.d.sz, dar e adevarul despre voi si trebuie sa vi-l asumati !
Postat 15 Noiembrie 2012, 13:57 de pinonel
Chiar asa !
Sunt o sumedenie de sate intregi de romani cu nume meaose unguresti acre nu stiu o boaba ungureste !!!! Spuneti voi cati unguri nu stiu romaneste in Romania !!!!????? Nu stiu cine este Edmund Burke dar raman surprins de virulenta lui ! Il intreb cat a profitat el , personal de faptul ca o gramada de cladiri de patrimoniu au fost furate de4 catre liderii ungurimii si trecute pe tot felu de fundatii din Hungaria ca apio sa fie vandute nu se stie cui? Cu ce o duc maghiarii de rand mai bine dupa acest furtisag facut de liderii politruci unguri??? II spun eu : CU NIMIC , trag si ei scurta cu noi (romanii) de pe urma furtisagurilor politrucilor!!! Am toata convingerea ca acest individ, Edmund Burke este unul dintre cei ce au participat la malele furtisag !!!! si acum incepe sa-l doara ca nu pre mai e ce fura !!!! Durere maxima mai Edmund Burke !
Postat 15 Noiembrie 2012, 13:30 de scrtosul
A
SI ROMANI AU FOST EXTERMINATI 1000 DE ANI LA MULTI ROMANI LI S-A SCHIMBAT NUMELE FORTAT . s-a maghiarizat numele. ASA CA MULTI UNGURI DE FAPT SUNT ROMANI CU NUME MAGHIARE.
Postat 15 Noiembrie 2012, 13:14 de CHIAR ASA
pt stapanul viselor pinonel
Stapan aici de mult nu voi sunteti si bancile carora politicienii vostrii le au dat gaj viitorul copiilor. Ma bucur ca recunosti ca statul roman a furat :D Pai de istorie ia s-a vedem , ati pupat fundul lui Hitler ziua iar noaptea lui Stalin, ca o fata ieftina dusa la Stambul,atata despre CINSTE :D Inainte de a pune voi opinca in Budapesta si noi am pus cizmele in Bucuresti , v-am alungat pana in Moldova, asa ca ciocul mic. Hai s-a vedem de luptele cinstite , pai in primul rand voi ati platit turcilor in loc s-a luptati impotriva lor ,iar de aici ati mostenit cuvantul BACSIS , aceasta avere dobandita a devenit o povara care astazi se numeste spaga si sistemul clientelar corupt roman e bazat pe acaeasta. Pai cu un salar min.pe econ. de 700 roni puteti s-a va mandriti daca v-a comvine s-a agreati hotia,necinstea si minciunea.
Postat 15 Noiembrie 2012, 13:13 de csabi
catre Ebihoreanul
Noi poporul roman cerem o sesizare catre organele statului abilitate sa sanctioneze aceste manifestari ofensatoare. AU AUTORIZATIE SA MAZGALEASCA DOMENIUL PUBLIC? I-a luat cineva la intrebari de ce au scris pe trotuar ? Politia Locala ce face? Primarul Bolojan tace malc.. nu zice nimic. Cand a vrut voturile s-a dat in stamba ca ungurii nu vor avea atatea drepturi ! Ei bine.. si prin Consiliul Primariei cu acordul lui Bolojan s-au dat 90.000 mii de euro pentru statuiile betivilor din centrul orasului! RUSINE,SCARBA ce esti Bolojane! Sper din tot sufletul ca noi romanii sa atragem un semnal de alarma !!!
Postat 15 Noiembrie 2012, 13:13 de roman pur sange
DA
In timp ce nazisti erau judecati si condamnati la moarte la NUREMBERG prietenul Horty a fost lasat sa traiasca in voie pana la adanci batraneti DE CE OARE? CATI EVREI CETATENI AI ORASULUI ORADEA A DEPORTAT SI UCIS hORTY ? Stiu unguri ? STIE TOKES? cATE GARNITURI DE TRENURI de Oradeani A TRIMIS LA EXTERMINARE? PE ACESTI EROI CINE SA-I PLANGA? Stiti ca la Oradea langa biserica cu luna a existat un ghetou?
Postat 15 Noiembrie 2012, 13:05 de AHA
DA
Ordinul Premostatens AVEA DREPT DE FOLOSINTA NU DE PROPRIETATE . Nici pe vremea regatului Ungar nu au fost proprietari asa ca cer in fals
Postat 15 Noiembrie 2012, 12:49 de AHA
Z
Ordinul Premostatens a stat in chirie in acel imobil. Ordinul Premostatens era interzis in Regatul UNGARIEI .Daca va uitati in istorie doar 10 ordine calugaresti aveau voie in regatul Ungariei iar cel al Premostatens nu .Puteti citi in istoria Ungariei. Ordinul Premostatens a cerut in fals revendicarea acestui imobil ca si alte imobile. Ciudat este ca organele statului roman nu s-au sesizat. Proprietatile Gojdu din Budapesta s-au pierdut cu acte valabile . In Romania se poate ori ce.Nastase le-a pus pe tava Muzeul Crisurilor cu toate ca nu aveau nici un drept sa-l ia. Poate vedem o emisiune la Romania TE IUBESC cum a ramas orasul Oradea fara MUZEU SI FARA MULTE ALTE CLADIRI
Postat 15 Noiembrie 2012, 12:43 de A
Bravo
Da burke,asa este,poti sa dansezi daca vrei pe mormintele stramosilor mei,chiar si pentru simplu motiv ca stramosii tai,cei care v-au invatat sa preparati carnea sub saua calului nu au morminte pe care sa poti exersa dansul si nici scuipatul.Asa este,suntem lasi,hoti si mai avem si alte calitati negative,dar tu locuiesti printre noi,ceea ce inseamna ca esti la fel ca noi,ca altfel nu ai fi suportat sa ramai printre noi,nu?Pe urma,Transilvania,Ardeal,Partium,Moldova,Banat,nu exista,exista doar ROMANIA.Iar cetatenii ei se numesc romani.Cui nu ii place,poate sa plece,nu mai e Ceausescu sa-i tina cu forta.Cred ca in locul vostru as incerca sa fiu roman,daca tot mai stau pe aici,nu de alta,dar altfel o sa fiu mereu un **** imputit in Romania,iar in Ungaria stiti voi ce...
Postat 15 Noiembrie 2012, 12:38 de Cititor
Dragilor hunguri !
Asa e, noi romanii suntem prosti, suntem opincari, vai de capul nostru, DAR NOI SUNTEM STAPANI AICI ! Ati fost si voi, nu mult, pana in 1526, dupa care aici au condus turcii, apoi austriecii si din 1867 pana in 1919 (52 de ani !) v-au lasat austriecii si pe voi sa va jucati de-a ,,stapanii". In 1919 Armata Regala Romana a ocupat hungaria, a pus tricolorul romanesc pe parlamentul de la budapesta si gata ! ce parea al vostru a devenit al nostru, dreptul invingatorului ! Stramosii nostri aveau o vorba : vae victis ! ar trebui s-o stiti! In episodul 1940-1945 singurul vostru merit e ca i-ati pupat in c*ur pe nemti si pe italieni in timp ce noi am pariat pe Anglia si Franta. Ati avut aceste meleaguri dar n-ati fost i stare sa le pastrati, n-ati luptat ca niste barbati si n-ati murit pana la unul pt. ele ! V-ati corcit, muierile voastre au fost sute de ani calarite de cine a vrut si cine n-a vrut, nimic din voi nu mai aminteste de bravii huni ! Cum dati de greu cum va puneti ata de gat, asa ca stati dreaqu' in banca voastra, o duceti de o mie de ori mai bine decat ati merita-o !
Postat 15 Noiembrie 2012, 12:31 de pinonel
@lajos
**** jegos, tu vorbesti ? Stramosii tai migratori au ajuns din greseala aici in anul 896, pagani,murdari,jegosi hoti. Stramosii mei sunt europeni si istoria Europei e veche de mii de ani. Citeste macar istoria ta scurta si saraca ca altfel o sa mori prost.
Postat 15 Noiembrie 2012, 11:48 de Dan
vlahoi imputiti
vlahoi imputiti fara istorie! Suntet tzarani si prosti! Stra bunicii mei sunt inhumati in Oradea, iar voi ati venit cu trenul lui Ceausescu! Vlahoi imputzitzi
Postat 15 Noiembrie 2012, 11:41 de lajos
Cam prea galagiosi
Hungurii fac cam multa galagie si uita ca sunt doar vreo douazeci si ceva la suta din populatia Bihorului. Daca insista vor primi ce merita.
Postat 15 Noiembrie 2012, 11:41 de Roman
@toth zoli
Sigur ca da, autonomie da nu aici ci in Mongolia, aici doar cate un muiut.
Postat 15 Noiembrie 2012, 11:28 de 3 M
Valea daca nu va convine
Eu zic sa le dam migratorilor obraznici cam ce au adus cu ei din fundul Asiei : cateva corturi, cateva ceaune si multe multe besini de cal.
Postat 15 Noiembrie 2012, 11:24 de Raul
retrocedare
sigur ca da ,le dam si liceul sa se plimbe Tokes prin el ,cum se intampla si prin fosta biblioteca ,acum le dam si policlinica din centru si mai ce,ca sa faca ce in ele ,sa-si vada de treaba si noi sa le mai taiem macaroana ca prea au luat-o razna si nimeni nu-i opreste,cei care au fost la putere de dragul unui vot le-a mai dat cate-o pladire etc
Postat 15 Noiembrie 2012, 11:23 de citta
Autonomie
Vrem autonomie !!!
Postat 15 Noiembrie 2012, 11:06 de Toth Zoli
aa
ioiiii draga EDMUND nu gasesc eu cine esti ...sa ma joc putin cu tine;-)
Postat 15 Noiembrie 2012, 11:03 de aa
Jigodi!
ce mai poti zice altceva? sunt curios daca eram in zona si stergeam ce au scris cu vopseaua pe caldaram sau vopseam in fata lor peste cum strigau ca din gura de sarpe ca le-am luat drepturile.. ca i-am omorat... :)) vai si amar.. Edmund.. trezeste-te tata.. am impresia ca esti genul de om care abia asteapta sa vina seara sa mai viseze cate ceva.. cu visele vei ramane barbarule
Postat 15 Noiembrie 2012, 09:28 de un om normal
Atentie cui cereti socoteala !
Stiti vorba :,, nu-i prost cine cere, e prost cine da !" Si de ,,dat" a dat ( dar nu de la el sau de la ma-sa, a dat de la noi, din demnitatea noastra de romani !) gibonul ! Cei pe care nu v-au tampit latrinele motanului turnator si inca vedeti lumea din jur cu ochii vostri, vedeti unde am ajuns dupa ce pitecantropul si penalii lui ne-a jecmanit in cardasie cu hungurii ! S-au agatat si psd-istii mai la sfarsit. De pilda ,,grupul statuar" de aproape 90.000 de euro, numai bun sa-l foloseasca hungurii ca sa ne dea cu tifla si sa-si bata joc de noi ! S-a ajuns pana acolo incat nu exista nimic care sa apartina de primarie/cl si sa nu fie fircalit in hungureste ! Asa ca mi se pare firesc sa scrie hungurii ,,proprietate maghiara'', asa arata Oradea, ca un oras hunguresc ! Si pe cel vinovat l-ati votat cu peste 60% !!! Asta se numeste ,,sindromul Stockholm"
Postat 15 Noiembrie 2012, 09:28 de altul
LEGE si DREPTATE
Fac un apel la redactia Ebihoreanul si catre Jandarmerie. E legal sa fie facute inscrisuri pe domeniul public ? Eu daca pun un afis banal de A4 lipit pe un stalp sunt luat la intrebari si implicit amendat! Bozgorii astia au mazgalit trotoarul in ditamai centrul orasului, cu inscrisuri ofensatoare la adresa Poporului Roman si implicit la autoritatile locale. De ce Jandarmeria Romana nu se sesizeaza din oficiu asupra situatiei? De ce li se permite ungurilor sa aplice inscrisuri ?! Va rog frumos in numele Poporului Roman sa luati atitudine!!!
Postat 15 Noiembrie 2012, 09:25 de legal
dl.
Stimati domni si doamne de \"etnie\" maghiara, voi cred ca vreti toata Oradea, cu scoli cu tot sa sa va \"reuniti\" cu Ungaria, care nici macar nu vrea sa auda de voi, ca au ei probleme mai importante decat sa va auda pe voi, UDMR+PPMT idioti, care nici macar istorie nu stiti. Voi va fabricati istoria astfel incat sa va convina voua. Luati cladirea, dati-i afara pe elevi si profesori. Va numiti oameni de cultura? Sunteti niste tampiti! Cultura = ZERO, pentru ca nu poti in mod normal si logic, sa desfiintezi o scoala, pentru ca voi asta vreti! Nici pe voi nu va satura Dumnezeu, numai sa incasati cat de multi bani de la stat ca si politicienii nostri si sa va construiti voi palate! Asa ca mai taceti dracului din gura ca sunteti niste ciocoi!
Postat 15 Noiembrie 2012, 09:09 de un roman
apropo de provocari :
nu e nimic. de acum totul devine foarte clar... "fiecare pasare, pe limba ei piere" !
Postat 15 Noiembrie 2012, 09:02 de com
@burke
daca tot aduci vorba de istorie, cat pamant ati adus cu voi din asia ?????? doar crime, jafuri si escrocherii !!!!!!!!!
Postat 15 Noiembrie 2012, 08:35 de pt e.burke&kovaci
mongolia
bah **** imputit... nici macar in Asia nu aveti nimic, daramite aici !
Postat 15 Noiembrie 2012, 08:28 de pt e.burke
@edumnd burke
bai nenorocitule, scrie cu litere mari pe voi : O ADUNATURA DE GUNOIE, DE ESCROCI !
Postat 15 Noiembrie 2012, 08:24 de nail
Ordinul Premonstratens v-a castiga dreptatea la Strasbourg
Ok, mă băieţi: eu sunt ****. Boanghenă. Corcitură de Transilvania. Pot să ies din bibliotecă şi vă scuip şi eu în cerul gurii. Pot să joc tontoroiu' pe mormîntul strămoşilor voştri laşi şi beţivi. Pot să scriu: “Era la Steaua-un berbecuţ/avea şi gură, şi prepuţ/dar confunda, el, berbecuţu'/adesea gura cu prepuţu'”. Bine-i? Băieţi, în afară de contre, pare că nu mai avem nimic în comun. Da: înainte ne unea frica faţă de ăla pe care l-aţi lins în dos, Ceauşescu: acum gata. Voi vă purtaţi ca nişte cuceritori? Voi, care vă puneaţi copiii şi muierile gaj la Stambul? Voi, cunoscuţi ca trădători prin excelenţă în istoria voastră? Voi, care în afară de noroc curvesc nu aveţi cu să vă lăudaţi? Voi, care-aţi pus la pământ ardealuri şi banaturi şi bucovine şi moldove – adică tot ce nu e Bucureşti. Ei bine, băi: nu vă merităm. Nu descoperiserăţi scrierea când la Cluj se deschidea prima universitate. În biserici lălăiaţi în şalvari când Transilvania semna Pacea de la Westfalia. Fugeaţi în păduri când Transilvania semna Editul de la Turda şi recunoştea, pentru prima dată în lumea asta, libertăţile fundamentale. Sunteţi o gaşcă de nemernici, ne faceţi bozgori şi boanghene numai pentru că străinilor mereu le-aţi furat portofelul – n-aţi încercat farmecul diversităţii. Nici măcar drapelul ăla roş-galben-albastru nu-l meritaţi: pentru voi e flegmă, nu simbol. Îi duceţi de nas pe oamenii ăia simpli care umplu stadioanele, ăia care n-au altă vină decât spectacolul duminical. Sportul. Într-o zi, aşa subalterni cum ne credeţi, vom fi autonomi sau mai mult. Într-o zi Transilvania asta se va trezi şi-şi va cere istoria şi oamenii săi înapoi. Nu e departe vremea aia. Dar voi veţi sta la barieră, pe dinapoia steagului.
Postat 15 Noiembrie 2012, 00:32 de Edmund Burke
analfabetilr
istorie cseausiste ,cunoasteti voi.vare ati venit din oltenia.uitativa pe hara ungariei de1000 deani .la sinaia pe dreapta suss unde e CRUCEA .pana acolo a fost ungaria. deci cine a furat, de la cine ?
Postat 15 Noiembrie 2012, 00:16 de kovacs dezso
premenstruatens
Edmund burke, sa mori tu?
Postat 14 Noiembrie 2012, 23:58 de pt edmund burke
Ordinul Premonstratens v-a castiga dreptatea la Strasbourg
Pai de aceasta obraznicie si palavrageala si minciuna mostenita nici nu ma mir ca multi au assimilat si le convine ,iar de vina todeauna sant altii, astfel am devenit hotii si saracii europei unite . Fiti mandrii de politicienii vostri mari romani la vorbe ,care v-a asigura un salar minim pe economie de 700 ron! . Ar fi ami bine s-a luati in serios hotararile Tribunalului de la Strasbourg ca in multe alte acte de restitutie,Ordinul Premonstratens v-a castiga dreptatea la Strasbourg.
Postat 14 Noiembrie 2012, 23:46 de Edmund Burke
nesimtire ungureasca !
ungaria a furat prea mult din Romania ! GATA ! S-A TERMINAT ! ACUMA N-AU DECAT SA MOARA DE FOAME !
Postat 14 Noiembrie 2012, 23:43 de Oradean
Pana la Tisa e pamant romanesc!
De la Nistru pân' la Tissa Tot Românul plânsu-mi-s'a, Ca nu mai poate strabate De-atâta strainatate. Din Hotin si pân la Mare Vin Muscalii de-a calare, De la Mare la Hotin Mereu calea ne-o atin; Din Boian la Vatra-Dornii Au umplut omida cornii, Si strainul te tot paste De nu te mai poti cunoaste. Sus la munte, jos pe vale Si-au facut dusmanii cale, Din Satmar pân' în Sacele Numai vaduri ca acele. Vai de biet Român saracul! Îndarat tot da ca racul, Nici îi merge, nici se 'ndeamna, Nici îi este toamna, toamna, Nici e vara vara lui, Si-i strain în tara lui. De la Turnu 'n Dorohoi Curg dusmanii în puhoi Si s'aseaza pe la noi; Toate cântecele pier, Sboara paserile toate De neagra strainatate; Numai umbra spinului La usa crestinului. Îsi desbraca tara sinul, Codrul - frate cu Românul - De secure se tot pleaca Si isvoarele îi seaca - Sarac în tara saraca! Cine-au îndragit strainii, Mânca-i-ar inima câinii, Mânca-i-ar casa pustia, Si neamul nemernicia! Stefane Maria Ta, Tu la Putna nu mai sta, Las' Archimandritului Toata grija schitului, Lasa grija Sfintilor În seama parintilor, Clopotele sa le traga Ziua 'ntreaga, noaptea 'ntreaga, Doar s'a 'ndura Dumnezeu, Ca sa 'ti mântui neamul tau! Tu te 'nalta din mormânt, Sa te aud din corn sunând Si Moldova adunând. De-i suna din corn odata, Ai s'aduni Moldova toata, De-i suna de doua ori, Îti vin codri 'n ajutor, De-i suna a treia oara Toti dusmanii or sa piara Din hotara în hotara - Îndragi-i-ar ciorile Si spânzuratorile!
Postat 14 Noiembrie 2012, 23:19 de doggy_c
primul ungur sa crape.
Bozgorii astia is mai ceva ca leprele. Sug in continuu si vor numai drepturi, dar obligatii nem,nem. Ia mai ... lepre ce sunteti.. dar nu va luati voi odata si plecati catre ungaria mica? eu platesc benzina pana colo.
Postat 14 Noiembrie 2012, 22:38 de roman,nu corcitura
AJUNGE cat a furat statul ungar din ROMANIA !!!
MINCIUNI UNGURESTI !!! Aceasta cladire nu a aprtinut niciodata ordinului calugaresc mentionat !! La Budapesta de 22 de ani se falsifica acte si documente, dupa ce cele originale au fost furate din arhivele bihorene!! Ungaria fura pe rupte din Roamnia cladiri de patrimoniu cu ajutorul direct al politrucilor UDMR+PPMT si sprijiniti de politrucii rromani gata sa vanda si sa doneze tot ce nu e pe numele lor numai sa fie la guvernare!!! AJUNGE !! TERMINATI cu MINCIUNA si HOTIA !!!!! Asa au vrut sa fure si Palatul Finantelor (fosta policlinica mare din centru) si cate si mai cate!! Cu ajutorul lui MRU au furat si patrimoniul fundatie GOJDU din Budapesta ( mii, ZECI DE MII de metri patrati de cladiri in buricu Budapestei) .
Postat 14 Noiembrie 2012, 22:00 de cetateanul scarbit !
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON