URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2018, 20:59

Premiile Dr. Marta Buteanu: Cei mai merituoși medici din județ au fost premiați la Primăria Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa unui public numeros format din medici, reprezentanţi ai Spitalului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică şi ai CAS Bihor, Fundaţia pentru Sănătate Bihor a decernat vineri, pentru a şasea oară, premiile Dr. Marta Buteanu, iniţiate în memoria primei românce medic cu rang universitar, născută la Beiuş şi consacrată, la începutul secolului trecut, la Budapesta.

Un "pionier"

Evenimentul s-a derulat în sala mare a Primăriei Oradea. Cel dintâi laureat din acest an a fost profesorul Marius Bembea, al cărui Laudatio l-a prezentat dr. Ritli Ladislau spunând, mai în glumă, mai în serios, că în cazul acestuia "pentru a justifica acordarea premiului este suficient să-i rosteşti numele", iar asta datorită meritelor cu adevărat de excepţie în două specializări – pediatrie şi genetică medicală.

Doctorului Bembea i se datorează screeningul neonatal al fenilcetonuriei, dar şi întemeierea la Oradea a Centrului Regional de Genetică Medicală, dezvoltarea fostului Spital de Copii, pe care de altfel l-a şi condus o vreme, dar şi punerea bazelor Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, plus realizarea a peste 150 de articole ştiinţifice, din care 15 cărţi scrise ca unic autor sau în colaborare cu alţi cercetători.

L-a "deraiat" pe Bumbu jr.

Tot vineri, un nonagenar a devenit cel mai venerabil laureat al Premiilor Dr. Marta Buteanu. Este vorba despre dr. Octavian Giurgiu, un psihiatru născut cu 93 de ani în urmă şi care a activat la fostul Spital de Neuropsihiatrie (acum secţie în cadrul Spitalului Municipal), emigrând în Germania Federală în 1986, dar revenit după un deceniu în ţară, la Oradea, unde continuă să locuiască împreună cu una dintre fiicele sale.

În cuvântul de Laudatio, dr. Adrian Bumbu, membru al Comitetului Director al Fundaţiei pentru Sănătate, fiul reputatului urolog Gheorghe Bumbu, a făcut o confesiune suprinzătoare, spunând că întâlnirea cu dr. Giurgiu l-a "amprentat" atât de puternic încât, deşi a ajuns la poziţia de medic primar în urologie, a renunţat pentru a studia şi a se dedica psihiatriei.

In memoriam

Cvartetul de premianţi a fost completat de două doctoriţe care au lucrat la Direcţia de Sănătate Publică, epidemiologul Zoia Bitea, şi respectiv la fosta secţie exterioară din comuna Popeşti a Spitalului Teritorial Marghita (acum Centru Medico-Social), Kekedi Judith, ale căror merite profesionale au fost prezentate de şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, şi de managerul Spitalului Dr. Pop Mircea, Bradacz Aliz.

Participanţii la festivitate au fost răsplătiţi cu scurte intermezzo-uri muzicale de un duet vioară-pian format din Andrada Ciupeiu şi Valentina Ventel, de la Departamentul de Muzică al Universităţii.

Premiile Dr. Marta Buteanu au fost instituite la iniţiativa primului preşedinte al Fundaţiei pentru Sănătate Bihor, dr. Foldes Adalbert, în memoria primei românce medic universitar. Născută la Beiuş în 1888 şi şcolită la Viena, aceasta a devenit asistent universitar la Budapesta, unde a şi decedat în decembrie 1918, după ce a contractat gripă de la bolnavii pe care îi îngrijea, fiind înmormântată în cimitirul din Beiuşul natal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON