URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 25 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Oamenilor le plac poveştile de succes. Le sorb de pe buzele povestitorilor, îşi turtesc nasurile de ecranele televizoarelor când le văd filmate, îi adoră pe cei care ajung să aibă succes prin forţele proprii sau contexte favorabile ale destinului. Cu cât cel care vânează succesul porneşte mai de jos şi cu cât posibilităţile-i sunt mai mici, cu atât mai spectaculoasă va fi izbânda şi mai mare bucuria oamenilor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
02 Octombrie 2017, 16:53

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, la deschiderea noului an universitar, în Oradea: ”Doar prin tineri, Ungaria va fi, din nou, mare” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, vicepremierul pentru comunităţile de peste hotare, Semjén Zsolt, dar şi ministrul pentru resurse umane, Balog Zoltán, europarlamentarul Tőkés László, preşedintele UDMR Kelemen Hunór, senatorul Szabó Ődön, deputata Biró Rózália sunt doar o parte din oficialităţile care, alături de reprezentanţi ai Bisericilor istorice maghiare din Ardeal, au participat, luni, la deschiderea noului an universitar şi la inaugurarea unui nou corp de clădire din campusul Universităţii creştine Partium, instituţie de învăţământ superior finanţată de Guvernul maghiar.

Festivitatea s-a desfăşurat în Biserica Oraşul Nou de pe strada Primăriei, plină cu studenţi, părinţi, cadre universitare, dar şi enoriaşi reformaţi, în faţa cărora premierul Ungariei a ţinut un discurs scurt dar concis care a stârnit ropote de aplauze. Viktor Orbán s-a declarat mândru de faptul că statul maghiar a contribuit la ridicarea Universităţii Partium deoarece "noi, maghiarii, ne uităm cu respect şi mândrie la toate facultăţile noastre pentru că aici se decide ce loc vom ocupa între naţii", dar şi pentru că "este o universitate creştină, purtătoarea celor mai frumoase tradiţii catolice şi protestante: iubirea creştină, dreptatea sau responsabilitatea". 

"Împreună vom pieri sau vom creşte"

Premierul Ungariei a ţinut să sublinieze, de asemenea, că maghiarii sunt meniţi să rămână împreună, indiferent de locul în care trăiesc. "Ne înmulţim sau vom dispărea, luptăm pentru noi ori ne lăsăm asimilaţi, ne apărăm propria cultură ori alte culturi ne vor da la o parte. Vedem clar că Ungaria şi părţile ei rupte vor avea o soartă comună. Împreună vor dispărea ori tot împreună vor creşte şi se vor dezvolta. Trebuie să avem atitudine", a spus Orbán. 

De aceea, a mai spus şeful Guvernului de la Budapesta, maghiarii din Ardeal vor avea un sprijin permanent din partea ţării mamă. "Ungaria este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia maghiarilor din Ardeal. Părţile sunt ale unui întreg, iar un întreg este format din părţi. Ţara mamă şi comunităţile din afara graniţelor au soartă comună. Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari. Dubla cetăţenie, susţinerea învăţământului în limba maternă, de la grădiniţă şi până la învăţământul superior, sunt doar începutul... Avem programe care vă ajută să vă dezvoltaţi şi să vă bucuraţi de viaţă acolo unde trăiţi, în armonie cu majoritatea. Am învăţat un lucru de la Tőkés László. Trebuie să avem atitudine pentru că doar împreună creştem, împreună ne putem construi viitorul. ", a spus Orbán.

Viitor comun

Premierul Ungariei a mai arătat că "maghiarii vor avea un viitor comun în bazinul carpatin", referindu-se şi la "programul de unificare naţională" care a debutat în 2010 prin oferirea posibilităţii dublei cetăţenii etnicilor maghiari din afara graniţelor Ungariei. "Slovenii, slovacii, sârbii şi maghiarii se sprijină unii pe alţii. Sperăm că şi România va merge, cândva, pe acest drum", a mai punctat Orbán, ca un mesaj pentru Guvernul României.

Premierul Ungariei a promis, de asemenea, că va susţine în continuare Universitatea Partium, de la care aşteaptă să pregătească tineri puternici şi mai ales curajoşi şi care gândesc liber.  

"Drumul pe care l-am parcurs împreună îşi va atinge scopul doar dacă vom putea aduce în slujba ţării tineri bine pregătiţi, care vor putea continua munca de reîntregire. Viitorul maghiarimii stă în acei tineri care vor fi suficient de puternici şi curajoşi ca să aleagă familia, comunitatea, naţiunea, suficient de îndrăzneţi încât să decidă pentru valorile tradiţionale europene. Acei tineri reprezintă viitorul maghiar care pot gândi liber, care înţeleg că dacă dorim ca Ungaria să fie a maghiarilor iar Europa a europenilor, atunci trebuie să vrem ca Ungaria şi Europa să fie creştine şi nu ca acum, fără conştiinţă şi ameninţată de o populaţie mixtă, fără credinţă. Noi vrem un tineret maghiar plin de vitalitate şi credem că veţi contribui din plin la propăşirea naţiunii maghiare. Doar prin ei, Ungaria va fi, din nou, mare", a subliniat Orban Viktor, în discursul său.

De patru ori binecuvântată

După deschiderea festivă, încheiată cu intonarea imnului naţional al Ungariei, invitaţii au participat şi la inaugurarea noului corp de clădire construit din fonduri guvernamentale maghiare de pe strada Sulyok István iar pe drum, Orbán a fost aşteptat de zeci de orădeni, enoriaşi reformaţi şi nu numai, care au ţinut să-l salute. "Vă mulţumim pentru ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru noi", i-au spus oamenii, urându-i totodată "putere şi sănătate".

Binecuvântată de episcopii romano-catolic, reformat, evanghelic şi unitarian, clădirea a fost inaugurată oficial de şeful Guvernului de la Budapesta şi rectorul Universităţii, Pálfi József, care au tăiat panglica purtând culorile steagului maghiar: roşu, alb şi verde iar apoi au vizitat noul aşezământ universitar.

Ulterior tăierii panglicii, Orbán a fost invitat să viziteze noua clădire, în care sunt amenajate săli de cursuri pentru Facultăţile de Arte şi Litere, un amfiteatru şi o bibliotecă universitară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Si cu Iohannis cum vi se pare?
Presedintele Romaniei , Klaus Iohannis, a participat, luni, la deschiderea noului an universitar şi la inaugurarea unui nou corp de clădire din campusul Universităţii creştine Bucovina de Nord din Cernauti, instituţie de învăţământ superior finanţată de Guvernul roman. Festivitatea s-a desfăşurat în Biserica Oraşul Nou de pe strada Primăriei, plină cu studenţi, părinţi, cadre universitare, dar şi enoriaşi ortodocsi , în faţa cărora Presedintele Romaniei a ţinut un discurs scurt dar concis care a stârnit ropote de aplauze. Klaus Iohannis s-a declarat mândru de faptul că statul roman a contribuit la ridicarea Universităţii Bucovina deoarece "noi, romanii, ne uităm cu respect şi mândrie la toate facultăţile noastre pentru că aici se decide ce loc vom ocupa între naţii", dar şi pentru că "este o universitate creştină, purtătoarea celor mai frumoase tradiţii ortodoxe: iubirea creştină, dreptatea sau responsabilitatea". "Împreună vom pieri sau vom creşte" Presedintele Romaniei a ţinut să sublinieze, de asemenea, că romanii sunt meniţi să rămână împreună, indiferent de locul în care trăiesc. "Ne înmulţim sau vom dispărea, luptăm pentru noi ori ne lăsăm asimilaţi, ne apărăm propria cultură ori alte culturi ne vor da la o parte. Vedem clar că Romania şi părţile ei rupte vor avea o soartă comună. Împreună vor dispărea ori tot împreună vor creşte şi se vor dezvolta. Trebuie să avem atitudine", a spus Klaus Iohannis. De aceea, a mai spus şeful Statului de la Bucuresti, romanii din Bucovina de Nord vor avea un sprijin permanent din partea ţării mamă. "Romania este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia romanilor din Bucovina de Nord. Părţile sunt ale unui întreg, iar un întreg este format din părţi. Ţara mamă şi comunităţile din afara graniţelor au soartă comună. Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba romana şi să aibă posibilitatea să trăiască ca romani. Dubla cetăţenie, susţinerea învăţământului în limba maternă, de la grădiniţă şi până la învăţământul superior, sunt doar începutul... Avem programe care vă ajută să vă dezvoltaţi şi să vă bucuraţi de viaţă acolo unde trăiţi, în armonie cu majoritatea.
Postat 05 Octombrie 2017, 19:28 de Totul-e-relativ
dubla masura e la ea acasa
poiule daca tot zici de instigare la ura si chiar violenta interetnica , Rares Bogdan de la Realitatea tv ar trebui condamnat la 150 de ani de puscarie .de ce nu iei atitudine si in cazul lui ? aaa... de fapt pe astia ca el ii numiti patrioti :)
Postat 03 Octombrie 2017, 16:03 de anonimusz
hUngaria "mare"?!
Ungaria a fost doar MICA! hAUSTRO-hUNGARIA a fost ceva mai mare. In rest doar fascism, hortism crima organizata, maghiarizare fortata, discriminare pe motive entice impotriva populatiei bastinase, majoritare. Ei, hungurii s-au facut frati cu rromi si I-au maghiarizat 99% si acum ca sa le iasa numarul, procentele ii Numara si pe ei. Un referendum nu iese caci nu sunt mai mult de 25% in Ardeal numai daca romanii stau acasa la referendum. Asac ca chestia aia cu referendumul nu trece numai daca intratirea psd-alde-hudmr nmodifica procentelke inasa fel incat sa treaca referendumul cu 20%.
Postat 03 Octombrie 2017, 11:21 de scortosul
Instigare la revolta?
Oare nu se auto sesizeaza Politia Romana aici? Art 369 Cod Penal: Incitarea la ura sau discriminare ... se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani ... Deci Mai tinem Partium pe aici sau aplicam dracului odata legea asta, asa nenorocita cum e ea dar are si parti bune. Stat de drept, limba nationala, constitutie, drapel sunt cuvinte prea mari pentru romani dar ar putea sa sensibilizeze macar putin.
Postat 03 Octombrie 2017, 08:01 de poiu
Ungaria "mare"?
Ungaria nu a fot nici o data mare (sau mai mare). Ca a existat imperiul austro-ungar sau ca in istorie marile puteri au avut anumite interese in zona si au ciopartit harta Europei..asta e altceva. Eu le apun doar atat: ia vederi care va sunt radacinile si ce s-a intamplat in Europa cand ati aparut voi. Vremea salbaticilor si a hoardelor vrem sa credem ca a trecut.
Postat 03 Octombrie 2017, 06:59 de bihoreanoradean
E grav
"Vedem clar că Ungaria şi părţile ei rupte vor avea o soartă comună. Împreună vor dispărea ori tot împreună vor creşte şi se vor dezvolta. Trebuie să avem atitudine" Deci antoromânul Orban nu se referă la Români atunci când spune "împreună". A ma declarat deasemenea că viitorul este al limbii maghiare. Pe teritoriul unei țări vecine, această declarație este inacceptabilă. E clar că guvernul Ungariei, în cârdașie cu agitatorii locali, nu vor decît să ne dezbine pe noi, românii și maghiarii care am trăit în pace de peste 70 de ani. Vrem terorism cu bombe expldând în piețe precum în Catalonia? SUnt sigur că nu. Maghiari din România, aveți datoria să respingeți aceste avansuri ale agitatorilor de meserie - pacea și concordia sunt mai bune decât alternativa propusă.
Postat 02 Octombrie 2017, 20:05 de Oarecine
Orban
Orby toati, holod te. Eu cred ca Mongolia s-ar bucura să vă primească înapoi.
Postat 02 Octombrie 2017, 19:38 de sandu1200
Troc politic al hotiei!
psd-alde asistati de hudmr nu ne vand ne dau la schimb hungariei numai sa isi treaca legile hotiei si sa scape cu hotia la susculita!
Postat 02 Octombrie 2017, 19:06 de scortosul
Să trăiască ca maghiari
"Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari." Ar tine dl Orban un asemenea tip de discurs si in America? Sau in Australia? Sau, mai aproape, in Catalunya?
Postat 02 Octombrie 2017, 18:22 de TanarSiNelinistit
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Premieră: 30 de biciclişti au călătorit cu trenul într-un mod inedit pentru a participa la primul brunch tradiţional în judeţul Bihor (FOTO)
 • Retro-mania: Din nostalgie şi pasiune, un grup de orădeni dau bani mulți pentru mașini de epocă (FOTO)
 • Artistă cu lipici: Rúzsa Magdi, una dintre cele mai iubite cântăreţe din Ungaria, a adunat mii de orădeni în Cetate, la Zilele Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
 • „Zi de zi aici vom fi!”: Protestatarii orădenii au dansat Hora Unirii, dar au cerut izgonirea PSD-ului din ţară (FOTO / VIDEO)
 • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
 • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
 • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON