URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
02 Octombrie 2017, 16:53

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, la deschiderea noului an universitar, în Oradea: ”Doar prin tineri, Ungaria va fi, din nou, mare” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, vicepremierul pentru comunităţile de peste hotare, Semjén Zsolt, dar şi ministrul pentru resurse umane, Balog Zoltán, europarlamentarul Tőkés László, preşedintele UDMR Kelemen Hunór, senatorul Szabó Ődön, deputata Biró Rózália sunt doar o parte din oficialităţile care, alături de reprezentanţi ai Bisericilor istorice maghiare din Ardeal, au participat, luni, la deschiderea noului an universitar şi la inaugurarea unui nou corp de clădire din campusul Universităţii creştine Partium, instituţie de învăţământ superior finanţată de Guvernul maghiar.

Festivitatea s-a desfăşurat în Biserica Oraşul Nou de pe strada Primăriei, plină cu studenţi, părinţi, cadre universitare, dar şi enoriaşi reformaţi, în faţa cărora premierul Ungariei a ţinut un discurs scurt dar concis care a stârnit ropote de aplauze. Viktor Orbán s-a declarat mândru de faptul că statul maghiar a contribuit la ridicarea Universităţii Partium deoarece "noi, maghiarii, ne uităm cu respect şi mândrie la toate facultăţile noastre pentru că aici se decide ce loc vom ocupa între naţii", dar şi pentru că "este o universitate creştină, purtătoarea celor mai frumoase tradiţii catolice şi protestante: iubirea creştină, dreptatea sau responsabilitatea". 

"Împreună vom pieri sau vom creşte"

Premierul Ungariei a ţinut să sublinieze, de asemenea, că maghiarii sunt meniţi să rămână împreună, indiferent de locul în care trăiesc. "Ne înmulţim sau vom dispărea, luptăm pentru noi ori ne lăsăm asimilaţi, ne apărăm propria cultură ori alte culturi ne vor da la o parte. Vedem clar că Ungaria şi părţile ei rupte vor avea o soartă comună. Împreună vor dispărea ori tot împreună vor creşte şi se vor dezvolta. Trebuie să avem atitudine", a spus Orbán. 

De aceea, a mai spus şeful Guvernului de la Budapesta, maghiarii din Ardeal vor avea un sprijin permanent din partea ţării mamă. "Ungaria este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia maghiarilor din Ardeal. Părţile sunt ale unui întreg, iar un întreg este format din părţi. Ţara mamă şi comunităţile din afara graniţelor au soartă comună. Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari. Dubla cetăţenie, susţinerea învăţământului în limba maternă, de la grădiniţă şi până la învăţământul superior, sunt doar începutul... Avem programe care vă ajută să vă dezvoltaţi şi să vă bucuraţi de viaţă acolo unde trăiţi, în armonie cu majoritatea. Am învăţat un lucru de la Tőkés László. Trebuie să avem atitudine pentru că doar împreună creştem, împreună ne putem construi viitorul. ", a spus Orbán.

Viitor comun

Premierul Ungariei a mai arătat că "maghiarii vor avea un viitor comun în bazinul carpatin", referindu-se şi la "programul de unificare naţională" care a debutat în 2010 prin oferirea posibilităţii dublei cetăţenii etnicilor maghiari din afara graniţelor Ungariei. "Slovenii, slovacii, sârbii şi maghiarii se sprijină unii pe alţii. Sperăm că şi România va merge, cândva, pe acest drum", a mai punctat Orbán, ca un mesaj pentru Guvernul României.

Premierul Ungariei a promis, de asemenea, că va susţine în continuare Universitatea Partium, de la care aşteaptă să pregătească tineri puternici şi mai ales curajoşi şi care gândesc liber.  

"Drumul pe care l-am parcurs împreună îşi va atinge scopul doar dacă vom putea aduce în slujba ţării tineri bine pregătiţi, care vor putea continua munca de reîntregire. Viitorul maghiarimii stă în acei tineri care vor fi suficient de puternici şi curajoşi ca să aleagă familia, comunitatea, naţiunea, suficient de îndrăzneţi încât să decidă pentru valorile tradiţionale europene. Acei tineri reprezintă viitorul maghiar care pot gândi liber, care înţeleg că dacă dorim ca Ungaria să fie a maghiarilor iar Europa a europenilor, atunci trebuie să vrem ca Ungaria şi Europa să fie creştine şi nu ca acum, fără conştiinţă şi ameninţată de o populaţie mixtă, fără credinţă. Noi vrem un tineret maghiar plin de vitalitate şi credem că veţi contribui din plin la propăşirea naţiunii maghiare. Doar prin ei, Ungaria va fi, din nou, mare", a subliniat Orban Viktor, în discursul său.

De patru ori binecuvântată

După deschiderea festivă, încheiată cu intonarea imnului naţional al Ungariei, invitaţii au participat şi la inaugurarea noului corp de clădire construit din fonduri guvernamentale maghiare de pe strada Sulyok István iar pe drum, Orbán a fost aşteptat de zeci de orădeni, enoriaşi reformaţi şi nu numai, care au ţinut să-l salute. "Vă mulţumim pentru ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru noi", i-au spus oamenii, urându-i totodată "putere şi sănătate".

Binecuvântată de episcopii romano-catolic, reformat, evanghelic şi unitarian, clădirea a fost inaugurată oficial de şeful Guvernului de la Budapesta şi rectorul Universităţii, Pálfi József, care au tăiat panglica purtând culorile steagului maghiar: roşu, alb şi verde iar apoi au vizitat noul aşezământ universitar.

Ulterior tăierii panglicii, Orbán a fost invitat să viziteze noua clădire, în care sunt amenajate săli de cursuri pentru Facultăţile de Arte şi Litere, un amfiteatru şi o bibliotecă universitară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Si cu Iohannis cum vi se pare?
Presedintele Romaniei , Klaus Iohannis, a participat, luni, la deschiderea noului an universitar şi la inaugurarea unui nou corp de clădire din campusul Universităţii creştine Bucovina de Nord din Cernauti, instituţie de învăţământ superior finanţată de Guvernul roman. Festivitatea s-a desfăşurat în Biserica Oraşul Nou de pe strada Primăriei, plină cu studenţi, părinţi, cadre universitare, dar şi enoriaşi ortodocsi , în faţa cărora Presedintele Romaniei a ţinut un discurs scurt dar concis care a stârnit ropote de aplauze. Klaus Iohannis s-a declarat mândru de faptul că statul roman a contribuit la ridicarea Universităţii Bucovina deoarece "noi, romanii, ne uităm cu respect şi mândrie la toate facultăţile noastre pentru că aici se decide ce loc vom ocupa între naţii", dar şi pentru că "este o universitate creştină, purtătoarea celor mai frumoase tradiţii ortodoxe: iubirea creştină, dreptatea sau responsabilitatea". "Împreună vom pieri sau vom creşte" Presedintele Romaniei a ţinut să sublinieze, de asemenea, că romanii sunt meniţi să rămână împreună, indiferent de locul în care trăiesc. "Ne înmulţim sau vom dispărea, luptăm pentru noi ori ne lăsăm asimilaţi, ne apărăm propria cultură ori alte culturi ne vor da la o parte. Vedem clar că Romania şi părţile ei rupte vor avea o soartă comună. Împreună vor dispărea ori tot împreună vor creşte şi se vor dezvolta. Trebuie să avem atitudine", a spus Klaus Iohannis. De aceea, a mai spus şeful Statului de la Bucuresti, romanii din Bucovina de Nord vor avea un sprijin permanent din partea ţării mamă. "Romania este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia romanilor din Bucovina de Nord. Părţile sunt ale unui întreg, iar un întreg este format din părţi. Ţara mamă şi comunităţile din afara graniţelor au soartă comună. Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba romana şi să aibă posibilitatea să trăiască ca romani. Dubla cetăţenie, susţinerea învăţământului în limba maternă, de la grădiniţă şi până la învăţământul superior, sunt doar începutul... Avem programe care vă ajută să vă dezvoltaţi şi să vă bucuraţi de viaţă acolo unde trăiţi, în armonie cu majoritatea.
Postat 05 Octombrie 2017, 19:28 de Totul-e-relativ
dubla masura e la ea acasa
poiule daca tot zici de instigare la ura si chiar violenta interetnica , Rares Bogdan de la Realitatea tv ar trebui condamnat la 150 de ani de puscarie .de ce nu iei atitudine si in cazul lui ? aaa... de fapt pe astia ca el ii numiti patrioti :)
Postat 03 Octombrie 2017, 16:03 de User anonimizat
hUngaria "mare"?!
Ungaria a fost doar MICA! hAUSTRO-hUNGARIA a fost ceva mai mare. In rest doar fascism, hortism crima organizata, maghiarizare fortata, discriminare pe motive entice impotriva populatiei bastinase, majoritare. Ei, hungurii s-au facut frati cu rromi si I-au maghiarizat 99% si acum ca sa le iasa numarul, procentele ii Numara si pe ei. Un referendum nu iese caci nu sunt mai mult de 25% in Ardeal numai daca romanii stau acasa la referendum. Asac ca chestia aia cu referendumul nu trece numai daca intratirea psd-alde-hudmr nmodifica procentelke inasa fel incat sa treaca referendumul cu 20%.
Postat 03 Octombrie 2017, 11:21 de scortosul
Instigare la revolta?
Oare nu se auto sesizeaza Politia Romana aici? Art 369 Cod Penal: Incitarea la ura sau discriminare ... se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani ... Deci Mai tinem Partium pe aici sau aplicam dracului odata legea asta, asa nenorocita cum e ea dar are si parti bune. Stat de drept, limba nationala, constitutie, drapel sunt cuvinte prea mari pentru romani dar ar putea sa sensibilizeze macar putin.
Postat 03 Octombrie 2017, 08:01 de poiu
Ungaria "mare"?
Ungaria nu a fot nici o data mare (sau mai mare). Ca a existat imperiul austro-ungar sau ca in istorie marile puteri au avut anumite interese in zona si au ciopartit harta Europei..asta e altceva. Eu le apun doar atat: ia vederi care va sunt radacinile si ce s-a intamplat in Europa cand ati aparut voi. Vremea salbaticilor si a hoardelor vrem sa credem ca a trecut.
Postat 03 Octombrie 2017, 06:59 de User anonimizat
E grav
"Vedem clar că Ungaria şi părţile ei rupte vor avea o soartă comună. Împreună vor dispărea ori tot împreună vor creşte şi se vor dezvolta. Trebuie să avem atitudine" Deci antoromânul Orban nu se referă la Români atunci când spune "împreună". A ma declarat deasemenea că viitorul este al limbii maghiare. Pe teritoriul unei țări vecine, această declarație este inacceptabilă. E clar că guvernul Ungariei, în cârdașie cu agitatorii locali, nu vor decît să ne dezbine pe noi, românii și maghiarii care am trăit în pace de peste 70 de ani. Vrem terorism cu bombe expldând în piețe precum în Catalonia? SUnt sigur că nu. Maghiari din România, aveți datoria să respingeți aceste avansuri ale agitatorilor de meserie - pacea și concordia sunt mai bune decât alternativa propusă.
Postat 02 Octombrie 2017, 20:05 de Oarecine
Orban
Orby toati, holod te. Eu cred ca Mongolia s-ar bucura să vă primească înapoi.
Postat 02 Octombrie 2017, 19:38 de sandu1200
Troc politic al hotiei!
psd-alde asistati de hudmr nu ne vand ne dau la schimb hungariei numai sa isi treaca legile hotiei si sa scape cu hotia la susculita!
Postat 02 Octombrie 2017, 19:06 de scortosul
Să trăiască ca maghiari
"Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari." Ar tine dl Orban un asemenea tip de discurs si in America? Sau in Australia? Sau, mai aproape, in Catalunya?
Postat 02 Octombrie 2017, 18:22 de TanarSiNelinistit
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON