URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
02 Octombrie 2017, 16:53

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, la deschiderea noului an universitar, în Oradea: ”Doar prin tineri, Ungaria va fi, din nou, mare” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, vicepremierul pentru comunităţile de peste hotare, Semjén Zsolt, dar şi ministrul pentru resurse umane, Balog Zoltán, europarlamentarul Tőkés László, preşedintele UDMR Kelemen Hunór, senatorul Szabó Ődön, deputata Biró Rózália sunt doar o parte din oficialităţile care, alături de reprezentanţi ai Bisericilor istorice maghiare din Ardeal, au participat, luni, la deschiderea noului an universitar şi la inaugurarea unui nou corp de clădire din campusul Universităţii creştine Partium, instituţie de învăţământ superior finanţată de Guvernul maghiar.

Festivitatea s-a desfăşurat în Biserica Oraşul Nou de pe strada Primăriei, plină cu studenţi, părinţi, cadre universitare, dar şi enoriaşi reformaţi, în faţa cărora premierul Ungariei a ţinut un discurs scurt dar concis care a stârnit ropote de aplauze. Viktor Orbán s-a declarat mândru de faptul că statul maghiar a contribuit la ridicarea Universităţii Partium deoarece "noi, maghiarii, ne uităm cu respect şi mândrie la toate facultăţile noastre pentru că aici se decide ce loc vom ocupa între naţii", dar şi pentru că "este o universitate creştină, purtătoarea celor mai frumoase tradiţii catolice şi protestante: iubirea creştină, dreptatea sau responsabilitatea". 

"Împreună vom pieri sau vom creşte"

Premierul Ungariei a ţinut să sublinieze, de asemenea, că maghiarii sunt meniţi să rămână împreună, indiferent de locul în care trăiesc. "Ne înmulţim sau vom dispărea, luptăm pentru noi ori ne lăsăm asimilaţi, ne apărăm propria cultură ori alte culturi ne vor da la o parte. Vedem clar că Ungaria şi părţile ei rupte vor avea o soartă comună. Împreună vor dispărea ori tot împreună vor creşte şi se vor dezvolta. Trebuie să avem atitudine", a spus Orbán. 

De aceea, a mai spus şeful Guvernului de la Budapesta, maghiarii din Ardeal vor avea un sprijin permanent din partea ţării mamă. "Ungaria este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia maghiarilor din Ardeal. Părţile sunt ale unui întreg, iar un întreg este format din părţi. Ţara mamă şi comunităţile din afara graniţelor au soartă comună. Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari. Dubla cetăţenie, susţinerea învăţământului în limba maternă, de la grădiniţă şi până la învăţământul superior, sunt doar începutul... Avem programe care vă ajută să vă dezvoltaţi şi să vă bucuraţi de viaţă acolo unde trăiţi, în armonie cu majoritatea. Am învăţat un lucru de la Tőkés László. Trebuie să avem atitudine pentru că doar împreună creştem, împreună ne putem construi viitorul. ", a spus Orbán.

Viitor comun

Premierul Ungariei a mai arătat că "maghiarii vor avea un viitor comun în bazinul carpatin", referindu-se şi la "programul de unificare naţională" care a debutat în 2010 prin oferirea posibilităţii dublei cetăţenii etnicilor maghiari din afara graniţelor Ungariei. "Slovenii, slovacii, sârbii şi maghiarii se sprijină unii pe alţii. Sperăm că şi România va merge, cândva, pe acest drum", a mai punctat Orbán, ca un mesaj pentru Guvernul României.

Premierul Ungariei a promis, de asemenea, că va susţine în continuare Universitatea Partium, de la care aşteaptă să pregătească tineri puternici şi mai ales curajoşi şi care gândesc liber.  

"Drumul pe care l-am parcurs împreună îşi va atinge scopul doar dacă vom putea aduce în slujba ţării tineri bine pregătiţi, care vor putea continua munca de reîntregire. Viitorul maghiarimii stă în acei tineri care vor fi suficient de puternici şi curajoşi ca să aleagă familia, comunitatea, naţiunea, suficient de îndrăzneţi încât să decidă pentru valorile tradiţionale europene. Acei tineri reprezintă viitorul maghiar care pot gândi liber, care înţeleg că dacă dorim ca Ungaria să fie a maghiarilor iar Europa a europenilor, atunci trebuie să vrem ca Ungaria şi Europa să fie creştine şi nu ca acum, fără conştiinţă şi ameninţată de o populaţie mixtă, fără credinţă. Noi vrem un tineret maghiar plin de vitalitate şi credem că veţi contribui din plin la propăşirea naţiunii maghiare. Doar prin ei, Ungaria va fi, din nou, mare", a subliniat Orban Viktor, în discursul său.

De patru ori binecuvântată

După deschiderea festivă, încheiată cu intonarea imnului naţional al Ungariei, invitaţii au participat şi la inaugurarea noului corp de clădire construit din fonduri guvernamentale maghiare de pe strada Sulyok István iar pe drum, Orbán a fost aşteptat de zeci de orădeni, enoriaşi reformaţi şi nu numai, care au ţinut să-l salute. "Vă mulţumim pentru ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru noi", i-au spus oamenii, urându-i totodată "putere şi sănătate".

Binecuvântată de episcopii romano-catolic, reformat, evanghelic şi unitarian, clădirea a fost inaugurată oficial de şeful Guvernului de la Budapesta şi rectorul Universităţii, Pálfi József, care au tăiat panglica purtând culorile steagului maghiar: roşu, alb şi verde iar apoi au vizitat noul aşezământ universitar.

Ulterior tăierii panglicii, Orbán a fost invitat să viziteze noua clădire, în care sunt amenajate săli de cursuri pentru Facultăţile de Arte şi Litere, un amfiteatru şi o bibliotecă universitară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Si cu Iohannis cum vi se pare?
Presedintele Romaniei , Klaus Iohannis, a participat, luni, la deschiderea noului an universitar şi la inaugurarea unui nou corp de clădire din campusul Universităţii creştine Bucovina de Nord din Cernauti, instituţie de învăţământ superior finanţată de Guvernul roman. Festivitatea s-a desfăşurat în Biserica Oraşul Nou de pe strada Primăriei, plină cu studenţi, părinţi, cadre universitare, dar şi enoriaşi ortodocsi , în faţa cărora Presedintele Romaniei a ţinut un discurs scurt dar concis care a stârnit ropote de aplauze. Klaus Iohannis s-a declarat mândru de faptul că statul roman a contribuit la ridicarea Universităţii Bucovina deoarece "noi, romanii, ne uităm cu respect şi mândrie la toate facultăţile noastre pentru că aici se decide ce loc vom ocupa între naţii", dar şi pentru că "este o universitate creştină, purtătoarea celor mai frumoase tradiţii ortodoxe: iubirea creştină, dreptatea sau responsabilitatea". "Împreună vom pieri sau vom creşte" Presedintele Romaniei a ţinut să sublinieze, de asemenea, că romanii sunt meniţi să rămână împreună, indiferent de locul în care trăiesc. "Ne înmulţim sau vom dispărea, luptăm pentru noi ori ne lăsăm asimilaţi, ne apărăm propria cultură ori alte culturi ne vor da la o parte. Vedem clar că Romania şi părţile ei rupte vor avea o soartă comună. Împreună vor dispărea ori tot împreună vor creşte şi se vor dezvolta. Trebuie să avem atitudine", a spus Klaus Iohannis. De aceea, a mai spus şeful Statului de la Bucuresti, romanii din Bucovina de Nord vor avea un sprijin permanent din partea ţării mamă. "Romania este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia romanilor din Bucovina de Nord. Părţile sunt ale unui întreg, iar un întreg este format din părţi. Ţara mamă şi comunităţile din afara graniţelor au soartă comună. Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba romana şi să aibă posibilitatea să trăiască ca romani. Dubla cetăţenie, susţinerea învăţământului în limba maternă, de la grădiniţă şi până la învăţământul superior, sunt doar începutul... Avem programe care vă ajută să vă dezvoltaţi şi să vă bucuraţi de viaţă acolo unde trăiţi, în armonie cu majoritatea.
Postat 05 Octombrie 2017, 19:28 de Totul-e-relativ
dubla masura e la ea acasa
poiule daca tot zici de instigare la ura si chiar violenta interetnica , Rares Bogdan de la Realitatea tv ar trebui condamnat la 150 de ani de puscarie .de ce nu iei atitudine si in cazul lui ? aaa... de fapt pe astia ca el ii numiti patrioti :)
Postat 03 Octombrie 2017, 16:03 de anonimusz
hUngaria "mare"?!
Ungaria a fost doar MICA! hAUSTRO-hUNGARIA a fost ceva mai mare. In rest doar fascism, hortism crima organizata, maghiarizare fortata, discriminare pe motive entice impotriva populatiei bastinase, majoritare. Ei, hungurii s-au facut frati cu rromi si I-au maghiarizat 99% si acum ca sa le iasa numarul, procentele ii Numara si pe ei. Un referendum nu iese caci nu sunt mai mult de 25% in Ardeal numai daca romanii stau acasa la referendum. Asac ca chestia aia cu referendumul nu trece numai daca intratirea psd-alde-hudmr nmodifica procentelke inasa fel incat sa treaca referendumul cu 20%.
Postat 03 Octombrie 2017, 11:21 de scortosul
Instigare la revolta?
Oare nu se auto sesizeaza Politia Romana aici? Art 369 Cod Penal: Incitarea la ura sau discriminare ... se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani ... Deci Mai tinem Partium pe aici sau aplicam dracului odata legea asta, asa nenorocita cum e ea dar are si parti bune. Stat de drept, limba nationala, constitutie, drapel sunt cuvinte prea mari pentru romani dar ar putea sa sensibilizeze macar putin.
Postat 03 Octombrie 2017, 08:01 de poiu
Ungaria "mare"?
Ungaria nu a fot nici o data mare (sau mai mare). Ca a existat imperiul austro-ungar sau ca in istorie marile puteri au avut anumite interese in zona si au ciopartit harta Europei..asta e altceva. Eu le apun doar atat: ia vederi care va sunt radacinile si ce s-a intamplat in Europa cand ati aparut voi. Vremea salbaticilor si a hoardelor vrem sa credem ca a trecut.
Postat 03 Octombrie 2017, 06:59 de bihoreanoradean
E grav
"Vedem clar că Ungaria şi părţile ei rupte vor avea o soartă comună. Împreună vor dispărea ori tot împreună vor creşte şi se vor dezvolta. Trebuie să avem atitudine" Deci antoromânul Orban nu se referă la Români atunci când spune "împreună". A ma declarat deasemenea că viitorul este al limbii maghiare. Pe teritoriul unei țări vecine, această declarație este inacceptabilă. E clar că guvernul Ungariei, în cârdașie cu agitatorii locali, nu vor decît să ne dezbine pe noi, românii și maghiarii care am trăit în pace de peste 70 de ani. Vrem terorism cu bombe expldând în piețe precum în Catalonia? SUnt sigur că nu. Maghiari din România, aveți datoria să respingeți aceste avansuri ale agitatorilor de meserie - pacea și concordia sunt mai bune decât alternativa propusă.
Postat 02 Octombrie 2017, 20:05 de Oarecine
Orban
Orby toati, holod te. Eu cred ca Mongolia s-ar bucura să vă primească înapoi.
Postat 02 Octombrie 2017, 19:38 de sandu1200
Troc politic al hotiei!
psd-alde asistati de hudmr nu ne vand ne dau la schimb hungariei numai sa isi treaca legile hotiei si sa scape cu hotia la susculita!
Postat 02 Octombrie 2017, 19:06 de scortosul
Să trăiască ca maghiari
"Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari." Ar tine dl Orban un asemenea tip de discurs si in America? Sau in Australia? Sau, mai aproape, in Catalunya?
Postat 02 Octombrie 2017, 18:22 de TanarSiNelinistit
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON