URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2019, 15:25

Premieră naţională: În Bihor, intervențiile la accidentele de pe șosele vor fi făcute de SMURD după un paravan (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2019 nu s-a încheiat încă, dar pe şoselele din Bihor s-au petrecut deja cu peste sută de accidente mai mult decât anul trecut.

Accidente mai multe şi mai grave

Potrivit unui bilanţ prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, de inspectorul-şef al ISU Crişana, colonelul Sorin Caba, şi de coordonatorul SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, în acest an, echipajele medicale de urgenţă au intervenit la 933 de accidente, în 94 din acestea fiind necesară şi descarcerarea victimelor. În total, echipajele SMURD au asistat 1.255 de victime, din care 1.102 adulţi şi 153 de copii.

Prin comparaţie, în anul 2018, în primele trei trimestre, SMURD Bihor a intervenit la 656 de accidente rutiere.

„Numărul anual de accidente creşte, este clar un trend crescător. Din păcate, accidentele complexe cu multe victime, cu mulţi decedaţi, este tot mai mare. Au fost multe situaţii dramatice, cu familii întregi, cum a fost accidentul de la Sudrigiu (foto). Şi impactul dintre autovehicule este tot mai devastator. Cu toate că maşinile sunt tot mai performante, nu prea mai sunt hârburi pe drumuri, avem maşini cu siguranţă mai mare, dar avem un număr tot mai mare de victime. Asta înseamnă că modul în care se circulă este impropriu”, a declarat dr. Hadrian Borcea.

Accident Sudrigiu

Pentru protejarea victimelor

În multe din situaţii, medicii SMURD sunt obligaţi să intervină chiar pe caldarâm, acordând primul ajutor sau resuscitând victime pe şosea, lângă locul impactului. Cel mai adesea, salvatorii sunt înconjuraţi de cetăţeni curioşi, care încep să filmeze sau să pozeze intervenţia, iar imaginile ajung ulterior pe reţelele de socializare.

Ca intimitatea şi identitatea victimelor să fie protejată, echipajele SMURD vor folosi nişte panouri anume cumpărate acum de ISU Crişana. „Nu vrem să ascundem ce facem, dar problema e că au început să apară pe Facebook sau alte reţele social-media postări de la accidente. La noi încă nu s-a întâmplat, dar în alte părţi da, ca familiile să afle din social-media de un membru implicat într-un accident”, a declarat dr. Borcea.

Colonelul Sorin Caba a menţionat că a văzut astfel de panouri folosite de salvatori din străinătate, dar nu şi în România. „Este un paravan din pânză, uşor, care e adus la locul intervenţiei de echipaj şi e montat de pompieri. Nu împietează desfăşurarea misiunii echipajelor de intervenţie”, a declarat şeful ISU Crişana.

Pompierii au făcut şi o demonstraţie în faţa jurnaliştilor, arătând că paravanul cu pricina, lung de 7 metri, se montează în mai puţin de un minut şi este uşor de aşezat în jurul echipajului medical, care acordă prim-ajutor.

Un panou a costat 400 de euro, iar ISU Crişana a cumpărat, de la un producător din Germania, trei astfel de echipamente.

Nu mişcaţi victimele!

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, dr. Hadrian Borcea a făcut un apel către bihorenii care sunt martori ai accidentelor rutiere: să nu mai intervină pentru salvarea victimelor şi să ofere cât mai multe detalii, atunci când sună la numărul unic de urgenţă 112.

„Problema cu acţiunile bine intenţionate ale bihorenilor care sunt martori ai accidentelor rutiere este că modul în care se întâmplă această salvare deseori agravează leziunile vicitmelor. Exemplul poate cel mai clar este ultimul accident de pe strada Borşului, când trecătorii au încercat să-l extragă pe unul dintre pasageri, dar picioarele erau prinse sub bord, aşa că a existat astfel o semi-extragere. Când au ajuns echipajele de intervenţie, bărbatul atârna în afara autovehiculului”, a declarat dr. Borcea.

Acesta a insistat ca martorii accidentelor să lase victimele în poziţia în care acestea au rămas, după impact, pentru că multe din ele pot avea leziuni neobservabile. Fireşte, martorii trebuie să mişte victimele doar dacă există un pericol iminent de explozie sau incendiu, ceea ce, a precizat Borcea, se întâmplă des în filme, dar foarte rar în realitate.

Detaliile contează

Totodată, cei care apelează numărul unic de urgenţă trebuie să ştie că, în timp ce ei discută cu dispecerii, echipajele de salvare pornesc pe drum, spre locul indicat.

Adesea, apelanţii nu oferă detalii şi închid telefonul rapid, crezând că astfel va exista o mobilizare mai rapidă. În realitate, îngreunează intervenţia, deoarece dispecerii trebuie să îi resune, ca să afle ce fel de salvatori să trimită.

„E foarte important ca apelantul să înţeleagă că faptul că rămâne cu el în conversaţie nu înseamnă că nu s-a trimis echipaj”, a precizat şeful SMURD Bihor. Oferirea detaliilor despre producerea accidentului este foarte importantă, tocmai pentru că determină mobilizarea echipajelor potrivite pentru salvarea persoanelor implicate. „Contează numărul maşinilor implicate, dar şi tipul lor. Nu e totuna dacă e un impact între maşini sau cu o cisternă”, a menţionat Borcea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo.
Daca ,ca de obicei ,salvarea/smurd-ul ajung la pacient in 30-60 minute...."premiera nationala" va fii, ca vom muri ascuns dupa un paravan. Paravan ,care a costat 400 de Euro si parca vad ca s-au cumparat vreo 200.000 de bucati.
Postat 27 Noiembrie 2019, 16:53 de Kuler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON