URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2018, 15:21

Prea Sfinţitul Virgil Bercea: „Orădenii au demonstrat cât de mult îşi iubesc oraşul, am văzut un val de simpatie” (FOTO / VIDEO)

Prietenul la nevoie se cunoaşte, iar în încercarea prin care trece Episcopia din Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma, al cărei sediu din Piaţa Unirii a ars în mare parte sâmbătă, reprezentanţii acesteia au simţit solidaritatea semenilor, în primul rând a orădenilor, precum şi disponibilitatea lor de a ajuta.

"Să nu îngenunchem"

În deschiderea unei scurte declaraţii de presă pe care a susţinut-o împreună cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan, chiar în curtea Palatului episcopal, pentru ca edilul să anunţe că municipalitatea doreşte să preia în administrare edificiul spre a-l reconstrui, Prea Sfinţitul episcop Virgil Bercea a mărturisit că "este un moment foarte trist" şi încă "îmi e greu să-mi adun toate gândurile", dar ţine să-şi exprime gratitudinea faţă de orădeni. "Le mulţumesc pe această cale pentru că au demonstrat cât de mult îşi iubesc oraşul", a spus ierarhul.

PS Virgil a amintit eforturile Episcopiei de a renova clădirea, în urmă cu aproximativ opt ani, explicând că a vrut să-i redea strălucirea pe care o merita: "Ştiţi ce greu s-a lucrat aici. Dumneavoastră ştiţi cu ce eforturi am reuşit să punem să strălucească în mijlocul oraşului acest edificiu, şi Îl rog pe bunul Dumnezeu să ne ajute ca să nu îngenunchem, ci să mergem înainte, să putem să-l reconstruim".

De asemenea, ierarhul a mulţumit şi pentru disponibilitatea instituţiilor, de la Primăria Oradea, Consiliul Judeţean şi Prefectura Bihor, până la pompierii şi poliţiştii care au intervenit pentru stingerea incendiului. "Bunul Dumnezeu să ne ajute şi în acelaşi timp toţi oamenii de bunăvoinţă", a spus PS Virgil Bercea.

"Domnul a dat, Domnul a luat..."

Puternic emoţionat, cu vocea uneori tremurândă, episcopul a arătat că reconstruirea Palatului va fi "un efort extraordinar de greu", dar s-a arătat optimist că acesta poate fi încununat de succes, deoarece "am văzut foarte multă disponilitate din partea în primul rând a orădenilor, din partea întregii ţări, din partea episcopilor noştri, a episcopilor ortodocşi – mi-a telefonat inclusiv Patriarhul -, a evreilor, a reformaţilor, a protestanţilor... Am văzut un val de simpatie din partea aproape tuturor episcopilor din întreaga Europă care, văzând drama care a avut loc, mi-au transmis că ne sunt aproape, că le sunt aproape orădenilor sufleteşte, dar fără să ezite inclusiv să ajute la reconstrucţie".

PS Virgil a invocat şi cuvintele dreptului Iov, cel încercat pentru credinţă, dar care a ieşit întărit din încercarea la care fusese supus: "Este o mare încercare. Dreptul Iov, după toate încercările, a spus "Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat". Ce pot spune eu decât ce a spus dreptul Iov? Să ne ajute Dumnezeu să redăm acest edificiu Oradiei, comunităţii noastre orădene, aşa cum a fost".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bla-bla-bla ...
Nu s-a manifestat nicio simpatie, ci regretul solidar fata de cele intamplate !?! Electrica (compartimentul avizare), Episcopia (insusi prea-sfintia sa) si Primaria (Bolojan, Malan si Birta) ... reprezinta gruparea de incompetenti si neglijenti care, prin accepturile, masurile si lucrarile efectuate ... au distrus o cladire de patrimoniu, de o valoare arhitecturala incontestabila !?! Niste ticalosi, care incearca acum sa scape de raspundere, apeland la ignoranta si/sau ingaduinta oradenilor !?!
Postat 29 August 2018, 12:17 de CrisDumi
Dupa cum...
Dupa cum merg lucrurile cred ca se asterne presu pe vinovati si singurii care vor plati pentru incendiu sunt tot amarastenii!
Postat 28 August 2018, 21:42 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON