URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2017, 14:19

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a promis că în doi ani barajul Leşu va fi reparat (FOTO)

Peste doi ani, barajul Leşu va fi iar plin cu apă şi funcţional. Aceasta este promisiunea făcută vineri, la Oradea, de ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, după ce directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Dorel Dume, a explicat că proiectul pentru repararea acumulării a fost depus spre finanţare europeană.   

Vizită la Leşu

"Ştiu povestea, că de ani de zile a fost golit, este o zonă cu un potenţial turistic uriaş, mai mult decât atât, apa din acumulare poate deservi şi oraşul Oradea. Deci era ceva absolut necesar şi da, va fi eligibil prin POIM şi în decurs de doi ani de zile se va termina", a declarat ministrul Doina Pană, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Consiliului Judeţean Bihor.

Proiectul, intitulat "Punerea în siguranţă a acumulării Leşu, judeţul Bihor", a fost depus spre finanţare pe axa prioritară 5, "Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor", cu un obiectiv principal de reducere a riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populaţiei. Pentru ca barajul să redevină funcţional, aici trebuie făcute lucrări de impermeabilizare, de reabilitare a galeriilor, a pilaştrilor şi a tuturor echipamentelor care compun sistemul. Lucrările sunt estimate la o valoare de 33 de milioane de lei.

Ministrul Doina Pană a mai explicat că proiectul este primul din ţară, la eligibilitate, astfel că nu există dubii că va primi finanţare. "Din primăvară vor putea începe lucrările", a mai spus oficialul. De altfel, alături de preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, de vicele Ioan Mang şi de prefectul Ioan Mihaiu, Pană a mers vineri în vizită la Barajul Leşu, motivul principal al deplasării făcute în Bihor.

Pagube încă neevaluate

Pe de altă parte, Pană a ţinut să precizeze că şantierul de pe malul stâng al Crişului Repede, în centrul Oradiei, nu s-a finalizat din alte pricini decât cele ce ţin de Ministerul Apelor. "Noi am alocat banii, 8 milioane de lei, dar am înţeles că acolo este o problemă care ţine de o parcare", a spus ministrul.

Întrebată de jurnalişti ce informaţii are despre daunele din pădurile Bihorului în urma furtunii devastatoare din 17 septembrie, ministrul Doina Pană n-a putut oferi însă un răspuns concret. A menţionat doar că volumul copacilor doborâţi de vântul foarte puternic este încă în evaluare de către angajaţii Romsilva. "Este o situaţie care nu ne bucură, dar este sub control. Nu se poate începe exploatarea până nu se face evaluarea", a mai spus ministrul.

Radarul pădurilor, la STS

În aceeaşi conferinţă de presă, Pană a mai ţinut să precizeze că, după şase luni de blocaj, "Radarul pădurilor", adică sistemul de urmărire a trasabilităţii masei lemnoase, funcţionează, ba chiar va fi dezvoltat, în urma unui protocol încheiat între Minister şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. "Şi la ora actuală e la STS, ca indiferent ce Guvern vine să nu-l poată opri", a declarat Doina Pană. Potrivit ministrei, graţie acestui sistem, dar şi a altor modificări în legislaţia de profil, în ultimii trei ani s-au făcut progrese uriaşe în România, ajungându-se de la 8,8 milioane metri cubi de lemne furate anual, la doar 0,4 milioane mc.

Totodată, ministrul a spus că îşi doreşte o modificare legislativă în Codul Silvic, astfel încât de acum înainte lemnele rezultate din rărituri şi igienizări să fie vândute exclusiv ca lemne de foc. În prezent, acestea se vând prin licitaţie, pe picior, iar cumpărătorii pot să le folosească oricum doresc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ar fi bine,dar nu cred
In iunie 2010 sus de pe stanca de deasupra lacului se vedea exact cat era umplut atunci lacul : 50 %,apoi pana in vara lui 2011 l-au golit complet. Hai nu 2019,dar daca in 2020 va fi reparat o sa fie ok. Totusi nu prea cred....
Postat 27 Octombrie 2017, 14:48 de suporter_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON