URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2017, 17:36

Mama gemenelor Jurcan, la comemorarea victimelor accidentelor rutiere din Bihor: "Viteza ucide, indiferent de marca maşinii" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victimele unor accidente rutiere au fost comemorate, duminică după amiază, la Oradea, printr-o foarte scurtă ceremonie, în fața Catedralei Ortodoxe.

Evenimentul, organizat cu prilejul Zilei Mondiale de comemorare a victimelor din accidentele rutiere, a reunit o mână de oameni, între care reprezentanţi ai motocicliştilor, poliţişti şi angajaţi ai SMURD. Totul a durat mai puţin de 15 minute, în care participanţii au scris, din lumânări, mesajul "Alege Viaţa" şi au lansat baloane în văzduh.

"Am lansat 27 de baloane cu heliu, în memoria acelor spirite care nu se mai află printre noi, victime decedate în accidente rutiere în acest an în judeţul Bihor. Comparativ cu anul trecut, când au fost 38 de decese, anul acesta se înregisrează o scădere, la 27, însă noi dorim ca acest număr să fie în fiecare an din ce în ce mai mic", a explicat Jari Wanda, reprezentanta Asociaţiei Române pentru Promovarea Educaţiei şi Siguranţei Rutiere, care a organizat evenimentul.

Între participanţi s-a numărat şi Livia Jurcan, mama gemenelor Adriana şi Anca Jurcan, accidentate, pe 11 iunie 2011, de Iuliu Kiss, zis Paprika. După cum BIHOREANUL scria la vremea respectivă, Kiss a fost şi arestat, iar ulterior condamnat la închisoare, după ce a provocat un accident mortal la intersecţia dintre străzile Meşteşugarilor şi Barcăului. Aflat la volanul unui Mercedes de lux, Paprika nu a acordat prioritate unui Tico, în care se aflau surorile Jurcan, împreună cu verişoara lor, şi a intrat din plin cu bolidul în cea de-a doua maşină. Adriana Jurcan, 24 de ani, a murit pe loc, sora ei geamănă, Anca, a fost în comă, iar verişoara lor, Mihaela, a fost transportată la Cluj pentru operaţie.

Livia Jurcan, mama gemenelor decedate în accidentul provocat de Paprika"Mi-aş fi dorit să fie mai multă lume la acest eveniment, în special membri familiilor care au pierdut pe cineva în vreun accident rutier, să le atragem tuturor atenţia că viteza ucide, indiferent de tipul maşinii. Neatenţia şi oboseala la volan nenorocesc oameni, unii vinovaţi alţii nevinovaţi, şi am dori să ne moiblizăm toţi şoferii în trafic, să ne respectăm unii pe ceilalţi, să ne gândim că trebuie să ajungem acasă la familie şi să nu călcăm prea tare pedala de acceleraţie. Celor care folosesc alcoolul le-aş recomanda ca atunci când pun alcool în gură să pună şi cheile de la maşină agăţate într-un cui şi să folosească mijloacele de transport adecvate, cu care pot să circule în siguranţă", a spus Livia Jurcan (foto).

Mama gemenelor a povestit şi că, la 6 ani de la accident, geamăna supravieţuitoare, Anca, se simte bine fizic. S-a căsătorit şi are un băieţel de un an şi jumătate.

Evenimentul de duminică a fost organizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Educaţiei şi Siguranţei Rutiere în parteneriat cu Poliţia Bihor, respectiv Serviciul Rutier şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

"Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere" se celebrează anual, la nivel mondial, în cea de-a treia duminică a lunii noiembrie, când se comemorează miile de persoane ucise sau rănite în accidente rutiere. În această zi, se omagiază familiile acestora şi comunităţile din care fac parte, precum şi profesioniştii din domeniul medicinei,  poliţiei, serviciilor de urgenţă, toţi cei care se confruntă zilnic cu consecinţele dramatice ale accidentelor rutiere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON