URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2011, 17:37

Liderul tinerilor maghiari susţine că Moara Emilia este demolată fără autorizaţie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele filialei Oradea a Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania, Csomortanyi Istvan, a spus luni, într-o conferinţă de presă, că autorităţile sunt nepăsătoare faţă de monumentele din Oradea, cel mai clar exemplu reprezentându-l demolarea fără aviz a Morii cu aburi Emilia de pe strada Mihai Viteazul nr. 6, lângă Sinagogă.

"Am făcut mai multe investigaţii cu privire la acest obiectiv şi am constatat că, deşi este în procedura de clasare a monumentelor, Moara a început să fie demolată din primăvară. Totul se desfăşoară în centrul oraşului, sub ochii tuturor, fără să existe autorizaţie de demolare şi avizele necesare în aceste situaţii. Conform Legii 422 privind protejarea monumentelor, acest lucru se consideră infracţiune", a spus Csomortanyi Istvan.

Liderul tinerilor maghiari a spus că nici în judeţ situaţia nu este diferită în ceea ce priveşte respectul autorităţilor pentru monumente, cel mai clar exemplu reprezentându-l demolarea podului din comuna Şimian.

Podul avea o vechime de 200 de ani şi a fost demolat odată cu modernizarea drumului Valea lui Mihai - Debreţin, motivându-se de către autorităţile locale că structura lui nu era suficient de rezistentă pentru susţinerea traficului rutier.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
in atentia dlui Ciucas :)
Mie despre un singur lucru imi vine sa comentez cand citesc aceasta stire si mesajul i l-as adresa dlui redactor-sef: nu stiu nici cine este, nici cum a ajuns la voi in redactie acest Vasilica Ichim, dar fara suparare va spun ca da dovada de incompetenta de fiecare data cand scrie ceva. Nu vi se pare absolut tampit felul in care acest "jurnalist" nu a cerut parerea niciunei persoane RESPONSABILE pt protejarea acestei cladiri, ci a bagat taman opinia sefului biroului Drumuri Publice, care nu are nicio legatura cu subiectul?!
Postat 07 Octombrie 2011, 15:58 de MoMo
Ne place sa facem poze :D
Draga \"Gelu\" o cunosti prea bine zona.... In duba verde cate caramizi intra ? Ce zici daca apar poze detailate cu muncitorii care se ascund s-a nu observe nimeni ca lucreaza ilegal? Moara nu are etnie asa ca mai taci din gura cu gargara sovina dobitocule.
Postat 05 Octombrie 2011, 15:13 de paparazzi
Scoateti poza cu jeguletul sovinist
Va rog scoateti poza cu jegul sovinist de pe prima pagina . Imi vine greata cand o vad. Apropo ! Fraierul a postat poze din interiorul cladirii !!! Asta inseamna violare de proprietate ! Dosar penal ! Nu stiu ce mai asteapta proprietarul si politia !
Postat 05 Octombrie 2011, 10:26 de Gelu
sigur
Lasati cade singura : Aici o fost moara Emilia povesteste o tablita comemorativa pe o bucata de zid original cu strctura putreda de sustinere originala cum era arhitectura epocii...
Postat 04 Octombrie 2011, 22:45 de turbanu
chiar ca nu are ;)
******** ------ arh. Emődi Tamás pt. Duna tv afirma ca Moara este sub protectia legii 422 din cauza procedurii de clasare a monumentelor. ----------- **** **** tervbemutato-malom-atalakitasa-palhazan/ ---- Iata un exmeplu pozitiv de protejarea patrimoniului cu o Moara transformata in birouri pt tinerii intreprinzatori ...
Postat 04 Octombrie 2011, 16:57 de un arhitect
moara nu are etnie
nu ma intereseaza ca astia sunt pupilii lui tokes. toata stima pt ca se implica in salvarea monumentelor, indiferent de motivatia lor. e pacat de cladirea aia. ar putea fi renovata si amenajata in birouri sau apartamente
Postat 04 Octombrie 2011, 16:24 de rossi
smecehrii au facut din monument sopron
Vlad are o simpatie fata de demolatorii de monumente ,dar vad ca el ne crede prosti,ar fi bine sa stii draga Vlad ca discursul mincinos ultranationalist a aniilor 90 nu mai are priza. Unii cu functii si bani sant deasupra legii,pot demola orice si fara autorizatie! Domnul primar cum este posibil asa ceva ?
Postat 04 Octombrie 2011, 15:46 de George
Liderul cui ???
Titlul este complet gresit ! Iar scrieti dupa ureche ! In primul rand ochelaristul asta homosexual, nu este liderul tinerilor maghiari. Chiar daca nu mai sint asa tanar asta nu ma reprezinta deloc . Poate reprezita gasca lui de gay. Poate asociatia lui de 7 baietei ! Nu mai scrieti reprezentatul ungurilor , daca nu ii reprezinta ! Nici politicienii nu-s reprezentantii tuturor, ci a alora care voteza. Asta un . Doi : acuma cautam tot felul de ruine de o suta ani ca sa il facem monument ? Idiotii astia nu stiu ca daca facem monument orice gard, vechi primaria trebe sa-l refaca pe banii nostri ??? Asta mai lipseste sa bage bolojan banii nostri sa faca dracu stie ce acolo. Cladirea aia am vazut-o cand am iesit de la Old Mill ( proasta mancarea - poate merg la sanepid sa reclam ) si ma mir ca nu a cazut inca. Trebuie demolata maine ! In afara ca e mare nu am vazut sa fie ceva de capul ei, ceva design ceva arhitectura mai faina..vax. Arata ca o puscarie sovietica. Si vreau sa-i spun lu ochelaristu ca vreau sa demolez grajdu lui bunicu de la Diosig. Si asta e vechi, o fost facut prin 1912, ,casa am demolat-o anul trecut si era din 1910. Bine ca nu au vazut-o, ca poate o facea muzeul Kin
Postat 04 Octombrie 2011, 14:50 de OZZY
moara ? sau sopron?
Cladirea la care se face referire nu are nici o valoare (poate terenul de sub ea). Nu are nici valoare arhitecturala nici istorica. Poate pt lepra de ciomortan,un lingau de doi bani,are valoare ca bunicusa-u o fi omorat cativa evrei in 1940-1942 la moara ruinata, care sa stie boul apartinea, unui evreu, iar zona respectiva era ghetoul evreiesc. Ungurii nu locuiau in zona respectiva . Cladirea care candva a fost moara este in ruina de pe vremea lu Ceausescu, nu are nici o rezistenta , se sprijina in grinzi si stalpi de lemn - probabil putrezit. Stiu ce vorbesc fiindca stau pe Str. Horea si treceam in fiecare zi pe acolo de 2 ori. Cand era acolo depozit de gresie, vanzatorii intrau cu teama dupa cate un sac de ipsos. Inauntru era vai si amar, o ruina ca un porumbar. Daca s-a trezit un idiot care mai considera cladirea asta si ruginitura de pasarela CFR - MONUMENT ISTORIC cu siguranta cei de la Spitalul 6 nu-si fac datoria si ar trebui sa se autosesizeze. Amandoua obiectivele trebuiesc demolate urgent pana nu se prabusesc si omoara cativa oameni. Daca ne luam dupa totii boii nici drumurile nu ar trebui asfaltate ca sunt monumente.
Postat 04 Octombrie 2011, 11:48 de vlad
monumente
toate tarile au o istorie si se mandresc cu ea germania ia o multime de bani de la turistii care merg sa vada zidu berlinului noi le aratam panselutele si iarba din centru civic, la cetate a pus iarba in loc sa restaureze cladirea in sine. pe c.i. nostru e scris cetaten roman chiar daca sontem unguri ,romi etc, tu romane de ce nu mergi sa le spui ca sunt facute de strabunicii nostri si nu au dreptul sa le darame pentru ca nu te f_te grija
Postat 04 Octombrie 2011, 10:42 de dana
valoare arhitecturala 0
Acest individ care de fapt este o sluga a PREA PREFACUTULUI tokes a ales prost subiectul ,dupa ce a facut caz de o banala pasarela CFR cica cu valoare istorica pentru cine? numai de dragul de ai baga cineva in seama acum se agita pentru o cladire care daca te uiti la ea nu are absolut nici o valoare arhitecturala e o cladire industriala veche fara nici o valoare de patrimoniu .Daca doresti sa protejezi cladiri istorice cu valoare arhitecturala te duci in centru pe Republicii si te agiti acola sa se renoveze sa se consolideze in beneficiul tuturor Oradenilor Romani si unguri laolalta
Postat 04 Octombrie 2011, 10:39 de istvan
pt "."
Gresesti amarnic... Atata vreme cat o constructie (cladire, pod, etc) se afla pe teritoriu ROMANESC, este patrimoniul ROMANILOR, adica al nostru, nu? Moara respectiva este pe teritoriul Oradiei, nu este pe teritoriu maghiar! Iar daca avem cladiri care pot fi incadrate ca si cladiri de patrimoniu, ar trebui sa fie o mandrie pt noi, si nu ar trebui sa ne lamentam de ce un anume domn "Csomortanyi" vrea sa protejeze ceea ce este al nostru. Daca acest domn s-ar numi "Ionescu", in mod sigur n-ai fi atat de suparat. Dar ce sa facem, sovinismul ne orbeste, si peste tot vedem doar niste unguri rau-voitori.
Postat 04 Octombrie 2011, 09:44 de cosmin
Csomortanyi...,,elnök'' Ki ez?
De unde a aparut organizatia asta ungureasca ?! Si daca tot ii f__te grija de patrimoniul ungurimii, cred ca actiunile lor ar trebui sa se desfasoare acolo unde este tara ungurilor, in ungaria. Ei, ungurii, nu mai au niciun drept aici, s-au dovedit nedemni de a fi stapanii acestor locuri, le-au pierdut in doua razboaie, WW I si WW II De fapt ei au pierdut Ardealul dupa batalia de la Mohacs (1526), cand au disparut ca stat pt. 350 de ani. Si revenirea o datoreaza altora, austriecilor, ca ei....
Postat 04 Octombrie 2011, 06:50 de .
autorizari
a venit vremea sa punem altceva in locul darapanaturilor.
Postat 04 Octombrie 2011, 02:30 de land
veni vidi vici
Eu ma uitam la ea si vedeam un mare bar.
Postat 03 Octombrie 2011, 19:48 de adagio longa
Amanet
Ia sapati voi si aflati cine vrea sa faca reguli pe niste cladiril istorice ale orasului. Ca au venit de la sute de km de Oradea, vind si cumpara aur, fac pe camatarii cu acte de amanet, si vor sa cumpere toata Oradea.
Postat 03 Octombrie 2011, 18:50 de Busy
Minciuni ca la Patcas
Are dreptate Csomortanyi, in primavara a fost o discutie a actualului detinator al imobilului cu Bolojan, iar acesta din urma, in respectul sau nemasurat fata de Oradea, a recomandat scurtarea traseului actelor necesare. Mai precis, un imobil care nu exista nu are nevoie de aprobari pentru a fi demolat. Ne vedem la fine de an si constatam ce este de vazut. Pretul ar trebui aflat de tabloidul Bihoreanul. Noi stim doar ca se vorbeste de 500.000 euro pentru un acel teren, liber de sarcini pe cca. 5.000 mp.
Postat 03 Octombrie 2011, 18:20 de Abet
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON