URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2019, 16:22

La Blaj: Papa, Iohannis şi eu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă aş ţine să fiu iconoclast obraznic, aş spune că la Blaj au fost trei VIP-uri: Papa, Iohannis şi eu. Cum şi eu? Eu, cel nu foarte dus la biserică, în fiecare duminică şi-n fiecare sărbătoare, cel care judecă aspru, care nu iartă şi nu întoarce şi celălalt obraz? Cel care în atâtea rânduri şi-a pierdut speranţa în mai bine, tot văzând cum răul câştigă?

Da. Şi eu, păcătosul, am fost mişcat de îndemnul Papei Francisc către oamenii din ţara pe care a vizitat-o săptămâna trecută precum apostolii, în toate provinciile, îndemnându-i "Să mergem împreună!". Da, am simţit că venea şi pentru mine, încă din prima zi de prezenţă în România şi până în ultima, când l-am văzut la Blaj. Da, pentru că, vorba unui confrate, în preajma acestui Papă simţi mai ales că este om, chiar dacă unul cu adevărat special, şi că pe niciun altul nu-l consideră mai puţin om decât este el.

În prima zi a vizitei numeam deja săptămâna trecută drept o săptămână luminată. Aşa s-au rânduit lucrurile. Când a intrat în Bucureşti, risipind ploaia aşa cum avea s-o facă apoi peste tot pe unde s-a dus, alegând să se deplaseze cu un Logan care nu s-a deosebit cu mult de al oricărui alt posesor de Logan, Papa a parcurs acelaşi traseu pe care luni, în prima zi a săptămânii, gonise vestita maşină cu geamuri fumurii a lui Dragnea, fără el pasager, trimisă ca momeală, să-l scape de văzul lumii, de oamenii care îşi afişau satisfacţia de a-l vedea căzând din Olimpul unei puteri nebune în umilinţa unei închisori, fie şi într-o celulă VIP.

Poate vă amintiţi că de-a lungul întregului drum, bucureştenii au bătut în maşina aia cu pumnul, i-au dat şefului PSD binecunoscutul "onor" cu mijlociul şi l-au înjurat cu obidă. Pe acelaşi drum a umblat apoi Papa cu Loganul lui fără geamuri fumurii, iar în locul feţelor încrâncenate şi aspre oamenii aveau chipurile senine. Trecerea acelui om în alb exorciza răul, salubriza locurile, mângâia oamenii.

La Blaj am văzut mulţi politicieni. Mulţi foşti, mulţi în putere, unii pregătiţi să se pună la butoane în locul primilor, alţii exercitând-o din umbră. Într-un loc l-am văzut stingher, doar cu consoarta alături, pe fostul primar al Oradiei, Petru Filip, fără ca alţi concitadini să fi intrat cu el în vreo conversaţie. Nici măcar fostul său coleg de partid, Vasile Blaga, care a venit şi el tot cu soţia, dar şi cu apreciatul ambasador în Germania, Emil Hurezeanu.

I-am văzut sosind, gardaţi de un general cel mai probabil de protocol, pe Radu Duda şi principesa Margareta, custodele Coroanei, cărora nimeni nu le-a mai făcut nicio reverenţă. Un răspuns, probabil, la ambiţia acestei principese de a primi de la acelaşi partid care îi alungase din ţară augustul tată o sinecură în schimbul unor poze şi a muţeniei.

Am văzut-o acolo şi pe Viorica Dăncilă, venită din spatele scenei, "sub acoperire", deconspirată însă de TVR pe mari ecrane amplasate peste tot, ceea ce a declanşat o rumoare de nemulţumire în zecile de mii de oameni strânşi pe Câmpia Libertăţii. O revoltă în surdină, curmată înainte să se exprime în vorbe grele ori interjecţii de apariţia preşedintelui Iohannis, ovaţionat latineşte, cu "Vivat Iohannis!", ca un VIP aflat în graţii.

Papa a ajuns la Blaj în ultima şi cea mai importantă zi a vizitei în România. Din Bucureşti transmisese mesaje de unitate, creştină şi latină, între majoritatea ortodoxă şi minoritatea catolică, dar şi cu altele. La Şumuleu a invitat cu atâta tâlc o altă minoritate, cea maghiară, a cărei inimă e pironită prea adânc în trecut, să evadeze din ce a fost şi să meargă împreună, spre viitor, cu cei pe care îi învinuieşte de îngroparea acelui trecut. La Iaşi a avut cel mai profund mesaj politic şi social, cerând guvernanţilor să-şi preţuiască cetăţenii, din interiorul graniţelor şi de peste hotare, şi să lucreze în folosul lor, al tuturor.

La Blaj, momentul culminant, Papa şi-a dublat din nou mesajul religios cu cel politic. Pentru că nu e doar un mare lider spiritual, ci şi un om politic, a repetat pe Câmpia Libertăţii îndemnul apărării libertăţii.

Au fost de faţă trei persoane importante: preşedintele cel ovaţionat, Papa şi eu, eu cel din mulţime. Eu, la fel ca zecile de mii de oameni de acolo şi ca multe alte milioane ale acestei ţări căreia i-a fost dată o nouă săptămână luminată, posibilă numai după ce fiecare ajunge la locul lui şi aptă de a continua dacă, începând cu cei mari, revenim la modestie, la echilibru.

În urma Papei le rămâne tuturor învăţătura de "a înainta spre un viitor de un autentic progres şi de pace, şi astfel să contribuiţi la construirea unei patrii din ce în ce mai dreaptă şi mai fraternă". Bine ar fi să nu uităm povaţa, fiindcă altfel - a merge împreună oricum, asupritori şi oropsiţi, batjocoritori şi batjocoriţi - nu se poate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Et in Arcadia ego!
... și eu. Și eu am fost acolo și a fost minunat sentimentul de comuniune și de apartenență la ceva măreț. Dincolo de reprezentarea religioasă și politică, Papa este un simbol al credinței și unității. Și îmi doresc ca toți cei care am urmărit pe viu sau la televizor vizita Papei în România să rămânem cu emoția aceea și cu mesajele care ne-au fost transmise.
Postat 04 Iunie 2019, 11:35 de Tinna
Papa are informatii
Papa are informatii de ultima ora, la fel ca si informatiile celor mai puternice servicii secrete (de intelligence, cum se numesc acum), din lume. El stie ca iredentismul, revizionismul, extremismul unguresc viermuie in Transilvania si in Ungaria. Mesajul lui a fost clar. De aici vine (iar) pericolul extrem asupra locuitorilor Transilvaniei. S-a mai intamplat de atatea ori in istoria zbuciumata a acestor stravechi teritotii romanesti. Papa a batut saua ca sa priceapa iapa. Extremismul unguresc nu mai are sustinere in occident, asa cum a avut, uneori, in trecut, cu exceptia unor formatiuni extremiste, asemeni lor, insa, cu putere mica. Lumea civilizata a intrat intr-o noua etapa. Etapa a unitatii si cooperarii. A mai spus ca nu a vazut, nicaieri in lume, o tara la fel de frumoasa ca si Romania. Ne aducem aminte ca la vizita Papei Ioan Paul II-lea in Romania, acesta a spus ca: "Romania, este gradina Maicii Domnului".
Postat 03 Iunie 2019, 20:19 de 232
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON