URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2013, 14:29

Invitaţie la bunătate: Casa Frenţiu, pentru persoane vârstnice, are nevoie de ajutor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2008, cu contribuţii primite mai ales din străinătate, fundaţia Caritas Eparhial a ridicat în incinta mănăstirii franciscane din fostul cimitir Olosig o clădire cu o suprafaţă construită de 2.600 metri pătraţi, destinată persoanelor vârstnice şi singure, pe care nu are cine să le îngrijească şi care nu vor să-şi sfârşească zilele într-un azil oarecare. Criza a încetinit însă ritmul lucrărilor, astfel că după epuizarea fondurilor de 600.000 de euro, voluntarii Caritas Eparhial se adresează orădenilor care pot da o mână de ajutor la finalizarea ei.

În amintirea harnicului episcop

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la faţa locului, în clădirea construită "la roşu", pe patru nivele, cu demisol, parter, etaj, mansardă şi supramansardă, în care vor putea locui până la 48 de persoane vârstnice, părintele Olimpiu Todorean a prezentat lucrările făcute până acum de proiectantul Octavian Muth şi societatea de construcţii Edil Coneco.

"Această clădire am numit-o Casa Frenţiu, în amintirea episcopului Valeriu Traian Frenţiu, care a construit cele mai multe aşezăminte în Bihor (n.r. - şi care a murit în faimă de martir într-o temniţă comunistă), şi se numeşte casă pentru că nu vrem să fie un sanatoriu sau un azil, ci un loc unde viitorii locatari să se simtă confortabil, ca în casa lor", a spus părintele Todorean.

Preşedintele Caritas Eparhial a precizat că deja foarte multe persoane vârstnice care fie nu au copii, fie au copiii plecaţi din oraş sau din ţară şi-au exprimat dorinţa să-şi petreacă aici bătrâneţile, donându-şi apartamentele sau garsonierele pe care le deţin în oraş. "Locatarii noştri vor putea sta aici în schimbul locuinţelor pe care le au, şi îşi vor putea păstra pensiile pentru a le cheltui cum cred de cuviinţă, putând fi liberi să plece în orice moment, oriunde, la plimbări sau la cumpărături ori în vizite, şi putând primi oricând vizite din partea oricui, ca şi în orice casă", a spus părintele Todorean.

Totuşi, conducerea Caritas Eparhial a decis să nu facă "înscrieri" pentru cazarea niciunui doritor, decât după finalizarea construcţiei, care ar necesita materiale şi manoperă în valoare estimată tot de 600.000 euro.

Toate facilităţile

Descriind felul în care va arăta şi va funcţiona Casa Frenţiu, părintele Olimpiu Todorean a spus că imobilul întins pe o suprafaţă de 2.600 metri pătraţi va avea la demisol cabinete medicale, la parter o recepţie, o sală de zi, o sală de mese, bucătărie, un birou al administratorului şi o capelă, precum şi săli pentru terapie ocupaţională, pentru ca locatarii să rămână activi. "De altfel, oamenii în vârstă care vor sta la noi vor face şi excursii şi pelerinaje", a adăugat părintele Todorean.

La etaj şi mansardă vor exista câte 12 garsoniere şi alte 12 camere pentru o persoană, spaţioase şi dotate cu băi proprii, iar la supramansardă va fi locuinţa administratorului care, cel mai probabil, va fi un preot, deoarece va sta în permanenţă aici, şi va trebui să fie disponibil 24 de ore din 24 pentru a-i ajuta pe locatari, aceştia urmând să beneficieze şi de seriviile unor medici, asistente, infirmiere şi îngrijitoare.

Casa Frenţiu urmează să se autofinanţeze din veniturile realizate în urma valorificării, în cele mai transparente condiţii, a locuinţelor donate de viitorii locatari.

Pune suflet Oradea?

Prezentă şi ea la conferinţa de presă, fosta viceprimăriţă a Oradiei, Florica Cherecheş, acum deputat, a arătat că proiectul de finalizare a Casei Frenţiu a fost cuprins în campania Oradea pune suflet, pe care a iniţiat-o în septembrie 2011, şi care până acum a avut rezultate surprinzător de bune pentru alte trei obiective care au beneficiat de donaţiile făcute în cadrul acestei campanii.

"În campania noastră, desfăşurată împreună cu Primăria, Centrul Oncologic a primit donaţii de 1,9 milioane lei din partea societăţilor comerciale din Oradea şi a orădenilor de rând, Spitalul Judeţean peste 1,4 milioane lei, iar fundaţia Hospice, care ridică un centru special pentru îngrijiri paliative destinat bolnavilor în stadii terminale, echivalentul a circa 200.000 lei", a precizat Florica Cherecheş.

Deputatul PNL i-a rugat pe conducătorii de firme şi pe orădeni să încerce să ajute acum şi Casa Frenţiu, lăudând activităţile desfăşurate până în prezent de cei 189 de voluntari ai Caritas Eparhial.

Această fundaţie a Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei s-a remarcat în ultimele două decenii prin numeroase opere de binefacere, cum sunt cantina socială Maria Rosa, centrul de zi pentru copii, centrul pentru tinerele însărcinate care nu sunt căsătorite dar vor să păstreze copiii, precum şi duşurile pentru oamenii străzii.

Firmele şi orădenii care doresc să contribuie la finalizarea Casei Frenţiu prin donaţii de materiale pentru instalaţii electrice, sanitare ori de altă natură, prin muncă voluntară sau prin alocarea celor două procente din impozitul pe venitul global pot contacta responsabilii Caritas Eparhial prin e-mail, la adresa caritaseparhial@yahoo.it sau telefonic la numărul 0359-418.212.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
O initiativa buna
Ca sa sustin ideea cu ortodocsii, acum doua saptamani am avut nevoie de o hartie de la episcopia ortodoxa, am fost acolo si contra unei sume am obtinut-o. Orice poti cumpara acolo, ca la piata. Chiar si loc in rai au de vanzare. Iar acum au tupeul si obraznicia nemaipomenita sa ceara bani de la stat ca sa isi faca megalomania de catedrala din bucuresti. La ce averi au burtosii astia si cat de avari sunt, isi faceau doua catedrale din banii lor. Dar de ce sa ii risipeasca cand pot sa ii bage in buzunarele lor. Ce sa mai vorbim de un camin de batrani sau o casa de copii... Mai bine crapa decat sa dea bani.
Postat 24 Martie 2013, 07:17 de Flash
O initiativa buna
Contrar opiniilor postate aici pe forum, eu cred ca e o initiativa buna. Lucrez la o firma destul de mare in Oradea si stiu ca bani nu da ca sponsorizare nici sa crape. Asa ca e foarte greu sa obtii sponsorizari ca sa sustii asa ceva. Iar statul nu da bani de pomana decat la ortodocsi. Iar ortodocsii isi fac burti, palate si averi decat sa ajute pe cei aflati la nevoie. Asa ca pentru voi cei cu mintea ingusta care nu ati inteles absoluti nimic di ce ati citit mai sus si vedeti numai smecherii si evaziune, mai bine pune-ti mana si ajutati voi financiar ca sa poata functiona o casa de batrani gratis in romania. Nu va doresc sa ajungeti la casa de batrani, dar decat la una de stat unde sa te trateze ca un gunoi si sa astepte sa mori, mai bine la una coordonata de biserica unde sa fii tratat ca om. Bravo.
Postat 24 Martie 2013, 07:11 de Flash
banii nu ajung la nevoiasi in Romania asta e clar se pierd undeva .
decat sa fii un prost si mainpulat mai bine te abtii, banii nu ajung la nevoiasi in Romania asta e clar se pierd undeva .
Postat 23 Martie 2013, 12:21 de ce naiba !
sa fii prost si complice la fapte mizerabile este un PACAT
fundatiile sunt o alta sursa legala de evaziune , statul a ramificat si favorizat tot pe cei care au , nu stipuleaza clar ca personalul sa nu fie salariat si sa nu se piarda banii in scopuri caritabile, nu se fac donatii care dupa moarte sa fie date altor persoane nevoiase :))) Statul asta prin nemernicia lui nu protejeaza pe cei care impart cu altii DAR IN SCOP CARITABIL ce tine de viata si moarte cu privire la sanatatea celor NEPUTINCIOSI sa si faca o casa vreodata, atentie foarte mare ce sustineti !!
Postat 23 Martie 2013, 09:32 de nu inchideti ochii
caracatita sociala, nu va primeste nimeni cu bratele deschise daca nu donati ceva, CORECT ?
de ce trebuie o biserica in numele tau sa faca fapte bune, fa le tu direct :))))) cui trebuie : orfani .
Postat 22 Martie 2013, 16:22 de orfaniiiiiii
caracatita sociala, nu va primeste nimeni cu bratele deschise daca nu donati ceva, CORECT ?
mama ce caractite fac fundatiile astea vreti batranii prcum statul sa le luati averea , biserica mama ei de javra sa nu le lasati nimic mergeti luati un ORFAN si donatile lor tot ce aveti dar la biserica, primarie si fundatii sa nu lasati nimic, habar aveti ce caracatita va devoreaza social, de ce nu dati tinerilor locuintele prin renta viagera , de ce se chinuiesc batranii spionati prin ascom cand se pot implica in viata orfanilor , de ce ganditi mizerabil, atunci culegeti cum ganditi, nici un strop de bunanatea nu au ca ii iau Biserica totul :))))) caracatita sociala, nu va primeste nimeni cu bratele deschise daca nu donati ceva, CORECT ? mergeti la ORFANI si donati :))))).decat sa las biserici ceva mai bine donez orfanilor :))).
Postat 22 Martie 2013, 16:20 de orfaniiiiiii
stimati cetateni contribuiti ca unul va fi platit 24 din 24 de ore
eu am inteles asa stimati cetateni contribuiti ca unul va fi platit 24 din 24 de ore ca unde ajung banii D-zeu cu mila STIE, amin !
Postat 22 Martie 2013, 16:11 de vsm
DEPUTATUL PNL s a implicat cu tinerii care au 4 copii s
DEPUTATUL PNL s a implicat cu tinerii care au 4 copii si nu au ce manaca dar sa locuiasca ? ce demonstreaza acum PNL "fac apel la firme daca nu venim in CONTROL< haideti ca tot nimic o sa luati, concret spuneti sunt 40 de famili cu 4 copii fara locuinta in FUNDATIA X asiguram HRANA si prin fundatia tot X le DONAM CASESLE si asta suna mai LEGAL . Dar ce facem daca nu si pot plati datoriile sa intretina, mai solicitati si locuri de munca in U.E ca sa fie ok.Ce batranii cand avem ORFANI si tinerii cu copii care MOR cu zilele!!! multi batrani nici nu mai au luv=ciditate :))) poti sa i si tai .
Postat 22 Martie 2013, 16:08 de copiii sunt viitorul
DEPUTATUL PNL s a implicat cu tinerii care au 4 copii s
DEPUTATUL PNL s a implicat cu tinerii care au 4 copii si nu au ce manaca dar sa locuiasca ? ce demonstreaza acum PNL "fac apel la firme daca nu venim in CONTROL< haideti ca tot nimic o sa luati, concret spuneti sunt 40 de famili cu 4 copii fara locuinta in FUNDATIA X asiguram HRANA si prin fundatia tot X le DONAM CASESLE si asta suna mai LEGAL . Dar ce facem daca nu si pot plati datoriile sa intretina, mai solicitati si locuri de munca in U.E ca sa fie ok.Ce batranii cand avem ORFANI si tinerii cu copii care MOR cu zilele!!! multi batrani nici nu mai au luv=ciditate :))) poti sa i si tai .
Postat 22 Martie 2013, 16:08 de copiii sunt viitorul
analfabetiiiilor DONATI aceste locuinte sau sunt tot ale FUNDATIEI ?
acum pe bune de ce nu avem noi ORADEA fundatia NOASTRA de ce trebuie sa fie din membri straini, ce legii sunt pentru cei care primesc ajutor, ce drepturi au , te poti juca motional si psihic cu ei te ajut azi dar maine nu stiu ?:)))) vad una cu gura deschisa care habar are ce se intampla LEGAL !!! explicatile donatorilor unde ajung BANII si de ce ? faceti activitati comerciale pe banii nostri ?
Postat 22 Martie 2013, 16:03 de explicati unde ajung
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON