URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2012, 18:43

În timp ce românii sărbătoreau Ziua Oradiei, UDMR-iştii cântau Imnul Ungariei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În paralel cu depunerile de coroane de la statuia lui Aurel Lazăr, cărturarul orădean în casa căruia a fost semnată declaraţia de autodeterminare care a constituit baza marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, reprezentanţii UDMR au organizat vineri la prânz alte festivităţi, cu o altă semnificaţie. Depunerile de coroane de la Biserica Sfântul Ladislau, din faţa Primăriei, s-au încheiat în acorduri de cântece maghiare şi cu intonarea imnului de stat al Ungariei.

Festivităţile au fost organizate de UDMR Bihor, cu începere de la ora 14, la placa comemorativă montată pe faţada laterală a bisericii. În momentul începerii, pe trotuarul şi în parcarea din faţa clădirii erau adunate 50 de persoane, între care preşedintele executiv Szabo Odon, fosta viceprimăriţă Biro Rozalia - consilier local şi preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR, alături de consilierii municipali Pasztor Sandor, Huszar Istvan, Sarkozi Zoltan şi Szabo Jozsef şi de consilierul judeţean Szabo Jozsef.

"Obligaţii" maghiare

"Este un moment important de comemorare a eroilor care au murit să apere podul de peste Criş, executaţi de fascişti", a comentat Pasztor Sandor.

"Cei 12 maghiari care au murit să apere podul semnifică şi ei ceva pentru comunitatea noastră. De mult timp cerem municipalităţii să includă şi această sărbătoare a maghiarilor din Oradea în Toamna Orădeană. Nu ne ascultă nimeni, dar noi suntem obligaţi în fiecare an să ascultăm discursurile despre eliberarea Oradiei de hortişti, de unguri", a comentat sarcastic Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor.

În scurte alocuţiuni, şefii UDMR, între care Biro Rozalia şi Szabo Odon, au punctat semnificaţia zilei de 12 octombrie pentru comunitatea maghiară locală, ca fiind cea în care, în 1944, 12 orădeni de etnie maghiară ce s-au opus dinamitării podului de peste Crişul Repede ar fi fost fost executaţi de "trupele hitleriste aflate în retragere", după cum reiese şi din textul de pe placa montată pe faţada bisericii Sfântul Ladislau. A urmat apoi momentul depunerilor de coroane, în acordurile unui cântec patriotic maghiar - Szozat.

La încheierea momentului comemorativ, UDMR-iştii au pus la boxe imnul Ungariei, intonat în cor şi de asistenţa înflăcărată. Au mai participat şi reprezentanţi din partea Episcopiei Romano-Catolice, ai Colegiului Mihai Eminescu şi ai Teatrului Szigligeti.

Pe banii cui?

Printre coroanele şi jerbele omagiale se afla şi una ce purta menţiunea "Consiliul Judeţean Bihor, in memoriam", care a fost depusă de către consilierul judeţean Szabo Jozsef.

Interpelat pe această temă, Cristian Bodea, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Bihor, a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu a confirmat participarea la evenimentul organizat de UDMR. El a mai precizat că miercuri, 10 octombrie, pe adresa CJ Bihor a venit o invitaţie din partea UDMR, adresată Consiliului Judeţean, dar în atenţia vicepreşedintelui Kiss Alexandru, căruia i se solicita participarea la manifestare.

"Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, nu a semnat referatul pentru cumpărarea coroanei de flori, dar aceasta fusese deja cumpărată în avans. A fost exces de zel al unui angajat al nostru. Ne-am sesizat şi vom cerceta să vedem cine este vinovat", a spus Cristian Bodea.

În invitaţia adresată de UDMR lui Kiss scrie clar care e semnificaţia evenimentului organizat la Biserica Sfântul Ladislau: "În cinstea eroilor care şi-au pierdut viaţa în lupta pentru apărarea podului din Piaţa Unirii, în 1944".

În cinstea hortiştilor

Istoricii români dau însă o cu totul altă interpretare evenimentului. "În luptele care s-au dus în 1944 pentru eliberarea Oradiei la podul de peste Criş, cei care apărau podul erau hortişti, iar cei care voiau să îl recupereze erau soldaţi români. S-a implicat şi populaţia civilă, şi e foarte posibil să fi fost victime din rândul acesteia. Însă eu nu cunosc să fi avut loc execuţii ale unor maghiari în acele lupte. În istoriografia română nu se vorbeşte despre aşa ceva. Oricum, luptele s-au dus în perioada sfârşitului lunii septembrie şi începutul lui octombrie, deci nu prea are legătură cu ziua de 12 octombrie, când Oradea era deja eliberată", a declarat pentru BIHOREANUL istoricul Gabriel Moisa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
62 Comentarii
nu va faceti absolut nici o problema
La noi , la romani trebie sa conteze fiecare roman , ca altii treaba lor ce fac , ce mint , ce cer . Daca fascistii ar fi vrut sa arunce in aer podul o faceau , nu cereau asta soldatilor maghari care le erau aliati . Nu cred ca fascistii au impuscat soldati maghairi ca nu are sens . Este ca si cum ai aduna mere cu pere. Cred ca de fapt s-a incercat o forma de boicot a zile orasului Oradea . Vor mai fi . Ideea este , noi romanii sa fim uniti ca astfel vor renunta la cacaturi de astea
Postat 24 Octombrie 2012, 12:21 de furtinvald
UNGUROAICA
DE CE SUNTETI GUNOAIE ?MERGETI DRACULUI DINCOLO IN TARA VOASTRA SI SA VA DATI UNGURI VA FACETI NATIEA DE RAS ,SA NU-L UITATI SI PE TOKES IDIOTILOR
Postat 15 Octombrie 2012, 10:47 de UNGUROAICA
Lepre udemeriste
tot cu ochii dupa furat ! astia n-ar exista fara voturile ungurimii de aici.
Postat 15 Octombrie 2012, 09:00 de com
aa
astia nu sunt unguri ...sunt urme de unguri . penibili si jegosi care sub masca falsa umbla sa isi consolodeze puterea la ciolan.cred ca cei de peste granita l-ar scuipa pe Odon in fata
Postat 15 Octombrie 2012, 08:38 de aa
contramanifestatie
mah ungure ? de ce cantati voi imnul unguresc ? va tine de foame ? de ce umblati cu steaguri unguresti ? va tine de foame ? voi nu trebuie sa faceti nota discordanta ? voi trebuie sa cantati imnul Romaniei si purtati drapelul tarii in care traiti ! de ce plangeti dupa victimele care au murit aparand podul ? aia erau fascistii care ocupasera Oradea ! ungurii de azi trebuie sa dea dovada ca sunt buni cetateni romani.
Postat 15 Octombrie 2012, 07:38 de nail
buda si pesta porcina peste iredentismul unguresc
gunoaie... gunoaie... gunoaie
Postat 15 Octombrie 2012, 05:06 de book
@Aladar
mah, unguru', se scrie 1 Dec si nu 1 dec. vezi, fraiere cate esti de ipocrit ?!? de ce ii votati pe udemeristi ? sa-ti fie rusine, ciumpalc frustrat ! la data de 1 Dec. 1918, ungurii au fost "zburati", pt ca, escrocii, au furat prea mult din Transilvania.
Postat 15 Octombrie 2012, 03:01 de hahahahahaha
Ma amuza comentarile....
Pe mine ma amuza comentarile astea aiurea, eu sunt maghiar si totusi am stat alaturi de cei din parcul 1 dec, am mancat si baut cu prietenii mei romani si nici macar nu am stiut de acciunea UDMR-ului, asta insemnanad ca defapt ei intre ei chefuiesc, nu? Ma reprezinta cu ceva? NU~! Totul este o manipulare si pana voi marii romani va certati aici ei rad si se distreaza, ei politicienii, nu maghiarii!!!! Terminati cu mizeria asta odata! De ce va lasati dusi de nas? Treceti cu vederea peste realele probleme ale orasului, chiar si furtisagurile din TO, vina iarna, nu mai sunt subventii, etc si etc.....si voi va ocupati de "bozgori" ?! sincer nu ma jigneste, ma simt important sa vad cat de preocupati sunteti de chestii minuscule trecand peste adevaratele probleme ale oamenilor... Bafta la injuraturi/// Un Ungur!
Postat 14 Octombrie 2012, 22:55 de Aladar
bozzzgorilor
tuvaneamuncur, natie de sinucigasi
Postat 14 Octombrie 2012, 19:34 de muweee
Din putul gandirii
@analfabetului dela 12:14 si 12:46. Desi nu recunosti esti un ungur analfabet si cam idiot, care vrea sa para filozof. Scrii mult si prost fara nicio logica si aberatiile tale chiar nu intereseaza pe nimeni.
Postat 14 Octombrie 2012, 16:41 de Catavencu de HU
bine au facut, felicitari!Legea nu permite multe dar pe cine intereseaza ca e facuta sa fie incalcat
legea nu permite dar uneori permite si alteori dispare cum va explicati prostia celor ce voteaza legii? ma bucur de chinezi dar tip ca muscat undeva ca isis canta imnul, ce aveti? Rad , socializez si gata nu mai imi place de ei, sunteti dusi cu capul atunci, alt raspuns nu este .Cand e vorba de manca de chefuit sunteti profitori in rest ca vaca umpleti sustarul si rasturnati laptele ? CE FACETI, unde va credeti? S au nascut aici daca vor pleca daca nu ii respectam pana mor natural.
Postat 14 Octombrie 2012, 12:46 de sa nu l uite
bine au facut, felicitari!Legea nu permite multe dar pe cine intereseaza ca e facuta sa fie incalcat
oricum adevarul va iesi la suprafata nu poate o lege sa ascunda faptele valoraose a celor ce au construit un ORAS , dar stiti hotul va distruge tot ce e frumos din cauza bolii lui lacomia de a minti, insla si trisa in scop personal, romanul nativ este hot , evreii sunt vicleni , sireti dar foarte abili stiu sa faca banul , nu i pune unui om ca e prost cere banii in imprumut dupa trei ani, pa, pa pa, banii :))) ca e de ajutor, la naiba !bine au facut, felicitari!Legea nu permite multe dar pe cine intereseaza ca e facuta sa fie incalcata, nu !! barvoo lor sa faca ce simt ca ei tot unguri raman , nu se vand ca noi romani ca sa fure , ii admir si felicit pentru ca nu ne mint.Sinceritatea lor e scumpa dar sunt de respectat.Eu consum produselel lor deci ii respect indiferent ce limba vorbesc.Ce atatea CONFLITE SOCIALE DEGEABA ? Cine le intretine si de ce ?
Postat 14 Octombrie 2012, 12:41 de sa nu l uite
aplauze...@eu
majoritatea cladirilor din centrul istoric al orasului au fost ridicate de evrei iar o parte de cultele religioase,oricum elita orasului era preponderent evreiasca iar constructorii italieni,poate daca vine la arhivele statului Oradea varul lui S,Odon vor reusi sa mistifice unele documente
Postat 14 Octombrie 2012, 10:27 de luky
aplauze...@eu
majoritatea cladirilor din centrul istoric al orasului au fost ridicate de evrei iar o parte de cultele religioase,oricum elita orasului era preponderent evreiasca iar constructorii italieni
Postat 14 Octombrie 2012, 10:24 de luky
pt ltzic
LAS FIERBINTI = adevarata fata a romaniei si a comentatorilor de aici!!!
Postat 13 Octombrie 2012, 21:34 de !
Pt.gabi
Normal ca lauda si minciuna te ceracterizeaza avand in vedere doar faptul ca am vazut multe sate unguresti in care nu am vazut nici teatre nici facultati nici orase nici etc. de unde trag concluzia ca acei unguri nu au construit decat case, grajduri,cotete si ca multi nu au prea fost nici in vizita la oras. Sa nu uitam ca in toata Europa chiar si acolo unde nu exista unguri, sunt orase,teatre,facultati,etc., ba chiar mult mai frumoase decat cele cu care va laudati ca le-ati construit voi, dar de fapt au fost construite de romani ,evrei,nemti.
Postat 13 Octombrie 2012, 21:26 de Itzic
pt clujean
datele sant reale si in loc sa injuri pune mana pe carte si invata si citeste si nu numai cartile si literatura comunista care minciuna va convine cel mai mult la faita ta de trisori!!!
Postat 13 Octombrie 2012, 21:14 de cetatean
Prietenul la nevoie se cunoaste
Citind postarile si semnaturile de mai jos constat ca in Oradea nu exista unguri, chiar si cei care sunt de partea ungurilor semneaza cu nume romanesti, ceea ce e posibil avand in vedere ca ungurii ffind ocupati cu problemele majore ale umanitatii, ele unguritele rele rau de musca si-o pun cu cei dispusi sa o faca adica romanii si asa ca unguroaicele nasc romani.
Postat 13 Octombrie 2012, 21:13 de Barza
pt nail
Adevarul e ca vorbele tale Te si Va caracterizeaza!!! asa mult au furat unguri ca peste tot unde au fost au lasat dupa ei orase frumoase,teatre,facultati etc noroc cu ei ca romanii" ca tine" nu stie sa construiasca decat biserici cu balustrade de inox si sa bata joc de munca altuia si sa fure tot ce au facut alti!!
Postat 13 Octombrie 2012, 21:07 de gabi
@bozgorului care semneaza grecu
Ba sula bleaga de unde ai scos datele tale ???? Azi in tot judetul Cluj sunt abia 103 mii bozgori. De unde sa fie in 1941 doar in Cluj-Napoca 97698 (fix ha ha ha) bozgori, in loc sa va inmultiti, dispareti dracului. E posibil avnd in vedere ca sunteti homosexuali,onanimi si zoofili.
Postat 13 Octombrie 2012, 20:58 de Clujean
stepele asiei
bei ungur prost, degeaba vii cu statisticile tale de individ idiot. Romanii, au fost dicriminati de unguri cu ajutorul armatei si cu ajutorul stapanilor lor, austriecii. Romanilor, le-a fost interzis de catre aceste gunoaie, sa se stabileasca in oras. escrocii unguri au furat prea mult din Transilavania... pana la urma, ungurii cretini au primit ceea ce au meritat. escrocii au fost alungati si romani majoritari repusi in drepturi.
Postat 13 Octombrie 2012, 20:35 de nail
interesant
in 1787 in oradea traiau 9790 de oameni aprox cati traiesc acum in Tinca iar din 9790 de oameni 870 erau romani. interesant!!! NEM???
Postat 13 Octombrie 2012, 20:30 de cetatean
adevarul e
in 1941 la Cluj locuiau 97698 magyar si 10029 olah adica toate frumusetiile de cladiri cu care va incordati ca ce frumos e in ardeal a fost construiti de niste harnici magyar ember!!!!dar asta e soarta !!!datorita romanizari masive de dupa 1941 sa schimbat compozitia locuitorilor!
Postat 13 Octombrie 2012, 20:21 de grecu
ungurii navalitori
in Oradea, ungurii navalitori, i-au trimis pe evrei la moarte, le-au confiscat imobilele, banii si bijuteriile. si-au insusit bunurile acestora. pana la urma, ungurii au fost alungati ca si maidanezii.
Postat 13 Octombrie 2012, 20:09 de mda
adevarul e
Adevarul e ca inafara de biserici si blocuri romani tai Dane au mai facut decat opinci.
Postat 13 Octombrie 2012, 20:01 de gabi
migratorii
adevarul e ca ungurii au migrat in Europa, in urma cu 1000 de ani, de prin pustele Asiei, morti de foame. De "ispravile" pe care le-au facut pe acest continent, s-a scris pe tone de hartie.s-au pus pe jefuit si omorat. ungurii si tziganii au migrat pe continentul european. rezultatele le stim si le vedem cu totii.
Postat 13 Octombrie 2012, 19:51 de Maxi
recensamant 2012
Populatia maghiara (unguri,secui si tzigani recenzati ca maghiari) in procentein anul 2012: Romania=6,2%; Ardeal 18,9%; Ab.4,8%; Ar.9%; Bh.25,2%; Bn.5,3%; Bv.7,7%, Cj.15,6 %; Cv.73,5%; Ha.84%; Hd.4%; Mm.7,5%; Ms.37,8%; Sm.34,4%; Sj.23,2%; Sb.2,9%; Tm.5,4%.
Postat 13 Octombrie 2012, 18:42 de Ion
@cetatean
Exiata dovezi istorice cum ca zona Salca si Baile Felix erau locuite din sec.lV.i.Hr, cam pe cand stramosii tai nu existau inca sau inca nu au coborat din copac. Pe vremea cand stramosii mei construiau cate ceva, ai tai traiau in boscheti si se hraneau cu insecte,radacini,ce furau. De construit nu se pune problema,au inceput cu curturi ,carute, le-a trebuit vreo doua mii de ani pana sa invete.
Postat 13 Octombrie 2012, 18:26 de Dan
Pt. besinile de cal
Mai asiatici ratati, un lucru este foarte clar, veniti de undeva din Mongolia(nu stiti nici voi de unde exact) nu stiti nici ce sunteti de fapt (unguri,maghiari,huni,mongoli,turci,tatari,indieni...), ati ajuns in Europa in anul 896 (inainte nimeni nu a auzit sau scris de voi) ca trib migrator,barbar,pagan,hoti,jefuitori si nespalati, v-ati inprastiat ca besina calului prin C.Panoniei,Transilvania,Cehia,Slovacia,Serbia,Croatia,Slovenia,Bosnia,Ucraina (cateva mii sau zeci de mii fiind in tribul vostru de *) avand impresia ca ati si ocupat aceste teritorii vaste. Ati trait sute de ani din furat, ati avut regi maghiari doar cam 400 de ani, pana in anul 1301,ultimul rege magh. a fost Andrei lll Venetianul, dupa care nu au mai existat regi maghiari. V-ati ascuns tot timpul printre izmenele celor puternici, v-ati despartit de sovietici in anul 1992 (noi in 1954). Nu ati fost niciodata majoritari in Transilvania ex. 1830-1840 62,3 % romani, 23,3 % maghiari. Daca nu va convine aici VALEA IN ASIA.
Postat 13 Octombrie 2012, 18:13 de Roman neaos
bine,bine
in anul 1941 in Oradea locuiau :98621 locuitori din care 90715 Magyar, 5104 olah si restul nemti si jidani si bineinteles c
Postat 13 Octombrie 2012, 17:49 de cetatean
istoria
in Oradea ce cladiri istorice sant construite si proiectate de romani?
Postat 13 Octombrie 2012, 17:38 de cetatean
ddd@yahoo.com
Sabine...sa-ti dam la m**e ... Viseaza in continuare ! Si apropo, chiar esti * cu m**a cu tot.
Postat 13 Octombrie 2012, 17:38 de ddd
istoria
vreau sa va intreb in cartile de istorie din care se preda la scoala de ce nu este nimic despre ardeal ???
Postat 13 Octombrie 2012, 17:36 de cetatean
jegosilor
Unguri spurcati si am zis tot.
Postat 13 Octombrie 2012, 16:40 de vlad
Gherman. Bozgorul. Boanghena
Ok, mă băieţi: eu sunt ****. Boanghenă. Corcitură de Transilvania. Pot să ies din bibliotecă şi vă scuip şi eu în cerul gurii. Pot să joc tontoroiu' pe mormîntul strămoşilor voştri laşi şi beţivi. Pot să scriu: “Era la Steaua-un berbecuţ/avea şi gură, şi prepuţ/dar confunda, el, berbecuţu'/adesea gura cu prepuţu'”. Bine-i? Băieţi, în afară de contre, pare că nu mai avem nimic în comun. Da: înainte ne unea frica faţă de ăla pe care l-aţi lins în dos, Ceauşescu: acum gata. Voi vă purtaţi ca nişte cuceritori? Voi, care vă puneaţi copiii şi muierile gaj la Stambul? Voi, cunoscuţi ca trădători prin excelenţă în istoria voastră? Voi, care în afară de noroc curvesc nu aveţi cu să vă lăudaţi? Voi, care-aţi pus la pământ ardealuri şi banaturi şi bucovine şi moldove – adică tot ce nu e Bucureşti. Ei bine, băi: nu vă merităm. Nu descoperiserăţi scrierea când la Cluj se deschidea prima universitate. În biserici lălăiaţi în şalvari când Transilvania semna Pacea de la Westfalia. Fugeaţi în păduri când Transilvania semna Editul de la Turda şi recunoştea, pentru prima dată în lumea asta, libertăţile fundamentale. Sunteţi o gaşcă de nemernici, ne faceţi bozgori şi boanghene numai pentru că străinilor mereu le-aţi furat portofelul – n-aţi încercat farmecul diversităţii. Nici măcar drapelul ăla roş-galben-albastru nu-l meritaţi: pentru voi e flegmă, nu simbol. Îi duceţi de nas pe oamenii ăia simpli care umplu stadioanele, ăia care n-au altă vină decât spectacolul duminical. Sportul. Într-o zi, aşa subalterni cum ne credeţi, vom fi autonomi sau mai mult. Într-o zi Transilvania asta se va trezi şi-şi va cere istoria şi oamenii săi înapoi. Nu e departe vremea aia. Dar voi veţi sta la barieră, pe dinapoia steagului. articol scris de: Sabin Gherman
Postat 13 Octombrie 2012, 16:20 de bozgor ardelean?
@eu
bai da prost esti. esti imbucurator de prost. nu e de mirare ca sunteti niste loseri de tot rasul. ce tradare, cretinule ? lucrurile sunt simple. Romania nu a vrut sa mearga mai departe de granitele ei, respectiv granita de est a Moldovei de peste Prut. doar nu era sa se aventureze cu nebunul de hitler in ceea ce s-a dovedit a fi cea mai mare oroare din istoria cunoscuta a lumii. ungurii au incercat pt ca nu i-a dus creierul.
Postat 13 Octombrie 2012, 15:23 de hahahahhhahahaha
A cui este ziua orasului, numai unora?
La fel ca Ungaria si Romania de atunci era aliat cu Germania nazista pana in 1944,asta ar fi bine s-a nu uita nimeni. Lovitura de stat de la 23 august 1944 (denumită și actul de la 23 august a fost acțiunea prin care, la data de 23 august 1944, regele Mihai a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României și Conducătorul Statului, a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei și începerea tratativelor de armistițiu și de colaborare militară cu Uniunea Sovietică. Nu numai ungurii erau cateii lui Hitler ,Stalin ci si romanii de atunci draga Octombrie. In tradarea aliatului Romania a avut noroc ,insa actul de tradare din Ungaria a fost prevenita de Gestapo ,astfel Guverantorul Horthy a fost abdicat de la putere si Germania nazista a ocupat fostul lor aliat Ungaria. Voi ati avut noroc cu tradrea ,iar noi maghiarii nu. Bucurativa si multe sarbatori plin de ura fata de noi maghiari de 12 octombrie.
Postat 13 Octombrie 2012, 14:24 de EU
hortisti imputiti !
hortisti nenorociti !
Postat 13 Octombrie 2012, 14:01 de fuel
iredentismul unguresc fierbe in suc propriu
gunoaiele de unguri iredentisti spera, in nemernicia si prostia lor, ca vor putea fura Transilvania ! cretinii, nu inteleg ca r.a.h.a.t.u.l de ungaria mare a murit asa cum a murit si hitler nebunul, asa cum a murit si stalin dementul ! ungurii, au fost rand pe rand cateii acestor imbecili, crezand ca respectivii le vor da o tara mai mare in Europa. ungurii, au furat destul din Transilvania.
Postat 13 Octombrie 2012, 13:54 de Octombrie
minciuni
o noua diversiune maghiara , n-a murit nimeni pentru niciun pod...nici macar ungurii nu sunt atat de prosti sa moara pentru un pod; ti-ai gasit , ei nu vroiau sa moara nici pentru ungaria mare ce doar sa le-o dea hitler pe tava . hahahahaha cat de ridicol poti fi sa sustii ca tu te-ai impotrivit nemtilor care iti erau aliati si fascistilor care erau tocmai ei cu nemtii la acea vreme . minciuni de-ngheata apa ....de sub pod
Postat 13 Octombrie 2012, 11:44 de gigi
Oglinda
Pt cei care sunteti suparati pe unguri pt ca acestia faceau altceva in timp e si voi faceati altceva: De ex: cati dintre voi care i-ati injurat, cati ati luat parte ieri la ziua oradiei in afara de concert? Cati dintre voi ati injurat, ati scuipat, ati blestemat in timp ce un popor ca voi si-a cantat imnul? Cati dintre voi averi cunostinte sau chiar rude care au FURAT de ex in Spania sau Italia in timp Ce in acea tara erati in ilegalitate? Fara acte, impozite, binevointa! Ia mai taceti din gura directori sau diplomati ce sunteti, pt ca v-ati nascut laolalta cu ungurii de aici Si asa va ramane!!! Luati-va exemplu chiar pe voi!!!
Postat 13 Octombrie 2012, 10:37 de Marcel
Frustrarea locală a 25% dintre orădeni
Dacă eu, personal, trimiteam o jerbă lui Kiss de ziua lui, pe care scriam că e din partea Sf. Ladislau, mă credea cineva chiar dacă eu sunt un fel de clopotar al acestuia ? Pe de altă parte, UDMR se fereşte de monarhie ca dracul de tămâie, că e organizaţie vopsită doar de dreapta, dar e făcută cu foşti viitori politruci formaţi la Casa Pionierilor din Tg. Mureş. Când să ajungă şi ei să ceară primirea în UTC şi PCR că doar erau români ca şi ceilalţi, a venit Iliescu şi le-a dat voie să-şi facă asociaţie culturală pe post de partid-surogat care are voie de la \"împărăţie\", condiţionat evident, să participe la alegeri şi, eventual, la guvernare dacă e cuminte când i se cere.
Postat 13 Octombrie 2012, 08:55 de Carp III
Lazar Aurel
Părinţii lui Aurel Lazăr au fost Teodor Lazăr şi Iuliana (născută Papp). Aurel Lazăr s-a născut la 5/17 august 1872 la Oradea şi a mai avut o soră, Cornelia (căsătorită Kiss). Studiile gimnaziale şi liceale le-a terminat la Liceul Premonstratens din Oradea în anul 1890, apoi s-a înscris la Academia Regală de Drept din Oradea. Timp de trei ani a studiat la această instituţie, beneficiind de o bursă din partea Fundaţiei Elena, Birta şi Ghiba şi de o altă bursă din partea Fundaţiei Gojdu. În anul IV al studiilor superioare s-a mutat la Facultatea de Drept din Budapesta, unde a terminat studiile juridice. un adevarat **** educat la liceul maghiar si facultate maghiara, jalnic
Postat 13 Octombrie 2012, 08:32 de Micu Klein
Valahii
Aurel Lazar era un vagabond de doi bani si voi sa va duceti cu istoria voastra inventata inapoi de unde ati venit. Si acuma construiti trecutul pentru ca stiti foarte bine ati primit Transilvania cadou pentru ca ati fost turnatori la momentul potrivit.
Postat 13 Octombrie 2012, 08:26 de Io
!
La faza asta meritau sa fie facuti sapun.Cretinoizi mai sunt.
Postat 13 Octombrie 2012, 08:05 de c-man
@kaboou
udemeristii, cu sloganele si politica lor separatista, izolationista, segregationista nu ar exista daca nu ar fi sprijiniti de majoritatea ungurimii de aici ? bai, kaboou, e corect ? vezi cat de ipocrit esti "magarule" ? **** ai fost si asa ai sa fii cat vei trai !!!
Postat 13 Octombrie 2012, 05:15 de nail
Sarbatoare pentru toti?
pai vad ca hitler mai traieste in tine ,tare tolerant esti. cum vrei s-a merem in vagoane s-au ne trimiti in lagere de munca ?
Postat 13 Octombrie 2012, 03:36 de EU
unguri idioti
ei trebuie sa faca separatism cu imnul ungurilor. Imnul Romaniei, de ce nu l-au ascultat ? daca nu se simt romani, marsh in ungaria sau in Asia pt ca la cat au adus cu ei de prin Mongolia, au ramas, oricum cu prea mult.
Postat 13 Octombrie 2012, 03:30 de via mongolia
obiectiv
ca de fiecare data adevarul e la mijloc! si ca de fiecare data, istoria o scriu invingatorii! e evident ca istoriografia romaneasca i-a vaduvit pe etnicii maghiari de orice contributie in apararea evreilor din oras , in apararea unor obiective locale (nu neaparat din patriatism romanesc cat din spirit civic!). este la fel de evident ca istoricii maghiari cauta sa dea vina pentru toate relele orasului pe romani! se vede de la o posta ca gestul udmr-istilor a fost unul ostentativ. dar haideti sa apelam la ratiune si sa nu ne lasam invrajbiti de acesti nesimtiti (DE AMBE NATII) care prin gesturile lor nu vor decat sa ne fure votul, dupa care sa ne arunce la gunoi pt patru ani!
Postat 13 Octombrie 2012, 01:55 de al
oportunistii maghiarilor
Cu regret o spun, dar udemeristii nu prea au treaba cu poporul maghiar....mai degraba par legati de extrema dreapta din Ungaria. Doar se folosesc de Ungaria si de maghiari pt scopurile lor meschine. Noi avem oportunistii nostrii, ungurii pe ai lor. Nu merita injurati, trebuiesc doar scosi la lumina!
Postat 13 Octombrie 2012, 00:13 de kaboom
istorie e imputita
"Bozgorii" sunt minoritari in Oradea de 20-30 de ani. Cum ramane cu sutele de ani de dinainte? Mai, mai istoricilor...
Postat 13 Octombrie 2012, 00:13 de clepsidra
oameni de nimic
RUSINE !!! asa au fost, sunt si asa vor fi cat timp vor face umbra pamantului.
Postat 12 Octombrie 2012, 22:27 de nail
unguroci
mari ticalosi ! ca sa vezi ce obraz au !
Postat 12 Octombrie 2012, 21:54 de mda
E VREME DE SARACIE NU DE INVRAJBIRE !!
Politrucii UDMR-isti umbla dupa SAMANAT DE SCANDAL !! O cauta cu lumanarea sa aiba cal de batatie in campanie !!!! Vin alegerile si s-au gandit politrucii unguri ca e timpul sa faca scandal si sa puna amarastenii la batatie dar poate cai vor linistii tocmai votantii maghiari care numa de scandal nu au nevoie in vremile astea de saracie !!!
Postat 12 Octombrie 2012, 21:43 de scortosul
contra manifestatie
ca sa vezi ce le poate pielea acestor hunguri. astia traiesc, respira si mananca in Romania !!!!!!!!
Postat 12 Octombrie 2012, 21:38 de Lepre udemeriste
Un ad-min de sistem exista ?
Vedeti ca porcaria asta de site al vostru merge ca naiba ! Mi-au aparut ,,n'' postari si e cazul si celui de dinainte !
Postat 12 Octombrie 2012, 21:10 de .
Bravo, hungurilor !
In campanie, asta-vara, gibonul se batea cu pumnii-n piept de ziceai ca-i gorila, ca ce o sa le faca el hungurilor, ca asa si pe dincolo, ca nu vei mai vedea un cuvant hunguresc pe ceva ce apartine de primaria Oradiei Aiurea, a trecut campania si hungurii o duc mai bine ca atunci cand aveau vice la primarie si la judet ! Gibonul bea cu ei si se trage de bracinar si uite rezultatul, hungurii isi bat joc de noi la noi in casa ! Bravo lor si celor ce l-au votat pe gibon !
Postat 12 Octombrie 2012, 21:07 de .
VAI VAI si iar vai
jenant stimati ROMANI de etnie maghiara JENANT. Sa va mai aud ca vreti drepturi, dupa ce va bateti joc pe fata de noi.
Postat 12 Octombrie 2012, 20:07 de cetatean
incitare
ce ratiuni te conduc ca sa incerci sa inciti cetatenii acestui oras care acum sarbatoresc imreuna fara deosebire de etnie sa faci vrajba intre acesti oameni,daca nu cunosti istoria acestui oras INVATA,de amulti ani aceasta zi este si ziua acelor soldati hortysti care cu pretul vietii lor au incercat ca armata nazista in retragere sa nu arunce acel pod in aer ,incercare din pacate nereusita si toti au murit aparand podul ,iar lucru si mai grav pe care sustii ca s-a cantat imnul Ungariei nu domnule acesta este IMNUL TUTUROR MAGHIARILOR din LUME
Postat 12 Octombrie 2012, 19:50 de karton
Sa ma kc
in basca voastra de "cetateni europeni" care dati lectii de democratie europeana altora.Mwuie!
Postat 12 Octombrie 2012, 19:29 de fjhfjt
niste NESIMTITI ordinari!
deci fix azi si fix la aceeasi ora mah? si va mai numiti oficialitati, da? frumos exemplu din partea unei MINORITATI! sunteti niste jeguri de oameni lipsiti de respect! SA VA FIE RUSINE! [dl. Sotoc, cred ca varianta corecta e "Oradei" nu "Oradiei"]
Postat 12 Octombrie 2012, 19:28 de magnovaradinum
sa va duca dracu
SA VA DUCA DRACU DE UNGUROCI......GHETZIII PE OCHISORIII VOSTRIIII !!!
Postat 12 Octombrie 2012, 19:10 de ooo
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON