URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2017, 13:55

Greva foamei: Orădeanca Doina Pământ protestează împotriva abuzurilor celor care au construit un bloc distrugându-i proprietatea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

17 ani de chin, 13 ani de procese, 27 de dosare civile şi penale, niciun rezultat. Orădeanca Doina Pâmânt, mama pictorului Radu Pământ, face greva foamei timp de o zi la Statuia Mihai Viteazul împotriva abuzurilor la care a fost supusă.

Femeia protestează, vineri, împotriva Primăriei şi Tribunalului Bihor pentru faptul că au tolerat construirea ilegală a unui bloc în strada Mihail Kogălniceanu 40/A, de către firma Giovani&Denisa&Serena SRL, distrugându-i proprietatea.

"Prostestez împotriva Primăriei pentru că a eliberat o autorizaţie ilegală de construire a clădirii şi nu a luat nicio măsură atunci când la cererea mea aceasta a fost anulată în instanţă, dar şi împotriva Tribunalului Bihor pentru că, odată ridicat blocul, nu a dispus intrarea în legalitate prin demolarea mansardei şi etajelor 3 şi 2, deşi acestea încalcă toate normativele", a declarat Doina Pământ.

Ca la puşcărie

Calvarul familiei Pământ a început în anul 1999, când Primăria a eliberat autorizaţia de construire a unui bloc cu trei etaje în strada Mihail Kogălniceanu 40/A, într-o zonă de case, lângă casa pe care femeia o deţine în strada Titu Maiorescu 5.

Deşi normativele în vigoare prevăd că distanţa dintre două clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea imobilului care urmează să fie constuit, pentru a nu umbri vecinătăţile, blocul firmei Giovani&Denisa&Serena SRL, înalt de 15,68 metri, a fost construit la 7,7 metri de casa familiei Pământ, din care din anul 2000 nu se mai vede cerul.

"Proprietatea mea este prejudiciată prin disconfortul psihiologic, opturarea însoririi, luminozitatea scăzută, aportul termic diminuat şi scăderea valorii de piaţă a imobilului. Nimeni nu vrea să cumpere o casă în care nu se vede cerul, ca la puşcărie", spune femeia.

Abuz după abuz

După demersuri repetate pe lângă Primărie, care nu a luat nicio măsură împotriva firmei, familia Pământ a obţinut în instanţă, încă din 20 iunie 2000, sistarea lucrărilor. Curtea de Apel a respins contestaţiile proprietarului blocului, iar lucrările ar fi trebuit oprite.

Deşi instanţa a suspendat lucrările, Primăria a prelungit autorizaţia de construire, iar în anul 2002, pe vremea fostului arhitec-şef Andrei Luncan, a eliberat autorizaţia de luare în folosinţă a imobilului.

În procesele care au urmat, atât Tribunalul Bihor cât şi Curtea de Apel au anulat în 2004 autorizaţia de construire pe motivul nerespectării prevederilor impuse de legislaţie. Teoretic, proprietarul imobilului trebuia să ia măsuri pentru intrarea în legalitate prin demolarea mansardei, etajului 3 şi etajului 2.

Clădirea rămâne!

Ce a urmat? Pentru că firma a refuzat să demoleze părţile construite ilegal, în 2005 familia Pământ a fost nevoită să deschidă un nou proces, având ca obiect "obligaţia de a face", adică obligarea firmei de a intra în legalitate.

Început la Judecătoria Oradea, procesul s-a tărăgănat aici aproape un deceniu. Primii 2 ani s-a amânat de la o lună la alta ba din pricina absenţei unor reprezentanţi ai firmei, ba a locatarilor, ba a avocaţilor acestora, iar alţi 8 ani din cauza unei banale expertize. Realizarea acesteia a fost amânată de experţi, în bătaie de joc, vreme de 5 ani, iar apoi a fost "amendată" prin obiecţiuni de cele două părţi.

Prin prima soluţie, pronunţată abia în februarie 2015, instanţa a respins cererea familiei Pământ, însă a obligat firma să-i achite despăgubiri civile de 44.750 euro şi suma de 4.500 lei reprezentând impozitul aferent casei acestora din urmă, pentru perioada 2000-2014.

Justiţie strâmbă

Apoi, procesul s-a mutat la Tribunalul Bihor unde, luna trecută, după alţi 2 ani de amânări, instanţa a schimbat cu totul soluţia. A respins definitiv solicitarea familiei Pământ de a obliga firma la intrarea în legalitate şi să dezafecteze nivelurile ridicate ilegal, anulând chiar şi despăgubirile acordate iniţial de instanţa de fond.

Tribunalul, acuză Doina Pământ, nu a ţinut cont de faptul că, reclamantă în proces alături de familia Pământ, Primăria a arătat că blocul nu poate fi autorizat în forma actuală pentru că nu se încadrează în condiţiile de urbanism impuse.

În schimb, instanţa a luat în calcul faptul că în perioda scursă de la declanşarea proceselor firma Giovani&Denisa&Serena SRL a vândut toate cele 12 apartamente şi că, în sine, blocul ridicat ilegal e mai valoros decât casa vecinei!

"Instanţa a considerat că nu se impune demolarea, deşi asta recomandă toate expertizele depuse la dosar, pe motivul disproporţiei vădite între valoarea apartamentelor din bloc şi valoarea casei mele, precum şi prejudiciului pe care l-ar provoca firmei şi proprietarilor de apartamente", spune Doina Pământ.

La CEDO

Femeia este hotărâtă să conteste sentinţa la Curtea de Apel şi să îşi caute dreptatea la CEDO. Doina Pământ a hotărât să facă greva foamei pentru o zi doar pentru a atrage atenţia asupra cazului său.

"Ştiu că nu voi rezolva nimic prin acest protest şi nu pot face greva foamei mai mult de o zi, pentru că am probleme de sănătate. Am vrut doar să aduc la cunoştinţa opiniei publice nedreptăţile la care am fost supusă", a spus femeia. Doina Pământ se pregăteşte acum pentru un nou şir nesfârşit de procese pentru a-şi afla dreptatea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ilegalitati nepedepsite
Am si eu motive intemeiate de nemultumire vis-a-vis de activitatea Primarie in domeniul autorizarii constructiilor. Ar fi interesant si util ca persoanele nemultumite sa se intalneasca, sa-si cunoasca plangerile si demersurile facute.
Postat 17 Iunie 2017, 11:46 de Simion
E plin orasul de asemenea c-tii ridicate cu incalcarea oricaror normative!
petru filip a aprobat edificarea unei c-tii civile D+Pînalt+3E la intersectia Muntele Gaoina cu Stefan ZWEIG. Acolo e o zona de case cu parter, rar cate o casa cu etaj. Dupa porcaria filipinezului a venit ad-tia birtinezului si a indreptat eroarea: a mai aprobat 2(doua) etaje!!!
Postat 16 Iunie 2017, 15:29 de pinonel
mizeria pmo
Mizerabilitatea bugetarilor din PMO inca o data mizerabilitatea ce o caracterizeaza in relatie cu cetateanul, cu drepturile individului. Mafia locala din pmo lucreaza nestingherita sprijinita de justitia nesimtitoare la persecutiile bugetarilor "sustinuti" de interesele investitorilor fara scrupule si caracter. Ca si in cazul cladirii de la Catedral Plaza s-ar impune demolarea cladirii edificata illegal, dar cine sa faca dreptate amarastenilor? Pretinii mafihotilor?
Postat 16 Iunie 2017, 14:05 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON