URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2018, 21:59

Fostul ministru tehnocrat Dragoş Pâslaru, la Oradea: Partidul „lui Cioloş” va cere românilor să-l voteze „pentru a construi”, nu din dezamăgirea creată de alţii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 80 de orădeni – majoritatea tineri profesionişti din domenii diverse, precum arhitectură, medicină, drept şi economie – au umplut miercuri seară o sală de conferinţe din centrul oraşului pentru a se întâlni, pentru a doua oară în acest an, cu unul dintre fondatorii Platformei Civice România 100 şi ai Partidului România Împreună, fostul ministru tehnocrat al Muncii, din Guvernul Cioloş, Dragoş Pâslaru.

Munca "de jos"

Într-o primă parte a întâlnirii, orădenii care fac parte din comunităţile tematice (grupurile de lucru) ale Platformei România 100, construită în jurul lui Dacian Cioloş, au prezentat câteva dintre proiectele pe care le-au iniţiat ori la care au participat: "Pentru o lume mai bună" (organizarea unor ateliere de creaţie, dar şi drumeţii şi o vizită la Zoo pentru 15 copii orfani), "Întrebăm pentru România" (aplicarea unui chestionar prin care a fost consultată opinia orădenilor despre diverse teme de interese general, aşa încât tinerii voluntari ai Ro 100 să nu activeze doar într-o "bulă"), "Caravana Medicală" (prin care un grup de medici au oferit analize şi consultaţii gratuite în satul Ucuriş, comuna Olcea).

Între oamenii ajutaţi la ultima activitate, a spus dr. Ioana Mihăilă, a fost o adolescentă de 16 ani însărcinată cu al doilea copil, dar şi o bătrână de 70 de ani "cu cea mai mare afectare a genunchiului pe care am văzut-o vreodată", adică oameni care nu îşi permit să meargă la doctor şi cărora li s-a oferit posibilitatea de a se convinge că există alţi oameni care îi ajută fără a le cere nimic în schimb.

Societatea nu "se schimbă" de la sine

"Despre asta este vorba în ceea ce facem noi, despre oameni cu emoţii, cu probleme, despre oameni bine pregătiţi, care se implică. Societatea nu se poate transforma din exterior, ci numai dacă există cât mai mulţi oameni dispuşi să se implice", a spus fostul ministru al Muncii, Dragoş Pâslaru. Acesta a amintit că "societatea este aşa pentru că noi am permis, fiecare ne-am văzut de viaţa lui, de profesie, de familie, de prieteni, lăsând din mână detaliul că viaţa noastră este afectată de problemele societăţii".

Co-fondatorul Platformei România 100 şi al Partidului România Împreună a explicat că noua formaţiune este în organizare, dar nu după modelul "clasic", cu filiale judeţene şi sedii, ci pe comunităţi tematice şi locale, expertiza membrilor şi simpatizanţilor fiind folosită la construirea programului politic al partidului, fără însă ca acesta să "înghită" ONG-ul, deoarece "ne dorim să avem mereu pe cineva să ne tragă de mânecă atunci când greşim".

De asemenea, el a asigurat că în noua formaţiune sunt doriţi doar oamenii integri şi bine pregătiţi, care nu văd în politică o sursă de îmbogăţire, ci un mod de a face bine societăţii din care să aibă conştiinţa că fac parte, nu că sunt deasupra ei.

Ţinta: guvernarea pe două mandate

Pâslaru a arătat că, în prezent, înregistrarea legală a partidului este blocată la Curtea de Apel Bucureşti din cauza intervenţiilor în procesul de înregistrare a unor persoane fizice care îi contestă dreptul la existenţă, dar estimează că probabil în luna noiembrie aceste proceduri vor fi încheiate, aşa încât să înceapă pregătirile pentru primele alegeri, cele europarlamentare de anul viitor.

Reprezentantul Mișcării România Împreună (MRÎ) a afirmat că Platforma România 100 are deja zeci de profesionişti în varii domenii, tineri şi extrem de bine şcoliţi, care ar reprezenta cu profesionalism interesele românilor în Parlamentul European, cu infinită pricepere comparativ, de pildă, cu europarlamentarii pe care îi are în prezent România.

De asemenea, el a mai spus că pentru viitoarele alegeri locale, MRÎ şi-ar dori o cooperare cu alte partide din opoziţia parlamentară (PNL şi USR) şi extraparlamentară (Partidul Oamenilor Liberi şi Partidul Acţiunea Civică a Tinerilor), iar pentru alegerile legislative interne se gândeşte chiar la guvernare, şi încă nu pentru un mandat, ci pentru două, aşa încât politicile publice elaborate acum să fie puse în aplicare.

"Noi nu suntem un partid anti-sistem, ci unul care vrea să construiască, noi vrem ca românii să nu mai voteze împotriva a ceva, ci pentru ceva", a spus Dragoş Pâslaru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PISU de la miou miou
Ce haios...MRÎ ...mă, ăla de intra greu pe la niste liceauă agricole din Șimleu? Ala de-l boteză mă-sa fix Julien ca să se ....cu chanteuse-a Valerie ...în ce lumea dreaq' vietuim?
Postat 14 Octombrie 2018, 09:46 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON