URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2020, 12:02

Foc la demisolul unui bloc din Oradea: O maşină a fost incendiată intenţionat, zeci de locatari au fost evacuaţi (FOTO)

Foc la demisolul unui bloc din Oradea: O maşină a fost incendiată intenţionat, zeci de locatari au fost evacuaţi (FOTO) foto: ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost panică, în noaptea de miercuri spre joi, într-unul din blocurile Ared de pe strada Ştefan Octavian Iosif. 30 de locatari au fost evacuaţi de pompieri, după ce o maşină aflată în parcarea de la demisolul imobilului cu 10 etaje a luat foc.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, alerta s-a dat în jurul orei 00.35. Când militarii au ajuns acolo, autoturismul ardea violent, iar flăcările ameninţau să se propage şi la alte maşini. "Forţele de intervenţie au stins incendiul cu operativitate (în 12 minute), reuşind să împiedice extinderea flăcărilor la celelalte autoturisme", a transmis ISU Crişana.

Pompierii au verificat toate apartamentele din bloc şi au evacuat 30 de persoane ale căror locuinţe sunt situate la primele trei etaje şi care au fost inundate de fum. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

"Cercetările efectuate la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul", a transmis ISU Crişana. Flăcările au distrus partea din faţă a maşinii (compartiment motor, jumătate din bord, parbrizul, uşa stângă faţă) şi au degradat interiorul autoturismului.

Incendiu de la ţigară în Cetate

Comunicatul ISU Crişana mai anunţă că miercuri după-amiază, pompierii orădeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu în curtea Cetăţii din Oradea, unde un rezervor dezafectat şi plin cu gunoaie a luat foc, cel mai probabil, din cauza unei ţigări aruncate la întâmplare. Din fericire, au ars doar deşeurile depozitate în interiorul rezervoarelor, neînregistrându-se şi alte pagube.

Pe de altă parte, joi, în jurul orei 00.05, trei echipaje de pompieri din Ştei au intervenit la o locuinţă din acest oraş, al cărei acoperiş a luat foc. Militarii s-au luptat o oră şi 10 minute cu flăcările violente care ameninţau să se extindă la întreaga casă.

De asemenea, pompierii militari paramedici au acordat primul ajutor calificat proprietarului şi fiului acestuia, care, încercând să stingă incendiul, au suferit arsuri uşoare la nivelul feţei şi al palmelor, cei doi refuzând ulterior transportul la spital.

"Evenimentul, provocat cel mai probabil de conductori electrici improvizaţi, s-a soldat cu arderea acoperişului pe o suprafaţă de circa 100 de metri pătraţi. Echipajele de pompieri au reuşit să împiedice propagarea flăcărilor la încăperi, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă", a transmis ISU Crişana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ferfeleaga
Ai dreptate, toate parcările de sub blocuri ar trebui dotare cu sprinklere investiția e mare, ele nu sting incendiul , dar ajuta sa nu se extindă incendiul. Referitor la blocurile noi aștept anul 2026 să-mi iau Pud și PUZ , de banii aia îmi fac o casa .
Postat 14 Februarie 2020, 23:12 de Sandu2100
oradeaveche
n-am cunoscut amplasarea, dar acum stiu care bloc este...ce am scris ramane valabil. pt orice exista solutii tehnice,... cand se vrea. Este deschisa pentru a economisii un pic de beton si probabil tocmai pentru a fenta niste norme de securitate, astfel facand mai dificila detectia caldura/fum. Imaginati scenariul in care bate si vantul puternic, cum a fost zilele trecute...in exemplul dat mai jos cu londra, 4 oameni au murit sarind de la etaj, pe langa cei peste 60 morti asfixiati.
Postat 14 Februarie 2020, 12:19 de ferfeleaga
ferfeleaga
Parcarea îi deschisă sub blocurile alea (lângă Kaufland) nu are pereți doar piloni.
Postat 14 Februarie 2020, 10:40 de oradeaveche
completare pt procurori
daca a fost cu intentie, cred ca se poate gasi cu usurinta incadrarea ca tentativa de omor, nu doar o simpla distrugere
Postat 14 Februarie 2020, 09:29 de ferfeleaga
atentie ISU
Toate aceste parcari de sub blocuri trebuie sa fie dotate cu sisteme automate de stingere a incendiilor. In cazul de fata poate fi intentionat incendiul, dar tot asa poate fi o defectiune la autovehicul, majoritatea blocurilor fiind izolate cu polistiren asa zis "ignifug", dar vedeti blocul Grenfell Tower din Anglia izolat cu polistiren american unde au murit 79 de locatari. La fel focul de la un auto din parcerea subterana se poate propaga pe gurile de aerisire la polistirenul de pe fatada. Si sa vezi Colectiv atunci...dar la noi pana se intampla, stimabilii proiectanti, dezvoltatori imobiliari, avizatori si inspectori ISU, incaseaza doar bani, nu si gandesc. Pacat de cele intamplate, putea sa se transforme intr-o tragedie, si apoi se cautau vinovatii ani de zile, dar familiile tot distruse raman.
Postat 14 Februarie 2020, 08:59 de ferfeleaga
de neimaginat ...
pe langa paguga totala cu masina, panica locatarilor, cred ca trebuia completat in articol, faptul, ca imobilul a fost degradat, iar paguba e imensa ! sa nu vorbim de pericolul la care au fost expusi toti locatarii ... in primul rand trebuia sa fie constient ca puteau arde toti ca o torta si sa si bubuie acel bloc ! Sper sa fie prins autorul si sa plateasca pentru tot !
Postat 13 Februarie 2020, 13:09 de imao2020
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON