URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2018, 18:30

Ecotop a atras bani europeni pentru situl Săcueni şi Lacul Cicoş (FOTO)

Deşi nu este clar dacă mai este custode de arie protejată, una dintre cele mai vechi organizaţii de mediu din Bihor, Ecotop, a dat startul unui proiect pe fonduri europene, care va îmbunătăţi starea sitului Natura 2000 Săcueni şi a ariei protejate Lacul Cicoş.  

Proiect amplu

Intitulat „Conservarea biodiversităţii în Situl Natura 2000 ROSCI0220 Săcueni şi în aria naturală protejată 2.184 Lacul Cicoş”, proiectul lansat miercuri de Ecotop a câştigat o finanţare de 3,6 milioane de lei, în Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Scopul declarat al proiectului este „crearea premiselor necesare pentru îmbunătăţirea şi menţinerea stării favorabile de conservare a habitatelor şi speciilor de interes comunitar” din cele două arii. Potrivit preşedintelui Ecotop, George Togor, printre speciile protejate în aceste zone se numără buhaiul de baltă cu burtă roşie (Bombina bombina), ţestoasa de baltă (Emys orbicularis), precum şi o plantă rară, dediţelul unguresc (Pulsatilla pratensis ssp. hungarica). Totodată, aici sunt două habitate speciale: zăvoaiele de salcie şi pădurea cu stejari seculari, unde trăieşte ultima colonie de stârci de pe Valea Ierului.

Potrivit preşedintelui Ecotop, George Togor, se doreşte nu doar realizarea unor planuri de management pentru aceste arii, astfel încât să fie stabilite regulile menite pentru conservarea acestor specii, ci şi creşterea interesului localnicilor pentru aceste arii. În cadrul proiectului, vor fi făcute şi hărţi de distribuţie a habitatelor şi speciilor, dar şi una privind ameninţările pentru acestea. „Am identificat o destul de lungă listă cu specii invazive”, a declarat Togor. De pildă, ariile sunt „atacate” de ambrozie.

Viitor incert

Proiectul va trebui să se desfăşoare până în iunie 2020, însă iniţiatorii admit că au emoţii privind derularea lui. Managerul de proiect, Eleonora Mircescu, a precizat că situaţia custodiei dobândite de Ecotop este incertă, dat fiind că, în vară, , fără nicio consultare publică, Guvernul Dăncilă a modificat  OUG 195/2005 privind protecţia mediului, eliminând pur şi simplu noţiunea de custodie. În schimb, de ariile protejate ar urma să răspundă structurile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), structuri care nu există.

„Avem o scrisoare a preşedintelui Agenţiei, care ne spune că noi în continuare eliberăm avize. De ce este o scrisoare mai puternică decât ordonanţa, nu ştim”,  a precizat Mircescu. Aşadar, nu este clar până când va rămâne Ecotop custode al ariei protejate, nici ce părere va avea finanţatorul european când va afla că ONG-ul a fost tras pe dreapta...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON