URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2020, 15:48

După "lupte seculare": Cum va fi transformată fosta Policlinică Mare în noul sediu al Consiliului Judeţean (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O veste bună şi una proastă la Consiliul Judeţean Bihor! Vestea bună e că imobilul fostei Policlinici Mari din Calea Republicii nr. 35 va fi transformat în nou sediu al instituţiei, vestea proastă este că nu se ştie când, deşi au trecut trei ani şi jumătate de când CJ a câştigat definitiv şi irevocabil procesul intentat în 2009 ordinului călugăresc romano-catolic al Mizericordienilor, care o revendicase.

Deocamdată, şefii CJ au prezentat celorlalţi aleşi, cu prilejul primei şedinţe ordinare din acest an, desfăşurată marţi, doar un proiect tehnic comandat şi plătit anul trecut firmei arhitectului Cristian Puşcaş, Novartis.

Ani pierduţi 

Reabilitarea şi transformarea somptuosului edificiu construit la începutul secolului XX ca Palat al Finanţelor, dar folosit până la începutul anilor 2000 ca ambulatoriu al Spitalului Judeţean, a fost decisă abia anul trecut de majoritatea din Consiliul Judeţean, dominată atunci de alianţa UDMR-PSD-ALDE, în condiţiile în care în 2017 vicepreşedintele PSD-ist Ioan Mang propunea ca imobilul să fie transformat fie în hotel de lux, fie în magazin de lux, iar preşedintele Pasztor Sandor (foto) nici măcar nu se obosea să discute despre soarta acestei clădiri, propunând pur şi simplu vânzarea ei şi cumpărarea altei clădiri, aflată tot în paragină, şi anume a Băilor Rimanoczy, fără a argumenta de ce.

Doar anul trecut CJ a alocat prin bugetul judeţului suma de 500.000 lei pentru reabilitarea clădirii, la rectificare tăind însă 400.000 lei. Cu toate acestea, din cei 100.000 lei, arhitectul Cristian Puşcaş a întocmit un proiect pe care l-a prezentat marţi în plenul Consiliului, pe masa căruia s-a aflat un proiect de hotărâre pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi acestui obiectiv, de la 31,151 milioane lei (iniţial) la 31,539 milioane lei.

Cu lifturi exterioare 

Despre majorarea valorii proiectului nu s-a vorbit deloc în şedinţa CJ, în schimb aleşii bihorenilor l-au ascultat circa 10 minute pe Cristian Puşcaş (foto) prezentându-l în linii mari.

Potrivit acestuia, autorizaţia de construire în vederea începerii lucrărilor propriu-zise a fost solicitată şi obţinută anul trecut de la Primăria Oradea pentru un proiect tehnic ce prevede dotarea edificiului monument istoric cu două lifturi exterioare, "pentru eficientizarea fluxurilor", iluminatul arhitectural al faţadelor, amenajarea la parter a unei săli de lucru cu publicul ("ghişeu unic"), la primul etaj a Cabinetului Preşedintelui CJ, a unor birouri şi a unei săli de şedinţe mici, la etajul al II-lea a viitoarei săli de şedinţă a CJ, care va fi iluminată "cu aport natural prin acoperiş", în timp ce la mansardă vor fi doar birouri.  

Arhitectul Puşcaş a precizat că imobilul va avea un sistem de management informatic al eficienţei termice, cu sistem de ventiloconvectoare prin pardoseală şi cu un punct termic propriu la subsol. "Tâmplăria va fi înlocuită 100% cu una care respectă modelul original", a mai explicat Puşcaş, la cererea vicepreşedintelui Traian Bodea, dornic de detalii.

Nu putea fi nici hotel, nici magazin 

Consilierii judeţeni ai PNL, care au cerut încă din 2016 ca fosta Policlinică Mare să fie transformată în nou sediu al CJ, s-au abţinut să critice faptul că şefii instituţiei au tergiversat trei ani şi jumătate proiectul, doar liderul grupului liberal, Ionel Avrigeanu (foto), "pişcându-l" pe vicele Ioan Mang, chiar prin intermediul arhitectului Puşcaş, trecut la PSD după ce fusese coleg cu Avrigeanu în PD.

"Aş vrea să ştiu, să ne spună domnul arhitect, dacă se putea face în această clădire hotel sau magazin de lux", a cerut liberalul, aluzie la destinaţiile propuse în 2017 de Mang. Desigur, răspunsul specialistului a fost "categoric nu", Puşcaş explicând că imobilul este monumental, dar are "tractul îngust" (căile de intrare). 

Mang: Eu nici n-am zis!

"Eu n-am afirmat niciodată să facă Consiliul Judeţean hotel sau magazin de lux", a sărit ca ars Ioan Mang (foto), spunând, ca de nu puţine ori, doar o jumătate din adevăr. Şi anume că nu a vrut ca edificiul să fie reabilitat ca sediu al CJ, ci – la fel ca UDMR-istul Pasztor Sandor – pur şi simplu să fie vândut, iar viitorul "investitor" să-l transforme în "hotel de 5 stele" sau "magazin de lux".

La trei ani şi jumătate după respectivele idei, Mang a promis că edificiul va fi reabilitat, finanţarea urmând să fie asigurată dintr-un credit bancar de 50 milioane lei care a fost aprobat tot marţi.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Palat pe moarte"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
sandu
Când o să vină compania mamă, Fiat-Chrysler, mai vorbim.
Postat 29 Ianuarie 2020, 13:07 de oradeaveche
oradeaveche
Spre exemplu Comau
Postat 29 Ianuarie 2020, 12:28 de sandu1260
sandu
Vezi ce slab ești, cum n-ai argumente cum devii personal, evită să-mi răspunzi dacă nu faci față unei conversații.
Postat 29 Ianuarie 2020, 01:06 de oradeaveche
oradeaveche
Care e problema ta cu cifra lor de afacere???? Nu își împarte profitul cu tine, care tu meriti totul??? Sau cum?
Postat 29 Ianuarie 2020, 00:35 de sandu1260
sandu
Hai zi-mi una, luminează-mă. Faist cu cifră de afaceri de 40 milioane?! Mare...
Postat 28 Ianuarie 2020, 22:43 de oradeaveche
oradeaveche
In Oradea sunt firme mari și internaționale sau nu ai auzit??
Postat 28 Ianuarie 2020, 21:49 de sandu1260
roger
Nu vin firme mari, internaționale, orașu nu prezintă interes.
Postat 28 Ianuarie 2020, 21:11 de oradeaveche
o destinatie ratata - CJ nu are ce cauta acolo!
absolut revoltator ca fosta Policlinica Mare sa fie sediul celor din consiliul jedetean. Nu se preteaza la asa ceva! cladirea are o prestanta, o eleganta, o pozitie in oras. trebuie mult mai mult decat spatii birocratice, unde lenesii si non-valorile sa isi inchipuie ca lucreaza. cladirea e prea mare pentru minusculii intelectuali din CJ. trebuia refacuta si data in chirie, pe bani multi, ca birouri administrative pt firme mari, internationale.
Postat 28 Ianuarie 2020, 18:31 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON