URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2017, 16:10

Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţa ordinară a lunii decembrie a fost precedată,la Consiliul Judeţean Bihor, de recitaluri de colinde interpretate în Sala Mare, unde a fost decorat şi un brad.

Şefilor CJ Bihor, prefectului Ioan Mihaiu şi consilierilor judeţeni le-au colindat copiii şcolii din Bulz, îmbrăcaţi în port tradiţional, elevii şcolii Szacsvay Imre, în maghiară, şi un grup de tineri de la Biserica Tabor din Oradea, care şi-au adus cu ei viorile şi o orgă. Colindătorii au fost răsplătiţi cu aplauze şi cu pachete cu dulciuri pregătite de Consiliul Judeţean.

Deşi au ascultat solemni colindele, aleşii au schimbat placa imediat ce a început şedinţa. La primul punct de pe ordinea de zi, cei 17 liberali au votat din nou împotriva validării PSD-istului Adrian Szatmari în funcţia de consilier judeţean în locul Anei Maria Tiron, dată afară din PSD.

Drept urmare, încă o dată, raportul de forţe din CJ Bihor a rămas de 17 (alianţa UDMR, PSD, ALDE) la 17 (PNL). Vicepreşedintele Ioan Mang i-a acuzat pe liberali că fac "un abuz" întrucât resping validarea PSD-istului din Salonta fără niciun temei, vrând doar să poată bloca în continuare activitatea CJ Bihor, "demers în care vă urez cât mai puţin succes".

În răspuns, consilierul liberal Dacian Foncea a susţinut că PNL nu-l validează pe Szatmari întrucât, în ianuarie, se va judeca recursul acţiunii în contencios înaintată de Ana Maria Tiron împotriva deciziei Instituţiei Prefectului de a o îndepărta din funcţia de consilier judeţean. "În aceste condiţii, la ora actuală acest post nu este eligibil", a spus Foncea.

Vrând să-şi arate din nou puterea, liberalii din CJ au respins fără explicaţii proiectul privind rectificarea bugetului Societăţii Pază şi Protecţie Bihor, precum şi proiectele privind modificarea organigramelor la Filarmonica de Stat şi Teatrul Szigligeti.

De asemenea, prin votul lor, consilierii liberali au respins - fără să spună de ce - numirea temporară a unui şef serviciu la Monitorul Oficial al judeţului Bihor, dar şi demararea procedurii de concurs pentru ocuparea acelei funcţii.

Cum raportul de forţe este egal, a rămas în aer şi nominalizarea unui consilier judeţean ca membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Bihor. PSD l-a propus pe Ioan Gheorghe Ţara, iar PNL pe Ioan Câmpan. Amândoi au obţinut 17 voturi "pentru" şi 17 "împotrivă", aşa că numirea a fost imposibilă. "Mergeţi în prelungiri", a comentat ironic unul dintre consilieri.

S-au aprobat, totuşi, şi câteva proiecte în şedinţa ordinară a lunii decembrie, ele vizând rectificarea bugetului judeţului Bihor şi aprobarea contului de încheiere a exerciţiului bugetar la 5 decembrie 2017. Acesta arată că veniturile au fost realizate în proporţie de 97,21%, iar plăţile în proporţie de 76,97%. Astfel, s-au realizat venituri în valoare de 398.921.263 lei şi s-au cheltuit 345.822.761 lei, rămânând, la data de 5 decembrie, un excedent de 53.098.502 lei. 

De asemenea, au fost aprobate mai multe licenţe de traseu pentru curse judeţene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON