URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2019, 17:51

„Crema” UDMR la Oradea: Kelemen Hunor şi Szabo Odon zic că sunt „atacați” și „vânaţi”, iar DNA şi SRI sunt acuzate de persecuţie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

101 delegaţi ai organizaţiilor UDMR din toate zonele Transilvaniei s-au reunit, sâmbătă, la Oradea, în sala de concerte a Filarmonicii, în şedinţă a Consiliului Reprezentanţilor Unionali, pentru a bifa o formalitate: validarea candidaţilor la Parlamentul European în condiţiile în care primele cinci poziţii au fost stabilite săptămâna trecută de Consiliul Permanent al CRU. În ordine, acestea vor reveni lui Winkler Iuliu, Vincze Lorant, Hegedus Csilla, Oltean Csongor şi Sogor Csaba, însă doar primele două sunt considerate eligibile.

Absenţa mizei electorale interne nu a însemnat, totuşi, şi lipsa unor poziţionări interesante ale liderilor UDMR...

Viktor Orban egal Ungaria

În prima parte a întâlnirii, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat un "raport politic" început cu precizarea că pe 20 martie, când se va pune în discuţie excluderea din Partidul Popular European a formaţiunii premierului ungar Viktor Orban, FIDESZ, din cauza retoricii vehemente contra politicilor şi valorilor UE, partidul maghiarilor din România se va opune.

"Când se va vota, dacă se va vota, vom vota împotriva excluderii Ungariei. Dar sper să nu se ajungă la vot, pentru că indiferent de rezultat va fi o scindare", a spus Kelemen.

Liderul UDMR a atins şi câteva chestiuni de politică internă, criticând Guvernul - pe care totuşi UDMR îl susţine - pentru întârzierea Legii Bugetului, pentru Ordonanţele pe Justiţie iniţiate de ministrul Tudorel Toader, spunând că acestea "au creat un haos", precum şi pentru OUG 114 de la finele anului trecut, ce instituie aşa-zisa "taxă pe lăcomie", dar despre care Kelemen a afirmat că "încearcă o modificare brutală a domeniilor" pe care le afectează.

"Să ducem prada aproape de casă"

Preşedintele UDMR a lansat şi un apel pentru mobilizarea tuturor maghiarilor din România la alegerile europarlamentare, spunând că sunt cele mai importante alegeri din ultimii 12 ani, deoarece "intenţia este să nu existe o reprezentare a maghiarilor". Fără a spune cine are această intenţie, el a concluzionat că "trebuie să ne apărăm, să ne protejăm, pentru că suntem atacaţi", iar "miza alegerilor europarlamentare este însuşi viitorul comunităţii noastre".

Szabo Odon (foto) a continuat şi el ideea, folosindu-se de "un banc vânătoresc cu Marele Profesor care merge la vânătoare": când urcă pe munte, călăuzele îl întreabă dacă ştie să tragă cu puşca, acesta răspunde că da, la fel şi când îl întreabă dacă ştie să fugă. În momentul când apare ursul, fug toţi, până când "Marele Profesor" îşi aminteşte că ştie să tragă cu puşca şi doboară ursul, iar ceilalţi întreabă "cum ducem acum ursul acasă?".

"Unii cred că noi suntem ursul, de la nivel academic (n.r. – aluzie la preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop), de la nivelul serviciilor secrete, ne cred pe noi urşii. Noi suntem priviţi ca urşii, ca ţinte. Dar noi trebuie să spunem că nu vrem să vânăm pe nimeni, vrem să ne păstrăm tradiţiile. Din comisii academice, "prietenii" din SRI şi din Justiţie sunt împotriva noastră. Dar noi nu trebuie decât să "vânăm" drepturile noastre comunitare la Bruxelles, la Bucureşti şi să ducem prada aproape de casă", a spus, mai mult sau mai puţin metaforic, preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Discursuri similare cu cel al lui Szabo Odon au avut şi alţi lideri UDMR, deputatul Csoma Botoind, de pildă, acuzând că unii dintre reprezentanţii acestui partid ar fi fost victimele vestitului "Binom" despre care vorbesc şi aliaţii din PSD. "În cazul unor sentinţe, motivaţiile magistraţilor lipsesc, sentinţa este rechizitoriul citat. Acum înţeleg de ce, pentru că zilele trecute au apărut nişte chestiuni", a spus parlamentarul UDMR, aluzie la activitatea Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor, care acuză faptul că unii procurori DNA ar fi fost de fapt "grup infracţional organizat".

Miza fondurilor UE

În contrast cu acest tip de discurs, au fost şi unii vorbitori ponderaţi, precum actualul eurodeputat Iuliu Winkler, cap de listă la alegerile europarlamentare din 26 mai. Acesta a spus că, de fapt, pe lângă aşa-numitul proiect Minority Safe Pack, pentru protecţia minorităţilor, miza cea mai importantă a scrutinului va fi dacă, în funcţie de rezultatul acestuia, comunităţile, inclusiv cea maghiară, vor mai avea acelaşi acces la fondurile UE.

"Victorie va fi dacă vom avea suficientă greutate în Parlamentul European ca să ne atingem scopurile. Nu ne putem lăsa pe spate, miza niciodată n-a fost mai importantă pentru comunitatea noastră ca aceste alegeri. Important va fi dacă vin (n.r. – la conducere) aceia care vor să menţină finanţările sau dacă finanţările se vor reduce. Nu doar administraţiile locale vor resimţi acest rezultat, ci fiecare maghiar, fiecare gospodar. Să nu trăim cu iluzia că aceste finanţări sunt garantate", a spus Winkler, încheind cu speranţa că "împreună echipa UDMR va avea succes".

Citește și: Pásztor Sándor, la prima apariţie după "golirea" Aeroportului: "Nu răspund la nicio întrebare. Vreţi să vă scoată din sală?"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Jalnici
UDMR=PSD atât am de zis. Frați unguri, va rog sa va treziți, nici un moment astia nu urmăresc interesul vostru. Ei trăiesc din învrasbirea noastră.
Postat 10 Martie 2019, 08:48 de demos
E tipic
Cand sunt prinsi la furat, striga ca sunt persecutati.
Postat 10 Martie 2019, 06:58 de Alcor
Etno-business
"Sa ducem prada aproape de casa".
Postat 10 Martie 2019, 06:49 de Alcor
UDMR
Se face că ajută comunitatea Maghiară din România. Ei vor bani pt ei și nu pt comunitatea Maghiară.
Postat 10 Martie 2019, 00:24 de Sandu1206
Doar pentru "respectabilii politicieni"
Care de 30 de ani au ca si program politic invrajbirea minoritatii maghiare si izolarea ei de poporul in care s-au nascut sub pretextul " pastrarii traditiilor " . Tot acesti politicieni sunt " vanati " de SRI si DNA care sunt institutii ale Statului Roman , sunt judecati si condamnati pentru hotie de instantelele romanesti si se refugiaza la Budapesta la ţâţa lui Orban de la care sug , lupta pentru autonomie teritoriala si au alungat etnicii romani din enclavele maghiarizate . Pai cat de credibili credeti ca sunteti , pentru oamenii de buna credinta din tara asta , mai excrocilor cu ifose de " mai europeni si mai democrati " decat " plavanii de romani " care nu stiu ce sunt alea ? Daca tara asta ar avea conducatori adevarati ati fi expulzati cu retragerea cetateniei si confiscarea averilor ca niste mizerabili ce sunteti !
Postat 09 Martie 2019, 22:39 de 1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON