URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2017, 12:35

Conferinţă medicală internaţională la Oradea, despre tehnici inovative şi rare în Obstetrică-Ginecologie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de două zile, Oradea este gazda unei noi conferinţe medicale internaţionale, cu participare din Germania, Serbia, Ungaria, dar şi din centrele universitare româneşti, de la Timişoara, Cluj şi Iaşi, dedicată tehnicilor inovative şi rare în practica specialiştilor din Obstetrică şi Ginecologie.

"Tot ce se întâmplă în viaţa unui individ, pozitiv sau negativ, începe în viaţa uterină, care se răsfrânge asupra întregii evoluţii ulterioare. De aceea este important ca lucrurile să pornească bine, iar dacă există premise contrarii este decisiv ca medicii să ştie ce au de făcut şi ce pot să facă pentru a îndrepta situaţia", a pledat, în deschiderea evenimentului, principalul organizator, conferenţiarul dr. Petru Chitulea, şeful clinicii de Chirurgie ginecologică din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea.

În prima zi a congresului, vineri, rezidenţii Maternităţii orădene au urmărit o expunere prezentată de dr. Chitulea despre tehnici noi din domeniu, iar sâmbătă are loc dezbaterea în plen a mai multor teme de interes, precum tehnici speciale de hemostază în ligaturări vasculare (oprirea hemoragiilor), tehnici rare de tratament minim invaziv al malformaţiilor congenitale, tehnici de ecografie, de diagnostic prenatal, dar şi tehnici de intervenţie în uroginecologie.

Între conferenţiari se numără profesorii Doru Anastasiu şi Dorin Grigoraş (Timişoara), Gyorgy Bartfal (Szeged, Ungaria), Şerban Costa (Magdeburg, Germania), Tihomir Vejnovici (Novi Sad, Serbia), Dan Mihu (Cluj) şi Gheorghe Bumbu (Oradea).

"Informaţia în medicină se dublează la fiecare cinci ani, iar congresele medicale au rolul de a duce informaţia de ultimă oră către medicul practicant. Eu însumi particip de 25 de ani la asemenea evenimente, deoarece ele furnizează informaţie adesea revoluţionară, sintetică şi directă, pentru că una este să citeşti ceva şi altceva să-ţi vorbească un specialist care face foarte bine ce face şi îi poţi pune întrebări şi primi explicaţii. Este ca în muzică: una e să asculţi o înregistrare şi alta să urmăreşti live", a explicat dr. Chitulea importanţa întrunirilor ştiinţifice.

El s-a referit, evident, şi la faptul că pacientul este, în ultimă instanţă, cel mai câştigat de pe urma specializării continue a medicilor. "Avem o colaborare foarte bună cu clinici din Germania, Serbia, Ungaria, ceea ce înseamnă că de rezultatele acesteia beneficiază pacientele noastre, care – mai ales după ce municipalitatea a patronat investiţii semnificative în echiparea clinicii noastre – nu mai sunt nevoite să plece peste hotare pentru a fi diagnosticate şi tratate", a mai spus amfitrionul conferinţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON