URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2019, 18:15

Cel mai mare concurs de atelaje din România a atras la Oşorhei concurenţi din patru ţări (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concurenţi din Croaţia, Serbia, Ungaria şi România s-au întrecut duminică în cel mai mare concurs de atelaje organizat până acum în ţară.

La precizie de centimetri

Concursul internaţional, organizat pe păşunea Bekes, a constituit preliminariile Campionatului Mondial de Atelaje care va avea loc în octombrie în Germania.

Competiţia a adus la linia de start 15 concurenţi încurajaţi de cei circa 500 de spectatori.

Caroly Ciobanu, concurent atelaje în cadrul Clubului Sportiv Oşorhei.După probele de dresaj şi maraton de vineri şi sâmbătă, duminică sportivii s-au întrecut în proba de obstacole considerată una dintre cele mai spectaculoase.

"Proba necesită o legătură foarte bună între om, cai şi atelaj. Ai la dispoziţie 170 de secunde pentru a trece prin 20 de obstacole fără a depăşi baremul de timp sau a atinge jaloanele", a explicat Caroly Ciorba (foto), concurent în cadrul Clubului Sportiv Oşorhei.

Potrivit acestuia, cel mai dificil obstacol este o poartă îngustă de 160 centimetri, în condiţiile în care lăţimea atelajului este de numai150 centimetri.

"La obstacolul acesta, caii trebuie dirijaţi să meargă împreună, unul lângă altul pentru că altfel îl dobori", a explicat Ciorba.

Minim 50.000 euro!

Printre concurenţii înscrişi în competiţie s-a numărat şi viceprimarul de Oşorhei, Ioan Gligor (foto). Vicele, care s-a declarat încă novice, a intrat în concurs graţie unei pasiuni mai vechi. "Am crescut la ţară şi mi-au plăcut tot timpul caii. Treptat, am ajuns să concurez în cadrul clubului sportiv al comunei", a declarat edilul.

Pasiunea pentru atelaje este una costisitoare. "Eu practic acest sport doar de hobby, pentru că altfel este foarte scump. Am investit deja peste 20.000 de euro, ceea ce este însă foarte puţin", a explicat Gligor.

Cap la cap, un sportiv care vrea să facă performanţă are de investit peste 50.000 euro în cai de rasă, trăsură şi harnaşamente.

"Participarea la competiţii este la rândul său costisitoare. Ai nevoie de un mijloc de transport pentru cai şi atelaj şi de mult timp disponibil. Avem concurent care s-a instalat la Oşorhei cu o săptămână înaintea competiţiei. Nu poţi să vii de pe drum de 500 kilometri sau mai mult şi să intri direct în concurs. Caii sunt obosiţi de la drum şi n-o să rezolvi nimic", a explicat Gligor.

Competiţia din acest weekend, organizată în cadrul Zilelor Oşorheiului, este cea de-a treia organizată până acum de comună şi cea mai mare de până acum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON