URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2017, 14:10

Catedrala Sf. Nicolae, plină de credincioşi: Şase episcopi şi doi arhiepiscopi au oficiat o Liturghie Arhierească la sărbătoarea seminarului greco-catolic din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu mai bine de două secole în urmă, episcopul greco-catolic al Oradiei, Ignatie Darabant, făcea „lobby” la Curtea Împăratului Leopold al II-lea pentru înfiinţarea primei şcoli de teologie greco-catolică de aici, înfiinţată în 1792.

Pentru a celebra fondarea Seminarului greco-catolic orădean, unde aveau întâietate să înveţe fiii de preoţi săraci şi orfanii, atât greco-catolici, cât şi ortodocşi, de Sfântul Nicolae, peste 300 de credincioşi ai Bisericii Române Unite cu Roma au fost prezenţi la Catedrala ce-i poartă hramul, unde a fost oficiată o Sfântă Liturghie Arhierească.

Nu mai puţin de şase episcopi, între care şi eparhul romano-catolic Laszlo Bocskei, şi doi arhiepiscopi, inclusiv ÎPS Miguel Maury Buendias, nunţiul apostolic, adică ambasadorul Vaticanului în România şi Republica Moldova.

Alaiul înalţilor clerici, deschis de zeci de preoţi greco-catolici, şi-a făcut intrarea în Catedrala Sfântul Nicolae în acordurile Colindului „O, ce veste minunată!”, după acest moment fiind prezentaţi în faţa înaltelor feţe bisericeşti câteva zeci de tineri consacraţi întru preoţie, diaconie şi călugărie, atât din Eparhia Oradiei, cât şi din cele vecine, dar şi mai îndepărtate, cum este, de pildă, Episcopia Greco-Catolică a Iaşilor.

După sfinţirea veşmintelor noilor slujitori a fost săvârşită Sfânta Liturghie, la capătul căreia nunţiul apostolic şi-a exprimat bucuria de a fi prezent din nou în Oradea, cu aprecieri pentru frumuseţea oraşului, şi a transmis atât binecuvântarea Sfântului Părinte Papa Francisc, cât şi un mesaj tinerilor preoţi, diaconi şi călugări: acela de a permite Sfântului Spirit să-i ghideze „pentru a gândi şi iubi precum Isus, asemenea Lui”, pentru a putea proclama în întreaga lor slujire Evanghelia în cuvânt şi în faptă.

La finalul Sfintei Liturghii, acompaniată de impresionantul Cor al Seminarului Greco-Catolic, preoţii şi credincioşii s-au rugat în mod special pentru odihna între cei drepţi a sufletului Majestăţii Sale Regele Mihai al României, trecut la Domnul cu o zi înainte.

La Liturghia Arhierească au participat şi numeroşi reprezentanţi ai vieţii culturale orădene, între care profesorul Mihai Maci, decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga, rectorul Constantin Bungău şi preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, scriitorul Ioan F. Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, Ligia Mirişan, şeful Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, şi scriitorul Florin Ardelean.

După Sânta Liturghie, preoţii s-au deplasat la sediul Seminarului Greco-Catolic din Bulevardul Magheru, unde au evocat istoria instituţiei care a jucat un rol decisiv în educarea clerului din Biho şi nu numai, şi unde limba română a fost promovată în mod deosebit timp de peste două veacuri.

De altfel, ca recunoaştere a calităţii învăţământului teologic orădean, în 1924 a fost fondată aici şi Academia Teologică Greco-Catolică, de rang universitar, desfiinţată după instaurarea regimului comunist, care a scos în afara legii însăşi Biserica Română Unită cu Roma, ai cărei ierarhi au refuzat să i se supună.

Seminarul greco-catolic orădean a fost reînfiinţat după 1990, în 1994 absolvind o nouă promoţie de 74 de tineri. Din 1999, instituţia a fuzionat cu Facultatea de Teologie a Universităţii clujene Babeş-Bolyai, iar majoritatea absolvenţilor se perfecţionează la Vatican.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON