URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2018, 13:01

Caravana cu medici, din nou în Bihor: Sătenii din comuna Brusturi au avut parte de consultaţii şi analize gratuite (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă de 44 de medici specialişti, primari şi rezidenţi, respectiv studenţi la medicină din Cluj-Napoca s-a deplasat, sâmbătă, în comuna Brusturi în cadrul proiectului "Caravana cu medici".

La solicitarea Primăriei locale, medicii au oferit consultaţii gratuite şi au făcut analize de diverse tipuri. Între iniţiatorii campaniei se numără şi un orădean, dr. Răzvan Tirpe.

Prima etapă a caravanei s-a desfăşurat pe 5 mai, când trei persoane din echipa medicală şi patru membri ai echipei Synevo Oradea s-au deplasat la Brusturi pentru recoltarea unor analize sanguine şi de urină pentru 136 persoane.

În mare parte, analizele au fost cele uzuale – hemoleucograma, probe renale, hepatice, profil lipidic – dar şi mai specifice, precum markeri pentru hepatita B şi C. În urma acestora au fost descoperite 10 persoane cu hepatita C. De altfel, România este pe primul loc în Europa la prevalenţa hepatitei B şi C.

Apoi, pe 12 mai, adică sâmbăta trecută, o echipă mai complexă, formată din 44 de studenţi şi medici, inclusiv specialişti în Gastroenterologie, Cardiologie, Imagistică şi Ginecologie, a început o serie lungă de consultaţii.

Medicii au avut la dispoziţie trei ecografe, fapt care le-a permis să consulte mai mulţi pacienţi. De asemenea, echipa a avut la dispoziţie şi trei EKG-uri.

"Pacienţii au fost întâi consultaţi, li s-a luat tensiunea, li s-a făcut EKG, la nevoie ecografie abdominală şi de cord. Pentru femeile la care s-a considerat că e nevoie s-a efectuat şi examen ginecologic cu recoltare de BPN", a transmis orădeanul Răzvan Tirpe, unul dintre iniţiatorii proiectului "Caravana cu medici" la Cluj.

Răzvan Tirpe - medic rezident în Radiologie şi Imagistică la Spitalul Judeţean din Cluj - subliniază că Primăria Brusturi a fost foarte cooperantă şi a susţinut iniţiativa, vrând să le faciliteze munca celor 44 de studenţi şi medici.

"Caravana cu medici" din Cluj-Napoca a mai ajuns în judeţul Bihor toamna trecută, la Sânmartin.

Medicii din proiectul amintit mai sus se mobilizează şi încearcă să onoreze solicitările administraţiilor de comune din judeţele Cluj şi Bihor, scopul fiind oferirea de servicii medicale în mediul rural, unde acestea sunt precare.

Citeşte mai multe despre Caravana cu medici în articolul: Sănătate şi la sate: Un tânăr doctor aduce în Bihor o caravană de medici voluntari, pentru consultaţii gratuite la ţară

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON