URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2014, 19:26

Candidaţii PMP nu se dezic de "imnul" compus de manelistul Costeluş: "Este onorabil!" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Aflaţi marţi la Oradea în cadrul turneului lor electoral prin Ardeal, foştii miniştri Teodor Baconschi (Externe) şi Cristian Petrescu (Dezvoltare Regională), doi dintre candidaţii Partidului Mişcarea Populară la alegerile europarlamentare, au susţinut o conferinţă de presă în foişorul din Parcul Brătianu, ocazie cu care şi-au promovat partidul şi "linia Traian Băsescu", criticându-l totodată dur pe premierul Victor Ponta.

Atacuri la Ponta

Teodor Baconschi, al treilea pe lista PMP, a precizat că "segmentul de vârstă 25-45 ani" este cel care "ascultă cu cea mai mare atenţie mesajele noastre". "Acest partid este tânăr sufleteşte, optimist cu privere la destinul european al României, reformist până la capăt şi solidar cu viziunea preşedintelui Traian Băsescu, care astăzi ne asigură astăzi garanţii de securitate majore din partea NATO şi a Statelor Unite", a declarat acesta.

Principala temă atacată de fostul ministru de Externe a fost, însă, implicarea premierului în campania electorală pentru europarlamentare. "Domnul Ponta a părăsit încă o dată obligaţiile sale de şef al Executivului şi s-a căţărat pe toate afişele enorme cu care a împânzit România, într-o totală netransparenţă privind sursele de finanţare şi complet inegal în raport cu celelalte partide. Victor Ponta a furat startul alegerilor prezidenţiale şi a scos din atenţia românilor agenda europeană care ar trebui să ne preocupe", a afirmat Baconschi.

În conferinţa de presă, acesta i-a îndemnat pe alegători să voteze PMP pentru a "echilibra balanţa politică". "Perspectiva ca acest favorit din Republica infractorilor să ajungă la Cotroceni este un pericol obiectiv. Noi îi rugăm pe români să înţeleagă că prin votul lor pentru dreapta şi pentru PMP, pentru linia Traian Băsescu, la 25 mai, echilibrează balanţa politică şi creează premise pentru ca dreapta să poată, prin negocieri ulterioare, să susţină un candidat care se potriveşte cu magistratura statului român", a mai spus acesta.

Mulţumiri lui Băsescu

În discursul său, Cristian Petrescu, locul 4 pe lista PMP, a vorbit despre vizitele pe care cei doi le-au făcut în Aleşd, Oşorhei şi Oradea şi a menţionat că prioritatea candidaţilor Mişcării Populare la europarlamentare va fi atragerea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă bine plătite. "Oamenii în primul rând trebuie să cunoască oferta noastră politică, după care să ne şi voteze, aşa cum va face şi preşedintele Traian Băsescu. Am văzut că s-a oferit să doneze salariul pe luna mai PMP şi îi mulţumim", a spus Petrescu, precizând că ţinta PMP la aceste alegeri este de 4-5 europarlamentari.

Întrebaţi de BIHOREANUL dacă nu consideră că sprijinul public afişat de preşedintele Băsescu pentru candidaţii PMP e similar cu cel al premierului Ponta faţă de cei ai PSD, candidaţii au susţinut că cele două situaţii sunt diferite. "Pe ce afiş sau material al PMP l-aţi văzut pe Traian Băsescu? Traian Băsescu nu face un secret că PMP este un proiect pe care l-a inspirat şi-l susţine din toată inima. În democraţii occidentale avansate, absolut pretutindeni şefii de stat sunt identificaţi şi în legătură cu anumite forţe politice", a răspuns Baconschi.

Totodată, despre disputa iscată de apariţia preşedintelui în tricoul PMP, Baconschi a considerat-o "trasă de păr". "În Constituţie nu scrie cum trebuie să se îmbrace preşedintele României. Preşedintele nu a apărut într-o asemenea ţinută într-o întâlnire la Cotroceni, ci în timpul liber, pe malul mării", a spus acesta.

Manea "onorabilă"

BIHOREANUL i-a întrebat pe cei doi candidaţi ce părere au despre "oda" compusă de cântăreţul de manele orădean Costeluş Guiaş - care a ajuns şi el în Parcul Brătianu spre finalul conferinţei - pentru Partidul Mişcarea Populară şi dacă şi-o asumă. "Adversarii noştri au circulat pe internet această piesă muzicală susţinând că este imnul oficial al PMP. Nu ne-am compus încă un imn oficial, dar nici nu suntem rasişti sau xenofobi, suntem europeni, şi ni se pare că orice expresie a creativităţii populare, indiferent de registrul în care se exprimă aceasta, este onorabilă, atâta vreme cât nu conţine obscenităţi sau mesaje inadecvate", a răspuns, diplomatic, Teodor Baconschi.

Totodată, acesta şi-a îndemnat "adversarii" să se uite în propria ogradă înainte să critice. "Nu avem un complex că un simpatizant de-al nostru a scris o piesă populară, etno sau de altă factură în care îşi exprimă simpatia faţă de PMP. Suntem aproape de toate categoriile socio-profesionale şi de vârstă şi îi invităm pe adversarii noştri care încearcă să ne denigreze să se uite în ograda lor, unde e doldora de penali, de politicieni expiraţi şi incompetenţi arivişti", a încheiat Baconschi.

După întâlnirea cu presa locală, cei doi candidaţi PMP au participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri la hotelul DoubleTree by Hilton.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
vai,vai..
Pe la spate,pe la spate..asa vor udrele toate!!!!!!!
Postat 07 Mai 2014, 11:24 de Nea taticu
costelus guias?
Gizas?Partidul asta de 'telectuali "fini" chiar apreciaza asa ceva ? Pe Costelus ? Guias ? Sau e o noua reteta de guias cu care au incercat sa momeasca boschetarii si centuristele sa-i voteze ?
Postat 07 Mai 2014, 00:45 de popa din Surduc
Fac politica la Facultate?
Oare de ce tot Tineretul Miscarii PoPULAre studiaza la Facultate de Stiinte Politice si Jurnalism, unde preda BORZA? Oare face politica la cursuri? C O M I S I A_D E_ E T I C A UO unde esti?
Postat 06 Mai 2014, 22:01 de Borza
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON