URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2017, 16:00

Bolojan anunţă un proiect de 10 milioane euro: extinderea Spitalului Municipal cu o clădire pe 6 niveluri, doar pentru copii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a felicitat-o vineri pe Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal, pentru investiţii de aproape 2 milioane euro făcute în cursul acestui an pentru modernizarea unităţii, anunţând totodată un nou proiect, în valoare de aproximativ 10 milioane euro, pentru care municipalitatea va contracta o linie de credit de 35 milioane euro.

Din aceşti bani, vor fi finanţate şi alte proiecte, cu fonduri europene, aşa încât la acestea să nu se mai lucreze precipitat, ca în precedentul exerciţiu financiar al UE, iar calitatea lucrărilor să fie "fără rabat".

Spital lângă spital

Amintind că imediat după ce principalele spitale din Oradea, Municipalul şi Judeţeanul, au intrat în grija municipalităţii, Primăria a urmărit reducerea locaţiilor în care funcţionau acestea şi creşterea calităţii spaţiilor, primarul Ilie Bolojan a spus că "în doi-trei ani tot sistemul spitalicesc va activa în spaţii corespunzătoare, de timp monobloc", ceea ce va determina atât creşterea eficienţei financiare, cât şi a celei medicale, deoarece bolnavii nu vor mai fi transportaţi între diferitele locaţii.

Urmărind acelaşi principiu, primarul a spus că la propunerea Comitetului Director al Spitalului Municipal aici va fi construit încă un corp de clădire, dedicat exclusiv specialităţilor pediatrice, "lipit" de corpul de clădire principal (cel cunoscut pe vremuri ca "Spitalul de copii"), de care va fi legat printr-o pasarelă.

După cum a explicat şi arhitectul Silviu Popa, căruia Primăria i-a cerut să propună o schiţă în acest scop, viitoarea clădire va avea parter şi cinci etaje, urmând să fie amplasată alături de actuala construcţie, spre strada Iza, în spatele magazinului Carrefour de lângă Orăşelul Copiilor.

Noul corp de clădire va permite extinderea capacităţii Spitalului Municipal de la 500 la 750 paturi, fiecare salon urmând să aibă aproximativ 24 metri pătraţi, iar pacienţii pediatrici vor avea inclusiv loc de joacă, sală de mese şi alte facilităţi.

Linie de credit pentru proiecte

Primarul a spus că noua investiţie se adaugă altora similare, amintind despre extinderea Unității de Primire a Urgențelor şi construirea unui amfiteatru pentru studenţi, precum şi mutarea ambulatorului la Spitalul Judeţean.

În ce priveşte noua investiţie de la Municipal, Bolojan a spus că este evaluată la 10 milioane euro, dar valoarea exactă a proiectului va fi conturată abia după studiul de fezabilitate care va fi scos la licitaţie, urmând ca probabil din luna februarie să fie pregătită şi licitaţia pentru proiectare şi construirea propriu-zisă, astfel încât noua clădire să poată fi dată în folosinţă în doi ani.

De asemenea, în ce priveşte sursa de finanţare, primarul a spus că aceasta va fi asigurată atât de Primărie, cât şi din fondurile proprii ale spitalului. Pentru a pune partea sa, municipalitatea va contracta o linie de credit de 35 milioane euro, din care să se poată finanţa inclusiv alte proiecte, pentru care doreşte să obţină fonduri europene nerambursabile. Pentru noua clădire, de pildă, este avut în vedere Programul Ro-Hu (care ar permite accesarea a circa 3 milioane euro), dar şi - eventual - fonduri de la Ministerul Sănătăţii, dacă vor exista, destinate construirii sau amenajării de spitale.

Primarul a mai explicat că linia de credit va finanţa şi alte lucrări, aşa încât acestea să se desfăşoare în ritm normal şi să fie evitate situaţii precum cele de acum doi ani, când din cauza birocraţiei multe proiecte au început târziu şi au fost executate în grabă. "Vrem să evităm orice rabat de calitate", a spus Bolojan.

Edilul a precizat, de altfel, că proiectul pentru contractarea liniei de credit va fi supus aprobării Consiliului Local cel mai probabil în următoarea reuniune. "Pe termen scurt, datoria oraşului va creşte din nou, la fel ca acum doi ani, dar ea va fi achitată, tot ca atunci, pe măsură ce vin decontările pentru proiecte", a mai explicat primarul.

Spitalul, fără birouri

Pe de altă parte, managerul Spitalului Municipal, ec. Maria Silaghi, a adăugat că un alt corp de clădire va fi construit la intrarea actuală de pe strada Coposu, aşa încât birourile existente acum la parterul unităţii lângă Compartimentul de Primire a Urgenţelor să fie mutate, iar spaţiile spitaliceşti să aibă exclusiv această funcţiune.

Acest corp de clădire va cuprinde trei niveluri, la parter urmând să fie secretariatul, vestiare şi toalete, la primul etaj birourile administraţiei, iar la cel de-al doilea un amfiteatru şi o sală de curs pentru studenţii medicinişti, birouri şi o sală de şedinţe pentru personal.

Tot Silaghi a prezentat şi investiţiile de aproape 2 milioane euro (mai precis 8,533 milioane lei) făcute din fondurile proprii ale Spitalului Municipal în primele zece luni ale acestui an.

Acestea au vizat reabilitarea prosecturii şi anatomiei patologice, înnoirea aparaturii medicale de aici şi dotare cu mobilier, reabilitarea parterului de la corpurile de clădire A şi B, a parterului clădirii Secţiei de Pneumoftiziologie din strada Izvorului, construirea a două rezervoare de apă uriaşe (pentru conformarea la normele de siguranţă anti-incendiu) şi a staţiilor de hidrofor atât la sediul din strada Coposu, cât şi la cel din strada Pasteur (unde funcţionează Secţia de Neuro-Psihiatrie), amenajarea a două lifturi exterioare (tot aici, precum şi la Pneumo), modificări şi modernizări de grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilităţi în toate locaţiile, reabilitarea magaziei de materiale a sediului principal din strada Coposu, amenajarea a două spaţii destinate spitalizării de zi (separat pentru copii şi adulţi), precum şi modernizarea unei părţi din aparatura medicală a mai multor secţii.

De asemenea, Silaghi a spus că pentru anul viitor, pe lângă construirea celor două noi corpuri de clădire, Spitalul Municipal intenţionează şi să achiziţioneze şi un Computer Tomograf.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
In rest, numai de bine la parandarat ...
... cand zici ca o sa coste 10 milioane, cerand de 3,5X mai mult la banci !?!
Postat 21 Octombrie 2017, 20:00 de WinDos
Nu stie Dreapta ce face Stanga nici la liberali !?!
Ca le-a fost greu sa gandeasca de la bun inceput un proiect care sa integreze atat parcarea subterana dinspre piata agroalimentara, dar si spitalul de copii deasupra acesteia !?! La asa gandire, asa rezultate ... spitalul va fi gata la Pastele Cailor, daca e vorba de bani din bugetul local !?!
Postat 21 Octombrie 2017, 19:58 de WinDos
Hai sa fim populari
In Oradea daca te imbolnavesti, mergi la spital cu medicamente de acasa, daca ajungi la policlinicile de stat pentru investigatii, regreti ca nu ai mers la privat.. Dar hey! La privat sunt exact aceeasi medici care presteaza si la stat, doar ca scoti niste bani frumusei din buzunar, cu toate ca esti asigurat si platesti de o viata taxe si impozite. Un spital nou in Oradea nu va schimba mentalitati si nici nu va indrepta sistemul medical care e un sac fara fund.. sau poate tocmai de asta se implica nebunul..
Postat 21 Octombrie 2017, 13:45 de User anonimizat
@Robert, nu te lua dupa promisiunile PESeDiste
Stai sa vedem in cat timp termina oradea extinderile de spitale (a facut deja destule modernizari la judetean) si peste cat timp incep efeciv lucrarile la cluj. Ca doar la promisiuni nu depaseste nimeni pe cei de stanga. Nici la Cluj nu se fce spitalul in municipiu ci in Floresti, iar Boc e tot in opozitie, la fel ca si primarul Floresti. Apoi, o cladire spitaliceasca, fie cat de mare, e doar hotel daca nu are dotarile necesare: din nou, la noi s-a investit si in ditarile spitalelor, desi nu avem universitate ca UMF din cluj, suntem pe drumul bun.
Postat 21 Octombrie 2017, 03:32 de unu
.......
Pistol cu apa.Clujul primește un spital întreg moca,fara sa plătească un ban.Bolojan e mereu in opoziție si de cele mai multe ori chiar la cuțite cu executivul din București si așa ne rămân doar proprii bani din care sa se facă ceva.Sincer as aprecia mai mult o investiție făcută de București decât una din bani locali obținuți oricum prin taxe,suprataxe,impozite si supraimpozite si tot insuficienti.Bolojan baga 10 mil iar spitalul din Cluj va costa vreo 100 si e moca!
Postat 21 Octombrie 2017, 00:46 de Robert
TDS
Aia e treaba companiei respective care a facut. Primăria trebuie să recupereze banii de la compania aia sau sa o penalizare sau sa faca in garantie
Postat 20 Octombrie 2017, 18:49 de sandu1200
SĂ VEDEM
@sandu1200: Și cu dealul a făcut iar rezultatul a fost cel cunoscut! De acord că un spital este bun! Să vedem finalul!
Postat 20 Octombrie 2017, 18:41 de TDS
TDS
Tds ai văzut că face treaba omu asta?
Postat 20 Octombrie 2017, 16:51 de sandu1200
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON