URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2016, 18:05

Boboteaza: Mii de credincioşi ortodocşi şi catolici au participat la slujba de sfinţire a apelor la bisericile din Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mii de credincioşi ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici au participat miercuri la slujba de sfinţire a apelor oficiată la bisericile din Oradea cu ocazia Bobotezei. La fel ca în toată ţara, credincioşii au umplut bisericile încă de dimineaţă.

La catedrala Sfântul Nicolae, slujba de Bobotează a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de episcopul Virgil Bercea în faţa a circa 200 de credincioşi greco-catolici.

"Suntem cu toţii chemaţi să ieşim din letargie, din stagnare, spre o viaţă spirituală, o viaţă trăită bine. Îmbrăcaţi fiind în lumină, abandonăm tristeţea şi neîncrederea, astfel devenim generoşi, voioşi şi transparenţi", a spus Preasfinţitul Bercea, în cuvântul său de îndreptare adresat credincioşilor. Slujba de sfinţire a apelor a avut loc în jurul orei 11:30 în curtea catedralei, după care orădenii s-au risipit spre casele lor.

Peste 3.000 de litri de apă sfinţită

Ceva mai lungă, slujba ortodoxă de la Biserica cu Lună a ţinut până la ora 12. Cei circa 300 de credincioşi ortodocşi, mult mai puţini decât în anii anteriori probabil din cauza frigului din ultimele zile, au aşteptat liniştiţi la rând să îşi umple flacoanele cu apă sfinţită. Fără ghionturi, fără priviri ostile, fără înghesuială.

Credincioştii, în cea mai mare parte persoane în vârstă şi tineri de vârsta studenţiei, nici nu aveau de ce se îmbulzi. Preotul Teodor Cristea, parohul bisericii, care a oficiat alături de un sobor de preoţi din care au făcut parte, printre alţii, părintele Dumitru Megheşan, decanul Facultăţii de Teologie, şi părintele Dumitru Popovici, le-a pregătit credincioşilor două butoaie uriaşe, de câte 1.500 de litri fiecare, urcate pe suporţi metalici şi amenajate cu robineţi. Asta, fără a mai pune la socoteală apa sfinţită în butoaiele şi vasele înainte pregătite.

"Pentru iertarea păcatelor"

Părintele Cristea i-a îndemnat pe credincioşi să îşi ia apa sfinţită acasă şi să guste din ea în fiecare zi. "Harul Duhului Sfânt a schimbat firea apelor, nu busuiocul sau crucea. În fiecare dimineaţă începând de astăzi, vreme de opt zile, luaţi apă sfinţită pe stomacul gol ca să vă fie spre curăţire sufletească, trupească şi pentru iertarea păcatelor", a îndemnat parohul.

Ţinută în vase curate, apa sfinţită îşi păstrează prospeţimea timp îndelungat. "Nu trebuie ţinută la frigider sau în condiţii speciale. Eu o ţin acasă la temperatura camerei şi nu are nimic. Dacă ai în casă un colţ de rugăciune cu icoane e bine să o ţii acolo", a afirmat părintele.

"Acesta este Fiul Meu!"

Sărbătorită pe 6 ianuarie, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, alături de sărbătoarea Sfântului Ioan (7 ianuarie). În limba greacă, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie şi se traduce prin "Arătarea Domnului", adică a Sfintei Treimi, pentru că în această zi s-a arătat Mântuitorul, pentru prima dată în lume, fiind mărturisit ca Mesia.

Botezul Domnului în Iordan are o dublă semnificaţie: pe de o parte, prin cufundarea în apele Iordanului, Iisus Hristos sfinţeşte firea apelor, pregătind oarecum botezul creştin; pe de altă parte, în această zi, Sfânta Treime s-a arătat pentru prima dată: Dumnezeu Tatăl, prin glasul care zice: "Acesta este Fiul Meu iubit întru care am binevoit", Duhul Sfânt în chip simbolic de porumbel, care odihneşte peste Hristos, şi Mântuitorul botezat de Ioan în apa Iordanului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DISPERARE!!!!!!
ACELEASI APUCATURI!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 07 Ianuarie 2016, 00:35 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON