URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2019, 21:10

"Beţia" de mov. Festivalul lavandei de la Santăul Mic a atras sute de bihoreni (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de bihoreni au luat sâmbătă cu asalt, încă de dimineaţă, ferma de lavandă a familiei Szoboszlai de la Santăul Mic în prima zi a Festivalului Lavandei care se doreşte să devină o tradiţie.

La ferma lavandei

Orădenii ieşiţi la relaxare s-au putut răsfăţa cu aroma îmbătătoare a plantelor în floare în acordurile trupei Kozak Band şi DJ Kendy & Sax Răzvan Meseşan.

Într-un răsfăţ al tuturor simţurilor, vizitatorii au putut încerca toate genurile de produse specifice, de la săpunuri şi ulei, la îngheţată şi sirop ori bere şi lichior din lavandă.

Cei mici au avut la dispoziţie jocuri şi distracţii, tinerii au găsit butaforii de toate felurile pentru fotografii şi selfie în lanurile mov, iar adulţii au găsit locuri pentru relaxare la umbră lângă un grătar ori pe lazy bag-uri nonconformiste cu o bere în mână.

Printre vizitatori au putut fi văzuţi de la familişti cu copii sau căţei la biciclişti şi motociclişti veniţi din zonă.

În jurul orei 17, pe şoseaua de la intrarea în fermă puteau fi numărate peste o sută de autoturisme, iar maşini cu vizitatori veneau încă în coloană.

Petreceri cu clasă

Ferma soţilor Csaba şi Krisztina Szoboszlai are un hectar cu plantaţii de lavandă abia înflorită şi încă pe atât cu diferite flori astfel încât să rămână plină de culoare pe tot parcursul anului.

Festivalul, aflat la prima ediţie, a fost programat anume pentru această perioadă pentru ca plantele să dea floare.

"Festivalul, care vrem să devină un punct de atracţie pentru Oradea şi zonă, se adresează celor care ştiu să aprecieze o muzică de calitate, un vin bun, o bere artizanală şi o cafea pe măsură", spune Csaba Szoboszlai (foto).

De altfel, familia Szoboszlai nu se poate plânge de lipsă de activitate. Chiar dacă veniturile din vânzarea în Italia a florilor de lavandă sunt undeva la 4.000 euro pe an, ferma este tot timpul ocupată.

Aroma şi culoarea florilor de lavandă atrage cupluri care vor să se cunune civil sau chiar religios într-o atmosferă romantică în foişorul din curte, să îşi ţină nunta în natură folosindu-se de cortul anume pregătit.

Prima ediţie a Festivalului lavandei va continua duminică între orele 10 - 20 şi va cuprinde o şedinţă de body-art de relaxare a trupului şi a minţii, o scurtă conferinţă despre viaţă şi natură a psihologului Maria Zamfirache şi un concert al trupei Magic Piano Duo.

Intrarea este 10 lei. Accesul copiilor este gratuit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON