URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2016, 18:21

Au distrus gazonul! Piaţa Unirii a fost vandalizată încă înainte de a fi reabilitată integral (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii a fost vandalizată încă înainte ca lucrările să fie finalizate şi recepţionate. Şoferii şi trecătorii au început deja să distrugă zonele verzi abia amenajate circulând direct peste ele.

Poliţia Locală a amendat vineri dimineaţă doi şoferi care au intrat cu dubele de aprovizionare peste gazonul din piaţa centrală în zona dinspre intrarea în Pasajul Vulturul Negru. Cele două maşini au lăsat pe alocuri urme adânci de peste 30 de centimetri.

"Este inadmisibil. Efectiv au distrus gazonul şi instalaţia de irigare de sub el", a declarat BIHOREANULUI viceprimarul Mircea Mălan.

Cei doi şoferi, prinşi în flagrant, au fost amendaţi cu câte 500 lei şi puşi să plătească încă 250 lei pentru readucerea spaţiului verde la starea iniţială.

Va fi îngrădită!

Din păcate, cei doi contravenienţi nu sunt singurii care şi-au pus amprenta pe spaţiul verde din Piaţa Unirii. Orădenii scurtează în mod frecvent traversarea pieţei centrale direct peste spaţiul verde. Gazonul este deja compromis în vecinătatea Bisericii Sfântul Ladislau şi are toate şansele să fie distrus în porţiunea din vecinătatea ansamblului Duiliu Marcu.

Practic, tot al treilea trecător calcă peste spaţiul verde care are toate şansele să fie dat la refăcut în primăvară. Cum nu poate pune câte un poliţist după fiecare pieton, conducerea municipalităţii ia în calcul varianta îngrădirii pateurilor de verdeaţă din Piaţa Unirii.

"Ca să nu se distrugă de tot spaţiul verde, luăm în calcul varianta îngrădirii lui cu un gărduleţ. Nu o să arate strălucit, dar nu avem ce face. Ne gândim la o variantă de provizorat, care să poată fi înlăturată în primăvară", a spus Mălan.

"Nu avem ce le face!"

De altfel, redeschisă traficului auto pe 31 decembrie, Piaţa Unirii este locul cu circulaţia cea mai haotică din tot oraşul. În absenţa bordurilor care să delimiteze pietonalul şi a trecerilor de pietoni şoferi şi trecători îşi dispută carosabilul în funcţie de noroc şi curaj. Încurajaţi de lipsa indicatoarelor rutiere, conducătorii auto îşi lasă maşinile care pw unde vor, începând cu intrarea în Primărie şi parcarea de două locuri destinată exclusiv vizitelor oficiale.

"În absenţa indicatoarelor care să reglementeze regimul locurilor de parcare din faţa Primăriei nu avem ce le face şoferilor care îşi lasă maşinile aici", a spus noul director al Poliţiei Locale, Cristian Beltechi.

Parcarea rezervată taxiurilor din vecinătatea ansamblului Duiliu Marcu, şi marcată ca atare cu indicator, este singurul loc în care poliţiştii locali pot sancţiona deocamdată şoferii care îşi lasă maşinile în piaţa centrală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
serios?
@TDS: Mai ai putin si spui ca sunt primarul orasului :))) Stiu ce scrii pentru ca tu te laudai pe aici ca ii trimiti mail-uri Alinei si nu te baga in seama. Ai uitat deja ce scrii de la un articol la altul? Te inteleg. E greu sa le mai tii sirul cand scoti perle dupa perle si inventezi minciuni dupa minciuni.
Postat 13 Ianuarie 2016, 11:31 de hateretards
@TDS
Vad ca esti gramaticul de serviciu. Pe cand o analiza pe text si la postarile colegilor tai de "alianta"?
Postat 11 Ianuarie 2016, 09:32 de User anonimizat
HATER_oradeni
@HATER_oradeni,stai linistit,ai putintica rabdare,vremea avertismentelor a trecut,vine timpul bratarilor ,la maini si protejarea capului la intrarea in dubite. Ignoranta si dispretul lui Bolojan, fata de opinia si nevoile stringente ale oradenilor,il vor urmari oriunde se va afla.Se puteau realiza,intr-adevar multe lucruri bune si frumoase in Oradea ,in armonie,in consonanta cu vointa oradenilor. In rest,Ura si la Gara - raspunsul preferat al primarului vis-a-vis de nemultunirile celor expropriati sau prejudiciati de Mega proiectele dezvoltarii/ demolarii urbei noastre,Oradea.
Postat 10 Ianuarie 2016, 21:24 de platona
RABDARE
@hateretards : Tu sigur , sigur vii dintr-o zona foarte apropiata puterii locale ! Nici macar postac nu esti pentru ca nici postacii nu cred ca-si amintesc la detaliu ceea ce postez eu ( poate iti faci fise ? ) . Dar cate ceva iti scapa . Mail - urile despre care aminteam i le trimit CHIAR D-lui Bolojan ! Domnia sa NU ARE VREO REACTIE ! Si stii de ce ? Pentru ca stie perfect ca orice reactie ar avea ( favorabila sau nu ) in secunda " 2 " eu vin cu citate din propriile declaratii anteriore ( unii au avu " vanzari anterioare " , altii " declaratii anterioare ! ) . Daca mai trimit petitii si altor autoritati sa stii ca unele mi-au dat dreptate ( Curtea de conturi ), altele probabil mai analizeaza ( dar n-au zis NU !!!! ). Deci eu am rabdare ! Ce naiba , despre Mircea B. puteai sa spui ceva acum trei ani ? Si roata s-a intors ! Asa ca , " putintica rabdare " !!!
Postat 10 Ianuarie 2016, 11:57 de TDS
postac de serviciu
@platona: Scrise postacul de serviciu al psd-ului :))) Daca asa zisele tale sesizari aveau vreun temei legal probabil ar fi mers cineva sa verifice, dar cand si-au dat seama ca au de-a face cu unul scapat de la psihiatrie probabil au lasat-o balta ;) Tu esti la fel ca si TDS. Trimiteti mail-uri anumitor persoane si apoi va plangeti pe aici ca nu va baga nimeni in seama :)) Si da, este inadmisibil sa avem piste de biciclete si un drum express pe care ajungi de pe Clujului in Rogerius in doar 3 minute. Asa ceva este de neconceput! PS: Sper ca ai sesizat sarcasmul ;)
Postat 10 Ianuarie 2016, 11:30 de hateretards
@HATER_oradeni
Deci,avem de aface cu o sleahta de securisti declasati, ascunsi dupa pseudonime ,care au ca scop lucrativ , sustinerea si salvarea proiectelor initiate de ordonatorul principal de credite pe Oradea,Ilie Bolojan, printr-o propaganda furibunda pe toate planurile (inclusiv mass media) si prin toate mijloacele (intimidari,injurii..).In legatura cu criticile formulate,la adresa catorva proiecte si lucrari executate in Oradea,mi-am prezentat intodeanua si argumentele care justificau acele sesizari.Mai mult,in cazul proiectului "Amenajare valea Pasteur la Oradea" (intubarea paraului Paris pentru risc de inundatii!!??, am inaintat petitii catre toate forurile si institutiile menite sa verifice si sa sanctioneze abateri de la normele si legile care reglementeaza "lucrul bine facut",in Romania.In anul acesta,2016,am primit asigurari si din partea Comisiei Parlamentare a UE.Toate sesizarile,toate postarile sunt semnate, fapt ce reprezinta onestitatea si responsabilitatea asumata fata de cele semnalate .Urmeaza : proiectele pistelor de biciclete si Drumul Rapid.Astep argumentele voastre ......injuriiii,bineinteles,securisti declasati,fara nume.
Postat 10 Ianuarie 2016, 01:11 de platona
iarasi latra prostul
@platona: Ce anume este indoielnic la calitatea lucrarii si a proiectului? Ai avut tu vreo idee mai buna? E primaria de vina ca romanul are mentalitate de taran si e lipsit de educatie? Si ca sa demonstrezi ca esti prost pana la capat mai spui ca vor fi refacute din bani publici si ca primaria a dorit aceasta situatie. Serios, cat de redus mintal poti fi ca sa debitezi asa ceva? Ai citit macar articolul, si mai ales partea in care spune ca soferii au fost prinsi in flagrant si au luat amenda inclusiv pentru refacerea spatiului verde? Cel mai probabil nici nu citesti articolele si incepi direct cu comentariile imbecile, fiindca pentru asta esti platit.
Postat 09 Ianuarie 2016, 19:22 de hateretards
COMPARATII
@anticomunist : Nu am vrut sa fiu ironic , deci nu avea ce sa-mi iasa ! Asocierea cu familia neo protestanta din Norvegia se datoreaza faptului ca acest subiect este " subiectul zilei " ! Dar despre asta era vorba : respectarea unor norme , indiferent de natura lor ! Chiar daca P. U. mi se pare oribila , NICIODATA nu voi trece pe-acolo calcand gazonul sau facand diverse lucruri reprobabile ! P. S. : Si totusi gramatica...
Postat 09 Ianuarie 2016, 17:13 de TDS
Ceea ce trebuia demon,deci...
Pentru a crea o confuzie ,legat de calitatea oricum indoielnica atat a proiectului cat si a lucarii de "amenajare "a Pietii Unirii,edilii au lasat ,deliberat spatiile verzi neprotejate print-o delimitare vizibila in orice conditii,asa cum s-ar fi impus.Circulatia prin Piata trebuia sa fie restrictionata, macar pana la receptia lucrarilor,altfel putem considera ca in mod voit s-a dorit aceasta situatie. Acum,daca "oradenii" sunt cei care nu-si respecta valorile,"ceea ce trebuia demonstrat s-a intamplat"(Quod erat demonstrandum), Primaria Oradea va trece la refacerea spatiilor verzi,pe bani publici, fara a mai putea fi trasa la raspundere. Deci,o minunatie de gazon si o minunatie de instalatie de irigare(oare chiar a existat ?)trebuiesc refacute pe bani publici !!??
Postat 09 Ianuarie 2016, 15:24 de platona
@TDS
Te-ai vrut ironic, ca n-am inteles exact si oricum nu prea ti-a iesit? Nu stiu cum m-ai asociat cu ideea de exemple occidentale convenabile si cu atat mai putin cu familia a caror copii au fost luati de statul Norvegian. Eu am un principiu, daca esti rezident intr-o tara straina, respecta mamii dracului legile si regulile sdtabilite in aceea tara, faptul ca nu le stii nu te exonereaza de consecinte. Cat despre Elvetia, o cunosc destul de putin (o vizita de 2 saptamani), suficient insa sa-ti spun cu certitudine, ca acolo nu sta nimeni sa negocieze cu tine respectarea legii sau a regulamentelor si cu atat mai putin a consecintelor ce decurg din nerespectarea lor, iar exemplul cu linia, chiar l-am vazut "in carne si oase" si te asigur ca nici un elvetian nu a trecut de aceea linie. Nevoia de garduri si ziduri este foarte rapandita in Romania, tocmai din mentalitatea gregara a romanului, care nu este in stare sa abstractizeze si nici sa respecte chestii, ce ar trebui evident respectate. Mai a lansat cineva ideea, ca nu era tablita cu "nu treceti cu masina pe gazon". O asemenea afirmatie mai trebuie comentata?
Postat 09 Ianuarie 2016, 14:47 de User anonimizat
HOPP SWISS
@anticomunist : Dar bine mai cunosti Elvetia...In fine , eu personal cand vorbesc despre delimitare imi vin in minte vechile borduri care se armonizau perfect cu Piata ! Interesant este ca dam exemple occidentale atunci cand ne convine ! Cand nu ne convine , in occident e rau ( vezi Norvegia / familia neoprotestanta...)
Postat 09 Ianuarie 2016, 12:19 de TDS
Hai sa fim seriosi
Serios???? spuneti "nu au fost delimitate spatiile"??? daca avem nevoie de un gardulet ca sa nu calcam/distrugem spatiile verzi atunci nu ne putem numi altfel decat vite incaltate. vai, "nu se vad limitele pentru ca sunt acoperite cu zapada"? Omule, nu trebuie sa ai un IQ prea ridicat sa vezi care sunt spatiile verzi chiar si acoperite cu zapada, nu prea cred ca plantele traiesc inradacinate in piatra. Ca preferi tu sa ai ochii "inchisi", asta e altceva. Daca asa circuli pe strada intri in categoria paricopitatelor.
Postat 09 Ianuarie 2016, 11:58 de georgiana
Diferente
In Elvetia, se traseaza o linie pe asfalt, se scrie HALT si nimeni nu mai trece. In Romania, se construieste un zid si inevitabil va apare un idiot cu un tarnacop care sa-si faca propria scurtatura prin zid. Asta e diferenta dintre o tara civilizata si o republica bananiera precum Romania!
Postat 09 Ianuarie 2016, 11:43 de User anonimizat
!
@ADINA : Cam greu...
Postat 09 Ianuarie 2016, 10:59 de TDS
TDS, PREFER SA TE FOCUSEZI PE CE SCRIU EU!!!
Decat pe actiunile altora!
Postat 09 Ianuarie 2016, 05:05 de ADINA
Si ce va mirati ?
Acum sincer. Sunt multi oradeni si venetici care n-au pic de respect fata de munca altora sau de orasul in care sunt. Dar asa de mantuiala cum a fost proiectata piata - pai sub zapada cum sa-ti dai seama de limitele spatiului verde ? - poate nu e vorba numai de nepasare ! Mie nu mi-a venit sa cred ca va ramane fara gardulet zona cu iarba si se pare ca si "capetele luminate" din primarie si-au dat seama de asta !
Postat 08 Ianuarie 2016, 23:41 de BlackCrow
Atenție nu călcați iarba...
Aoleu,nu ne vindecăm niciodată...în civilizație lumea face plajă,picnic pe spațiu verde.Doar că acolo spațiu verde este în parcuri nu în piețe.Aşa-i cînd încerci să împaci pe toată lumea şi combini piața cu parcul...
Postat 08 Ianuarie 2016, 22:46 de ducfer
OASE GOALE....
@ADINA : Vezi ce se intampla cand faci proiecte TEMBELE ? Exact acest lucru ! Pana si D.S. a observat ca pietonalul nu e delimitat iar gazonul acoperit cu nea se confunda cu restul ! TERN ! Putea sa iasa ceva bun dar evident trio-ul Bolojan&Bolos&Malan n-a putut mai mult ! Si cu toate acestea unii zic ca P.U. este minunata !
Postat 08 Ianuarie 2016, 20:22 de TDS
pateuri de verdeata?
Stati sa vedeti in Postul Pastelui: vor crede ca e pateu vegetal si iar va disparea!!!!
Postat 08 Ianuarie 2016, 19:26 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON