URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2019, 12:39

Asociaţia Pro Infrastructura, filmare cu drona deasupra centurii Săcueni, lansată în 2011, nici în prezent făcută: #VaiMamaNoastră! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şoseaua de centură a oraşului Săcueni este un rateu mai puţin cunoscut al infrastructurii rutiere din Bihor, unde e împotmolit şi proiectul Autostrăzii Transilvania, iar cel pentru modernizarea DN 76 Oradea – Deva se "târăşte" de peste un deceniu fără a fi nici în prezent finalizat.

Într-o postare pe Facebook făcută luni de Asociaţia Pro Infrastructura, al cărei scop este să promoveze dezvoltarea infrastructurii rutiere şi să impună transpernţa în implementarea proiectelor de investiţii, este prezentată, cu ajutorul unei filmări din dronă, centura din oraşul bihorean, inclusă în "seria Ruşinii Naţionale brevetată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere".

Şoseaua cu o singură bandă pe sens, desfăşurată pe numai 7,62 km, ar trebui să ocolească oraşul Săcueni pe DN19 Oradea – Satu Mare, primul contract pentru executarea ei fiind semnat în 2011 cu termen de finalizare 2013, aminteşte Asociaţia Pro Infrastructură. Aceasta adaugă că ordinul de începere a lucrărilor a fost emis, însă, abia în martie 2013, iar contractul a fost reziliat în iunie 2015, când stadiul fizic de execuţie era de 53% din volumul proiectat.

"Într-un final, la 4 (PATRU) ani de-atunci, mai precis pe 06.06.2019, oficialii CNAIR catadicesc să scoată la licitaţie restul de lucrări. Primul termen de depunere a ofertelor este 08.07.2019", se arată în postarea Asociaţiei Pro Infrastructura, care oferă şi imagini filmate din dronă, conform cărora "volumul şi dificultatea lucrărilor nefinalizate sunt extrem de reduse, un constructor serios fiind capabil să ducă la bun sfârşit şantierul în 6-8 luni de muncă susţinută".

Pro Infrastructura cere CNAIR "să acorde acestui proiect un minim de competenţă şi atenţie prin derularea rapidă a licitaţiei şi desemnarea unui câştigător în cel mai scurt timp posibil".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, CNAIR a lansat licitaţia pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor la centura Săcueni pe 4 iunie, proiectul având o valoare estimată de 47,36 milioane lei, iar termenul pentru finalizare fiind de 12 luni de la reluarea şantierului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON