URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2017, 20:28

Artiştii Teatrului Regina Maria au protestat cerând salarii ca la Filarmonică: "De ce să fim copilul cel sărac?" (FOTO / VIDEO)

Peste 20 de artişti ai Teatrului Regina Maria au protestat, miercuri seară, înaintea unui spectacol, în faţa instituţiei cerând ca ordonatorul de credite, Consiliul Judeţean, să le mărească salariile la nivelul celor de la Filarmonica de Stat, aşa cum spune legea.

Pe spatele unor afişe, actorii au scris mesaje precum "Dorim echivalarea salariilor!", "Artiştii au drepturi egale!" şi "Vrem respect! Suntem cea mai importantă instituţie de cultură".

Să fim egali!

Recent, artiştii Teatrului Regina Maria, alături de reprezentanţii sindicatului Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, aflat în subordinea instituţiei, au depus la Consiliul Judeţean Bihor un memoriu în care îşi arată dezacordul faţă de "modalitatea în care CJ Bihor a implementat dispoziţiile normative referitoare la salarizarea personalului artistic", acuzând discriminare.

Conform legii 284/2010, funcţiile de actor şi artist instrumentist sunt stabilite ca făcând parte din aceeaşi familie ocupaţională şi cad sub incidenţa unui plafon de salarizare unic – prin urmare – diferenţierea de salarizare între aceste categorii profesionale poate fi făcută doar de grad/treaptă, gradaţie şi vechime în funcţie sau în specialitate.

De asemenea, OUG 20/2016 arată că "în cazul instituţiilor sau autorităţilor publice aflate în subordinea aceluiaşi ordonator de credite, având acelaşi scop, îndeplinind aceleaşi funcţii şi atribuţii, aflate la acelaşi nivel de subordonare din punct de vedere financiar, nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare se va stabili la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare se va stabili la nivelul maxim aflat în plată din cadrul tuturor acestor instituţii sau autorităţi subordonate".

Cea mai importantă instituţie de cultură…

Cu alte cuvinte, artiştii din instituţiile subordonate CJ Bihor ar trebui să aibă aceleaşi salarii. "De exemplu, la Filarmonică – la categoria 1A, gradaţie 5 – se ajunge la salarii de 6.000 de lei or noi suntem la salarii de 4.000 lei. Ordonanţa 20 din 2016 spune foarte clar că toate instituţiile subordonate aceluiaşi ordonator de credit trebuie să fie plătite egal. Ne simţim discriminaţi. Discutăm despre cea mai importantă instituţie de cultură, Teatrul. Avem câte 5-6 reprezentanţii pe săptămână, iar Filarmonica – şi nu este un reproş – are o singură reprezentaţie", a spus actorul Andrian Locovei.

Actorilor li s-ar fi transmis că banii nu au fost prevăzuţi în bugetul anual şi, pentru ai primi, aceştia ar trebui luaţi din bugetul alocat producţiei de spectacole. "Ceea ce ne reproşează Consiliul Judeţean este că nu au fost prevăzuţi în buget. Acum ar trebui să fie luaţi banii de la producţie şi să fie mutaţi în salarii. Sunt nişte chestiuni tehnice, care pe noi nu ne interesează. Noi ne dorim ca această situaţie să se soluţioneze cât mai repede", a spus Andrian Locovei.

Copilul cel sărac

Artiştii aşteaptă un răspuns din partea Consiliului Judeţean Bihor până pe 15 iunie, iar apoi, în cazul în care răspunsul va fi unul negativ, sunt decişi să acţioneze instituţia în instanţă. "Vom merge până la capăt. Consider că artiştii acestui judeţ au drepturi egale. Consider că reprezentăm o instituţie cu vizibilitate poate chiar mai mare decât a Filarmonicii. Asta nu înseamnă că dorim să moară şi capra vecinului. Nu dorim să li se micşoreze şi lor salariile, ci să fim pe aceeaşi treaptă cu ei", a spus actriţa Elvira Rîmbu.

Filarmonica de Stat Oradea a avut un nivel de salarizare superior Teatrului Regina Maria încă din urmă cu câţiva ani. Măririle de 50% au fost aplicate personalului artistic însă diferenţele între salariaţii celor două instituţii au rămas.

"Nu este o diferenţă de 50 lei. Salariul meu este mult mai mic decât al unui artist cu aceeaşi gradaţie şi categorie de la Filarmonică", a precizat Elvira Rîmbu, care a continuat: "Este primul pas făcut de noi ca să devenim vizibili, nu numai pe scenă ci şi în viaţă, căci văd că nu ne bagă nimeni în seamă. Consider că suntem la fel de artişti cum sunt cei de la Filarmonică. Vreau să nu fim discriminaţi ca artişti. De ce să fim copilul cel sărac, mai mic şi nehrănit?".

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ERATA
...Platon-Rambu...Legea salarizarii ( cu doi i ).
Postat 07 Iunie 2017, 21:35 de TDS
GREU CU ADEVARUL
Principiul in sine expus de d-na Plato-Rambu este corect ! Personal sunt surprins de altceva ! Salariile de la Filarmonica si Teatru sunt bunicele totusi ( prin raportare la salariul minim pe economie ). Altfel toti artistii sunt de....dreapta dar isi doresc venituri de...stanga ! Sigur PSD-ul o da in bara cu Legea salarizari facuta pe picior ! Si-o vor lua rau de tot ! Este IRATIONAL ca bugetarilor sa le creasca exagerat veniturile ( chiar si portarilor din PMO care fac legea pe-acolo ! ) iar in privat cei mai multi sa se zbata pentru 1.450 lei ! PS: un gand special pentru Ansamblul " Crisana " ! Folclorul este altceva decat prestati voi, dragi tovarasi ! Habar n-am daca Mates presteaza aici sau in alta parte ( casa de piatra cu Simona C. dar sper sa nu mai " compui " pentru Simona B. ! Ca doar nu e Republica procurorilor !
Postat 07 Iunie 2017, 21:31 de TDS
guvernanților, SĂ VĂ FIE RUȘINE!
GUVERNANȚII=DEPLORABILI
Postat 07 Iunie 2017, 21:14 de ADINA
de ce acestor oameni frumosi de la care asteptam atat bucurie le SCHIMONOSITI SUFLETELE CU SARACIA, dragi guvernanti?
P.S. NU IMI SUNT DRAGI DELOC GUVERNANȚII
Postat 07 Iunie 2017, 21:13 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON