URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2019, 08:20

Apele fac ravagii în Bihor: În doar câteva ore, pompierii au avut 60 de misiuni de salvare a unor persoane, inclusiv copii, şi de evacuare a apei din gospodării (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii militari bihoreni au avut 60 de intervenţii de salvare de persoane şi evacuare a apei din gospodării, în doar câteva ore, în noaptea de joi spre vineri, în urma furtunilor abundente şi revărsărilor de ape din râuri. 

Până vineri dimineaţa, la ora 5, echipajele de pompieri ale Detașamentului Marghita, Detașamentelor 1 și 2 Oradea, Stației Aleșd, Stației Săcueni, Gărzii de Intervenție Tinca și Gărzii Sălard, în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU) din unitățile administrativ-teritoriale afectate de inundații, au desfășurat peste 60 de misiuni de salvare de persoane și evacuare a apei din gospodării situate în 28 de localități: Aleșd, Păulești, Cuieșd, Vintere, Sălard, Șușturogiu, Burzuc, Sârbi, Bălaia, Ineu de Criș, Almașu Mic, Valea Mare, Borod, Picleu, Uileacu de Criș, Gheghie, Cornițel, Urvind, Tileagd, Borod, Botean, Lugașu de Jos, Subpiatră, Brătești, Copăceni, Fegernic, Ianca şi Sarcău.

În Burzuc, pompierii Detașamentului 1 Oradea au evacuat trei persoane, în Lugașu de Jos, SVSU a intervenit pentru evacuarea a 10 persoane, iar în Șușturogiu, pompierii Gărzii Sălard au acționat pentru evacuarea a patru adulți și trei copii (video)

Imaginile surprinse în zonele afectate de inundaţii arată cum mai multe case, străzi şi câmpuri sunt pline de ape. 

(Imagine din Borod, sursa: Alesdonline.ro)

De asemenea, pe DN1, în zona Şinteu, şoseaua a fost blocată de arbori care au căzut în urma intemperiilor (foto).

Şi locuitorii din comuna Ineu s-au trezit cu străzile inundate (foto). Unii dintre ei au apă şi în gospodării.

Merită precizat că, în contextul fenomenelor meteorologice periculoase și a avertizărilor hidrologice Cod Portocaliu, în scopul protejării populației din zonele cele mai expuse riscurilor generate de fenomenele avertizate - Aleșd, Borod, Calea Mare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” a transmis prin Sistemul Național RO Alert, mesajul de avertizare ”Alertă extremă. Atenţie, viitură, revărsare de apă! Adăpostiţi-vă în zone / locuri înalte!”.

Pentru optimizarea intervenției, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” a fost activată, în noaptea de joi spre vineri, grupa operativă, fiind totodată suplimentate efectivele de pompieri prin creșterea capacității operaționale la nivelul mai multor subunități în raioanele de intervenție ale cărora s-au înregistrat efecte ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

De asemenea, potrivit reprezentanţilor ISU Crişana, au fost dispuse măsuri pentru asigurarea permanenței la nivelul autorităților administrației publice locale și informarea populației din toate zonele afectate.

(Video din Uileacu de Criş, sursa: alesdonline.ro)

Evoluţia fenomenelor hidrometeorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, echipajele de pompieri acționând în continuare în teren pentru a asigura siguranța cetățenilor, au transmis reprezentanţii ISU Crişana.

Totodată, aceştia fac acel la cetăţeni, având în vedere creşterea debitelor pe anumite râuri, să nu se apropie de malurile acestora şi să nu încerce să le traverseze prin apă.

UPDATE:

Vineri dimineaţa, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au transmis o informare privind situaţia hidrologică din Bihor.

"Având în vedere situaţia hidrometeorologică din ultimele 48 de ore în județul Bihor s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte minore de inundaţii locale și creşteri de debite şi niveluri pe râurile Crișul Repede și Barcău", au arătat aceştia.

Totodată, ABA Crişuri menţionează că, pe parcursul nopții de joi spre vineri, în bazinele aflate sub avertizări meteo și hridro au căzut cantități însemnate de precipitații. Mai precis, "în zona localităților Botean, Ineul de Criș și Aleșd a ploat, în mai puțin de două ore aproape 50 l/mp. În aceste condiții nivelul afluenților valea Botean și valea La Arini au crescut de așa manieră încât acumulările nepermanente Botean I și Botean II au intrat in funcțiune".

Ambele acumulări au funcționat la capacitate maximă, au menţionat reprezentanţii ABA Crişuri, fiind supravegheate toată noaptea de abgajații instituţiei. "Prin aceste acumulări s-a evitat inundarea localităților Botean și Ineul de Criș", a susţinut ABA Crişuri.

Totuşi, străzile din Ineu de Criş au fost inundate, ba şi curţile, cu apa adunată în urma furtunilor.

De asemenea, ABA a precizat că precipitaţiile au creat probleme și în localitatea Sălard, unde în noaptea de joi spre vineri au căzut 60l/mp. "O rupere de nori a creat probleme în localitate astfel că am dispus ca echipele ABA Crișuri să intervină cu pompe pentru a remedia situația”, a precizat Sorin Guler, directorul instituţiei.

În jurul orei 10, apele erau în retragere, dar "se menține alerta și monitorizarea specială până la normalizarea situației". 
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON