URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2017, 18:17

Aniversare cu lacrimi. Spitalul CFR a împlinit şapte decenii de la înfiinţare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul CFR a devenit septuagenar. Peste 100 de cadre medicale, angajaţi şi foşti angajaţi, au luat parte vineri, în sala mare a Primăriei, la aniversarea a şapte decenii de la înfiinţarea Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea.

"Doresc să mulţumesc foştilor, dar şi actualilor angajaţi ai spitalului CF Oradea. Fără dumneavoastă, acest spital nu ar funcţiona", a declarat în deschiderea evenimentului managerul spitalului Mircea Huniadi.

Cel mai emoţionat moment l-a constituit însă alocuiţiunea fostului director Foldeş Adalbert. Cu lacrimi în ochi, medicul, care a slujit spitalul vreme de patru decenii din cele şapte câte numără instituţia, a cerut asistenţei să îşi amintească de foştii colegi.

"Să începem cu un minut de reculegere pentru cei care nu mai sunt printre noi", a cerut medicul, lucru care s-a şi întâmplat.

"Nevoia era mare!"

Foldes a depănat amintiri din istoria spitalului începând din anul 1947, când acesta funcţiona ca şi centru de sănătate pentru muncitorii feroviari în clădirea fostului cinematograf Crişana din strada Republicii.

"În acel loc s-au organizat şi examinările de siguranţa circulaţiei, care încet au devenit de importanţă majoră pentru cei care au lucrat la Căile Ferate. Nevoia era mare! Când eu am venit, depoul din Oradea avea peste 1.600 de salariaţi", a povestit medicul.

Zece ani mai târziu, instituţia s-a mutat peste drum, în actuala clădire, care până în 1957 a adăpostit o şcoală a CFR-ului.

Treptat, pe lângă calea ferată spitalul a început să deservească şi alte unităţi cu nevoi speciale cum ar fi Poşta, Întreprinderea de Transport Auto, carierele de piatră sau marmură şi altele.

"Supravegherea preventivă este extraordinar de pretenţioasă. Nu pleca în cursă mecanic de locomotivă sau ajutor de mecanic până nu s-a făcut controlul medical", a spus Foldes.

După 1989, odată cu desfiinţarea Casei Transportatorilor, care finanţa unităţile medicale de profil, şi apariţia concurenţei în domeniul analizelor medicale pentru transportatori, spitalul şi-a pierdut treptat din importanţă.

"Nu mai avem CFR..."

Numărul pacienţilor spitalului a scăzut odată cu trecerea anilor, nu pentru că CFR-iştii ar fi mai sănătoşi, dar sunt tot mai puţini.

"Odată, Spitalul CFR din Oradea era la concurenţă cu Spitalul Judeţean. Acum nu mai este. Problema este că nu mai avem CFR, nu mai există ITA, că angajaţii lucrează în condiţii la nivelul anului 1975, ceea ce nu mai este sacrificiu, este eroism", şi-a elogiat colegii managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Gheorghe Carp.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul, printre alţii, city-managerul Dacian Palladi, rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, directorul CAS Bihor, Ludovic Varga, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, şi decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Adrian Maghiar.

La 70 de ani de la înfiinţare, Spitalul CF Oradea oferă asistenţă unui număr de peste 600.000 de locuitori din Bihor şi judeţele învecinate. Activitatea instituţiei se desfăşoară în patru clădiri distincte: Staţionarul Oradea, Punctul de lucru Satu Mare, Ambulatorul de Specialitate Oradea şi Ambulatorul de Specialitate Satu Mare. Staţionarul orădean numără 161 de paturi structurate pe trei secţii şi nouă compartimente, deservite de două laboratoare. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De cine e detinut spitalul CFR?
Si nu il transfera la primaria oradea? sau sa fie preluat de ceva privati, sa fie concurenta in piata.
Postat 30 Iunie 2017, 23:15 de unu
hop, ce cautau maghiar si bungau la aniversare?
Numai de Bungau si de Maghiar era nevoie acolo! Doi penali, doi indivizi fara onoare. Locul lor e la puscarie, nu la aniversari.
Postat 30 Iunie 2017, 22:22 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON