URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2019, 10:37

Activitatea parchetelor şi instanţelor din Bihor, blocată de un protest al grefierilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Activitatea instanţelor şi a parchetelor din județ este blocată, miercuri dimineaţă, timp de două ore, ca urmare a unui protest iniţiat de grefieri la nivel național, inclusiv în Bihor.

Oamenii au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva soluţiei adoptate de Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor în ce priveşte abrogarea pensiilor de serviciu şi pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar.

Cei aproximativ 100 de grefieri adunaţi în faţa palatului de justiţie din Oradea nu permit intrarea niciunui justiţiabil, pentru că întreaga activitate a instanţelor, inclusiv cea de registratură şi arhivă sunt blocate.

Situaţia este similară şi la parchete, unde grefierii au blocat de asemenea activitatea, la nivelul întregului județ.

Protestul este programat între orele 10 şi 12, dar manifestanţii spun că, dacă decizia nu se va schimba, vor intra în grevă generală.

"Să citească în Dex"

„Factorii decizionali care nu ştiu ce înseamnă pensie specială să citească în DEx şi să vadă diferenţa. Pensii speciale s-au dat consilierilor judeţeni, celor din primării, care n-au nici 10 ani vechime, toţi angajaţi politic", a acuzat Camelia Mesaros, vicepreşedinta Asociaţiei Grefierilor din România (AGR) şi grefieră în cadrul DIICOT Oradea.

Potrivit acesteia, grefierii se află într-o situaţie ingrată, cu salariile plafonate până în 2022, ceea ce a făcut să nu îşi poată încasa nici drepturile câştigate în instanţă. "În presă se vehiculează că noi avem salarii foarte mari. O bibliotecară care lucrează 8 ore, are 6000 lei. O grefieră cu studii superioare are puţin peste 5000. Am avut drepturi care ne-au fost tăiate ilegal, le-am recâştigat în instanţă şi ni le dau înapoi cu ţârâita. Deşi sunt decizii definitive, irevocabile, executorii, nu sunt puse în aplicare tocmai de onor Justiţia. De ce? Nu pot să ne bage în salariu acele procente obligatorii întrucât suntem cu salariul plafonat", susţine Mesaroş. 

Grefierii sunt hotărâţi să blocheze întregul sistem judiciar dacă nu li se va face dreptate. "Nu mai suntem cârpa nimănui. Dacă nu se rezolvă situaţia, intrăm în grevă generală şi blocăm activitatea Parchetelor şi instanţelor, blocăm toată comunicarea în ECRIS, vom vedea ce vor face cu cetăţenii care nu-şi vor mai putea urmări nici măcar procesele pe portal. Am fost răbdători, am parcurs toate etapele prevăzute de Legea dialogului social. Nu ne interesează că nu vom fi plătiţi, oricum avem un salariu infect. Să lucreze cei care vor şi care au hotărât această mizerie referitoare la noi", a mai spus grefiera.

Preşedinta AGR din Curtea de Apel Oradea, Daniela Cociubei, este hotărâtă să se îndrepte împotriva Statului român într-un proces de pretenţii în cazul în care actul normativ care prevede abrogarea pensiilor speciale va rămâne în vigoare. "Eu am 30 ani vechime, mi-am asumat interdicţiile în ideea că, la pensionare, voi avea o pensie decentă. Dacă vor să ne elimine pensia de serviciu, să ne elimine şi incompatibilităţile. În cazul meu, voi solicita despăgubiri pentru cei 30 ani, pentru tot", a declarat Cociubei.

În dezbateri

Camera Deputaților are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Camera Deputaților este for decizional pe proiectul de lege.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat, marți, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.

Asemenea manifestări au loc, miercuri, în toată ţara, după cum a anunțat anunță Sindicatul Grefei Judiciare. Începând cu ora 10, peste 6000 de grefieri au ieșit în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel naţional, pe timpul activităţii Plenului Camerei Deputaţilor.

„Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019”, subliniază sursa citată.

Sindicaliștii grefierilor susțin că, deși Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților miercuri.

„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze o primă acțiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, conchide Sindicatul grefierilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cât de tâmpit/ă și de jigodie poți fi ...
... ca să protestezi în favoarea pensiilor speciale, nemeritate, în afara cadrului legal de organizare a unui protest ?!?
Postat 19 Decembrie 2019, 10:04 de CrisDumi
Statul sunt eu
Cea mai eficienta institutie din romania:Justitia.In toate formele ei.In slujba cetateanului,pentru o tara frumoasa, moderna.Merita toti banii...
Postat 18 Decembrie 2019, 20:24 de excalibur
speciali?
Cu ce se considera ei mai speciali de au nevoie de pensie speciala?
Postat 18 Decembrie 2019, 12:53 de unul
Pentru ce?
Pentru ce protestează acești grefieri? Știu ei oare că militarii nu au acest drept al grevei?
Postat 18 Decembrie 2019, 11:49 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON