URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2015, 16:20

Universitatea din Oradea are patru laboratoare de inginerie nou-nouţe, dotate inclusiv cu tehnică mobilă pentru decontaminarea solului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua de joi a fost una de sărbătoare la Universitatea din Oradea. Din multitudinea de proiecte europene pe care le derulează cele 15 facultăţi şi pentru a căror susţinere Universitatea s-a şi împrumutat de la bănci, unul şi-a arătat roadele, dovedindu-se de-a dreptul benefic pentru instituţie.

Atât pentru că a dus la reabilitarea completă a unei clădiri abandonate şi dărăpănate din rândul celor care au aparţinut Armatei, cât şi pentru că le oferă profesorilor şi studenţilor Universităţii 4 laboratoare nou-nouţe, dotate cu aparatură modernă.

Finalizarea proiectului "Creşterea capacităţii de cercetare – dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în inginerie electrică", derulat de Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei prin managerul de proiect Francisc-Ioan Hathazi, a fost marcată joi, printr-o festivitate la care au luat parte zeci de cadre didactice şi studenţi, îndeosebi de la facultatea cu pricina.

Reţele pentru campus

"Acest proiect promite foarte multă cercetare la nivelul anului 2015", a spus rectorul Constantin Bungău, în deschiderea evenimentului. Bungău şi-a lăudat colegii pentru munca depusă, dar mai cu seamă pentru rezultatele concrete pe care le lasă Universităţii. "Am ţinut ca acest proiect să fie în această locaţie (n.r. una din clădirile cele mai îndepărtate din campusul B, aflat vizavi de campusul central) dintr-un motiv simplu: am gândit să aducem facilităţile în acest campus, cu banii din proiect", a precizat rectorul.

Mai precis, proiectul s-a derulat într-una din ultimele clădiri din şirul de construcţii care au aparţinut Armatei şi pe care Consiliul Judeţean, pe vremea când era condus de Radu Ţîrle, le-a trecut în proprietatea Universităţii, condusă atunci de rectorul Cornel Antal, prezent şi el la evenimentul de joi. Această zonă a campusului are acum reţelele de utilităţi trase, aşa că Universităţii îi va fi mai uşor să reabiliteze şi restul clădirilor, aflate într-o avansată stare de degradare.

Tehnică fixă şi mobilă

Hathazi a făcut apoi o prezentare a proiectului în valoare de 7 milioane de lei, fără TVA. Din această sumă, 4,7 milioane de lei au reprezentat cheltuielile cu aparatura necesară dotării a 4 laboratoare nou înfiinţate: Laborator de Cercetare Supraconductori şi Sisteme Supraconductoare, Laborator Cercetare Tehnologii cu Microunde şi Procese Inovative, Laborator Cercetare Aparatură Electrică, Sisteme de Ventilaţie şi Tehnica Frigului şi Laborator de Cercetare Softuri Specifice Aplicaţiilor Inginereşti.

În cadrul acestor laboratoare, universitarii au achiziţionat şi un laborator mobil de decontaminare a solurilor impregnate cu diferite substanţe chimice, folositor, de pildă, în cazul solurilor contaminate de exploatările miniere.

"Ne-am dorit aceste echipamente şi am ţinut să le avem. Nu am distribuit sumele rămase de la achiziţii de proiecte în alte părţi, ci doar în noi achiziţii", a precizat Hathazi. Managerul a mai spus că pentru lucrările de construcţii, care de fapt au presupus reabilitarea din temelii a clădirii, proiectul a prevăzut suma de 1,3 milioane de lei.

Noile laboratoare vor fi folosite atât de cadrele didactice ale Universităţii, cât şi de studenţi, îndeosebi de masteranzi şi doctoranzi, care acum au la dispoziţie infrastructura de ultimă oră necesară cercetării.

Vizibil mândru de proiect, rectorul Constantin Bungău a mai precizat că săptămâna viitoare universitarii şi partenerii lor vor fi invitaţi la o festivitate similară, în cadrul căreia se vor inaugura alte laboratoare de cercetare create şi dotate cu bani europeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
UO si decontaminarea solului
Ia uite ce citm: "tehnică mobilă pentru decontaminarea solului"... Sa inteleg ca incepand cu anul viitor, Universitatea se va implica SI in GESTIONAREA SITUATIEI cu terenurile fostului CET 2 si a Fabricii de Alumina? Se poate un parteneriat public privat cu detinatorii acelor terenuri, astfel valoarea lor crescand si putand fi reintroduse in curcuitul econonomic al orasului??????
Postat 04 Decembrie 2015, 08:46 de OradeaCivitas
Cenzura ???
Acum 3 ani il făceați "masturbatorul" de serviciu si acum ma cenzurați ? Ia mai uitați va la ce articole aveați tot la voi in ziar: ?&categ_id=&categ_name=&news_id=104099&action=display_news
Postat 03 Decembrie 2015, 20:47 de justice4all
Bravo
Salvarea orasului de la U Oradea va veni.Indiferent de culoarea politica universitatea ar trebui sa fie prioritate 0. Este singura sansa a orasului pe term lung.
Postat 03 Decembrie 2015, 19:23 de gigi1
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON