URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2014, 15:50

Încep examenele scrise ale Bacalaureatului (FOTO)

Încep examenele scrise ale Bacalaureatului (FOTO) Ca să demonstreze transparenţa, Ministerul Educaţiei a decis ca anul acesta membrii comisiilor de Bacalaureat să fie traşi la sorţi în şedinţe publice. Astfel, şeful IŞJ Bihor, Nicolae Avram (foto) a fost cel care a "decis" norocul dascălilor care şi-au depus cererile pentru a face parte din aceste comisii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Emoţii pentru absolvenţii de liceu, căci luni trebuie să se prezinte la prima probă scrisă a Bacalaureatului, cea la limba şi literatura română.

Potrivit inspectorului şcolar general interimar, Nicolae Avram, în Bihor sunt înscrişi la acest examen 4.847 de elevi. Ei vor da Bacalaureatul în cele 17 centre organizate în Bihor.

"Elevii vor fi supravegheaţi video şi de cel puţin doi asistenţi în fiecare sală. În plus, comisia judeţeană de Bacalaureat va monitoriza examenul în întreg judeţul şi avem trei monitori de la Ministerul Educaţiei", a declarat Avram sâmbătă, pentru BIHOREANUL.

Cu excepţia preşedinţilor, care sunt stabiliţi la Ministerul Educaţiei, membrii fiecărei comisie de Bacalaureat au fost traşi la sorţi sâmbătă, la sediul IŞJ Bihor, în premieră într-o şedinţă publică. Astfel, de faţă cu jurnaliştii, dar şi cu reprezentanţi ai părinţilor, ai elevilor ori ai sindicaliştilor bihoreni, membrii Comisiei Judeţene de Bacalaureat, prezidată de Avram, au stabilit vicepreşedinţii, secretarii, membrii şi profesorii asistenţi din rândul dascălilor care şi-au declarat dorinţa de a face parte din aceste comisii.

Examenele scrise ale Bacalaureatului vor continua marţi, cu proba la limba şi literatura maternă şi miercuri cu proba obligatorie a profilului. Vineri, absolvenţii de liceu vor susţine ultimul examen, cel la alegere. Notele liceenilor vor fi afişate pe 7 iulie, până cel târziu la ora 12. Contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 11 iulie.

Anul trecut, la Bacalaureat s-au prezentat 6.230 de absolvenţi de liceu din Bihor. Rata de promovare a fost de 69,24% în sesiunea de vară, respectiv 25,45% în sesiunea de toamnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
succes!
SUCCES!
Postat 29 Iunie 2014, 22:10 de parinte
corectitudine?
Oricum, cine invata, invata pentru el.
Postat 29 Iunie 2014, 22:07 de bihorean
succes!
Succes tuturor elevilor! Cine invata oricum va ajunge departe pt ca invata pentru el.
Postat 29 Iunie 2014, 22:06 de parinte
corectitudine?
Oare cand vom asista la un examen corect? Cand vor fi promovate adevaratele valori?Nu cred ca prea curand.Cat timp vor exista oameni care se ocupa cu afaceri de pe urma examenelor , gen Dan Dumitrache de la Stei , cu siguranta ca nu se va vedea adevarata valoare a elevilor.Deja la Beius si la Stei e "aranjat" examenul de matematica.E corect?
Postat 29 Iunie 2014, 21:57 de bihorean
circ si paine
Inca o masura politieneasca corectiva, tipic adn-ului balcanic. Nu facem nimic sa prevenim comportamentul deviant al adultilor sau nivelul scazut al pregatirii copiilor. Doar pedepsim, e mai usor si mai de efect! Ce spuneti de plasarea a doua cadre militare inarmate in fiecare sala de examen? Dar de detectoare de echipamente electronice? Un control rectal preventiv? ...
Postat 29 Iunie 2014, 10:02 de Ptolomeu
succes !
Sperăm ca DNA-ul şi parchetele să îşi facă treaba din nou şi să se mai termine odată cu circul, să avem plină țara de proşti cu diplome care, mai grav, peste câțiva ani vor fi absolvenți de medicină, drept, etc.
Postat 28 Iunie 2014, 18:28 de bihoreanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON