URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2018, 22:31

Comemorarea Revoluţiei, la Oradea: Noţiunea de "penal" va fi desfiinţată, dar s-ar putea ca noi, cei care protestăm, să devenim vinovaţi! (FOTO / VIDEO)

Aproximativ 20 de persoane au fost prezente, sâmbătă seară, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, pentru a lua parte la comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989, dar şi pentru a protesta împotriva actualei clase politice.

La fel ca în alte seri, oamenii s-au strâns la statuia Ostaşului Român, cu câteva pancarte, cu steagul UE şi cu tricolorul. Au fost aceiaşi protestatari ca-n alte dăţi, cu mici excepţii, orădeni care li s-au alăturat ori i-au părăsit pe parcurs.

Între manifestanţi s-a numărat şi revoluţionarul Gheorhe Bochiş, fluturând tricolorul cu stema comunistă decupată. "Am luptat pentru aceste idealuri, pentru ca poporul român să fie liber, să aibă parte de democraţie, stat de drept. Ceea ce, după 29 de ani, regretăm că nu s-a înfăptuit. Probabil că generaţia tânără va reuşi să ducă idealul nostru, al revoluţionarilor, ceea ce am făcut noi. Atunci, să ştiţi că au murit mulţi tineri pentru libertatea pe care o avem într-o măsură oarecare. Şi spun, după 29 de ani, că e necesar punctul 8 de la proclamaţia de la Timişoara: fără comunişti în conducerea statului român. Fără penali", a spus Bochiş, cel care, în 1989, a reuşit să arboreze drapelul fără stema comunistă pe clădirea Primăriei Oradea.

Supravegheaţi îndeaproape de un echipaj de jandarmi, oamenii au discutat paşnic despre sacrificiile făcute de eroii revoluţiei, dar şi despre ”ordonanţa lăcomiei", dată cu o zi mai devreme de guvernanţi, respectiv despre cea a amnistiei, pe care reprezentanţii Puterii vor să o adopte de urgenţă.

În timp ce două lumânări străjuiau pe soclul statuii în amintirea celor căzuţi în decembrie 1989, dintr-o boxă aşezată la baza acestuia răsunau cântece precum "Amintiri cu haiduci" ori "Vino, Doamne", de la Valeriu Sterian, şi "Imnul golanilor", a lui Cristi Paţurcă, devenit un simbol al Revoluţiei.

"Am ieşit pentru ceea ce am ieşit din ianuarie 2017, într-un fel - apropo de ce se aude în fundal - pentru ceea ce s-a ieşit în 1989. Până la urmă, este vorba despre libertatea noastră, de drepturile noastre, de visul nostru de a trăi într-o Românie europeană. Încercăm, prin protestul din seara asta, să atragem atenţia, să sensibilizăm lumea că ceea ce se întâmplă acum este deosebit de grav. Pe lângă ameninţarea pe care o reprezintă Ordonanţa cu amnistia şi cu graţierea, a ieşit acum şi ordonanţa lăcomiei, ale cărei efecte le vom vedea în perioada următoare", a spus Alin Dobai, unul dintre organizatorii evenimentului, subliniind că deciziile Guvernului de acum reprezintă o "tentativă" de întoarcere la ceea ce a fost înainte de 1989. "Aproape că noţiunea de penal va fi desfiinţată. Sau primeşte o altă semnificaţie, potrivit căreia s-ar putea ca noi, cei care protestăm acum aici în stradă, să devenim vinovaţi", a arătat el.

"Ar trebui lumea să se trezească. Somnul naţiunii naşte monştri", a conchis un alt protestatar cunoscut în Oradea, Vasile Dumitriu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
-
Iata ce scrurt e drumul de la revolutionar la sustinator al unui sistem securist.
Postat 23 Decembrie 2018, 14:07 de 1x1
!!!
Revoluția nu se comemoreaza! Se celebrează. Așa a zis W. despre Mica Unire....EROII, da, sunt comemorati...
Postat 23 Decembrie 2018, 07:31 de prostea
Gelu Voican Voiculescu, Inculpat pentru crimele de la Revoluție, plătit de stat cu 2000 de euro pe lună.
Da, toți sunt nevinovați până când nu se demonstrează opusul în justiție. Problema e la acel "până când". Și Vișinescu a luat ditamai pensia tot "până când". Acest "până când" ține în România vreo 30 de ani de la comiterea faptei. Timp în care trai neneacă pe banii victimelor. Să fie învățătură de minte pentru fraierii care își dau viața la revoluții în loc să dea în cap. Platim si la Oradea un colonel cu 3000r de euro pe luna! Da! Mai mult decat pe Gelu Voican Voiculescu! E vorba de colonelul Ioan Rosie fost comandant al STS Bihor, care are o pensie de 2000 euro pe luna si un bonus social de la Primaria Oradea de expert IT de 4500 lei pe luna! Degeaba au reclamat colegii ca nu si-a declarat apartenenta la masonerie cat a fost ofiter activ desi legea spune ca declararea este obligatorie, in Romanica toți sunt nevinovați până când nu se demonstrează opusul în justiție!
Postat 22 Decembrie 2018, 23:13 de QpqDornq
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON