URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
În aproape trei decenii scurse de când şi-a schimbat prima oară denumirea, PSD a avut câteva figuri iconice. Între ele, după Ion Iliescu, cel "sărac şi cinstit", la loc de seamă a fost mereu Ecaterina Andronescu, cea "săracă şi citită". Universitar, chimistă pe bune, nu ca Leana, rector al Politehnicii din Bucureşti, de două ori preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor şi de trei ori ministru al Educaţiei (sub Năstase, Boc şi Ponta), Doamna Cati s-a bucurat în partid de o popularitate reală, nu confecţionată.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, secole de-a rândul, şi-au luat-o pe coajă din toate poziţiile de la cotropitorii străini, românii şi-au câştigat libertatea de a fi bătuţi de instituţiile propriului stat: Miliţia, Securitatea, Armata, Poliţia, ocazional şi de forţele para-militare ale minerilor. Ultima intrată în păruiala generală asupra poporului căruia i s-a urcat democraţia la cap este Jandarmeria Română.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
21 August 2017, 18:40

Regulament.... cu cântec! Dezbaterea pe teme de urbanism din Oradea, "sabotată" de spectacolul folcloric din Piaţa Unirii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala mare a Primăriei a găzduit, luni, dezbaterea publică pentru revizuirea regulamentului de urbanism al Oradiei, la care au luat parte directorul Instituţiei Arhitectului Şef, Antonina Buruiană, adjuncta Adriana Lipoveanu şi două funcţionare, respectiv câteva zeci de orădeni, dar şi consilierii locali Liviu Sabău Popa, Adrian Stângă (ambii PSD), Kis Gabor (UDMR), respectiv fostul consilier PNL, arhitectul Cristian Puşcaş.

Muzică fără dans

Întâlnirea a fost moderată de arhitectul şef Antonina Buruiană, care a explicat că revizuirea regulilor de urbanism este necesară pentru că Planul Urbanistic General, votat de Consiliul Local anul trecut, nu poate fi aplicat. Numai că discursul lui Buruiană a fost întrerupt minute în şir, pentru că muzica din Piaţa Unirii, unde avea loc Carnavalul Florilor, a cântat şi în difuzoarele din Primărie!

Întreruperea a avut loc taman când arhitectul şef al Oradiei explica modificările propuse în regulament. Dintr-o dată, în difuzoare a început să răsune muzică populară, cântată de o voce de copilă. Scoşi din amorţeală, orădenii au început să râdă, ba chiar unii au aplaudat, ce-i drept, mai timid, când prima melodie s-a terminat. Inclusiv Buruiană a izbucnit în hohote de râs, mai cu seamă că nu se găsea nimeni prin preajmă care să ştie de ce a apărut problema şi să o remedieze.

Într-un final, după două melodii de higheghe, părea că problema de interferenţe a fost remediată, iar dezbaterea a fost reluată. Culmea, însă, jumătate de oră mai târziu discuţiile au fost din nou întrerupte. De data aceasta, un tânăr a făcut un cover după Bruno Mars, dar nu i-a mai amuzat la fel de tare pe participanţii la dezbatere. Din contră, majoritatea s-au arătat iritaţi că discuţia este întreruptă. Reprezentanţii Primăriei n-au avut de ales decât să oprească difuzoarele şi microfoanele din sală, ca oamenii să poată relua discuţiile.

PUZ cu blocaje

Cei mai mulţi dintre orădenii prezenţi la dezbatere au avut de discutat probleme personale, de care se lovesc în timp ce încearcă să ridice anumite construcţii în oraş. Motiv pentru care, pe bună dreptate, Antonina Buruiană a şi precizat că se simte la o "uriaşă şedinţă de audienţe", nu la o dezbatere a unor reguli generale.

Alţii au ridicat probleme care, culmea, prin modificările propuse se rezolvă, motiv pentru care arhitecta le-a reproşat că nu şi-au făcut temele, în timp ce unii dintre cei prezenţi au vorbit despre statuile pe care le doresc în oraş ori despre sensurile giratorii neamenajate eficient. Buruiană le-a explicat însă că aceste probleme nu ţin de regulamentul de urbanism şi le-a cerut tuturor celor care au luat cuvântul să rămână pe tematica întâlnirii, şi anume revizuirea regulamentului de urbanism, precizând că aceste modificări se impun pentru că Planul Urbanistic General al Oradiei, votat în 2016 de Consiliul Local, se dovedeşte inaplicabil.

"La actualizarea PUG s-a constatat o imposibilitate în aplicarea lui pe o suprafaţă foarte mare. În sensul că, indiferent ce vrei să faci, nu poţi. Aici nu e vorba de facilitarea unor dezvoltatori imobiliari particulari, aşa cum s-a exprimat în scris unul dintre participanţii la această dezbatere, ci despre facilitarea unei dezvoltări normale, impuse de cadrul economic şi social, a întregului oraş", a declarat Buruiană. Drept urmare, Primăria vrea acum să rezolve o parte din aceste "blocaje", prin modificarea regulamentului de urbanism.

Despre cât de prost făcut este PUG-ul, Buruiană a lăsat doar să se înţeleagă, precizând că, deşi ar fi nevoie de o modificare integrală a acestuia, ea ar dura circa 3 ani, timp în care s-ar bloca activitatea de autorizare de construcţii în Oradea. "Intenţia Primăriei este să rezolve o mare parte din aceste blocaje într-o primă etapă, astfel încât să nu fie necesară reluarea întregii avizări a PUG", a precizat arhitecta şefă.

"Anomalii" la remediere

Buruiană s-a referit la câteva dintre deficienţele PUG-ului Oradiei. "Studiul de risc, care e studiu de fundamentare a PUG, a fost elaborat superficial, ca să nu zic mai mult. Nu este conform cu realitatea, nu a ţinut cont nici de documentaţiile elaborate anterior, s-au creat nişte anomalii, paradoxuri şi blocaje majore", a spus Buruiană, fără a detalia însă aceste "anomalii".

De asemenea, arhitecta şefă a precizat că, în zonele de urbanizare, PUG prevede o soluţie occidentală, care nu poate fi aplicată însă în Oradea: constituirea unor asociaţii ale proprietarilor din aceste zone, comasarea terenurilor şi reparcelarea acestora astfel încât 10% din suprafaţă să devină spaţii verzi, iar până la 25% să fie terenuri de utilitate publică, precum drumuri ori parcări. "Această procedură nu are cum să funcţioneze în România", a spus Buruiană. Drept urmare, Primăria propune derogări, astfel încât amplasarea spaţiilor verzi şi a construcţiilor de utilitate publică să se decidă prin planurile urbanistice zonale.

O altă problemă majoră menţionată de arhitect a fost că harta riscului de alunecare a Oradiei, care prevede, de exemplu, zonele cu risc mare de alunecare, unde nimic nu se poate construi, nu are criteriile precizate. "Harta a fost făcută pe criterii pe care nu le putem identifica. Motiv pentru care se intervine şi se propune ca, în cazul terenurilor cu risc maxim, să se facă o expertiză geotehnică prin care să se dovedească dacă într-adevăr sunt pe o zonă cu risc maxim", a explicat directoarea Instituţiei Arhitectului Şef din Primărie.

Pe de altă parte, Buruiană a precizat că, deşi va fi modificat, regulamentul de urbanism nu va schimba sub nicio formă actualele prevederi privind zonarea Oradiei, iar zonele prevăzute de PUG îşi vor păstra destinaţia. De pildă, zonele care acum sunt ALV (zone agricole în intravilan, livezi şi vii) vor rămâne aşa şi după revizuirea regulamentului.

Săgeţi cu acuzaţii

Totodată, Buruiană n-a ezitat să arunce mai multe săgeţi asupra celor care au realizat PUG-ul, firma Planwerk Cluj, menţionând inclusiv că în urmă cu mai bine de o lună reprezentanţii companiei au fost invitaţi la dezbaterea de la Oradea, dar au anunţat abia cu câteva zile în urmă, telefonic, că nu vor veni. "Puteau să trimită şi femeia de serviciu, întrucât această documentaţie afectează întreg oraşul", a spus Buruiană.

Mai mult, arhitecta – care ocupă funcţia de şefie din Primărie de nici două luni – a lăsat să se înţeleagă că nici reprezentanţii Primăriei n-au fost pregătiţi pentru noul PUG, ba chiar că nici nu l-au analizat cum trebuie. "Nici Primăria nu şi-a dat seama de implicaţiile PUG", a menţionat Buruiană, abţinându-se însă să facă alte remarci.

Dezbaterea s-a încheiat după mai bine de trei ore, cu promisiunea reprezentanţilor Primăriei că propunerile pertinente enunţate luni se vor regăsi în forma revizuită a regulamentului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
NORMALITATE
Și a fost o întâmplare!? Eu zic că NU! Adică vine nesuferita Antonina să o lovească pe favorita lui Bolojan, Adriana Aurora ? Păi? Ce e asta?
Postat 22 August 2017, 00:30 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Prima ediţie a Crosului Cetăţii, un succes. Peste 250 de participanţi, cei mai mici dintre ei îmbrăcaţi în supereroi (FOTO/VIDEO)
 • Ziua Diasporei: Loredana şi-a cântat hiturile şi a plusat cu o piesă bihorenească învăţată de la Cornel Borza, pe scena din Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON