URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2016, 21:53

Poftiţi în casa Darvas - La Roche! Orădenii pot vizita vila ce va deveni muzeu Art Nouveau (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea are un nou obiectiv turistic important. În Vila Darvas - La Roche, din strada Iosif Vulcan, s-a încheiat prima etapă de lucrări menite să o transforme în muzeu Art Nouveau, iar porţile au fost deschise în faţa curioşilor.

Evenimentul a avut loc joi seară, în prezenţa a numeroşi invitaţi care au umplut casa cum probabil de mult nu s-a mai întâmplat. Fie că ştiau sau nu la ce să se aştepte, toţi au inspectat fiecare metru al casei şi au apreciat frumuseţea ei, dovedită fără echivoc în tavanele decorate cu stucaturi unice şi delicate ori în vitraliile colorate. Printre cei prezenţi s-au numărat episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drince, omologul său greco-catolic, Virgil Bercea, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, viceprimarul Huszar Istvan, şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.  

Amfitrioane au fost Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, ONG finanţat de Primăria Oradea, şi criticul de artă Ramona Novicov, două dintre coordonatoarele proiectului de transformare a vilei în muzeu.

Expoziţie "acasă"

Prima parte a evenimentului s-a desfăşurat exclusiv la parterul vilei, unde a fost montată expoziţia itinerantă "Art Nouveau şi Natura", care nu întâmplător se află acolo: este plimbată prin Europa de Reţeaua Oraşelor Art Nouveau, la care şi Oradea a aderat, şi care are menirea să promoveze oraşele în care turistul se poate desfăta cu bogăţia acestui stil arhitectural. Cum vila Darvas - La Roche are ambiţia să devină oficial Muzeu Art Nouveau, era firesc să fie şi gazda expoziţiei care demonstrează relaţia strânsă care i-a legat pe arhitecţii stilului de natura înconjurătoare.

Planşele, fotografiile şi picturile expoziţiei au fost expuse în birourile şi cantina pe care le folosea clubul FC Bihor. "Sunt încântată să cunosc bogăţia Art Nouveau a Oradiei. Acest oraş promite mari satisfacţii", a spus coordonatoarea reţelei europene, Anne Lise Alleaume, venită de la Bruxelles în urbea de pe Crişul Repede special pentru acest eveniment.

Preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, Adriana Lipoveanu, le-a mărturisit celor prezenţi că ideea muzeului este veche de cinci ani, iar proiectul va mai dura. În ultimele două luni, clădirea a fost doar salubrizată şi împrospătată, însă are nevoie de o reabilitare completă. "Avem nevoie de bani, de perseverenţă şi de ambiţie. Este doar primul pas", a spus Lipoveanu, precizând şi că vila a fost salvată în al 12-lea ceas de la ruinarea pentru totdeauna.

Înainte de a urca la etajul vilei, cei prezenţi au luat parte şi la lansarea cărţii "Oradea. Forme ornamentale şi simboluri în arhitectura Art Nouveau", semnată de Rodica Hârcă, specialist în conservare-restaurare, care a decedat în urmă cu doi ani. Cu sprijinul Muzeului Ţării Crişurilor, familia ei a dorit să-i publice post-mortem acest volum, iar lansarea în vila Darvas - La Roche a fost de asemenea un omagiu adus acesteia, întrucât a îndrăgit casa şi a luptat pentru conservarea ei.

Istorie pe viu

Înainte de a ajunge la etajul vilei, primii vizitatori au avut parte şi de o lecţie de istorie. Iudith Simon, moştenitoarea ultimei familii care a deţinut casa, le-a povestit puţin despre cei 59 de ani pe care i-a trăit sub acoperişul Darvas - La Roche.

Vila a fost construită între anii 1911-1912 pentru Darvas Imre, un mare întreprinzător evreu în domeniul exploatării lemnului. Numele i l-a dat o placă pusă deasupra uşii dinspre malul Crişului, pe care scria "Întreprinderea forestieră La Roche şi Darvas", Alfred La Roche fiind un bancher din Elveţia, acţionar la firma înfiinţată de Darvas. La parter erau birourile întreprinderii, iar la etaj saloanele.

Familia Simon a cumpărat-o la începutul anilor 1930, de la un avocat orădean, Sor Desző. A negociat achiziţia fratele tatălui lui Iudith, care venind la avocatul Sor, s-a îndrăgostit de fiica acestuia, aşa că a obţinut jumătate din casă prin căsătorie, în timp ce cealaltă jumătate a cumpărat-o fratele lui, tatăl lui Iudith.

Holocaustul a decimat locuitorii casei, aşa că la finele anilor 1940 în casă au mai rămas doar părinţii lui Iudith şi unchiul acesteia. Ulterior, comuniştii le-au lăsat doar trei camere de la etajul vilei. "Chiriaşii care s-au mutat aici au modificat cum au vrut, iar când au primit apartamente la bloc au plecat cu mobilă cu tot. Spuneau că au primit-o de la stat…", a povestit femeia, în faţa orădenilor.

Deschis pentru toţi

Apartamentul familiei ei a rămas însă intact, cu mobilierul original, şi aşa l-a vândut Primăriei Oradea. Astfel, când vizitatorii au urcat la etajul vilei, au rămas cu gura căscată în faţa dormitorului Rococo vienez, a picturilor Art Nouveau vechi de mai bine de un secol şi a altor piese de mobilier la fel de valoroase. Toate pot fi acum văzute de curioşi, însă nu în toate camerele accesul publicului este permis şi dincolo de uşă.

În schimb, în bucătăria casei, unde există soba originală, vizitatorii pot zăbovi, ba chiar pot servi desertul casei: un biscuite glazurat cu butoni verzi similari celor de pe faţada noului muzeu. Bineînţeles, vizitatorii au putut păşi şi în sera şi pe terasa casei, bucurându-se de priveliştea spre Crişul Repede.

Noul obiectiv turistic va fi deschis pentru vizitatori începând chiar de vineri. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 12 şi 19. Vizitarea expoziţiei de la parter este gratuită, însă pentru accesul la etajul casei, doritorii vor plăti o taxă de 5 lei. Pentru elevi sau grupuri organizate, taxa este de 3 lei.

O dată pe lună, chiar Iudith Simon le va fi ghid vizitatorilor, care astfel nu doar vor cunoaşte valoarea casei, ci şi istoria ei.

Citeşte mai multe despre casa Darvas - La Roche din articolul: "Unicat salvat: Vila Darvas - La Roche, cu o arhitectură unică în lume, se transformă în primul Muzeu Art Nouveau din România (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
rus
Acumm doar muzeul mai trebuie sa infrumuseteasca cetatea si vom avea un oras cultural in sfarsit
Postat 25 Martie 2016, 06:57 de omul_din_ombuds
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON