URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2013, 09:16

Meşterii în restaurări vor fi puşi la lucru în casa Darvas la Roche (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialişti în restaurări din ţară şi străinătate vor fi invitaţi la Oradea pentru a contribui la restaurarea casei Darvas la Roche din strada Iosif Vulcan 11, în care funcţionează în prezent, la parter, sediul clubului FC Bihor. Primăria vrea să organizeze în casa Darvas o expoziţie cu lucrările arhitecţilor orădeni Vago Laszlo şi Vago Jozsef cu ajutorul unui proiect al Ordinului Arhitecţilor din România care se va derula în perioada 1 aprilie - 15 noiembrie.

Printre partenerii în proiect se mai numără Fundaţia Pro Patrimonio România, Fundaţia de Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor.

"În cadrul expoziţiei în casa Darvas La Roche se vor organiza mai multe ateliere de lucru care vor fi puse la dispoziţia specialiştilor în restaurări din ţară şi străinătate. Scopul este de a identifica meseriaşii capabili să participe la reabilitări şi restaurări în fier forjat, vitralii, elemente de piatră, stuco, lemn şi ceramică", a declarat joi, viceprimarul Mircea Mălan, într-o conferinţă de presă.

Edilul a spus că municipalitatea intenţionează să integreze rezultatele muncii meşterilor în proiectul de reabilitare a casei Darvas La Roche. "Cu ajutorul acestui proiect am avea asiguraţi ulterior specialiştii în restaurări şi vom avea o idee mult mai clară cu privire la costurile lucrărilor", a declarat Mălan.

În cadrul expoziţie imobilul va fi prezentat în detaliu, la fel ca şi alte clădiri construite după planurile arhitecţilor Vago Laszlo şi Vago Jozsef. Fraţii Vago s-au născut la Oradea într-o familie cu nouă copii şi au urmat facultăţi de profil în Budapesta. Cei doi au lucrat împreună între anii 1902 - 1911 după care Jozsef s-a mutat Italia în vreme ce Laszlo s-a stabilit în Budapesta.

Casa Darvas a fost construită în perioada de început a carierei celor doi fraţi, când încă lucrau împreună, după proiecte făcute în 1908 şi 1909. Construcţia imobilului a început în anul 2012 cu aripa din curte, având ieşirea spre Crişul Repede. Subsolul clădirii a fost rezervat pivniţei şi spaţiilor anexe pentru ca la parter şi etaj să fie construite două apartamente. Clădirea, construită în stil secession este decorată cu elemente inspirate din natură şi arta populară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari!
Hai cu schimbarea la fata a orasului! Sa vedem si case proprii si blocuri renovate, dar cu prioritate aceste cladiri care au in jur de 100 de ani si care au o arhitectura splendita dar au fost lasate in paragina. Vreau un oras mai frumos din toate punctele de vedere. Si se poate trebuie doar sa se si doreasca!
Postat 16 Februarie 2013, 01:50 de doggy_c
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON