URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2013, 16:17

În sfârşit, renovăm! Palatul Stern, Casa Poynar şi Hotelul Crişul Repede intră în reabilitare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Reprezentanţii municipalităţii i-au convins pe cei mai mulţi dintre proprietarii din Palatul Stern, Casa Poynar şi clădirea Hotelului Crişul Repede să renoveze cele trei clădiri.

"Sper că în acest an vor începe lucrările de reabilitare la trei clădiri. Acestea sunt Palatul Stern, Palatul Poynar şi clădirea Hotelului Crişul Repede, cea în formă de U, care se întinde pe străzile Libertăţii, Nicolae Grigorescu şi Piaţa Ferdinand, unde avem de deja o reacţie pozitivă din partea proprietarilor", a anunţat joi Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

Lipoveanu a spus că reprezentanţii municipalităţii au purtat discuţii cu proprietarii locuinţelor din cele trei imobile, iar aceştia s-au declarat dispuşi să investească în clădirile pe care le deţin. Intervenţiile vor viza refacerea şarpantei şi a faţadelor, precum şi înlocuirea sistemului de canalizare pluvială.

"Proiectele lucrărilor se vor face pe cheltuiala buegtului local, prin Fundaţia de Protecţie a Monumentelor. Având în vedere că municipalitatea oferă un grant de 20% din valoarea lucrărilor, licitaţiile se vor derula prin intermediul Primăriei. Proprietarii care doresc să îşi refacă faţadele clădirilor, dar nu au bani, pot primi un credit pe cinci ani, fără dobândă, în care suma împrumutată se actualizezaă doar cu rata inflaţiei", a mai spus Lipoveanu.

Directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef şi-a exprimat dezamăgirea că proprietarii locuinţelor din Palatul Moskovits de pe strada Republicii nu s-au arătat la fel de deschişi faţă de reabilitarea acestuia ca şi vecinii lor din zona centrală.

"Lunea trecută am avut o întâlnire la Primărie (n.r. - cu proprietarii Palatului Moskovits), şi din 20 de proprietari au venit doar patru. Sperăm să înţeleagă importanţa acestui demers şi să dovedească deschidere, pentru că în caz contrar există şi posibilităţi de constrângere, la care totuşi nu vrem să apelăm", a zis directoarea.

Conform regulamentului de reabilitare a faţadelor adoptat de Consiliul Local în decembrie 2012, deţinătorii de imobile care pun în pericol trecătorii prin asigurarea necorespunzătoare a antenelor, ghivecelor sau jardinierelor riscă amenzi între 50 şi 100 lei, iar cei care nu îşi repară faţadele pot fi amendaţi şi cu 500 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Lupul misi schimba parul dar naravul ba! nu-i asa D-na LIPOVEANU ?
...... \".. pentru că în caz contrar există şi posibilităţi de constrângere, la care totuşi nu vrem să apelăm a zis directoarea. ..\" LIPOVEANU, arhitect sef al orasului Oradea. Ati ramas cu NASRAVUL de la Innspectoratul de Stat in Constructii,conform zicalei : lupul isi schimba parul dar naravul ba !.Si daca oamenii nu au bani, nici pentru a plati rata la banci,cu toate facilitatile oferite de Primarie ( ? ), ce veti face cu ei ? Daca nu stiti, poate o sa va dea o sugestie vreun PROCUROR,sau un \' pilos \", interesat in achizitionarea PE DEGEABA a apartamentelor cu proprietarii \" problema \". Apropo,daca tot ocupati doua scaune, al directoarei adj. si al arh sef,consider ca ar fi normal sa luati doua salarii ! Ei.!!,la atata munca .......D-le Bolojan,nu-i asa ?Chiar nu apreciati ..?
Postat 16 Februarie 2013, 20:45 de xyz-q
ARHITECT SEF - LIPSA
Ne apucam de reabilitarea centrului istoric al orasului Oradea,fara a avea inca ARHITECT SEF pe functie ? Sunt bani de cheltuit ? Atunci ii numai bine,datii pe mana lui LIPOVEANU ( ing. constructor), "sunt pe maini bune" - RESPONSABILITATE ZERO! Poate sa o ajute Luncan (fostul MARE arh. SEF),si uite asa se intregeste echipa de AUR a Institutiei , Arhitect Sef de pe vremea lui Padre FILIP(mafia PDL-ista). BRAVO BOLOJAN !
Postat 15 Februarie 2013, 16:28 de xyz-q
Ipotecarea cladirilor !
Creditul satului poate fi ipotecar si se poate recupera suma prin ipoteca pusa pe cladire! Numai reaua vointa nu poate solutiona speta, cazul. Daca ar fi Baciu Kiss propitar atunci : DA adsio bani dar asa exiwsta o sansa de normalitate !!!
Postat 14 Februarie 2013, 20:28 de s.
cei smecheri nu vor plati , asa cum fac mereu , oriunde si oricand !!!!
Postat 14 Februarie 2013, 19:14 de radu
credit
Si daca propietarii nu-si platesc creditul ce se intampla? Intreb asta pt ca propietarul de Crisul Repede este Leonardo din cate stiu si stim foarte bine cum isi onoreaza Leonardo datoriile : altadata.
Postat 14 Februarie 2013, 17:25 de SOSO
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON