URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2013, 17:48

"Ochii" pe Oradea! Sistemul de monitorizare video al oraşului a fost inaugurat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cele mai aglomerate străzi orădene vor fi supravegheate non-stop. Primarul Ilie Bolojan, chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, şi comisarul-şef Alexandru Laza, şeful Poliţiei Locale, au inaugurat miercuri dispeceratul comun de monitorizare a celor 108 camere de luat vederi amplasate în municipiu.

Unic în ţară, dispeceratul este deservit de agenţi ai Poliţiei şi Poliţiei Locale şi monitorizează cele mai fierbinţi zone din municipiu pentru prevenirea faptelor antisociale, de la distrugeri ale bunurilor publice până la infracţiuni împotriva persoanei.

Finanţat de la bugetul local, sistemul de monitorizare a costat circa 350.000 lei şi a fost realizat în etape. În prima etapă au fost achiziţionate 42 de camere video profesionale de tip dome şi speed dome, care au fost montate la intrările în municipiu în Piaţa Unirii, zona Teatrului Regina Maria, pe podurile Densuşianu, Sovata şi în alte zone cu trafic intens.

În a doua etapă, alte 64 de videocamere montate deja în perioada 2007-2010 în zona Gutenberg, Republicii, Pasajul Vulturul Negru au fost legate la dispeceratul unic amenajat la sediul Poliţiei Municipiului din Calea Aradului.

Cea de-a treia etapă va fi implementată anul viitor, când municipalitatea va achiziţiona alte 54 de videocamere performante, în valoare de circa 400.000 lei, pentru a fi montate în zona cartierelor şi a parcărilor nou amenajate.

Conform primarului Ilie Bolojan, implementarea sistemului unitar de monitorizare are ca scop întărirea siguranţei cetăţeanului, eficientizarea cheltuirii banului public şi întărirea colaborării între instituţii.

"În ceea ce priveşte întărirea siguranţei am convenit un set de măsuri pentru întărirea siguranţei de la patrule mixte formate din agenţi ai Poliţiei Municipiului şi ai Poliţiei Locale până la implementarea acestui sistem de monitorizare. Eficientizarea activităţii se va face cu ajutorul unui sistem comun de gestionare a armamentului care va face posibilă suplimentarea efectivelor din teren şi a dispeceratului integrat, care printr-o mai bună coordonare a patrulelor va genera economie de combustibil. Banii economisiţi îi vom folosi pentru a creşte prezenţa poliţiştilor în teren", a spus Bolojan.

Chestorul Liviu Popa a afirmat la rândul său că implementarea sistemului unic de monitorizare ar fi fost imposibilă fără o bună colaborare între Poliţie, Poliţia Locală şi municipalitatea orădeană prin Administraţia Imobiliară Oradea.

"Implementarea acestui dispecerat integrat este o acţiune de pionierat. Nu ştiu ca altundeva în ţară să existe un astfel de sistem", a declarat Popa.

Chestorul a mai spus că înregistrările făcute în urma monitorizării video a străzilor orădene vor fi păstrate, conform legii, vreme de 30 de zile. Înregistrările nu vor fi făcute publice. În cazul în care ar putea ajuta la identificarea autorilor unor fapte anti-sociale, vor putea fi puse la dispoziţia organelor abilitate la solicitarea instanţelor de judecată. De asemenea, înregistrările vor putea fi folosite ca probă într-un eventual proces.

Citeşte pe aceaşi temă şi Atenţie, filmăm! Oradea "împânzită" cu peste o sută de camere video

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
judecatoria ce spune ?
ce spune judecatoria de instalarea lor ca legea predomina nu o reglementare locala, nu poat altii sa dea legi !!!
Postat 02 Martie 2013, 17:15 de noutati
VAI, VAI, VAI , GREU CU boi LA drum !
DISTRUGERILE FACUTE DE VANDALI !! EU CONSTAT CA NUMI FRAIERI SUNT IN oradea ASTA MICA SI PRICAJITA :))) VANDALII CORUP SI PE URMA SE DISTREAZA :)))) LE VOR SPARGE ALTI BANII SI TOTUL INTRETINUT DIN interior, HAI SA VEDEM CAT TIMP VOR FUNCTIONA SI CAT DE eficiente SUNT IN justitie , HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA. ASTEA SUNT IN SCOP DE spionaj, LAGAR .
Postat 02 Martie 2013, 17:14 de vsm
Multumesc
Cei care urmarim articolele cu distrugerile facute prin oras de vandali cerem de mul timp un asemenea sistem. E bine venit. Sper sa ca rezultatele sa fie vizibile. Multumesc.
Postat 02 Martie 2013, 00:25 de Observer
Infractorii de la Bihoreanul pot fi monitorizati ?
Vreau si eu o camera in fata casei, pe stalpul de iluminat public. Se poate sau trebuie sa comand un sistem propriu pe banii mei ? Recunosc ca stau pe o strada pe care nu circula infractorii din politie, iar masinile trec una cate una, cam odata la doua-trei ore.
Postat 28 Februarie 2013, 23:08 de Zoom
cei din interior ne trezim ca ne vor da si in cap cunoscandu ti anumite obiceriuri ?
ce sa inteleg ca cei din interior isi vor regla conturile si ii vor abuza pe altii mai usor? in ce calitate poate cineva sa ma urmaresca pe drumul public ? LEGEAAAAA nu abuzuri cu nemiliuita, cum ma aperi tu pe mine asteptandu ma la colt , ce suntem noi un FILM GRATIS pe bani nostri ?
Postat 28 Februarie 2013, 20:04 de nu e corect
nu sunt in stare sa o faca in penitenciare dar pe drumul public !!!
Bătut cu bestialitate şi violat în Penitenciarul Timişoara! Postat la: 26.02.2013 11:02 | Scris de: Daniel Stan Un deţinut a fost transportat de urgenţă la spital după ce a fost găsit de un gardian în celula sa, luni dimineaţă, plin de sânge şi în stare de şoc. Deţinutul în vârstă de19 ani, aflat în arest preventiv la Penitenciarul Timişoara, împărţea celula împreună cu trei persoane. Luni dimineaţă, un gardian l-a găsit pe tânăr bătut măr şi plin de sânge, victima fiind transportată imediat, sub escortă, la Spitalul Judeţean. Conform spuselor sale,deţinutul ar fi fost bătut cu bestialitate şi violat de colegii de celulă, iar dacă, în urma raportului medical, se confirmă acest lucru, conducerea penitenciarului va demara o anchetă
Postat 28 Februarie 2013, 20:00 de rusineeeee
de noi ca facem rauu de atata ura din partea voastra.
nu e vorba de banii ci de distractie in timpul programului de lucru, corect stai besesti si analizezi video CE ? gura sparta cine stie poate te fura pe tine unul si camera nu a mers sa intelegi ca noi nu traim in lagar !! numai in lagar esti urmarit pas cu pas in spatiul public sa nu spun arest la domiciliu :))) o sa depunem plangera penala nu ati auzit de prezumtia de nevinoavatie ? DNA nu desconspira spalarea banului PUBLIC si abuzul in functie ? Daca POPA vrea sa si urmareasca NEVASTA sa instaleze camere in fata WC , care e problema ?
Postat 28 Februarie 2013, 19:58 de nu va bateti joc
000
Avocatul Poporului, despre camerele de filmat ale Poliţiei: „Ai dreptul să refuzi să fii filmat!” Există bază legală, dar modul de utilizare al acestor camere nu este legal! Fiecare are dreptul la imagine și Constituția reglementează acest lucru. Dacă consimţământul nu este expres şi neechivoc se încalcă art. 26 din Constituţia României care vorbeşte despre dreptul la viaţă intimă. Întrebarea corectă pe care trebuie să o pună polițistul este "Sunteți de acord să fiți filmat și înregistrat?". Deci, legea prevede că poți să le folosești, dar modul de folosire este ilegal. Câți știu că pot să se opună?”, a încercat să explice opinia sa, , Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu. mai aveti ceva de comentat ?
Postat 28 Februarie 2013, 19:47 de 000
CEDO?
aaaa ok ...si toata treaba asta e cat se poate de constitutionala . Si daca se vor pierde procese la CEDO ....din banii cui se platesc despagubirile?
Postat 28 Februarie 2013, 15:24 de muieponta
dac
@David iti dau voie ca si autor al textului sa faci un copy paste si sa pui tu semnele de punctuatie daca crezi ca asa o sa fii mai linistit
Postat 28 Februarie 2013, 13:32 de dac
dac
@David nu ma obosesc sa mai pun si semne mai ales cand scrii rapid punele tu daca ai timp si esti odihnic
Postat 28 Februarie 2013, 13:30 de dac
Teoria Conspiratiei
Daca cineva deranjeaza "sistemul" poate fi localizat cu usurinta, restul sunt povesti.Siguranta cetateanului poate fi asigurata printr-o activitate mai buna a politiei.Si mai sunt si cardurile cu cip pt tramvaie si autobuze ca sa se stie orice miscare facem.De vazut filmul Teoria Conspiratiei cu Mel Gibson si Julia Roberts .....si ne mai si laudam ca suntem primul oras monitorizat din tara.Bravos
Postat 28 Februarie 2013, 12:29 de Boom
@dac
tu ai auzit de semne de punctuatie? pentru ca cele 8 randuri ale tale sunt de fapt o singura propozitie...
Postat 28 Februarie 2013, 11:13 de David
dac
egal cu zero acest sistem cineva a luat ceva bani frumosi pe aceste prostii daca tot au pus atunci sa dea politistii afara nu mai este nevoie de ei acuma se prinde hotul de pe scaun corect corect afara cu politaii si asa iau bani de pomina de la stat avem camere nu mai este nevoie de ei aceasta arata cat de redusi sunt cei ce conduc orasul pentru drumuri, spitale, scoli gradinite si pentru creierea locurilor de munca nu au bani dar pentru niste gunoaie de camere care sunt luate tot din banul public au avut eu cred ca aceasta problema trebuia sa fie supusa dezbaterii publice prin asta se incalca viata privata a cetateanului si dreptul la libertate numai ca romanul este habauc si accepta orice *
Postat 28 Februarie 2013, 08:17 de dac
Tot raul pentru un bine
Numai hotul se teme ca-i furat......!!!!
Postat 27 Februarie 2013, 21:45 de Vizorul
mare e gradina ta si multe ... maturi in ea :)))
acum intelegeti de ce se dau diplome false la DREPT sa belesca unele orgasmm profesional si seful sa le incalzesca mai des :)))) banul public investit in car peeee !! Nu iese fum fara foc :))) fiecare fura cum poate dar oricum viata bvoastra va fi la distractia lor VIDEOOO.TREBUIE DEPUSA plangera penla pentru abuz si nonprofesionalism , asta nu e prosfesie sa te uiti la TV sa vezi cum altul te fura, pe ternnn mmmmarss alergarea !
Postat 27 Februarie 2013, 21:43 de cu rva nu se satura
ne urmaresc COMUNISTYY RORTIONARI si telefonul si cand mancam, si cand ne fuuuzteem !
oricum nu pot fi folosite ca probe in JUSTITIE, la ce vor folosi numai DNA ne poate spune :))) dreptul la intimitate va spune CEDO ce inseamna in ce priveste PROSTY vor inghite dar eu NU :)). LAGAR COMUNIST, v ati convins ?
Postat 27 Februarie 2013, 21:37 de invisibil :))
extraorrrdinar o sa i prideti pe cei ce NU FAC ?
yyyeeees zicea CHIORUL :)))))))) oricum naspa profesie de juristy sa BELESTYYYYY ochii la ce fac altii :)))))) ha, ha, ha, ha, ha, ha O sa casc ma desssss sa trag AERRR :)) in KUUUR !
Postat 27 Februarie 2013, 21:33 de cei ce fac sunt invi
in binele nostru?
Cica in binele nostru... dar la urma urmei Big Brothrul lui Orwell din 1984...
Postat 27 Februarie 2013, 19:59 de stv3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON