URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?




De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
02 Noiembrie 2018, 21:15

S-a deschis Tom Beer, prima manufactură de bere artizanală în Oradea. Are cramă, terasă şi berar german (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrei să vezi cum se fabrică o bere adevărată? În Oradea s-a deschis vineri, în str. Traian Moșoiu nr. 3, Tom Beer, prima manufactură de bere artizanală, cu cramă, terasă şi berar şcolit în vestitele ateliere nemţeşti.

În drum spre local, clienţii pot urmări întregul proces de producţie și savura o bere adevărată de la dozatorul legat direct la rezervoarele din camera de frig.

Bere și caritate

Pe terasa cu podele, bănci şi mese din lemn masiv reciclat, atmosfera a fost destinsă, iar invitaţii au făcut donaţii în contul băuturilor consumate, pentru că proprietarul berăriei s-a oferit să cumpere din sumele strânse aparate de joc pentru creșele din oraş.

"A fost o iniţiativă care a găsit o deschidere totală din partea antreprenorului şi mă bucur. Urnele vor rămâne aici în continuare. Clienţii vor fi informaţi că pot face donaţii, iar din sumele strânse sperăm să cumpărăm cât mai multe aparate de joc", a spus Arina Moş, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea, prezentă la deschidere împreună cu viceprimarul oraşului, Florin Birta.

Între invitaţi s-a numărat şi primarul Salontei, Török László, dar şi antreprenori, avocaţi, medici, care au avut de ales între cele patru sortimente de bere ale manufacturii, toate fabricate doar din aceleaşi ingrediente naturale - hamei, drojdie, orz şi apă - dar cu gusturi total diferite.

În timp ce Blonda Aurul Românilor are gust tradiţional, de bere blondă, Weizen Varadinum are un iz de banană, Vienna Lager Şapte Regi are gust de grapefruit, iar Pale Ale Nincasa are iz de bere neagră. "Noi ne jucăm cu temperatura şi cu cantităţile. Nu adăugăm nimic altceva", a explicat berarul Markus Steinkamp.

Specializat în fabricarea berii artizanale în manufacturi din Germania, India şi Austria, Markus a ajuns la Oradea convins de proprietarul afacerii, Marc Zweig, austriac la origine, mutat în Republica Moldova, dar mai tot timpul pe drumuri din pricina afacerilor.

Un oraş viu

Până să se apuce de fabricat bere la Oradea, Marc a lucrat în salubritate. "Sunt birjar de deşeuri", zice plastic antreprenorul, în realitate nefiind chiar fitecine, ci administratorul uneia dintre cele mai mari firme de salubritate din România, care deţine 2,6% din piaţa de profil.

Atât că, după 20 de ani în domeniul salubrizării şi reciclării, austriacul s-a plictisit şi a decis să ia o pauză, timp în care să-şi împlinească un vis din studenţie. Aceea de a avea propria manufactură de bere. A făcut-o la Oradea pentru că îi place la nebunie oraşul. "Este un oraş viu, foarte interesant. Are aeroport internaţional, în câteva ore sunt la Bucureşti, Iaşi, şi în maxim 5 ore ajung cu maşina în Viena. E perfect", spune Marc.

Plus că, zice tot el, în Oradea piaţa era încă "virgină". "Şi nu numai în Oradea. În toată România, în prezent, sunt maxim 14 manufacturi de bere artizanală mai mari în Cluj, Sibiu, Timişoara. În rest, în România, nu mai există tradiţia producţiei de bere. În anii 70-80 erau peste 120 fabrici de bere, acum au fost lichidate, iar piaţa e acaparată de cei doi giganţi, Heineken şi Tuborg", arată Marc.

Teste... din greu

Amenajarea manufacturii a pornit anul trecut. S-au instalat conductele, s-au construit pereţii despărţitori pentru procesele tehnologice, s-a amenajat crama de la subsolul clădirii, terasa, iar în primăvara acestui an au început probele pentru instalaţii, dar şi producţia primelor sortimente de bere, încercate pe prietenii şi colaboratorii lui Marc. Şi au făcut-o temeinic, aparatele de măsură indicând în final un consum de "probă" de 1.400 litri de bere!

"Dacă erau 20-30 litri, poate m-ar fi iertat vameşii, s-ar fi înregistrat ca pierdere. Dar era prea mult. Ce să fac, am plătit dările", spune râzând proprietarul făbricuţei, referindu-se la faptul că, în calitate de producător de băuturi alcoolice, e obligat să plătească accize şi taxe.

Atelierele în care se fabrică berea sunt la vedere, chiar la intrarea în clădire, încăperile fiind separate de un perete cu geamuri mari de sticlă de coridorul care duce spre crama de la subsol şi terasa din curtea interioară. În acest fel, clienţii au posibilitatea să vadă întregul proces de producţie. "Nu avem ce să ascundem", spune proprietarul.

Bere cu gust de bere

Fabricarea unei şarje de bere e de durată şi respectă întocmai vestita Lege Germană a Purităţii berii (Deutsches Reinheitsgebot) din 1516 care spune clar că ingredientele berii trebuie să fie doar apă, orz şi hamei.

"O bere curată este ca o mâncare sănătoasă. Nu e ca berea industrială, care are trecut pe ambalaj un termen de garanţie de 1 an. Asta e imposibil. Berea noastră stă în sticlă maxim 3 săptămâni. Dar e bere adevărată, cu gust de bere", zice berarul Markus (foto), care calculează la cel mai mic amănunt atât cantităţile cât şi temperatura de preparare.

"Dacă greşeşti, gustul se schimbă instant", spune neamţul care, pe lângă supravegherea procesului de producţie are şi sarcina de a-i şcoli ucenici în "alchimia" fabricării berii artizanale.

Asta pentru că, după manufactura din Oradea, proprietarul atelierului se gândeşte deja să amenajeze altele în Baia Mare, Satu Mare, Arad, Bucureşti, hotărât să-i reînveţe pe români gustul unei beri adevărate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Cartea 'România, te iubesc' a fost lansată la Oradea. Jurnalistul Alex Dima: „Aici este dovada că se poate!” (FOTO/VIDEO)
  • Drumul nou dintre Oradea şi Sântandrei, deschis circulaţiei. Cei doi primari au anunţat noi investiţii în traficul dintre cele două localităţi (FOTO/VIDEO)
  • Zăpada face ravagii în Bihor: 79 de localităţi fără curent, peste 28.000 de cetăţeni afectaţi! (FOTO)
  • A venit zăpada! Utilajele RER Vest au ieşit pe străzile Oradiei (FOTO)
  • „Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)
  • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
  • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
  • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
  • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
  • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON